Warhammer 40k: “In the grim darkness of the far future, there is only war”

O Κωνσταντίνος Αμβράζης και ο Άρης Γκρίμπας συζητούν και μας εισάγουν στο σκοτεινό lore, την επιστημονική φαντασία και την στρατηγική ενός δυστοπικού, μελλοντικού γαλαξία!

Warhammer 40k: “In the grim darkness of the far future, there is only war”

Σήμερα θα διεισδύσουμε, έστω σε ένα πρώτο βαθμό, σαν μια προσπάθεια παρουσίασης και γνωριμίας, στον κόσμο του Warhammer 40,000. Πρόκειται για το γνωστό, φανταζόμαστε πως όλοι λίγο πολύ έχετε ακούσει γι’ αυτό, miniature wargame της εταιρείας Games Workshop. Ο Κωνσταντίνος Αμβράζης προσκάλεσε τον Άρη Γκρίμπα (συγγραφέας του βιβλίου “Το Πέπλο της Σκιάς”, εκδόσεις Βάρδος) σε μια συζήτηση για την πορεία του WH40k και το lore που έχει αναπτυχθεί μέσα στα χρόνια, δίνοντας σας την ευκαιρία, μέσα από αυτό το άρθρο, να πάρετε μια πρώτη “γεύση” από τον κόσμο του WH40k. Ενός κόσμου στον οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η δύναμη, ο πόλεμος και η κυριαρχία του ισχυρού. Πάμε όμως να διαβάσουμε περισσότερα και ενδιαφέροντα από την μεταξύ τους συνομιλία...

Κωνσταντίνος Αμβράζης: Warhammer λοιπόν! Ή μάλλον Warhammer 40k για την ακρίβεια. Προσωπικά η ενασχόληση μου με το αντικείμενο ήρθε μέσω μιας καλλιτεχνικής κλίσης που ένιωσα. Άρχισα λοιπόν να βάφω μινιατούρες που ανήκουν στο συγκεκριμένο σύμπαν επηρεασμένος από ένα επιτραπέζιο που είχα μικρός. Αν δεν κάνω λάθος, έτσι δεν ξεκίνησε το franchise; Από επιτραπέζιο με μινιατούρες;

Άρης Γκρίμπας: Πολύ σωστά! Βέβαια για να εξετάσει κανείς την ιστορία, του πως ξεκίνησε το 40k, θα πρέπει να κοιτάξει αρκετά πίσω, στην δημιουργία της “μαμάς” εταιρίας, της Games Workshop (GW). Η GW ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 ως εταιρία που κατασκεύαζε επιτραπέζια, όπως τάβλι. Κάπου εκεί έγινε και η υπεύθυνη εταιρία για την εισαγωγή και διακίνηση του Dungeons&Dragons στην Ευρώπη, κι έπειτα, όλα πήρανε το δρόμο τους. War games, επιτραπέζια με μινιατούρες, έκδοση του περιοδικού White Dwarf (που κυκλοφορεί έως σήμερα).

Όσο για το 40Κ η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε το 1987. Σίγουρα όμως, οι πρώτοι Space Marines είχανε γίνει sculpt και κυκλοφορήσει πολύ νωρίτερα. Από τότε, βέβαια, έχει κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι, ώστε το hobby να πάρει τη σημερινή του μορφή. Να απαρτίζεται δηλαδή, από το γνωστό σε όσους ασχολούνται, τρίπτυχο: Wargame - Miniature - Lore.


