Δυστοπικές κοινωνίες και παιχνίδια εξουσίας στις σελίδες του “Στρατιώτης Κέϊν – Ομάδα Θήτα”

Δυστοπικές κοινωνίες και παιχνίδια εξουσίας στις σελίδες του “Στρατιώτης Κέϊν – Ομάδα Θήτα”

Μια Ευρώπη πλέον σε μέγγενη. Μια νικημένη Ευρώπη στα χέρια του αδίστακτου δικτάτορα Γκάουνμπερκ, αρχηγού του περιβόητου Ευρωστρατού. Ενώ οι ελευθερίες των πολιτών αποστραγγίζονται συστηματικά η μία μετά την άλλη, ένας θύλακας επαναστατών με το όνομα «Ομάδα Θήτα» προσπαθεί να αντιδράσει. Ο Στρατιώτης Κέιν, πιστός υπηρέτης και φανατικός εφαρμοστής της Ιδέας του Ευρωστρατού, είναι αποφασισμένος να τους εξουδετερώσει με κάθε τρόπο, η μοίρα του όμως ίσως να μην ορίζεται από τον ίδιο.  Συνωμοσίες εξυφαίνονται, σχέδια δρομολογούνται, ενώ το ζοφερό παρελθόν των ηρώων μας αποκαλύπτεται με πάταγο! Η Νάντια και ο Νέμεσις, σε μια νέα εκδοχή του εαυτού τους, είναι έτοιμοι να πουν την τελευταία λέξη! Σε αυτό το βιβλίο, που παίρνει τη σκυτάλη μετά τα συγκλονιστικά γεγονότα της πρώτης σειράς, τίποτα δε μοιάζει προδιαγεγραμμένο, τίποτα δε μπορεί να σε προετοιμάσει για τον καταιγιστικό επίλογο!

Πριν λίγο καιρό είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον δημιουργό κόμικς Κώστα Παντούλα, μέσα από μια συνέντευξη που μας παραχώρησε, μιλώντας μας για την προσωπική του πορεία στον χώρο των κόμικς (μπορείτε να διαβάσετε το Κόμικς, δυστοπικοί κόσμοι και απεικονίσεις του ασυνείδητου...), αλλά και τα σχέδια του για το άμεσο μέλλον.

Σε αποκλειστικότητα είχαμε παρουσιάσει το εξώφυλλο του νέου του κόμικ άλμπουμ Στρατιώτης Κέϊν – Ομάδα Θήτα, το οποίο θα κάνει το ντεμπούτο του επίσημα στην διοργάνωση AthensCon2023, την μεγάλη γιορτή των κόμικς και της ποπ κουλτούρας και το οποίο θα διαρκέσει το τριήμερο 1-3 Δεκεμβρίου. Είχα λοιπόν την χαρά να ξεφυλλίσω την νέα του δουλειά, πριν την επίσημη παρουσίαση και θέλησα να μοιραστώ μαζί σας τις πρώτες μου εντυπώσεις σχετικά με αυτή την καλαίσθητη νέα κυκλοφορία.

Για όσους ασχολούνται με τον χώρο των κόμικς, το Στρατιώτης Κέϊν – Ομάδα Θήτα αποτελεί ένα συγκεντρωτικό τόμο της ιστορίας που ο Κώστας Παντούλας δημιούργησε και κυκλοφόρησε σε συνέχειες στο περιοδικό Epifany Comics. Είναι ο δεύτερος τόμος που κυκλοφορεί μιας και είχε προηγηθεί το Στρατιώτης Κέϊν – Σχέδιο Νέμεσις-Το νησί των Τιμωρημένων, που αποτελεί το προοίμιο της νέας σειράς που παρουσιάζουμε.

Για όσους λοιπόν δεν γνωρίζετε, οι ιστορίες του Στρατιώτη Κέϊν αποτελούν μια δυστοπική απεικόνιση της κοινωνίας που ζούμε. Βρισκόμαστε στην Αθήνα, μετά από τα δραματικά γεγονότα του Μαύρου Οκτώβρη, μιας άγριας και αδυσώπητης εξέγερσης των πολιτών ενάντια στην τυραννία της καταδυναστευτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωστρατού, καθοδηγούμενου από τον αδίστακτο δικτάτορα Γκάουνμπερκ, ενός φορέα ο οποίος δημιουργήθηκε για να επιβάλλει τον νόμο… με κάθε κόστος και κάθε απαραίτητο μέσο που χρειάζεται και όπου επιβάλλεται!

