Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά της Εποχής των Θρύλων μέσα από την αναζήτηση της “Χαμένης Γνώσης”...

Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά της Εποχής των Θρύλων μέσα από την αναζήτηση της “Χαμένης Γνώσης”...

Σε µια εποχή εξαθλίωσης, ο ανώτερος πολιτισµός της αρχαιότητας αφανίστηκε. Οι Κυρίαρχοι Στοχαστές εξαλείφθηκαν. Η ύπαρξή τους χάθηκε στη λήθη, οι λαοί ξέχασαν ένα παρελθόν όπου οι άνθρωποι ζούσαν σαν θεοί. Η ανθρωπότητα γύρισε στα σκοτεινά χρόνια, εγκλωβισµένη στο µεταίχµιο µεταξύ µύθου και Ιστορίας. Το τέλος της εποχής των θαυµάτων σφράγισε το µέλλον, κατακερµάτισε τη διανόηση, όρισε την απαρχή µιας περιόδου άγριας κυριαρχίας, σκοταδισµού και παρακµής. Το γένος των σύγχρονων φυλών έφτασε να ακροβατεί στο χείλος της καταστροφής, έρµαιο των συγκρούσεων και της πτώσης των θεσµών.

Η προηγµένη γνώση χάθηκε. Οι στιγµές που έρχονται είναι επισφαλείς.

Σ’ αυτόν τον κόσµο των θρύλων και του κατεστραµµένου πολιτισµού, η διαµάχη µεταξύ ολοκληρωτικής υποβάθµισης και απέλπιδας ακµής βρίσκεται σε κρίσιµο στάδιο· το Ταξίδι του Κόκκινου Φοίνικα οδεύει προς τη λήξη του. Ωστόσο, προτού η δοκιµασία αυτή τελειώσει, και τα µονοπάτια του Χόουπ, του Λίαµ και του Βέιλαν διασταυρωθούν ξανά, η Χαµένη Γνώση θα βρεθεί και πάλι. Θα αφυπνιστεί µέσα από τη φυλακή που όρθωσε ο χρόνος, θα αναγεννηθεί µέσα από τις στάχτες της.

Ένα ταξίδι επικής περιπέτειας φτάνει στο τέλος του. Η τελική αναµέτρηση,  η ολέθρια σύγκρουση, και το µέλλον της ανθρωπότητας πιο αβέβαιο από ποτέ. Όταν ο πολιτισµός ακροβατεί στο χείλος της καταστροφής, τι µπορεί να γεννηθεί από τις στάχτες ενός καµένου κόσµου;

Λένε πως όταν τελειώνεις ένα βιβλίο που αγάπησες, είναι σαν να χάνεις έναν δικό σου άνθρωπο, έναν φίλο. Σε πιάνει μια μελαγχολία αναπολώντας τις στιγμές που πέρασες μαζί του, ενώ βάλλεσαι από ένα καταιγισμό συναισθημάτων. Στην περίπτωση του βιβλίου του Γρηγόρη Δημακόπουλου, μόλις διαβάσεις και την τελευταία σελίδα, όλη η ιστορία περνά μπροστά από τα μάτια σου. Τα πρόσωπα που γνώρισες, το ταξίδι, τα συναισθήματα που γεννήθηκαν μέσα από τις γραμμές των λέξεων. Κάπως έτσι αισθάνεσαι λοιπόν όταν τελειώνεις τη Χαμένη Γνώση.

Να τα πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή... του τέλους! Το τελευταίο βιβλίο του Γρηγόρη Δημακόπουλου έρχεται τρία χρόνια μετά το δεύτερο Ο Δρόμος της Εξορίας, της σειράς “Η Εποχή των Θρύλων”. Τρία χρόνια ίσως να φαίνονται πολλά για έναν αναγνώστη. Ο συγγραφέας όμως ήθελε να γίνουν όλα σωστά. Να μην υπάρχει πιθανότητα ο αναγνώστης να συναντήσει κάτι που θα του φανεί έστω μέτριο. Η προσέγγιση στην τελειότητα ήταν από την αρχή ο στόχος.

Η ποιότητα της έκδοσης βρίσκεται σε υψηλά στάνταρ, με πολλά θετικά που μακάρι να τα βλέπαμε και σε άλλες εκδόσεις συγγραφέων του χώρου. Έχουμε περιλήψεις των δύο προηγούμενων βιβλίων, έχουμε λεπτομερείς χάρτες όλων σχεδόν των περιοχών, καθώς και μια λίστα με τους χαρακτήρες των βιβλίων συνοδευόμενοι από έναν μικρό σχολιασμό. Για το εξώφυλλο δε χρειάζεται να σχολιάσω κάτι, μιλάει η εικόνα από μόνη της. Ολόκληρη η σειρά έρχεται στολισμένη με κάποια από τα ομορφότερα εξώφυλλα που κυκλοφορούν, είτε σε εγχώριες εκδόσεις είτε σε αυτές του εξωτερικού.

Η κοσμοπλασία συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Ο Γρηγόρης Δημακόπουλος δίνοντας σημασία και δουλεύοντας επιμελώς τις περιγραφές φροντίζει να μας δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα του κόσμου μέσα στον οποίο νοερά μας ταξιδεύει με την γραφή του. Όπως και στο πρώτο βιβλίο, Η Κόκκινη Αυγή, ίσως κάποιους να τους κουράσει η διαδικασία, αλλά ο τρόπος γραφής, όπως και το πλούσιο λεξιλόγιο, κάνουν την περιγραφή μια αναγνωστική εμπειρία που μόνο να απολαύσει και να θαυμάσει μπορεί κανείς.

