Προτάσεις | Fantasy από... κούνια!

Προτάσεις | Fantasy από... κούνια!


Όλοι μας κάποτε ήμασταν παιδιά, καλά κάποιοι είμαστε ακόμα αλλά τέλος πάντων. Ηλικιακά μιλώντας τουλάχιστον, την έχουμε περάσει αυτή τη φάση της ζωής μας ανεπιστρεπτί. Όμως το θέμα είναι να καταφέρνεις με κάποιο τρόπο να βάζεις το μυαλό σου σε εκείνη την κατάσταση στην οποία το άγχος και η καθημερινότητα είναι άγνωστες έννοιες, όπως όταν ήσουν παιδί. Αυτό το καταφέρνει κανείς διαβάζοντας ένα βιβλίο και αυτόματα μπαίνει σε ένα άλλο κόσμο, όπου μπορεί να ξεχάσει τα πραγματικά προβλήματα του και να χαθεί στη μαγεία των σελίδων όπου θα γεμίσει τις πνευματικές του μπαταρίες για να γυρίσει φρέσκος να αντιμετωπίσει τον “δράκο” της καθημερινής ζωής.

Αυτό όμως το όπλο που έχει στα χέρια του ο σημερινός άνθρωπος για να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, η φαντασία, απαιτεί εκπαίδευση από μικρή ηλικία. Από την ηλικία που η φαντασία οργιάζει και τα πιο απλά πράγματα για εμάς, τους μεγάλους, λειτουργούν με ένα φανταστικό τρόπο για τους μικρούς μας φίλους. Σε εκείνη λοιπόν την ηλικία πρέπει να δοθεί η κατάλληλη ώθηση ώστε το μυαλό ενός παιδιού να μη μπει σε καλούπι, να μάθει και να συνεχίσει να ονειρεύεται.

Έχω ετοιμάσει μια μικρή λίστα με βιβλία, ή μάλλον καλύτερα με σειρές βιβλίων, τις οποίες αν επιθυμείτε μπορείτε να ακολουθήσετε. Προσοχή, τα παρακάτω βιβλία δεν είναι αποκλειστικά μόνο για νεαρούς αναγνώστες αλλά για όλες τις ηλικίες. Στο συγκεκριμένο όμως άρθρο, το ηλικιακό target group των 8-12 είναι αυτό στο οποίο θα στοχεύσουμε.

Θα ξεκινήσω με ένα από τα αγαπημένα μου, το οποίο πρέπει κάποια στιγμή να βρω το χρόνο να ολοκληρώσω σαν σειρά. Μιλάω για το πρώτο βιβλίο της σειράς Το Έπος της Γαιοθάλασσας, με τίτλο “Ο Μάγος της Γαιοθάλασσας”, της Ursula Le Guin. Το βιβλίο μας μιλά για ένα νεαρό αγόρι, τον Ged, που ξεκινά το ταξίδι του για να γίνει ο ισχυρότερος μάγος του κόσμου. Παρόλο που θα αντιμετωπίσει πολλούς κινδύνους σε αυτό το ταξίδι, το μεγαλύτερο εμπόδιο του Ged είναι να καταφέρει να αποδεχθεί και να τιθασεύσει τους εσωτερικούς του δαίμονες και όχι να τους κρύψει, καθώς μόνο έτσι κάποιος θα μπορέσει να γίνει αυτό που πραγματικά θέλει. Ο κόσμος της Le Guin είναι πανέμορφος με υπέροχες περιγραφές, γραμμένος με πολύ καλή ροή που δεν κουράζει καθόλου. Εκτός από την εσωτερική μάχη του πρωταγωνιστή στο βιβλίο έχουμε και πολύ όμορφα διατυπωμένες έννοιες και ιδανικά, όπως η φιλία και η ισορροπία στο καθετί γύρω μας.