Εικόνα: Σύλλογος Φίλων Επιτραπέζιων Καρδίτσας

Κ.Α: Από τα λίγα που έχω διαβάσει πρόκειται για ένα lore που πραγματικά είναι ένα σύμπαν ολόκληρο! Τι θα έλεγες να το πάρουμε από την αρχή και να το εξηγήσουμε;

Α.Γ: Έτσι ακριβώς είναι. Ενδεικτικά θα αναφέρω πως υπάρχει lore και κοσμογονία από το 60.000 πΧ που καταπιάνεται με εξωγήινους πολιτισμούς (Necrons, Eldar και Orks), εξιστορεί τους δικούς τους πολέμους, είτε με θεϊκές μυστηριώδεις οντότητες, είτε αναμεταξύ τους, φθάνοντας έως την δική μας εποχή. Φυσικά από εκεί και πέρα ακολουθούμε κυρίως την εξάπλωση της ανθρωπότητας σε ολόκληρο το γαλαξία και τη δημιουργία του Imperium of Man. Με αυτό το Imperium ασχολείται και το μεγαλύτερο τμήμα του lore. Δηλαδή με την εξάπλωσή του, τους εχθρούς ή τους φίλους που συνάντησε, τις ασύλληπτες για τον ανθρώπινο νου τεχνολογίες και καταστάσεις που αντιμετώπισε, αλλά και με τις εσωτερικές του έχθρες. (Είναι δύο οι μεγάλοι εμφύλιοι πόλεμοι, ένας ενάντια στους Men of Iron (Artificial Intelligence - Α.Ι.) κι ο άλλος ενάντια στους επηρεασμένους από τους Θεούς του Χάους, Space Marines.

Κ.Α: Δηλαδή το lore δεν κινείται αποκλειστικά γύρω από την ανθρώπινη δραστηριότητα αλλά ξεκινά με εξωγήινους πολιτισμούς. Επίσης θα έλεγα πως το concept του franchise, αν και μοιάζει να έχει σαφείς επιρροές από Sci-Fi, ταυτόχρονα κινείται και προς το High Fantasy. Θα συναντήσουμε παρακάτω πλάσματα από άλλες διαστάσεις, το γνωστό και ως Warp, όπου διαστρεβλωμένα από το μίσος περνάνε στη δική μας διάσταση διψασμένα για αίμα και καταστροφή και οπλισμένοι με ψυχικές δυνάμεις πέρα από κάθε φαντασία. Από το Warp, λοιπόν, ξεπηδούν οι Chaos Gods οι οποίοι αναδύονται στους μεγαλύτερους εχθρούς της ανθρώπινης ύπαρξης. Εδώ να πούμε πως ο τίτλος 40K, είναι χρονολογία μιας και υποτίθεται oτι πλέον είμαστε στο μέλλον, στην εποχή του 40,000! Γνωρίζοντας λοιπόν αυτό, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε επιγραμματικά τα σημαντικότερα γεγονότα σε όλη αυτή τη τεράστια περίοδο;

Α.Γ: Φυσικά. Για ευκολία όμως ας επικεντρωθούμε στα γεγονότα που περιστρέφονται γύρω από την ανθρωπότητα και το Imperium of Man.

Όλα ξεκινούν γύρω στο 8.000 πΧ με τη Γέννηση του Emperor of Μankind. Ο ίδιος ο Emperor είναι προϊόν της μαγείας των σαμανικών φυλών που κατοικούσαν τότε στη Γη (Terra). Λέγεται πως ίσως αυτοί οι σαμάνοι να προέβλεψαν την μετέπειτα δύναμη που θα αποκτούσαν οι Θεοί του Χάους, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν τον Emperor, ως ένα όπλο της ανθρωπότητας εναντίον τους. Βέβαια, για τίποτα από αυτά δε μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι, μιας και το lore για εκείνη την εποχή είναι επίτηδες θολό.

Από εκεί μπορούμε να πηδήξουμε στο (Dark) Age of Technology (χονδρικά 15.000 – 25.000) όπου η ανθρωπότητα βρίσκεται στο απόγειό της. Εδώ δημιουργείται και ο πρώτος διαστρικός πολιτισμός της ανθρωπότητας, με κάποιας μορφής κεντρικής διακυβέρνησης, της οποίος ο πυρήνας παραμένει η Terra. Από αυτή την εποχή ελάχιστα έχουν παραμείνει γνωστά, μιας και έληξε με έναν τρομερό εμφύλιο της Ανθρωπότητας εναντίον των Men of Iron (Α.Ι.), που είχε ως αποτέλεσμα την παντελή απαγόρευση του A.I. στη μετέπειτα εξέλιξη των κοινωνιών του ανθρώπου.


