Οι “Ιππότες” του Γρηγόρη Κονταξή επιστρέφουν και μαζί τους φέρνουν νέα πνοή στο ελληνικό fantasy!

Οι “Ιππότες” του Γρηγόρη Κονταξή επιστρέφουν και μαζί τους φέρνουν νέα πνοή στο ελληνικό fantasy!

Μια βασίλισσα είναι ένα βήμα πριν το τέλος της και ένα αγόρι είναι η μόνη της ελπίδα…

Το Παλάτι της Αυγής σύντομα θα δεχτεί επίθεση. Ο πιο αδίστακτος άντρας όλων των εποχών είναι ένα βήμα μακριά από την κατάκτηση του Άιοβμπριτζ και την εκθρόνιση της Σοφί Ντελαμέρ. Η βασίλισσα του Νάιτντορν είναι πια μόνη, χωρίς συμμάχους και ικανό στρατό να αντιμετωπίσει τον εχθρό που προελαύνει στην πόλη της. Τα πάντα μοιάζουν να έχουν τελειώσει, μέχρι που ένα μυστηριώδες αγόρι θα κάνει την εμφάνισή του.
Η “Επιστροφή των Ιπποτών” διαδραματίζεται σε έναν φανταστικό κόσμο, που απαρτίζεται από διάφορες φυλές και παράξενα πλάσματα. Η ιστορία εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της τρίτης εποχής του κόσμου, την Εποχή των Ανθρώπων, σε δυο ηπείρους: το Νάιντορν και το Κερθ.

Η επιστροφή μου στο ελληνικό fantasy έγινε με την άφιξη του νέου έτους! Το βιβλίο που τράβηξε το ενδιαφέρον μου και με έφερε ξανά στα “χωράφια” της ελληνικής λογοτεχνίας του φανταστικού είναι το πρώτο μέρος της σειράς “Ο Χορός του Φωτός” του Γρηγόρη Κονταξή, με τίτλο Η Επιστροφή των Ιπποτών.

Το βιβλίο ξεκινά και σε βάζει κατευθείαν στη δράση! Στην ήπειρο του Ναιντορν, ένα από τα τελευταία φρούρια, πριν την πρωτεύουσα Άιοβμπριτζ, είναι έτοιμο να δεχτεί επίθεση από τον Γουόλτερ Θορν. Τον πιο σκληρό και αδίστακτο άνδρα που γνώρισε ο κόσμος. Η βασίλισσα Σοφί Ντελαμερ, μόνη και χωρίς συμμάχους, προσπαθεί να σώσει ότι μπορεί πριν την διαφαινόμενη σφαγή του λαού της. Λίγο πριν το τέλος ένας νέος θα εμφανιστεί στις πύλες της Αιοβμπριτζ. Ένας νέος που θα φέρει τα πάνω κάτω και μαζί θα φέρει και την ελπίδα πως ίσως δεν έχουν χαθεί τα πάντα.

Η πλοκή του βιβλίου είναι πάνω κάτω η κλασσική ιστορία ενός ήρωα που εμφανίζεται και ξεκινά μια απελπισμένη προσπάθεια να σώσει τον κόσμο έχοντας για παρέα μια αταίριαστη συντροφιά. Όμως τα στοιχεία που στολίζουν την ιστορία είναι αυτά που έχουν σημασία. Ο συγγραφέας μας δίνει γερές δόσεις από το lore που έχει δημιουργήσει. Το όλο εγχείρημα μοιάζει να έχει σαφής επιρροές από το “ASOIAF” του G.R.R. Martin. Μεγάλοι και μικροί οίκοι ευγενών, σε ένα συνεχόμενο γαϊτανάκι εξουσίας, με πλεκτάνες και παιχνίδια δύναμης, είναι μερικά από τα στοιχεία που κλέβουν την παράσταση μέσα στο βιβλίο. Είναι αλήθεια πως σε κάποια σημεία ίσως κουράζει η όλη εξιστόρηση των γεγονότων, καθώς τα ονόματα δίνουν και παίρνουν, ενώ ίσως θα μπορούσαν καποιες επαναλήψεις να έχουν αποφευχθεί. Όμως, ένα τόσο μεγάλο βάθος στην ιστορία του κόσμου, όπως παρουσιάζεται μέσα στο βιβλίο, μας δείχνει και την δουλειά που έχει κάνει ο συγγραφέας, καθώς ναι μεν έχουμε πολλά στοιχεία, αλλά καθώς ο αναγνώστης θα προχωράει στην εξιστόρησή τους θα συνειδητοποιεί πως όλα δένουν αρμονικά το ένα με το άλλο, χωρίς να αφήνεται τίποτα στον αέρα. Ένα επίσης όμορφο στοιχείο του lore είναι η ιστορία του κόσμου που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, με μύθους και πλάσματα από τον πυρήνα του φανταστικού να μας ταξιδεύουν στο παρελθόν και να μας κάνουν να ανυπομονούμε για το μέλλον των βιβλίων.

