Fantasy & Comics

Fantasy & Comics

Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο δημιουργούμε στο μυαλό μας εικόνες και σκηνές, με σκοπό να γίνουν ένα με το κείμενο. Φανταζόμαστε τους πρωταγωνιστές όπως εμείς θέλουμε και ζούμε την κάθε στιγμή με το δικό μας τρόπο.

Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα με τις μεταφορές (adaptations) των βιβλίων στη μικρή ή στην μεγάλη οθόνη. Συντριπτικά, τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί τον αναγνώστη, είτε οπτικά, είτε γιατί οι αλλαγές που γίνονται από τον εκάστοτε σκηνοθέτη/παραγωγό/showruner, είναι τόσο μεγάλες που ξεφεύγουν σχεδόν από το νόημα του βιβλίου.

Υπάρχει όμως μια μεταφορά βιβλίου που αν και μας δίνει έτοιμη εικόνα, σε ένα μεγάλο βαθμό ικανοποιεί τον αναγνώστη. Μιλάω φυσικά για τα graphic novels, ειδικά για εκείνα που έχουν εμπνευστεί απο βιβλία από τον χώρο του Fantasy και του Sci-Fi. Πάμε να δούμε μερικά από αυτά...

Όταν ο J.R.R.Tolkien, έγραφε το Hobbit, μια ιστορία για να μπορεί να διαβάζει στα παιδιά του, δεν είχε φανταστεί ότι πολλά χρόνια αργότερα θα κυκλοφορήσει και σε graphic novel. Μια από τις εκδόσεις του τίτλου ήταν αυτής της HarperCollins Publishers, στην αγγλική γλώσσα, το 2000, με εικονογράφηση από τον Wendell David και κείμενα από τον Charles Dixon, ενώ η ελληνική έκδοση ήρθε την ίδια χρονιά από τις εκδόσεις Αίολος σε μετάφραση του Θωμά Μαστακουρη.

Θα πάμε σε ακόμα ένα κλασικό βιβλίο φανταστικής λογοτεχνίας, αυτό του Elric of Melnibone από τον συγγραφέα Michael Moorcock. Ο γνωστός αντί-ηρωας ενέπνευσε αρκετούς καλλιτέχνες και συγγραφείς με αποτέλεσμα να έχουμε όχι ένα, άλλα τρία graphic novels με τον ίδιο πρωταγωνιστή. Με χρονολογική σειρά λοιπόν, έχουμε από την DC Comics, το 2004, την κυκλοφορία της σειράς Elric: The Making Of A Sorcerer. Ο Moorcock θα συνεργαστεί με τον Walter Simonson για τη δημιουργία της σειράς, η οποία μάλιστα αποτελεί και το prequel των βιβλίων και αριθμεί 4 τεύχη. Στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Anubis το 2009 σε μετάφραση Σάββα Αργυρού. Το 2011 από την BOOM! Studios έρχεται το Elric: The Balance Lost. Μια σειρά εμπνευσμένη και πάλι από τον ήρωα του Moorcock, ο οποίος μπλέκει σε φασαρίες μέσα σε ένα πολυσυμπαν μαζί με άλλους ήρωες. Αποτελείται από 12 τεύχη που κυκλοφόρησαν και συγκεντρωμένα σε 3 τόμους, στο εξωτερικό. Η ιστορία είναι γραμμένη από τον Cris Robertson σε σχέδιο του Francesco Biagini. Υπάρχει και σε ελληνική έκδοση από την Propaganda Channel από το 2013. Τέλος, πιο πρόσφατη κυκλοφορία είναι αυτή της σειράς Elric το 2013, ενός adaptation της γνωστής ιστορίας αποτελούμενη από τέσσερα μέρη, γραμμένη από τους Julien Blodel και Jean Luc Cano και σε εικονογράφηση των Julien Telo, Didier Poli, Robin Recht και Jean Bastide. Η σειρά αυτή επίσης έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Αίολος το 2020.

