Μυστήρια Πράγματα | Ο τρόμος του Banshee Chapter και το μυστήριο των Σταθμών Αριθμών

Μυστήρια Πράγματα | Ο τρόμος του Banshee Chapter και το μυστήριο των Σταθμών Αριθμών

Ομολογώ πως οι ταινίες τρόμου που υιοθετούν στοιχεία της πραγματικότητας και τα μπλέκουν στην ιστορία τους με δελεάζουν ιδιαίτερα και μου προκαλούν περισσότερα ρίγη από μια απλή fiction ιστορία. Γιατί - ευτυχώς - πολλά από τα μυστήρια αυτού του πλανήτη δεν έχουν διαλευκανθεί και παραμένουν εκεί για να εξάπτουν την φαντασία μας.

Στο προσεχές μέλλον θα κοιτάξω να αναφέρω μερικές ακόμα ταινίες με αυτό το συνδυασμό, οπότε θεωρήστε αυτό το άρθρο το ανεπίσημο ντεμπούτο μιας θεματικής άρθρων υπό τον τίτλο Μυστήρια Πράματα. Πάμε λοιπόν...

Το 2013 κυκλοφόρησε μια αμερικάνικη ταινία τρόμου που αποτελούσε το ντεμπούτο του σκηνοθέτη Blair Erickson. Είχε τον περίεργο τίτλο Banshee Chapter. Για την ιστορία, τα banshee είναι πνεύματα της Ιρλανδικής μυθολογίας που ο τρομερός θρήνος τους προμηνύει κάποιο θάνατο. Θα πούμε πιο μετά όμως τι σχέση έχουν με την ταινία. Επίσης δεν θα δώσω spoilers για όσους δεν την έχουν δει, οπότε διαβάστε ελεύθερα.

Η ταινία ξεκινάει σαν ντοκιμαντέρ και σου δείχνει υποτιθέμενο αρχειακό υλικό από μυστικά πειράματα της κυβέρνησης πάνω σε ένα νέο ναρκωτικό και τις τρομερές επιπτώσεις που έχει στον άνθρωπο. Έπειτα πάμε σε found-footage σκηνοθεσία (την λατρεύω!), όπου ένας φοιτητής έχει βρει και δοκιμάζει αυτό το φάρμακο στο σπίτι, ενώ ο φίλος του τον τραβάει με την κάμερα. Ξαφνικά αρχίζουν να ακούγονται περίεργοι θόρυβοι και ένα αίσθημα αυξανόμενης ανησυχίας καταπιάνει τους δυο φίλους. Αυτός που δοκίμασε το φάρμακο μας πληροφορεί ότι "κάτι" έρχεται προς το μέρος τους και θέλει να τους... "φορέσει". Ω, ναι! Το φάρμακο αυτό ανοίγει ένα δίαυλο αντίληψης στο μυαλό και μια "γέφυρα" επικοινωνίας με μυστήριες οντότητες. Και αν το υποψιάζεστε ήδη, να σας πληροφορήσω πως η ταινία βασίζεται χαλαρά σε μια ιστορία του Χ.Φ.Λαβκραφτ με τον τίτλο From Beyond.

Έπειτα από αυτή την ανατριχιαστική αρχή, συναντάμε την πρωταγωνίστρια μας, μια ρεπόρτερ που ψάχνει να βρει τι απέγινε ο φίλος της, καθώς τα ίχνη του χάθηκαν αφού δοκίμασε το φάρμακο. Εδώ γυρνάμε στην τυπική σκηνοθεσία και στο ντετεκτιβίστικο μυστήριο. Η έρευνα της θα την φέρει σύντομα με τους λεγόμενους Σταθμούς Αριθμών (Number Stations – θα τα πούμε παρακάτω για αυτό). Συνομωσίες, πειράματα και σκοτεινές οντότητες θα μπλέξουν σε μια ιστορία που ενώ δεν σου δείχνει πολλά, θα καταφέρει να σε τρομάξει.

Το Banshee Chapter είναι μια περίεργη ταινία. Είναι χαμηλού προϋπολογισμού και η σκηνοθετική δομή της δεν είναι συγκεκριμένη· σαν να μην ξέρει τι θέλει να είναι. Ωστόσο τα jump scares της δουλεύουν, αλλά εκεί που, για εμένα, πετυχαίνει είναι σε αυτή τη διαρκή ατμόσφαιρα απειλής. Το κακό είναι τόσο αόριστο που μπορεί να βρίσκεται στα σκοτάδια, δίπλα σου και να παραφυλάει. Και ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί πολλά, μα πολλά σκοτάδια: από τα αγχωτικά βίντεο των πειραμάτων μέχρι τις ερημιές που περιπλανιέται η πρωταγωνίστρια για να βρει τις εκπομπές των διαβόητων... Σταθμών Αριθμών!