Σαφώς και δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε σε ένα από τα κύρια στοιχεία που χαρακηρίζουν ως επί τω πλείστων τα βιβλία φαντασίας και δεν είναι άλλο από τις σκηνές μάχης. Πολύ δυνατές χορογραφίες και κινήσεις στις μονομαχίες, με μπόλικο αίμα και σκηνές που εύκολα μπορεί να τις οπτικοποιήσεις στο μυαλό σου! Φυσικά, ακόμα και η μεγαλύτερης κλίμακας μάχες είναι προσεγμένες και για άλλη μια φορά καταλαβαίνει κανείς ότι έχει γίνει πολύ προσεκτική μελέτη και προσπάθεια να μοιάζουν όλα σωστά και χωρίς παραφωνίες στην αφήγηση.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι και αυτοί αποτέλεσμα της εξαιρετικής απόδοσης του Γρηγόρη Κονταξή στην προσπάθεια της αποτύπωση τους. Χαρακτήρες που κουβαλούν αδυναμίες αλλά και αρετές, με τον καθένα τους να προσφέρει στην ιστορία, ενώ ο δημιουργός δεν διστάζει να μας τροφοδοτεί με ανατροπές και δυνατές, συναισθηματικά, σκηνές που θα προκαλέσουν σίγουρα εντύπωση! Οι χαρακτήρες, όπως είναι λογικό, σε μια σειρά, δεν είναι άρτιοι αλλά έχουν τις βάσεις για ένα καλό αποτέλεσμα όσο βαδίζουμε προς το τέλος της σειράς. Να σημειωθεί εδώ πως πρόκειται για πενταλογία, οπότε έχουμε περιθώρια να “ζήσουμε” πολλά γεγονότα και εξελίξεις, παρέα με τους ήρωες των βιβλίων της σειράς.

Έχουμε, λοιπόν, ένα βιβλίο με όλα τα χαρακτηριστικά ενός High Fantasy, το οποίο, όπως και αρκετά ακόμα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων, μπορώ να πω πως δεν υστερεί σε τίποτα από αυτά των ξένων συγγραφέων. Για την ακρίβεια ο Γρηγόρης Κονταξής, έκανε ένα βήμα παραπάνω και κατάφερε να εκδώσει το βιβλίο του στο εξωτερικό, μεταφρασμένο ως The Return of the Knights, με ένα απίστευτα όμορφο εξώφυλλο, καταφέρνοντας να κερδίσει μάλιστα ένα θετικότατο review στο Grimdark Magazine, αλλά και να τραβήξει την προσοχή του συγγραφέα Mark Lawrence, αποσπώντας πολύ καλές κριτικές. Η σειρά βιβλίων του “Ο Χορός του Φωτός” συνεχίζεται με το δεύτερο βιβλίο Η Πτώση των Γιγάντων, από τις εκδόσεις Οσελότος, ενώ ακόμα μια τολμηρή κίνηση για την ελληνική αγορά, από τον συγγραφέα, αποτελεί η κυκλοφορία της νουβέλας Ο Ιππότης του Φεγγαριου, μια ιστορία ενός από τους χαρακτήρες των βιβλίων, η οποία τοποθετείται χρονικά λίγο πριν τα γεγονότα του πρώτου βιβλίου.

Εν κατακλείδι, λοιπόν, έχουμε ένα βιβλίο το οποίο μπορεί, ενδεχομένως, σε κάποια σημεία να κουράσει τους αναγνώστες με τις τόσες αναφορές σε ονόματα και εξιστορήσεις γεγονότων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, ως ένα βαθμό, δικαιολογούνται, μιας και είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς, με τον συγγραφέα να αποζημιώνει τον αναγνώστη με την δράση και τις εναλλαγές στην πλοκή της ιστορίας. Υπήρχαν σημεία στο βιβλίο που με έκαναν να μην μπορώ καν να το αφήσω, για να συνεχίσω κάποια άλλη στιγμή. Τα γεγονότα διαδέχονται ακατάπαυστα το ένα το άλλο, με τις σελίδες να γυρνούν η μία μετά την άλλη χωρίς να το καταλαβαίνεις. Αν θέλετε κάτι γρήγορο, με μπόλικη δόση ιστορίας και συναρπαστικές σκηνές δράσης, τότε Η Επιστροφή των Ιπποτών είναι η επιλογή σας!