Διαβάσαμε | Did you hear what Eddie Gein done? - Το έγκλημα που άλλαξε τον κόσμο

Διαβάσαμε | Did you hear what Eddie Gein done? - Το έγκλημα που άλλαξε τον κόσμο

Αν αναρωτιέστε τι είναι αυτό που έκανε ο Έντι Γκέιν, τότε στις επόμενες παραγράφους σας περιμένει ένα σοκ. Γιατί αυτό που συνέβη στην Αμερική των ’50s δεν ήταν ένα απλό έγκλημα, ούτε μπορεί να αναλυθεί σε ένα άρθρο. Όμως ο αντίκτυπος του, αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι, εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα.

Πριν τους διαβόητους σίριαλ δολοφόνους Τζέφρι Ντάμερ και Τεντ Μπάντι, υπήρχε ο Έντι Γκέιν. Ένα παιδί που μεγάλωνε μέσα σε μια προβληματική οικογένεια και διαμόρφωσε τον χαρακτήρα του με τον πλέον αρρωστημένο τρόπο.

True crime λογοτεχνία, από τα καλύτερα - αν όχι το καλύτερο- που θα βρείτε σε μορφή graphic novel. Αναφέρεται στην περίπτωση του νεκρόφιλου Eddie Gein που άλλαξε για πάντα το πρόσωπο της Αμερικής αλλά και των κινηματογραφικών κακών. Η περίπτωση του μνημονεύεται μέχρι σήμερα σαν κάτι σπάνιο και ακραία αρρωστημένο.

Μεγαλωμένος σε μια μητριαρχική οικογένεια, έπαθε νωρίς ψύχωση με την τυρανική μητέρα του. Με ένα βίαιο και μέθυσο πατέρα και μια ανύπαρκτη κοινωνική ζωή, ο Γκέιν είχε σαν πρότυπο και είδωλο την μητέρα του. Μία γυναίκα προσκολλημένη στην θρησκεία, που ακολουθούσε την Βίβλο κατά γράμμα. Ο Γκέιν ανέπτυξε μία σχέση παθητικής αγάπης και φόβου, όπου η θεούσα μάνα του εξουσίαζε κάθε πτυχή της ζωής του. Κατά συνέπεια ο ψυχισμός του 'φαγώθηκε' με ακραίο τρόπο, κάτι που θα εκδήλωνε έπειτα από τον θάνατο της, με τρομερές συνέπειες.

Ο Γκέιν αποτελεί το κέντρο ενδιαφέροντος του graphic novel και οι Schechter και Powell κάνουν περίφημη δουλειά για να αναδείξουν το ψυχολογικό κομμάτι της προσωπικότητας του.

Μετά το χαμό της μητέρας του, ο Γκέιν έντυσε το σπίτι του με το δέρμα της. Τα έπιπλα και τα φωτιστικά. Παράλληλα σκότωνε και ξέθαβε γυναίκες μεγάλης ηλικίας. Τις διαμέλιζε, έκοβε τα πρόσωπα και το δέρμα τους για να τα φοράει, φύλαγε τα εντόσθια τους, ενώ είχε αναφερθεί πως προσπάθησε να κάνει και έρωτα μαζί τους. Ανάμεσα σε αλλά είχε φτιάξει ένα κολιέ από θηλές, είχε διακοσμήσει το κεφαλάρι του κρεβατιού του με κρανία και είχε φτιάξει ένα μπολ από κρανίο στο οποίο έτρωγε το φαγητό του.

Στην εποχή του ροκ εντ ρολ και του αμερικάνικου ονείρου, ο Γκέιν ήρθε να δείξει το αναπάντεχα σκοτεινό προσωπείο του ανθρώπου. Η φρίκη που έφερε στις ζωές των Αμερικανών τους κλόνισε για πάντα. Μπορούμε να πούμε πως σκότωσε την αθωότητα τους και τον απόηχο αυτού του γεγονότος τον βλέπουμε σε όλο τον κόσμο, μέχρι σήμερα.

Μέχρι εκείνη την περίοδο οι κινηματογραφικοί κακοί ήταν εξωγενείς: οι Ρώσοι, οι εξωγήινοι, τέρατα από τον βυθό. Μετά τον Eddie Gein το Κάκο απέκτησε οικείο πρόσωπο: αυτό του γείτονα σου, του απλού ανθρώπου. Η περίπτωση του ενέπνευσε τα “Ψυχώ”, “Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος Με Το Πριόνι”, “Η Σιωπή Των Αμνών” και πολλά άλλα.

Η αισθητική του κόμικ αποτελείται από ασπρόμαυρα επιβλητικά πάνελ που ταιριάζουν άψογα στο κλίμα που θέλουν να μεταδώσουν οι συγγραφείς. Ενδελεχής σκιαγράφηση χαρακτήρων, λεπτομερή εξέταση της ψυχολογίας του Eddie, με σκίτσο που σε μεταφέρει σε εκείνη την εποχή. Με ντοκουμέντα, συνεντεύξεις και πραγματικά στοιχεία, οι συγγραφείς έχουν κάνει μια ολοκληρωμένη δημοσιογραφική έρευνα εις βάθος, που διατρέχει όλο το χρονικό μέχρι τον θάνατο του Γκέιν.

Δεν έχει σημασία αν γνωρίζετε την ιστορία ή όχι, καθότι αποτελεί ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα που καταφέρνει να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Οι δημιουργοί έχουν φροντίσει να καλύψουν κάθε πτυχή της ζωής του Γκέιν για να δείξουν τα στοιχεία και τις προϋποθέσεις που χρειάστηκαν προκειμένου να δημιουργηθεί -ουσιαστικά- ένα τέρας

Το graphic novel καταφέρνει να σοκάρει δίχως εύκολους εντυπωσιασμούς και είναι ότι πιο κοντινό θα βρείτε σε ντοκιμαντέρ με μορφή βιβλίου. Είναι να απορείς πως δεν έχει γίνει ακόμα παραγωγή από το Νέτφλιξ!

Το Did you hear what Eddie Gein done? έχει πολύ κείμενο έτσι που περισσότερο “γέρνει” προς το βιβλίο και όχι το κόμικ. Μην σας φοβίζει αυτό. Όταν το τελειώσετε θα αργήσετε να επιστρέψετε στην πραγματικότητα.