Number Stations

Πριν καμιά εικοσαριά χρόνια είχαμε μαζευτεί με την παρέα μου στο σπίτι ενός φίλου. Είχε πάει αργά τη νύχτα και ακούγαμε ραδιόφωνο. Κάποια στιγμή το σήμα του σταθμού χάθηκε και γέμισε παράσιτα. Έπειτα καθάρισε και ακούστηκε μια αντρική φωνή να επαναλαμβάνει σταθερά μια ακολουθία αριθμών. Κάποιες φορές επαναλάμβανε το ίδιο νούμερο και μετά συνέχιζε με μια ψυχρή, απαθής φωνή, μέχρι που σταμάτησε και δεν ξανακούστηκε. Η παρέα μου βέβαια το πήρε στην πλάκα, αλλά εμένα μου είχε φανεί τόσο περίεργο που το έψαξα μετά και τότε ανακάλυψα το μυστήριο των Σταθμών Αριθμών.

Υποτίθεται πως ξεκίνησε από το 'Α Παγκόσμιο Πόλεμο και συνεχίζεται ως τις μέρες μας. Είναι αυτόματες εκπομπές στα AM ή FM όπου ακούγεται μια φωνή (πολλές φορές αλλοιωμένη) να επαναλαμβάνει αριθμούς ή και γράμματα. Η φωνή μπορεί να είναι αντρική ή γυναικεία ή ακόμα και παιδική. Κάποιες εκπομπές ξεκινούν με μια μικρή μελωδία (κάτι που τις κάνει ακόμα πιο ανατριχιαστικές) ή έχουν στατικούς θορύβους και μακρόσυρτα τονικά σήματα (ε ξου και το banshee στον τίτλο της ταινίας). Συνήθως επαναλαμβάνονται σε συγκεκριμένες ώρες, μερικές φορές χωρίζονται σε ομάδες αριθμών και άλλες φορές ομαδοποιούνται.

Τα σήματα αυτά δεν γνωρίζει κανείς από πού ακριβώς εκπέμπονται και για πιο λόγο, ούτε έχουν αποκρυπτογραφηθεί τα περιεχόμενα τους. Μία θεωρία λέει πως είναι εντολές με μορφή κωδικού και απευθύνονται σε κατασκόπους ανά τον κόσμο. Τα στέλνουν δηλαδή μυστικές υπηρεσίες σε συγκεκριμένα άτομα με σκιερούς σκοπούς. Άλλη μία θεωρία λέει πως είναι μια μυστική γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ λαθρεμπόρων. Κανείς δεν ξέρει.

Φυσικά δεν υποστηρίζω ότι αυτό που ακούσαμε εγώ και η παρέα μου εκείνο το βράδυ ήταν ένα αυθεντικό σήμα από Σταθμό Αριθμών, αλλά σίγουρα με έβαλε σε σκέψεις. Ένα από τα πιο διάσημα σήματα προερχόταν από την Κύπρο και ακουγόταν από τα 70s μέχρι το 2008 και έχει πάρει την ονομασία The Lincolnshire Poacher, επειδή χρησιμοποιούσε τα δύο μέτρα από το ομότιτλο αγγλικό folk τραγούδι.
 


Ένα άλλο που έκπεμπε από την Αυστραλία, πήρε την ονομασία Cherry Ripe.
 

 

Ένας Ρωσικός σταθμός γνωστός ως UVB-76 εκπέμπει από τα 70s δύο τόνους κάθε μία ώρα, ενώ καμιά φορά ακούγεται μια αντρική φωνή να διαβάζει σειρές από αριθμούς. Οι εκπομπές σταμάτησαν τον Ιούνιο του 2010.

Ένα από τα πιο γνωστά σήματα είναι και το παρακάτω. Φανταστείτε να είστε νύχτα μόνοι σας στο σπίτι και να αρχίσει να παίζει αυτό από το ράδιο...

 


Oι Σταθμοί Αριθμών είναι ένα από τα αυθεντικά μυστήρια του κόσμου και να σας πω κάτι; Δεν θέλω να λυθεί. Θέλω να παραμείνει στην σφαίρα του ανεξήγητου, να εξάπτει την φαντασία μας και να μας γοητεύει η σκιώδη παρουσία του.

Ακόμα και η ποπ κουλτούρα έχει επηρεαστεί από αυτό το περίεργο φαινόμενο και αληθινές εκπομπές σταθμών αριθμών εμφανίζονται σε τραγούδια των Porcupine Tree καθώς και σε ταινίες, όπως το Vanilla Sky (2001).

To Banshee Chapter δεν είχε κανένα δικαίωμα να είναι καλό, όμως παραμένει μια συνεπής ταινία τρόμου που παντρεύει κλασσικό τρόμο με μοντέρνο μυστήριο. Παρά τις low-budget καταβολές της, συντηρεί μια διαρκή ατμόσφαιρα πανταχου παρών τρόμου. Η δομή της έχει κάποια ατοπήματα, αλλά ο τρόμος της προσφέρεται σαν μεταμεσονύκτιο snack. Ίσως είναι αυτός ο αόριστος χαρακτήρας της και τα αμέτρητα σκοτάδια της που την κάνουν τόσο αποτελεσματική. Έχει κερδίσει θετικές κριτικές, όμως ο σκηνοθέτης της δεν έχει γυρίσει άλλη ταινία. Δεν μπορώ λοιπόν να μην την παρομοιάσω με την φύση των ίδιων των Σταθμών Αριθμών. Αναδύθηκε από το πουθενά και πρόσφερε με ανατριχιαστική ηρεμία το μυστήριο της.