Η επιλογή ενός βιβλίου για να γίνει μεταφορά του, είτε στην οθόνη είτε στο χαρτί, γίνεται με βάση την αξία ενός έργου και των αντιτύπων που έχει πουλήσει. Δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας λοιπόν το Wheel of Time, του αείμνηστου Robert Jordan και του ανθρώπου που το ολοκλήρωσε, του Brandon Sanderson. Το 2013 η Tor Books σε συνεργασία με την Dynamite Entertainment, προχωρούν στην έκδοση του graphic novel. Ο Chuck Dixon σε συνεργασία με το Jordan Estate θα αναλάβει το κείμενο, ενώ την εικονογράφηση οι Andie Tong, Marcio Fiorito, Francis Nuguit, Chase Conley και Mike Miller. Η σειρά ειχε κυκλοφορήσει σε 6 τεύχη, όλα με θέμα το πρώτο βιβλίο The Eye of the World και ένα τεύχος με το prequel, A New Spring. Αργότερα η Dynamite Entertainment θα κυκλοφορήσει ακόμα ένα μηνιαίο comic με θέμα και παλι το πρώτο βιβλίο (35 τεύχη), ενώ το Νοέμβριο θα κυκλοφορήσει και το πρώτο τεύχος από το δεύτερο βιβλίο της σειράς The Great Hunt. Μετά την κυκλοφορία της τηλεοπτικής μεταφοράς του Wheel of Time, η TOR προχώρησε σε επανέκδοση των αρχικών graphic novels, μιας και το ενδιαφέρον για τον τίτλο αναζωπυρώθηκε.

Ακόμα μια μεταφορά στη μεγάλη οθόνη που δεν πήγε και πολύ καλά είναι αυτή της δημοφιλούς σειράς βιβλίων Percy Jackson and the Olympians του Rick Riordan. Ο ίδιος ο συγγραφέας, λοιπόν, σε συνεργασία με τους εικονογράφους Villarrubia Jose και Futaki Attila, θα δημιουργήσουν το graphic novel υπό τη στέγη της Hyperion Books, θυγατρική της Disney από το 2010. Η σειρά αριθμεί 5 τεύχη και έχει γίνει προσαρμογή της αυθεντικής ιστορίας από τον Robert Vendetti. Τώρα μένει να δούμε αν η τηλεοπτική σειρά, η οποία κυκλοφόρησε στα τέλη της χρονιάς που πέρασε από την Disney+, θα είναι πιστή στα βιβλία ή στο graphic novel, ένεκα της συμμετοχής της Disney και στα δύο εγχειρήματα.

Πάμε τώρα στον... “βασιλιά” της λογοτεχνίας του τρόμου, τον Stephen King, ο οποίος έχει γράψει και fantasy, μεταξύ άλλων, με μεγάλη επιτυχία. Ένα απο τα πιο γνωστά του έργα είναι το The Dark Tower. Η μεταφορά του σε comic γίνεται το 2007 από την Marvel Comics αρχικά και εν συνεχεία από την Gallery 13. Την μεταφορά του σεναρίου αναλαμβάνουν οι Robin Furth και Peter David, με εικονογράφηση από τους Jae Lee και Richard Isanove να είναι οι βασικοί δημιουργοί, ενώ ο ίδιος ο Stephen King, είναι creative και executive director. Η σειρά αποτελείται από 3 runs, τα The Dark Tower: Beginnings, The Dark Tower: The Gunslinger και The Dark Tower: The Drawing of the Three, με τους δύο πρώτους να περιλαμβάνουν 30 τεύχη και ο τρίτος 25. Στην Ελλάδα την έκδοση τους ανέλαβε η Bell, το... μακρινό 2009, με το "Η γέννηση του πιστολέρο" και το "Ο μακρύς δρόμος του γυρισμού", που είναι τα πρώτα τεύχη από τον πρώτο κύκλο της σειράς (Beginnings). Τη μετάφραση και στις δύο ελληνικές εκδόσεις την έχει κάνει ο Γιώργος Μπαρουξής και την επιμέλεια ο Ρήγας Καραλής (Γέννηση του Πιστολέρο) και ο Παναγιώτης Τασιόπουλος (Ο μακρύς δρόμος του γυρισμού).

