“Το αγόρι με τα χρυσά μάτια: Λύτρωση” του Δημήτρη Μιχαλέτου

“Το αγόρι με τα χρυσά μάτια: Λύτρωση” του Δημήτρη Μιχαλέτου

Έχοντας καταφέρει να γλιτώσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγµή από την τροµακτική κατάρρευση της Καρθαγένης, η οµάδα των προστατευόµενων του Ντάνυ συνεχίζει τη ριψοκίνδυνη αναζήτησή της στον συναρπαστικό κόσµο των ονείρων. Δυστυχώς όµως, τα εµπόδια και τα προβλήµατα µοιάζουν να µην έχουν τελειωµό. Όταν η Κλοντέτ ανακτά τις αισθήσεις της, διαπιστώνει πως βρίσκεται µαζί µε τη Σον σε ένα άγνωστο πάρκο και όλα τα υπόλοιπα µέλη της οµάδας της αγνοούνται.

Τα κορίτσια δεν αργούν να καταλάβουν πως βρίσκονται σε ένα νέο, αφιλόξενο όνειρο που κρύβει µια ακόµα ανάµνηση του αγοριού µε τα χρυσά µάτια, αλλά η βασική τους προτεραιότητα είναι να βρουν τους φίλους τους. Οι δυο τους ξεκινάνε µια ακόµα, φαινοµενικά µάταιη αναζήτηση, στα άδυτα της ονειρικής πραγµατικότητας, που θα τις φέρει αντιµέτωπες µε συνταρακτικές αποκαλύψεις και επίπονες αλήθειες, για τις οποίες καµιά τους δεν είναι προετοιµασµένη.

Τα όρια της πραγµατικότητας θολώνουν καθώς ο ίδιος ο Ονειρόκοσµος υφίσταται µια ριζική µεταµόρφωση. Ένα βιβλίο με μια συναρπαστική ιστορία φαντασίας, θάρρους και φιλίας µέσα από µια αξέχαστη περιπέτεια που θα σας αφήσει µε κοµµένη την ανάσα!

Έχοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από το πρώτο μέρος της διλογίας «Το αγόρι με τα χρυσά μάτια 1: Το κάλεσμα» του Δημήτρη Μιχαλέτου (διαβάστε εδώ), πήρα στα χέρια μου το δεύτερο μέρος «Η λύτρωση» και η αλήθεια είναι πως ήμουν γεμάτη μεγάλες προσδοκίες, αλλά και αγωνία. Ευτυχώς, δεν διαψεύστηκα και το ταξίδι μου στον Ονειρόκοσμο, συνεχίστηκε με τις ίδιες εξαιρετικές συνθήκες!

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή… ή μάλλον καλύτερα από το τέλος του πρώτου βιβλίου. Οι τελευταίες σελίδες του, μας άφησαν σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, αλλά και με αρκετές απορίες. Ξεκινώντας το δεύτερο μέρος, ξαναβουτάμε κατευθείαν στην ιστορία, χωρίς χρονοτριβές. Υπάρχουν συνεχείς εξελίξεις και ο ρυθμός των γεγονότων είναι τέτοιος, που κάνουν τον αναγνώστη να αγωνιά και να γυρίζει τις σελίδες διψώντας για απαντήσεις και θέλοντας να μάθει τις εξελίξεις.

Οι ήρωες δοκιμάζονται σε νέες, ακόμη πιο απαιτητικές συνθήκες και καλούνται να βρουν τα στοιχεία εκείνα, που θα βοηθήσουν το αγόρι με τα χρυσά μάτια. Όμως, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, μιας και ο Τείθος έχει υφάνει τα σκοτεινά του δίχτυα πολύ καλά και μεθοδικά. Επιπλέον, και για κακή τους τύχη, τα παιδιά θα ανακαλύψουν ότι ο Τείθος δεν είναι μόνος του και πως ο εχθρός που βρίσκεται απέναντί τους είναι πολύ ισχυρός. Θα καταφέρουν τελικά να υπερνικήσουν όλα τα εμπόδια και να βοηθήσουν το αγόρι του με τα χρυσά μάτια; Σίγουρα, θα υπάρξουν στιγμές που η αμφιβολία θα τους κυριέψει και τα εμπόδια θα μοιάζουν ανυπέρβλητα. Ο αναγνώστης θα βρεθεί πολλές φορές να καρδιοχτυπά για την τύχη των πέντε παιδιών. Και αυτό είναι μαγικό, γιατί μέσα από το κείμενο και από τον τρόπο γραφής αποκτάς μια μοναδική σύνδεση με τους πρωταγωνιστές.

Αξιοσημείωτη είναι γενικά, βέβαια, η γραφή του συγγραφέα, που όπως και στο πρώτο βιβλίο κυμαίνεται σε εξαιρετικά επίπεδα, έχοντας βρει πολύ ωραίες ισορροπίες ανάμεσα στις περίγραφες και τους διαλόγους, το πλάσιμο των ψυχοσυνθέσεων των χαρακτήρων, το χτίσιμο του κόσμου και την δημιουργία του κατάλληλου κλίματος και φόρτισης των σκηνών.

Σε όλες τις ιστορίες που έχω διαβάσει, σημαντικότατο ρόλο παίζει το τέλος. Διότι, μια υπέροχη ιστορία, χωρίς ένα ικανοποιητικό τέλος, είναι πάντα μισή. Το ίδιο ισχύει και για μια υπεροχή ιστορία, που όταν φτάνεις στο τέλος δεν έχεις λάβει τις απαντήσεις και τις εξηγήσεις που θα ήθελες. Εδώ, ευτυχώς, ο συγγραφέας έχει προνοήσει και έχει δομήσει ένα τέλος που δεν αφήνει ερωτηματικά και που τοποθετεί στρατηγηκά τα τελευταία κομμάτια του πάζλ.

Αν θα μπορούσα να σας προτείνω κάτι, θα ήταν σίγουρα να προμηθευτείτε και τα δύο μέρη, ώστε να διαβαστούν μαζί, ως ένα ενιαίο έργο! Θεωρώ ότι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλους όσους αγαπούν τις φανταστικές ιστορίες. Σε καμία περίπτωση, μην σας αποθαρρύνει το νεαρό της ηλικίας των  πρωταγωνιστών και θεωρήσετε πως πρόκειται για ένα νεανικό μυθιστόρημα. Υπάρχουν στιγμές που ο συγγραφέας αγγίζει τις χορδές του τρόμου, της απέραντης αγωνίας και είμαι σίγουρη πως αν αναζητάτε ένα έργο με ποιότητα, θα το ευχαριστηθείτε!