Space Marines

Ακολουθεί το Age of Strife (25.000 – 30.000) ή αλλιώς Old Νight, μια εποχή που ο πολιτισμός του ανθρώπου φθίνει, η επικοινωνία ανάμεσα σε αστρικά συστήματα ή και πλανήτες διακόπτεται και τα τεχνολογικά επιτεύγματα του παρελθόντος, είναι απλησίαστα. Εκείνη την περίοδο η ανθρωπότητα ξεκινά να έρχεται σε επαφή με τους θεούς του Χάους και να ανακαλύπτει τις δυνάμεις του Warp. Ταυτόχρονα η Terra μαστίζεται από διαρκείς πολέμους, πείνα και αρρώστιες. Τότε είναι που ο Emperor of Μankind αποφασίζει να αποκαλυφθεί, (στην κυριολεξία, μιας και αυτοπροσδιορίζεται ως Revelation) να σταματήσει το χάος που έχουνε προκαλέσει οι Techno-Barbarian Warlords, που μάχονται διαρκώς για επικράτηση και τέλος, να ξεκινήσει την επανένωση της ανθρωπότητας, κάτω από το λάβαρο του Imperium of Man.

Φυσικά το σχέδιό του θα αποτύχει. Οι Χαοτικοί Θεοί, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο της ενωμένης ανθρωπότητας έναν πολύ δυνατό εχθρό, αποφασίζουν να δράσουν. Φυτεύουν την αμφιβολία στα μυαλά των μισών εκ των υιών του Emperor (Primarchs) και καταφέρνουν τελικά να τους στρέψουν εναντίον του. Τα γεγονότα αυτά ονομάζονται Horus Heresy και μας εξιστορούν, με αρκετή ακρίβεια, τον δεύτερο μεγάλο εμφύλιο της ανθρωπότητας. Στο τέλος του πολέμου το Imperium of Μan είναι τρομακτικά αποδυναμωμένο και ο ίδιος ο Emperor σχεδόν νεκρός. Έτσι φτάνουμε στο σήμερα, στο 40Κ και για την ακρίβεια στη 41rst Millennia. Στην τρέχουσα εποχή, οι εχθροί του Imperium είναι δεκάδες. Εξωγήινες φυλές, δαίμονες του Warp, αιρέσεις που εκκολάπτονται στα σπλάχνα του, διεφθαρμένοι άρχοντες… you name it, και σίγουρα θα έχει γραφτεί κάποιο κείμενο σχετικά με αυτό.

Εδώ θα ήθελα όμως να τονίσω κάτι. Στο σύμπαν που δημιουργήθηκε ανά τα χρόνια από την GW για το 40Κ, θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι ο αυτοσαρκασμός και η υπερβολή και το δεύτερο πως πραγματικά κανείς δεν είναι ο καλός της υπόθεσης. Το Imperium of Μan στο όνομα της προόδου και της θρησκείας δε διστάζει να κάνει γενοκτονίες (εξωγήινων ή και ανθρώπων), ενώ οι δεκάδες εχθροί του αλληλοσπαράζονται με μόνο σκοπό την επικράτηση. Επικράτηση, που πολλές φορές έχει καταδειχτεί από το lore, ότι δε μπορεί να έρθει για κάποιο από τα major factions του σύμπαντος (ίσως εδώ θα μπορούσαμε να βάλουμε έναν αστερίσκο, αλλά νομίζω θα κουράσουμε αρκετά). Από εδώ προκύπτει και το motto του franchise:

In the grim darkness of the far future, there is only war

Εν ολίγοις, ως πρώτη επαφή, θα μπορούσα να πω πως αυτό είναι το lore του 40k. Βέβαια, θα πρέπει οι αναγνώστες μας να κρατήσουνε δύο πράγματα στο νου τους. Πρώτον, όσα παραθέσαμε ως τώρα, είναι άκρως επιγραμματικά, και δεύτερον, πως δεν ασχοληθήκαμε καθόλου (για χάριν της οικονομίας της συζήτησης) με τα υπόλοιπα δεκάδες major factions του franchise.