Συνεχίζοντας την λίστα, με τις μεταφορές βιβλίων σε graphic novels και comics, έπεσα πάνω σε μια ιδιαίτερη περίπτωση. Το The Witcher. Ο συγκεκριμένος τίτλος προέρχεται από μια σειρά βιβλίων του Andrzej Sapkowski ο οποίος αργότερα έγινε γνωστός σε ένα μεγαλύτερος κοινό μέσω των video games που κυκλοφόρησαν. Το 2014 λοιπόν, η αμερικανική Dark Horse Comics ξεκινά την κυκλοφορία ενός κόμικ, εμπνευσμένο όμως, από το video game και όχι από τα βιβλία, κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Η Dark Horse θα κυκλοφορήσει αρκετους κύκλους του The Witcher όπως τα “House of Glass”, “Fox Children” (το μόνο που έχει να κάνει με τα βιβλία και συγκεκριμένα με το Season of Storms), “Killing monsters”, “Curse of Crows”, “Of Flesh and Flame”, “Fading Memories”, “Witch's Lament” και “A Grain of Truth”. Οι κυριότεροι συγγραφείς είναι ο Paul Tobin και ο Bartosz Sztybor, ενώ εικονογράφηση έχει γίνει κυρίως από Joe Querio. Εκτός όμως από τα video game adaptation, έχουμε και δύο graphic novel γραμμένα από τον ίδιο τον Andrzej Sapkowski. Το Grain of Truth και το The Lesser Evil με εικονογράφηση από τους Adam Gorham, Jordie Bellaire και Jonas Scharf. Στα ελληνικά έχουμε από τις εκδόσεις Anubis, το The Witcher: Η Κατάρα των Κορακιών του 2018 σε μετάφραση Ηλία Τσιάρα και μια πρόσφατη κυκλοφορία μιας γαλλικής έκδοσης με τον τίτλο The Witcher από τις εκδόσεις SEΛINI, σε μετάφραση Δημήτρη Χουλιαράκη.

Η επόμενη μεταφορά βιβλίου σε graphic novel, είναι αυτή του Dune, του Frank Herbert. Το 2020 θα κυκλοφορήσει, απο την Abrams ComicArts, το πρώτο από τα τρία συνολικά graphic novels, βασισμένα στο βιβλίο του Frank Herbert. Τη μεταφορά - διασκευή θα αναλάβουν οι Brian Herbert και Kevin J. Anderson, ενώ την εικονογράφηση οι Raul Allen και Patricia Martin. Στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Anubis το 2020 ο πρώτος τόμος και το 2022 ο δεύτερος, σε μετάφραση Ορέστη Μανούσου. Δεν τελειώσαμε έτσι απλά. Ένας τίτλος σαν το Dune δε θα μπορούσε να έχει μόνο ένα graphic novel. Έχουμε και comics εμπνευσμένο από το βιβλίο. Φυσικά πρόκειται για τα βιβλία των Οίκων του Dune. Το DUNE: House Atreides από την BOOM! Studios κυκλοφορεί το 2020 με τους ίδιους συγγραφείς των graphic novels να κάνουν τη διασκευή ( Brian Herbert και Kevin J. Anderson ) και τον Dev Pramanik να κάνει την εικονογράφηση, ενώ αυτή την στιγμή που διαβάζεται αυτές τις γραμμές έχει ήδη τελειώσει η σειρά DUNE: House Harkonnen και ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει η σειρά DUNE: House Corrino, έχοντας σταθερά στο τιμόνι του σεναρίου και της προσαρμογής του τους Brian Herbert και Kevin J. Anderson. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Anubis Οίκος των ΑτρειδώνDUNE, Μουάντ' Ντιμπ και Ιστορίες της Αρράκην.