Το επόμενο βιβλίο είναι το πρώτο της σειράς His Dark Materials (Η Τριλογία του Κόσμου) το οποίο στην Ελλάδα έχει κυκλοφορήσει με τον τίτλο “Το Αστέρι του Βορρά”, του Phillip Pullman. Φανταστείτε ένα κόσμο σαν τον δικό μας στον οποίο η ψυχή των ανθρώπων μοιράζεται εξίσου με τον ίδιο και ένα ζώο που τον συντροφεύει και ονομάζεται “δαιμόνιο”. Σε αυτόν τον κόσμο η Lyra, ένα ορφανό κορίτσι, μαζί με το δαιμόνιο της, μια νυφίτσα με το όνομα Παντελεήμων, θα μπλέξει σε ένα ταξίδι στον μακρινό βορρά αναζητώντας στοιχεία για την εξαφάνιση του καλύτερου της φίλου αλλά και άλλων παιδιών. Εκεί στο βορρά θα μεταφερθεί το σκηνικό του βιβλίου, σε μια περιπέτεια που περιλαμβάνει μάγισσες, πειρατές ,αρκούδες με πανοπλίες και ένα μυστηριώδες υλικό, τη σκόνη που υποτίθεται ότι είναι το κλειδί για άλλες διαστάσεις. Ο Phillip Pullman σε αυτό το βιβλίο συνδυάζει μοναδικά την επιστήμη με τη μαγεία και την θρησκεία. Πρόκειται για ένα βιβλίο τόσο για ενήλικες όσο και για μικρότερους αναγνώστες στο οποίο ο συγγραφέας δεν καμουφλάρει θέματα όπως ο θάνατος και η θλίψη, καθώς τα θεωρεί σημαντικά κομμάτια της ζωής και θέματα που θα πρέπει να μπορεί ο καθένας να αντιμετωπίσει. Η σειρά των βιβλίων προσπάθησε να γίνει μεταφορά στον κινηματογράφο και την τηλεόραση με μοιρασμένες εντυπώσεις και συναισθήματα από το κοινό.

Συνεχίζουμε τη λίστα μας με το δημοφιλέστερο βιβλίο στην κατηγορία του και δεν είναι άλλο από τη σειρά βιβλίων Harry Potter της JK Rowling και το πρώτο βιβλίο της σειράς “Η Φιλοσοφική Λίθος”. Ο γνωστός στους περισσότερους από εμάς, Harry Potter έχοντας χάσει τους γονείς του από μωρό, καλείται να φοιτήσει στο σχολείο για μάγους του Hogwarts. Εκεί θα γνωρίσει διάφορους κινδύνους για τη ζωή του καθώς ο ίδιος κακός που δολοφόνησε τους γονείς του κυνηγά και τον ίδιο. Όμως στο σχολείο αυτό θα γνωρίσει φίλους που θα τον βοηθήσουν να αποφύγει τις κακοτοπιές και να βρει το δρόμο του. Ένα βιβλίο με έντονο το στοιχείο του χιούμορ αλλά και της συγκίνησης. Θα γνωρίσουμε χαρακτήρες που λίγο πολύ έχουμε συναντήσει και στην πραγματική μας ζωή, θα ζήσουμε ότι ζει ένας νέος στο σχολείο, όπως bulling αλλά και φιλίες που κρατάνε για πάντα! Ένα βιβλίο που γίνεται εύκολα αγαπητό λόγω και της κινηματογραφικής του μεταφοράς στη μεγάλη οθόνη. Επίσης υπάρχει και η επιλογή της εικονογραφημένης έκδοσης που θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην ανάγνωση του.

Πάμε τώρα σε ένα ακόμα ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό βιβλίο για μικρούς και μεγάλους το οποίο έχει και αυτό μεταφερθεί στον κινηματογράφο και έχει επίσης κυκλοφορήσει σε εικονογραφημένη έκδοση. Δεν είναι άλλο από το “The Hobbit” του JRR Tolkien. Η ιστορία ενός χόμπιτ και μιας ομάδας νάνων να κλέψουν το θησαυρό που φυλάει ένας Δράκος με σκοπό την ανάκαμψη του βασιλείου των Νάνων. Μια ιστορία πριν τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών με κοινούς χαρακτήρες όπως ο Bilbo Baggins, ο μάγος Gandalf και το Gollum. Πρόκειται για μια ηρωική ιστορία, σαφώς πιο ελαφριά από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, γεμάτη γέλιο και τραγούδια. Μια ιστορία που μας καλεί να ανακαλύψουμε το χόμπιτ που κρύβουμε μέσα μας, ο οποίος θέλει τη βόλεψη και την ασφάλεια του, αλλά μέσα του κάτι τον ξεσηκώνει να ακολουθήσει την περιπέτεια μόλις αυτή εμφανιστεί.

Υπάρχουν, βέβαια, ακόμα αρκετά βιβλία που είναι κατάλληλα για παιδιά, όπως η σειρά Chronicles of Narnia (Τα Χρονικά της Νάρνια) του CS Lewis, ή η σειρά The Inheritance με το πρώτο βιβλίο “Eragon” του Christopher Paolini αλλά δεν έχω εμπειρία σε αυτά οπότε δε μπορώ να εκφέρω άποψη.

Ελπίζω να σας έδωσα μερικές επιλογές για να βάλετε οποιονδήποτε μικρό φίλο στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας του φανταστικού. Εύχομαι να τα καταφέρετε και να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά με όνειρα και φιλοδοξίες, μεγαλύτερα από ότι μπορεί να προσφέρει το Facebook και η εποχή του ίντερνετ όπου ζούμε.