Μέρος της συλλογής του Άρη Γκρίμπα

Κ.Α: Το lore είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως είναι το γεγονός πως το συγκεκριμένο franchise έχει καταφέρει να εισχωρήσει σε όλες τις μορφές ψυχαγωγίας με τις οποίες μπορεί να ασχοληθεί το fantasy. Μιλάμε για βιβλία, επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής, video games, μέχρι και δικό του κανάλι με animation σειρές!

Α.Γ: Έτσι ακριβώς είναι! Αν θέλει να ασχοληθεί κάποιος με το 40k μπορεί να το κάνει με πολλούς τρόπους. Επιγραμματικά όμως, οι τρεις μεγάλες υποκατηγορίες είναι οι εξής:

Wargame: Παίζω με τα στρατιωτάκια μου, ενάντια στα στρατιωτάκια ενός φίλου ή σε κάποιο τουρνουά. Ίσως να ακούγεται αστείο κάτι τέτοιο και, μπορεί και να είναι σε ένα βαθμό, αλλά νομίζω πως αν ξεκινήσουμε να κρίνουμε το σύνολο των hobbies επιφανειακά, δε θα τελειώσουμε ποτέ αυτή τη κουβέντα. Στα γρήγορα θα πω το εξής. Αν σε κάποιον αρέσουν τα παιχνίδια στρατηγικής, οι ταινίες και τα βιβλία (επιστημονικής) φαντασίας ή η παρακολούθηση ντοκιμαντέρ επικών μαχών, τότε θα πρέπει να γνωρίζει από τώρα πως κατά πάσα πιθανότητα θα τον κερδίσει αυτό το aspect του hobby.

Miniature: Εδώ μιλάμε για ότι έχει να κάνει με το χτίσιμο, συναρμολόγηση και βάψιμο των μινιατούρων. Ξεκινάς κολλώντας έναν Space Marine σε πέντε λεπτά και καταλήγεις έπειτα από χρόνια να συναρμολογείς ογκώδη διοράματα και να αναρωτιέσαι πως θα κάνεις το επόμενο conversion σου να δουλέψει. Σίγουρα ετούτο το aspect είναι πολύ πιο δημιουργικό από το προηγούμενο κι έχει τραβήξει πολύ κόσμο στο hobby.

Lore: Πάμε τώρα και στο κομμάτι της κοσμοπλασίας και της ιστορίας του 40k. Πραγματικά το μέγεθος και το βάθος του σύμπαντος αυτού είναι δαιδαλώδες! Το λέω αυτό γνωρίζοντας πως ίσως ο χαρακτηρισμός της λέξης να αποκτά στο τέλος και μια αρνητική χροιά. Ενδεικτικά θα πω το εξής. Οι νουβέλες του Horus Heresy, γεγονότων δηλαδή που αποτελούν παρελθόν για το current setting, αποτελούνται από 62 (!) βιβλία έως τώρα. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε τα βιβλία που γράφονται για το active lore και τα εκατοντάδες codexes που παρέχουν έστω και μικρές πινελιές στην ιστορία, μπορούμε να αντιληφτούμε το βάθος. Το σίγουρο είναι πως, ανάμεσα στα τόσα βιβλία, υπάρχουνε κάποια που είναι πραγματικά διαμάντια!


