“Promise of Blood” του Brian McClellan

“Promise of Blood” του Brian McClellan

Η περιήγηση στο χώρο του φανταστικού σε οδηγεί πολλές φορές σε νέα μονοπάτια, που άλλοτε αξίζει να διαβείς και άλλοτε ψάχνεις τρόπο να γυρίσεις πίσω τρέχοντας! Ένα μονοπάτι, λοιπόν, που ήθελα καιρό να ακολουθήσω ήταν αυτό του υποείδους του “gunpowder fantasy”. Μετά από συστάσεις φίλων της προσωπικής μου σελίδας A World of Fantasy, διάλεξα για αρχή το A Promise of Blood του Brian McClellan. Πρόκειται για το πρώτο μέρος της τριλογίας “The Powder Mage” που εκδόθηκε το 2013.

Το βιβλίο μας ταξιδεύει σε μια εποχή που θυμίζει Γαλλική Επανάσταση. Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο Adro. Ένα από τα εννέα βασιλεία, Nine Nations ή The Nine, του κόσμου που δημιούργησε ο συγγραφέας. Στο βασίλειο αυτό ένα βίαιο πραξικόπημα λαμβάνει μέρος και φέρνει τα πάνω κάτω. Ο αρχηγός τους στρατού (Field Marshal) Tamas, αναλαμβάνει δράση για να απομακρύνει τον Βασιλιά από την εξουσία, ενώ γκιλοτίνες στήνονται στην πλατεια της πρωτεύουσας Adopest. Μέχρι εδώ όλα καλά. “Ιστορικό” μυθιστόρημα. Τωρα όμως ξεκινάνε τα ωραία! Η προσωπική φρουρά του Βασιλιά είναι οι Privileged. Παντοδύναμοι μάγοι οι οποίοι φορώντας λευκά γάντια με ρουνους, σχεδιασμένους πάνω τους, μπορούν να χειραγωγούν τα στοιχεία της φύσης αντλώντας δύναμη από μια ξεχωριστή διάσταση η οποία ονομάζεται Else. Στον αντίποδα, ο ίδιος  Στρατάρχης Tamas, αλλά και μια ντουζίνα σχεδόν εκλεκτοί, οι Marked (η αλλιώς Powder Mage), μπορούν να χειραγωγήσουν το μπαρούτι κάνοντας το να αναφλεγεί από απόσταση, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να κατευθύνουν τις βολίδες τους με όποιο τρόπο αυτοί θέλουν, επιτυγχάνοντας απίστευτες βολές, τόσο σε απόσταση, όσο και σε τροχιά! Επίσης “σνιφάροντας” μπαρούτι αποκτούν μεγαλύτερη ταχύτητα, δύναμη και οι αισθήσεις τους οξύνονται στον υπερθετικό βαθμό! Αυτές οι δύο κάστες χρηστών μαγείας λοιπόν είναι θανάσιμοι εχθροί, όχι μόνο στο βασίλειο του Andro, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Tamas, με την υποστήριξη μιας χούφτας συμβούλων θα προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές που άφησε η Βασιλεία αλλά και το αιματηρό πραξικόπημα με την απειλή της εισβολής από την γειτονική Kez να είναι πιο ορατή από ποτέ.

Μέσα σε όλη αυτή τη σύρραξη υπάρχει και μια προφητεία που έχει να κάνει με την επιστροφή του Θεού Kresemir, που δημιούργησε τα Εννέα Βασίλεια, η οποία προμηνύεται καταστροφική. Μύθος, θα πουν οι περισσότεροι πρωταγωνιστές που όμως μετά από μια σειρά γεγονότων αρχίζουν να αλλάζουν γνώμη και βλέπουν την καταστροφή να έρχεται με δρασκελιες!

Το βιβλίο ακολουθεί την ιστορία 4 διαφορετικών χαρακτήρων, μέσω των προσωπικών τους POV, οι οποίοι είναι όλοι μπλεγμένοι στην ίδια ιστορία. Καθώς η ιστορία προχωρά θα μας απασχολήσουν πολιτικές ίντριγκες, αστυνομικές έρευνες, εντυπωσιακές μάχες και μεγαλειώδεις αναμετρήσεις μεταξύ των Privileged και των Powder Mage. Οι χαρακτήρες αναπτύσονται σε ικανοποιητικό επίπεδο μιας και μη ξεχνάμε πως πρόκειται για το πρώτο από τα τρία βιβλία της σειράς. Ο κόσμος αν και μοιάζει πολύ με την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, έχει τα δικά του στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει, όπως οι μύθοι και η προϊστορία. Ο ρυθμός είναι καταιγιστικός, με το κάθε κεφάλαιο να έχει να δώσει και από κάτι, ώστε να κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο. Ενώ το σύστημα μαγείας ξεπέρασε τις προσδοκίες μου και με εντυπωσίασε, καθώς πέραν των Privileged και των Powder Mages, έχουμε θεούς, ημίθεους και χρήστες μαγείας που οι δυνάμεις τους αποτελούν μυστήριο για αρχή!

Φτάνουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα. Ένα εξαιρετικό ντεμπούτο για τον συγγραφέα και ένα απολαυστικό βιβλίο για κάθε αναγνώστη. Προσωπικά το ευχαριστήθηκα και θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να διαβάσει κάτι με πολύ δράση, το οποίο να συνδυάζει στοιχεία επικής φαντασίας με μουσκετα και κάτι από Sherlock Holmes!