Οι χαρακτήρες παρ’ όλο που μέχρι τώρα, στα δύο πρώτα βιβλία, είχαν αρκετό χρόνο για να διαμορφωθούν, στο τρίτο βιβλίο μας δίνουν την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε ακόμα περισσότερο, να δεθούμε και να ταυτιστούμε μαζί τους. Τα διαφορετικά POVs, είναι φανερό από την πλοκή ότι κάποια στιγμή, θα διασταυρωθούν, αλλά δεν είναι προβλέψιμα. Ίσα ίσα οι ανατροπές είναι αρκετές και η μετάβαση σε αυτές αρκετά αρμονική. Έντονα συναισθήματα αναβλύζουν καθώς παρακολουθείς την εξέλιξη των χαρακτήρων και τον τρόπο που αυτοί σκέφτονται και πράττουν μέσα στις σελίδες.

Η πλοκή του βιβλίου έχει γρήγορο ρυθμό παρ’ όλο που ο συγγραφέας παίρνει το χρόνο του να μας εξηγήσει ένα μεγάλο μέρος από την ιστορία αλλά και την επιστήμη που κρύβεται μέσα στις σελίδες. Το sci-fi στοιχείο είναι έντονο και πολύ προσεγμένο, με φανερό το χρόνο που ξόδεψε ο Γρηγόρης Δημακόπουλος για να δημιουργήσει μια θεωρία η οποία να μπορεί να σταθεί με ένα σωστά δομημένο επιστημονικό πλαίσιο και το πιο σημαντικό να μπορεί να δέσει αρμονικά με ένα περιεχόμενο το οποίο στο σύνολο του  ανήκει στο πρίσμα της επικής φαντασίας.

Φυσικά δε θα μπορούσαν να λείψουν οι επικές μάχες και οι συγκλονιστικές μονομαχίες. Γερές δόσεις από συγκρούσεις ευρείας κλίμακας, αρκετά “χορταστικές” και στιγμές όπου δύο αντίπαλοι μονοπωλούν το ενδιαφέρον έρχονται σε τακτά και σωστά χρονικά διαστήματα θα συμπληρώσω, για να δώσουν την κατάλληλη ώθηση και πολλές φορές να ανατρέψουν τα γεγονότα που τρέχουν.

Η καθαρά προσωπική μου άποψη για το τρίτο μέρος της τριλογίας είναι πως πρόκειται για το καλύτερο βιβλίο της σειράς. Εγώ προσωπικά ως αναγνώστης, ειδικότερα βιβλίων φαντασίας, πήρα αυτό που ήθελα από το βιβλίο. Με κράτησε σε εγρήγορση από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του σελίδα. Έμεινα εντυπωσιασμένος με τις περιγραφές του συγγραφέα και αυτό είναι κάτι που μου είχε λείψει. Σίγουρα το βιβλίο δεν είναι για όλους τους αναγνώστες! Δεν είναι από αυτά τα βιβλία που τα ξεκινάς και τα τελειώνεις σε 2 μέρες χωρίς να σου έχει μείνει κάτι, έχοντας όμως περάσει καλά. Στη συγκεκριμένη σειρά και ειδικά σε  αυτό το τρίτο μέρος κάθε σελίδα θέλει το χρόνο της. Νιώθεις ότι δεν διαβάζεις απλώς λέξεις, τη μια μετά την άλλη. Σχηματίζεις στο μυαλό σου εικόνες τόσο δυνατές οι οποίες με ένα μαγικό τρόπο ενισχύονται με ένα εξαιρετικά πλούσιο τρόπο γραφής και φτάνουν σε άλλο επίπεδο τις σκηνές που διαδραματίζονται εμπρός σου. Φυσικά, το βιβλίο είναι εξαιρετικά απολαυστικό αρκεί να είσαι συνειδητοποιημένος για το τι θα διαβάσεις, αν και για να έχεις φτάσει στο τρίτο μέρος της σειράς μάλλον το έχεις αντιληφθεί!

Σε σχέση με την πλοκή, χάρηκα ιδιαίτερα που διαβάσαμε πράγματα για την Αρχαία Δυναστεία. Ο συγγραφέας μας έδωσε πληροφορίες και κατάφερε να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τον μύθο που έχει δημιουργήσει και ταυτόχρονα να μας καλύψει οποιαδήποτε απορία είχαμε από τα προηγούμενα βιβλία. Φυσικά όλη αυτή η γνωριμία μας με την Αρχαία Δυναστεία δημιουργεί απαιτήσεις και προσδοκίες για ένα stand alone βιβλίο (εγώ το πρότεινα, πάντως!) την εποχή της ακμής της, την Εποχή Των Θρύλων!

Η σειρά, λοιπόν, κλείνει με τον καλύτερο τρόπο και πλέον έχουμε ολοκληρωμένη μια από τις καλύτερες, αν όχι την καλύτερη, σειρά φανταστικής λογοτεχνίας από Έλληνα συγγραφέα, η οποία αξίζει και με το παραπάνω να κοσμεί την βιβλιοθήκη σας, αλλά ακόμα περισσότερο να στολίσει τη σκέψη, το μυαλό και την καρδιά σας...