Εκδηλώσεις | Τα εγκαίνια του "Βάρδου"

Εκδηλώσεις | Τα εγκαίνια του "Βάρδου"


Το Σάββατο 16/10 και ώρα 18:00, έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού Πετραλώνων, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου πολυχώρου φαντασίας «Βάρδος». Εγώ, όντας παρών, άκουσα τις ιστορίες του ταλαιπωρημένου μουσικού και θέλησα με τη σειρά μου να σας μεταφέρω ένα ψήγμα τους!

Αρχικά, να πω ότι το πρώτο πράγμα που μου τράβηξε το ενδιαφέρον, μετά την εντυπωσιακή βιτρίνα με διάφορα βιβλία, επιτραπέζια και ένα κρεμασμένο λαούτο (μάλλον του ίδιου του βάρδου!), ήταν ένα μικρό τραπεζάκι. Στο εν λόγω έπιπλο ήταν στερεωμένο ένα βαρελάκι με λευκό κρασί και κουτιά με λιχουδιές, κεράσματα για τους καλεσμένους, οι οποίοι ήταν πολλοί. Πραγματικά, εντυπωσιάστηκα από τον αριθμό των ατόμων που πέρασαν από το μαγαζί και τότε συνειδητοποίησα πόσο έλειπε σε όλους ένας τέτοιος χώρος.
 


 

Ο ευγενέστατος ιδιοκτήτης, «βάρδος» και συγγραφέας Άγγελος Κυπριανός, έχει φτιάξει το κατάλληλο μέρος για τους fans κάθε είδους φαντασίας. Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, τα ράφια φιλοξενούν διάφορα επιτραπέζια και βιβλία. Η μουσική από Wardruna, Άρχοντα των Δαχτυλιδιών κ.α. ήταν μια ευχάριστη -κυριολεκτικά- νότα που έκανε την εμπειρία ακόμα πιο ζωντανή!  Όμως, στο κατάστημα δε βρίσκεις μόνο λογοτεχνικά βιβλία, αλλά και πράγματα σχετικά με παιχνίδια ρόλων (RPGs). Μερικά από αυτά που είδα ήταν εγχειρίδια, παλιά και νέα, μινιατούρες, ζάρια και playing mats. Απ’ όσα έμαθα, ο «Βάρδος» κάθε σαββατοκύριακο νοικιάζει το μεγάλο τραπέζι, που άλλοτε φιλοξενεί μεταχειρισμένα βιβλία, σε παίκτες που θέλουν να στήσουν το δικό τους παιχνίδι έναντι ενός μικρού αντιτίμου.
 


 

Ένα ακόμη στοιχείο που θα ήθελα να αναφέρω, είναι ότι το μαγαζί στεγάζει και πολλά βιβλία ελλήνων συγγραφέων. Με τον τρόπο αυτόν προάγει τα έργα του εγχώριου φανταστικού στη χώρα μας, εκεί που άλλα βιβλιοπωλεία κλείνουν τις πόρτες τους χωρίς δεύτερη σκέψη.

Με λίγα λόγια, ο «Βάρδος» είναι ό,τι οι οπαδοί του φανταστικού είδους αναζητούσαμε εδώ και χρόνια στην Αθήνα. Το μόνο που μένει να κάνουμε εμείς, είναι να υποστηρίξουμε αυτό που τόσο καιρό ψάχναμε. Σπάνια βλέπουμε τέτοιες πρωτοβουλίες στον χώρο του φανταστικού και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι καλό να τις στηρίζουμε. Οφείλω επίσης να πω ότι ο «Βάρδος» έχει και εκδοτικά προγράμματα, για νέους και παλιούς συγγραφείς του είδους που θέλουν να εκδώσουν το βιβλίο τους.
 


 

Περισσότερες πληροφορίες για όλα όσα έγραψα θα βρείτε στο site του «Βάρδου»:

https://www.vardosbooks.com/