Μυστήρια Πράγματα | Το πιο αινιγματικό βιβλίο του κόσμου

Μυστήρια Πράγματα | Το πιο αινιγματικό βιβλίο του κόσμου

Όχι, δεν είναι το “Νεκρονόμικον” του τρελού Άραβα Αμπντούλ Αλχαζρέντ όπως μπορεί να υποθέσατε, αλλά το “χειρόγραφο Βόινιτς”, όπως ονομάστηκε, από αυτόν που το ανακάλυψε. Συγκεκριμένα, ήταν το 1912 όταν ο συλλέκτης παλιών βιβλίων Wilfrid Voynich το αγόρασε στην Ιταλία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του από “ένα αρχαίο κάστρο στη νότια Ευρώπη”. Το βιβλίο έχει χρονολογηθεί, με την μέθοδο ραδιοχρονολόγησης άνθρακα-14, μεταξύ 1404 και 1438 και θα μπορούσε να προέρχεται από την Ιταλία της Αναγέννησης.
 


Ο Βίλφριντ Μίκαελ Βόινιτς
 

Το εν λόγω βιβλίο είναι ένας τόμος 240 σελίδων, γεμάτος πολύχρωμες εικονογραφήσεις, περίεργες φιγούρες και κείμενα. Σε κάποιο σημείο έχει το σχέδιο ενός λουτρού, με ένα σωλήνα να οδηγεί σε αυτό, ενώ ένας άλλος να ξεκινά απο εκεί. Μέσα στο λουτρό υπάρχουν οκλαδόν 16 γυμνές γυναίκες, μέσα σε ένα πράσινο υγρό. Άλλες γυναίκες γεμίζουν την σελίδα οι οποίες φαίνεται να στηρίζουν σωλήνες ή αψίδες ή και ουράνια τόξα.

Κανείς, μα κανείς, στα 100 χρόνια που ανακαλύφθηκε το βιβλίο, δεν γνωρίζει τι περιγράφει ή τι πραγματικά απεικονίζουν οι εικονογραφήσεις. Δεν ξέρει επίσης κανείς την “αλφάβητο” που χρησιμοποιείται. Αποτελεί μια νεκρή γλώσσα, ίσως κάποιου χαμένου πολιτισμού.

Έπειτα από ατελείωτες μελέτες και προσπάθειες αποκρυπτογράφησης, δεν έχουμε καταφέρει παρά λίγα πράγματα, που συχνά έρχονται και σε σύγκρουση με μια νέα θεωρία. Για παράδειγμα, ο καθηγητής Στίβεν Μπαξ κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει κάποιες λέξεις που πιθανόν αναφέρονταν σε αστερισμούς και σε ονόματα φυτών. Όμως τα ηλιοτρόπια που εμφανίζονται στις σελίδες του χειρογράφου δεν φύτρωσαν στην Ευρώπη κατά τον 150 αιώνα.
 


 

Άλλες θεωρίες που έχουν προταθεί, είναι πως το βιβλίο πρόκειται για μία φάρσα, ένα φιλοσοφικό πείραμα διανοούμενων. Όμως οι μελετητές έκριναν πως η αλφάβητο που χρησιμοποιείται ακολουθεί όλα τα μοτίβα μιας υπαρκτής γλώσσας. Άλλοι λένε πως το έγραψε ο ίδιος ο Βόινιτς, άλλοι πως πρόκειται για ένα περίτεχνο έργο τέχνης και άλλοι λένε πως το έγραψαν εξωγήινοι.

Σύμφωνα με τον θεωρητικό φυσικό Andreas Schinner το χειρόγραφο συνέταξε ένας “αυτιστικός μοναχός, ο οποίος ακολούθησε ένα περίεργο υποσυνείδητο μαθηματικό αλγόριθμο από το νου του”. Ο καθηγητής Μπαξ πιστεύει πως πρέπει να γράφτηκε από μια μικρή ομάδα μελετητών που ήθελαν να μεταδώσουν την γνώση και υπέθεσε πως αυτή η ομάδα έμενε σε μια περιοχή “όχι μακριά από την Ευρώπη”, όπως η Τουρκία, το Ιράν ή ο Καύκασος.
 


 

Θα μπορούσε να ισχύει οποιαδήποτε θεωρία από τις παραπάνω ή καμία από αυτές, και στο τέλος αυτό ειναι που κάνει τόσο συναρπαστικό το χειρόγραφο. Το μυστήριο του. Μπορεί να είναι η τελευταία γνώση ενός χαμένου πολιτισμού ή μπορεί να το έγραψε ένας ενθουσιώδης nerd της εποχής που ήταν περίεργος για τον κόσμο και τι υπάρχει πέρα από αυτόν. Κανείς δεν ξέρει και - το έχω ξαναπεί από αυτήν εδώ την στήλη - είναι καλύτερα έτσι. Ένα μυστήριο μας κάνει να ονειρευόμαστε. Σπρώχνει την φαντασία του ανθρώπου και μας θυμίζει το δέος που νιώθουμε για όλα αυτά τα μεγαλειώδη πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον κόσμο και την ίδια την ύπαρξη.
 


 

Το “χειρόγραφο Βόινιτς” υπάρχει στη βιβλιοθήκη σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων Beinecke του Yale, ενώ μπορείτε να το ξεφυλλίσετε και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα εδώ.

Και αν δεν σας φτάνει ένα μόνο μυστήριο βιβλίο, τι λέτε για καμιά ντουζίνα; Έχουμε στην κατοχή μας μπόλικα μυστήρια χειρόγραφα από το παρελθόν που θα έκαναν τον Ιντιάνα Τζόουνς να φορέσει το καπέλο του και να ζωστεί το μαστίγιο με σκοπό να ανακαλύψει την προέλευση τους - και αυτό είναι καλύτερο σενάριο από το Ιντιάνα Τζόουνς 4!

Μερικά από αυτά τα βιβλία είναι το “The Book of Soyga” που μιλάει για μαγεία, ο γοτθικός τρόμος “The Cavern Of Death” με άγνωστο συγγραφέα, η γραφή με το αστείο όνομα “Ρόνγκο-Ρόνγκο” από την Νήσο του Πάσχα που δεν προλάβαμε να την αποκωδικοποιήσουμε λόγω κατάρρευσης του πολιτισμού τους, το “Codex Seraphinianus” που περιγράφει λεπτομερώς ένα κόσμο ο οποίος... δεν υπάρχει, και πολλά άλλα.