Ακόμα και σε αυτό το μαγικό κόσμο των graphic novel και των comics, τα πράγματα ορισμένες φορές δεν πάνε και τόσο καλά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κυκλοφορία του The Blade Itself, μεταφορά του πρώτου βιβλίου της τριλογίας First Law του Joe Abercrombie. Το 2014 η Blind Ferret Entertainment θα κυκλοφορήσει το πρώτο τεύχος της σειράς. Την μεταφορά από το βιβλίο θα αναλάβει ο Chuck Dixon, ενώ η εικονογράφηση θα γίνει από Andie Tong και Pete Pantazis. Δύο χρόνια αργότερα και μετά από τέσσερα συνολικά τεύχη η σειρά θα σταματήσει την κυκλοφορία της. Οι λόγοι δεν έχουν γίνει ξεκάθαρα γνωστοί. Πολλοί λένε πως οι απεικόνιση των χαρακτήρων δεν ήταν ικανοποιητική και σαν αποτέλεσμα είχε να μην πείσει πολλούς οπαδούς των βιβλίων, ενώ και το κόστος αγορας ήταν αρκετά υψηλό για graphic novel.

Last but not least, έχουμε ένα comic που έχουμε χάσει τον έλεγχο και δεν ξέρουμε αν το βιβλίο ενέπνευσε το comic ή το αντίθετο! Φυσικά αστειεύομαι μιας και οι ιστορίες του Robert E. Howard δημοσιεύονται από την δεκαετία του '30 (περιοδικό Weird Tales), ενώ η πρώτη εμφάνιση σε comics έγινε περίπου 20 χρόνια αργότερα. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Η πρώτη κυκλοφορία του διάσημου ήρωα, σε μορφή comic, ήταν το μακρινό 1952 στο Μεξικό. Μάλιστα στο Μεξικό! Η Corporacion Editorial Mexicana κυκλοφόρησε το La reina de la Costa Negra. Αποτελούσε μεταφορά μιας μικρής ιστορίας που είχε γράψει ο Howard και είχε κυκλοφορήσει το 1934, εντάσσοντας το σε μια ανθολογία με τον τίτλο Cuentos de Abuelito. Αργότερα, το 1958 και το 1965 θα κυκλοφορήσουν και standalone σειρές με τον ίδιο τίτλο από άλλους εκδοτικούς του Μεξικό. Στο ευρύ κοινό ο Conan θα γίνει γνωστός με την κυκλοφορία του Conan the Barbarian από την Marvel Comics το 1970 σε σενάριο Roy Thomas και εικονογράφηση Barry Windsor-Smith και John Buscema.

Αργότερα τα δικαιώματα της σειράς θα τα πάρει η Dark Horse από το 2003 μέχρι και το 2018 με τον τίτλο Conan και Conan the Cimmerian. Βασικοί συντελεστές ήταν οι Kurt Busiek και Tim Truman στη συγγραφή και Cary Nord  και Tomas Giorello στην εικονογράφηση. Η σειρά ξαναγυρίζει στην Marvel από το 2019 μέχρι το 2022 για να καταλήξει στην Titan Comics, η οποία πήρε την άδεια για να κυκλοφορήσει τη δική της σειρά από την Heroic Signatures. Η πρώτη κυκλοφορία του Conan στην Ελλάδα είναι το 1978, από τις εκδόσεις KABANAS HELLAS, με τον τίτλο Κόναν ο Βάρβαρος όπου κυκλοφόρησαν μόλις 4 τεύχη, ενώ η μακροβιότερη έκδοση κόμιξ με τον ίδιο ήρωα έρχεται το 1985 από την ΚΟΜΠΡΑ ΠΡΕΣΣ, με 147 τεύχη. Αργότερα αρκετοί εκδοτικοί ασχολήθηκαν και ασχολούνται ακόμα με τον Conan, όπως οι εκδόσεις Modern Times, ΟΞΥ, και Anubis.

Ελπίζω να μη σας κούρασα με τα τόσα ονόματα και τις χρονολογίες. Είμαι σίγουρος πως θα “χτύπησα” αρκετές ευαίσθητες χορδές αναγνωστών εκεί έξω που θα βρήκαν αγαπημένα τους βιβλία να έχουν μεταφερθεί σε graphic novels. Καλό ταξίδι λοιπόν στον κόσμο των comics!