Εικόνα: Σύλλογος “Το Σφυρί του Μερακλή”

Κ.Α:  Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν μιλάμε για lore, μιλάμε για κάτι τεράστιο. Έχουμε πάνω από 400 νουβέλες χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά τα δεκάδες comics που έχουν εκδοθεί και τους δεκάδες συγγραφείς που γράφουν για το WH40Κ, με τους σημαντικότερους από αυτούς να είναι ο Dan Abnett, ο Graham McNeil, ο Aaron Dembski-Bowden και ο James Swallow. Μια βόλτα από τη σελίδα της Black Library ( https://www.blacklibrary.com/warhammer-40000 ) στο τμήμα του WH40k θα σας πείσει. Η Black Library είναι ο επίσημος συνεργάτης της Games Workshop στο κομμάτι των βιβλίων, audiobooks και ebooks σχετικά με όλες τις δημιουργίες της εταιρείας και φυσικά του WH40Κ.

Α.Γ: Πέρα από αυτά, πλέον έχουμε, όπως ανέφερες, και το animation να μπαίνει στο παιχνίδι. Αν θέλει κάποιος να πάρει μια πρώτη γεύση, μπορώ να προτείνω ορισμένα video στο Υoutube.

Guardsman 2018 (δείγμα του που είναι ικανό να φτάσει ένα fanbase, μιας και είναι fanmade video) 
Helsreach the movie.
H σειρά Angels of Death.
Kαι τέλος, ίσως μία από τις αγαπημένες μου animated audiobook, το The Last Church που καταφέρνει, με εκπληκτικό τρόπο, να μας δείξει ένα τμήμα του βάθους του lore  και των χαρακτήρων του 40k.


Ο Κωνσταντίνος Αμβράζης... επί το έργον!

Κ.Α: Ωραία λοιπόν όλα αυτά για εσένα και εμένα που λίγο πολύ έχουμε ταξιδέψει στο γαλαξία και έχουμε δει το μερίδιο μας σε μάχες! Ένας που θέλει να ξεκινήσει τώρα όμως, από που θα το κάνει; Από ποια βιβλία; Η αν θέλει να ξεκινήσει να παίζει έστω, πως θα το κάνει αυτό;

Α.Γ: Αν θέλει να ξεκινήσει να παίζει, το πιο εύκολο θα ήταν μαζί με κάποιον φίλο. Αγοράζουνε ένα κουτί για δύο άτομα μαζί, ασχολούνται κάποιες ώρες με το κόλλημα των μινιατούρων και μετά παρέα ξεκινούν να ανακαλύπτουν το παιχνίδι. Τα περισσότερα κουτιά αυτού του είδους, έχουν μέσα τους απλουστευμένους κανόνες και μπορεί κάποιος να κάνει εύκολα την αρχή. (πχ. 10th edition 40k starter set). Τώρα αν δεν υπάρχει δεύτερο άτομο που να ενδιαφέρεται, εκεί ίσως να γίνεται λιγάκι πιο δύσκολο. Ευτυχώς, όμως, στην Ελλάδα υπάρχουν μαγαζιά για να απευθυνθεί κάποιος όπως το Mini Vault (Μυριοφύτου 62-64 Αιγάλεω, τηλ. 210-5900162, info@minivault.gr) στην Αθήνα, το eFantasy (Ιασωνίδου 13, στην Θεσσαλονίκη, τηλ. 2313-021171) και το Underworld Games (Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 25 Θεσσαλονίκη, τηλ 2310-240193) όπου μπορείτε εκτός από τις αγορές σε μινιατούρες και βιβλία να παρακολουθήσετε και να συμμετέχετε σε παιχνίδια της tabletop εκδοχής του παιχνιδιού. Επίσης υπάρχουν και διάφοροι σύλλογοι για παράδειγμα στη Λάρισα το Owls Club, στη Καρδίτσα ο Σύλλογος Φίλων Επιτραπέζιων Καρδίτσας, στο Μαρκοπουλο Αττικής ο σύλλογος Το Σφυρί του Μερακλή, όπου μπορείτε να στραφείτε για πληροφορίες και ότι χρειάζεται κανείς για να μπει στο σύμπαν του Warhammer 40k.