Ο ήρωας μας λοιπόν, ο Στρατιώτης Κέϊν, είναι μέλος του Ευρωστρατού, ένθερμος φορέας και υποστηρικτής του έργου και του ρόλου του, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια μέσα από την εκπαίδευση και την εμπειρία του στην καταστολή των “φωνών” που αντιτίθενται στην νέα τυραννία και την καταστολή των ελευθεριών των πολιτών, που απλώνεται πάνω από την Ελλάδα, μιας επαρχίας πλέον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και φυσικά σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Μέσα σε όλα αυτά, εμφανίζεται και η Ομάδα Θήτα με τον ρόλο που καλείται να αναλάβει απέναντι σε όλα αυτά τα γεγονότα που συμβαίνουν, στην προσπάθεια της να αντιταχθεί σε σχέδια απόλυτης βίας και εξουσίας έναντι των πολιτών και της κοινωνίας. Ποια η σχέση της με τον Στρατιώτη Κεϊν, τα σχέδια της, ο απώτερος στόχος για ανατροπή;  

Βαθύτατα πολιτικό, δοσμένο μέσα από την έντονη ματιά και τις σκέψεις του δημιουργού για ένα ενδεχόμενο μέλλον που απειλεί τις ζωές μας και τις ελευθερίες μας. Εκπέμπει κύματα ανησυχίας και προβληματισμού στους αναγνώστες μέσα από τις σελίδες του, προκαλώντας ακούσια μια σειρά σκέψεων και συσχετισμών σε γεγονότα και πρακτικές του σήμερα, σε σχέση με την δυστοπική κοινωνία, που τόσο ζοφερά ο Κώστας Παντούλας αποτυπώνει με το σχέδιο και το κείμενο του στην ιστορία του Στρατιώτη Κέϊν. Είναι τόσο ταιριαστό και όμορφα δοσμένο το γεγονός πως επέλεξε να τοποθετήσει και να εξελίξει την ιστορία του μέσα στην πόλη των Αθηνών. Σαν μια προέκταση των γεγονότων, σε ένα καζάνι που βράζει και λέγεται… Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πιο εύκολο να “δεθεί” ο αναγνώστης με την ιστορία, να παρακολουθήσει την ροή των γεγονότων με μια απόλυτα και εντελώς απρόσκοπτη και φυσική σύνδεση με το περιβάλλον μέσα στο οποίο η δράση λαμβάνει χώρα.

Σε αυτό συμβάλλουν βέβαια και τα πολύ ταιριαστά σχέδια και το ύφος τους, που ο δημιουργός επέλεξε για το κόμικ του. Σχέδια που μιλάνε από μόνα τους, αναδεικνύοντας το κείμενο, μέσα από μια ταιριαστή αλληλουχία αναμεταξύ τους! Μιας ιστορίας που εκτός από τους όποιους πολιτικούς, ιδεολογικούς και ηθικούς προβληματισμούς μπορεί να ανασύρει στη σκέψη του αναγνώστη, δεν παύει να προσφέρει και αυτό για το οποίο το μέσο των κόμικ χαρακτηρίζεται. Την διασκέδαση!

Το Στρατιώτης Κέϊν – Ομάδα Θήτα είναι γρήγορο, εθιστικό, έντονο! Είναι βίαιο; Εννοείται πως ναι, και αυτό το κάνει ακόμα πιο συναρπαστικό. Δεν θα βαρεθείς διαβάζοντας το, δεν παρουσιάζει δείγματα “κοιλιάς” που θα σε κάνουν να γυρίζεις βαριεστημένα τις σελίδες του, αλλά θα σε γραπώσει από τον γιακά και θα σου ρίχνει συνεχόμενες φάπες που θα σε κρατούν σε μόνιμη εγρήγορση. Η δράση είναι συνεχόμενη, η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινα, η περιπέτεια, οι ανατροπές, οι αποκαλύψεις, οι δολοπλοκίες βρίσκονται σε πρώτο πλάνο! Έχει χιούμορ; Φυσικά και έχει και είναι κατάμαυρο, με μερικές άκρως “δολοφονικές” ατάκες διάσπαρτες μέσα στην ιστορία! Κάπου στην μέση υπάρχει μια ολόκληρη σκηνή που θεωρώ ό,τι πιο αστείο και “κάφρικο” έχω διαβάσει σε κόμικ εδώ και πάρα πολύ καιρό! Δηλαδή ότι πιο ταιριαστό για ένα κόμικ στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Στρατιώτης Κέϊν!

Συνοψίζοντας, έχω να σας πω ότι αξίζει να το διαβάσετε, ειδικά σε όσους αρέσκεστε σε ιστορίες με δυστοπικές κοινωνίες, απολυταρχικά καθεστώτα, φιλοσοφικά και ηθικά διλήμματα, βία, ξύλο και καράτε (συγνώμη, παρασύρθηκα!). Είτε διαβάζεις κόμικς, είτε όχι, αξίζει να του δώσεις μια ευκαιρία∙ θα σε αποζημιώσει! Ακόμα καλύτερα, ξεβολέψου από τον καναπέ σου και σύρε μέχρι το Athenscon2023 να γνωρίσεις και τον δημιουργό του, τον Κώστα Παντούλα, από κοντά και να σου υπογράψει το αντίτυπό σου! Τι με κοιτάς; Θέλεις να σου στείλω εκεί τον Κέϊν;