Διαβάσαμε | Τσολιάδες VS Kαλικάντζαροι στον "Μυθομάχο" των Ρουμπούλια και Γιουλάτο

Διαβάσαμε | Τσολιάδες VS Kαλικάντζαροι στον "Μυθομάχο" των Ρουμπούλια και Γιουλάτο

Περιγραφή

Ήρωες; Ημίθεοι; Μεσσίες; Οι άνθρωποι τους έχουν δώσει πολλά ονόματα στο πέρασμα της Ιστορίας.

Οι Μυθομάχοι όμως, είναι αρχαίοι, αθάνατοι πολεμιστές. Ζουν εξολοθρεύοντας αλλόκοσμα πλάσματα και προστατεύουν την ανθρωπότητα μέσα στους αείμνηστους Ωκεανούς του Χρόνου.
Σε αυτούς τους Ωκεανούς ταξίδεψε κι ο Αριστόμαχος, ο τελευταίος απόγονος των Ηρακλειδών.
Ένας ήρωας που γνώρισε τόπους ξεχασμένους κι έζησε σε χρόνους περασμένους.

Το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας του Μυθομάχου, διαδραματίζεται το 1821, λίγο πριν ξεσπάσει
η Επανάσταση των Ελλήνων κατά του Τουρκικού ζυγού. Εκεί, ανάμεσα σε μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, ο Άρις θα γνωρίσει συντρόφους πιστούς, θα κάνει εχθρούς μοχθηρούς και θα κληθεί να αντιμετωπίσει κάτι ξεχασμένο, κάτι σκοτεινό που θα τον φέρει πολύ κοντά … στον Θάνατο! 

Γράφει ο Μιχάλης Δαγκλής

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια μικρά βήματα στον ελληνικό χώρο του κόμικ και της λογοτεχνίας όπου συναντάμε το πάντρεμα του fantasy με του φολκλόρ. Έλληνες πρωταγωνιστές δηλαδή, ήρωες της επανάστασης ή της αρχαίας Ελλάδας, που πολεμούν τέρατα του φανταστικού. Ήταν θέμα χρόνου, υποθέτω, να δούμε και τους καλικάντζαρους μιας και αποτελούν μεγάλο στοιχείο της παράδοσης μας. Ο γράφοντας, μάλιστα, έχει το μερίδιο του από την συγκεκριμένη μυθολογία, όταν συνέγραψε το βιβλίο “Μυστήριο στο Άλυκο” με τον Αλέξανδρο Ίτσιο, από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

Μία από τις καλύτερες δουλειές που θα βρείτε, λοιπόν, είναι ο πρώτος τόμος του κόμικ “Μυθομάχος: 1821 - Ευχή και Κατάρα”. Η ιστορία παίρνει μέρος λίγο πριν την Ελληνική Επανάσταση. Ένα χωριό υποφέρει από επιθέσεις καλικαντζάρων. Ο πρωταγωνιστής μας, ο Μυθομάχος, ένας τσολιάς με υπερηρωικό παρουσιαστικό, θα αναγκαστεί να συμμαχήσει με ένα Τούρκο λοχαγό προκειμένου να βρουν και να σκοτώσουν τον εχθρό. Είχα την εντύπωση πως τα τέρατα θα χρησιμοποιηθούν σαν αλληγορία για τις κτηνωδίες των Τούρκων, όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, χωρίς να είναι κακό αυτό.
 


 

Η ιστορία είναι αρκετά straight forward, με αρχή μέση και τέλος, όπου οι ήρωες πρέπει να πάνε στο τάδε σημείο, να πάρουν κάτι και να επιστρέψουν για να πολεμήσουν, και δεν θα την ήθελα διαφορετική. Παρότι έχουμε να κάνουμε με τέρατα, υπάρχει σε μεγάλη δόση το στοιχείο του fantasy, αλλά και του superhero, με αθάνατους ήρωες, μαγείες κλπ. Θα ήθελα να παραμείνουν στο στοιχείο του τρόμου, καθαρά από θέμα γούστου, μα νομίζω ταιριάζει και καλύτερα σεναριακά για να είναι πιο σφιχτοδεμένη η ιστορία. Οι χαρακτήρες περιορίζονται κυρίως στους βασικούς πρωταγωνιστές, με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποια εκτεταμένη σύρραξη, ούτε εμπλέκονται γνώστές φιγούρες της επανάστασης. Ίσως τα δούμε στα επόμενα αυτό.

Το φολκόρ στοιχείο είναι έντονο και έχει δουλευτεί καλά. Μάλιστα στις πρώτες σελίδες το κόμικ κινείται στα μονοπάτια του καθαρόαιμου τρόμου. Οι καλικάντζαροι είναι αποκρουστικοί και εντυπωσιακά σχεδιασμένοι. Μου θύμισε και λίγο το μάνγκα Goblin Slayer. Το αίμα ρέει άφθονο και - γενικά - οπτικά το κόμικ είναι χάρμα οφθαλμών. Πολύχρωμο, με λεπτομερή σκίτσο - όλα σε μια συγυρισμένη έκδοση με γυαλιστερό εξώφυλλο από τις εκδόσεις Νerdula Creative Lab, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες τους εξωτερικού.
 


 

Στα αρνητικά: υπάρχει αρκετό exposition σε κάποια σημεία. Επίσης θα ήθελα οι μάχες, ειδικά η τελευταία, να διαρκούσε παραπάνω, ενώ το πέρασμα στον επίλογο θεωρώ πως γίνεται λίγο απότομα. Όλα αυτά δεν επισκιάζουν το πόσο καλοφτιαγμένο, και με μεράκι, κόμικ είναι ο “Μυθομάχος”. Είμαστε τυχεροί που έχουμε ένα ταλαντούχο δημιουργό κόμικς σαν τον Γιάννη Ρουμπούλια ο οποίος λατρεύει το είδος του φανταστικού και μας δίνει τέτοιες δουλειές. Είμαστε επίσης τυχεροί που το ελληνικό κόμικ έχει ανέβει και δίνονται περισσότερες ευκαιρίες. Δουλειές σαν τον “Μυθομάχο” ούτε που θα ονειρευόμασταν να τις δούμε σε προηγούμενα χρόνια.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του κόμικ και αναμένουμε με λαχτάρα τις επόμενες δουλειές...