Για κάποιον που θέλει να μπει στο σύμπαν του 40k μέσω των βιβλίων, εγώ θα πρότεινα την σειρά Gaunt’s Ghosts. Συγγραφέας είναι ο Dan Abnett και, κατά τη γνώμη μου, έχει καταφέρει να δώσει πολύ καλά τα στοιχεία του cosmic horror, που ένας απλός άνθρωπος θα συναντούσε εξερευνώντας το διάστημα. Πέρα από αυτό, μιας και οι πρωταγωνιστές είναι απλοί άνθρωποι (όχι εξωγήινοι ή Space Marines - Super Soldiers) μπορεί ο αναγνώστης να ταυτιστεί καλύτερα μαζί τους και να μάθει μέσα από τα μάτια τους πράγματα για το σύμπαν, χωρίς να του παρατίθενται κατεβατά πληροφοριών, που συχνά τείνουν να γίνονται βαρετά.


Από το αρχείο του Άρη Γκρίμπα: Επίθεσηηη!

Κ.Α: Εδώ θα μπορούσα κι εγώ να προτείνω μια σειρά που ανέφερες νωρίτερα. Για όσους ενδιαφέρονται λοιπόν για το λογοτεχνικό κομμάτι του 40k, θα σας πρότεινα τις νουβέλες από τη σειρά Horus Heresy. Στην ουσία μιλάμε χρονολογικά για 10,000 χρόνια πίσω από την ονομασία του franchise (40k) και είναι τα γεγονότα του δεύτερου εμφυλίου πολέμου που ζει η ανθρωπότητα. Επικές μάχες, δυναμικοί και ζωντανοί χαρακτήρες και έντονη πλοκή θα σας κρατήσουν το ενδιαφέρον αν και τα 60 κοντά βιβλία της σειράς ίσως κουράσουν.

Α.Γ: Ναι, το Horus Heresy έχει ιστορίες με τρομερή δυναμική. Αν κάποιος θέλει να πιάσει αυτό το σημείο της ιστορίας, προσωπικά θα πρότεινα να ξεκινήσει με τη σειρά του Siege of Terra. Μπορεί να μιλάμε για το τελευταίο act του Heresy, αλλά κρίνω ότι είναι ιστορίες που μπορεί κάποιος ν’ ακολουθήσει σχετικά εύκολα. Φυσικά αν έχεις έρθει ήδη σε επαφή με το game/lore και έχεις ξεχωρίσει κάποιο από τα Space marine legions ως αγαπημένο, θα πρότεινα να πάρεις την αντίστοιχη νουβέλα/ες που πραγματεύεται τις πράξεις της εκάστοτε λεγεώνας.

Ο σκοπός ο δικός μου, αλλά και του Άρη, όταν σκεφτήκαμε να κάνουμε το παρόν άρθρο, δεν ήταν για να φανούμε ειδήμονες και να προκαλέσουμε το θαυμασμό με τις γνώσεις μας. Η κύρια πηγή που τροφοδότησε με ενέργεια το εγχείρημα μας ήταν να φέρουμε στο σύμπαν του WH40k ακόμα περισσότερο κόσμο. Κόσμο που θέλει να χαθεί στις σελίδες των βιβλίων, είτε να γνωρίσει φίλους και να πολεμήσει στο πλάι ή εναντίων τους στα τραπέζια/πεδία των μαχών του tabletop strategy, ή ακόμα και να εκφράσει την δημιουργικότητα του βάφοντας μινιατούρες, χτίζοντας παράλληλα απίστευτα ποσά υπομονής και πειθαρχίας. Ξέρουμε επίσης πως οι σύλλογοι και τα καταστήματα που ασχολούνται με το χώρο είναι πολλαπλάσια από αυτά που αναφέραμε και θα θέλαμε να τους αναφέρουμε όλους, αλλά δυστυχώς δε γίνεται. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να καταφέραμε το σκοπό μας και να ανοίξαμε μια ακόμα διέξοδο προς το fantasy για κάποιον εκεί έξω...