Μουσική | Στο πολυδιάστατο και παράδοξο σύμπαν των Inkubus Sukkubus

Μουσική | Στο πολυδιάστατο και παράδοξο σύμπαν των Inkubus Sukkubus

Στο δυτικό μεσαιωνικό κόσμο, το incubus είναι ένας αρσενικός δαίμονας που επισκέπτεται το βράδυ νεαρές γυναίκες με σκοπό να έρθει σε ερωτική επαφή μαζί τους. Το incubus αποστραγγίζει την ενέργεια από τα θηλυκά και παίρνει δύναμη για να συντηρείται. Τα παιδιά που γεννιούνται από την ανίερη αυτή ένωση είναι δαίμονες. Στη θηλυκή του μορφή ονομάζεται succubus. Σύμφωνα με τον μύθο που αφορά τις συγκεκριμένες οντότητες, η επαναλαμβανόμενη ένωση με τον δαίμονα, στη θηλυκή ή την αρσενική του μορφή προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας στο άτομο που μπορούν να επιφέρουν και τον θάνατο. Τα πνεύματα εμφανίζονται μέσα σε τρομακτικές ονειρικές εμπειρίες που προκαλούν πανικό και παράλυση. Δεν είναι τυχαίο ότι η ιταλική λέξη “incubo” μεταφράζεται ως εφιάλτης.

“Belladonna and aconite
Give to me the gift of flight
Take me up, airborne in the night
In a dream, across the sky
A hundred - million miles high
Take me ever onwards in the night”

(Στίχοι του Belladonna and Αconite)

 


“Ο Ινκούμπους εγκαταλείποντας δυο κοιμισμένες γυναίκες” (1793)
Πίνακας του Γιόχαν Χάινριχ Φίσλι


Χωρίς φόβο και δισταγμό ανακοινώνουν τα ξωτικά και μας έβαλαν τρελές ιδέες στο μυαλό (σαν αυτές που είχε η Λευκή όταν ασχολούταν με τα μαντζούνια και τις ιδιότητές τους – οι φίλοι μου γνωρίζουν). Γιατί οι τρεις Βρετανοί ξέρουν, μπορούν να σαγηνεύσουν, πετούν ψηλά σαν αερικά και ενίοτε γίνονται επικίνδυνοι σαν τα αιμοδιψή αγρίμια που αναζητούν τη λεία τους στα σκοτεινά ή σαν απέθαντα βαμπίρ που καίγονται από πόθο και σε πιάνουν εξαπίνης.

“Your heart burns for love
My soul burns for blood
I'll take you, I'll break you
I'll crush you, I'll break you
If you want me, I'll need you
I'll kill you, feed from you
I'll take you down that road
That leads to destruction”

(Στίχοι του Vampyre Εrotica)

Όλα ξεκίνησαν όταν τρεις ανήσυχοι Βρετανοί γνωρίστηκαν στο κολλέγιο όπου φοιτούσαν. Όλοι τους, σπουδαστές γραφιστικής με έντονο το ενδιαφέρον για το απόκρυφο και το μυστηριακό, τη λατρεία της μητέρας Γης και της αόρατης ενέργειας που μας περιβάλλει, αποφάσισαν να διοχετεύσουν τις ιδέες και την έμπνευσή τους μέσα από την τέχνη. Οι ανησυχίες τους δεν άργησαν να βρουν διέξοδο στην εκπληκτική pagan/gothic rock μπάντα που δημιούργησαν το 1989, τους Incubus Succubus, οι οποίοι δεν έπαψαν να μας απασχολούν μέχρι σήμερα. Με την πάροδο των χρόνων, πολλά μέλη συμμετείχαν στην μπάντα. Η Candia μαγεύει με τη φωνή και τους στίχους της και πλαισιώνεται εξαιρετικά από τον Tony (σύνθεση, κιθάρα, μαντολίνο, αναγεννησιακό λαούτο, programming) και πλέον τον Roland Link (κιθάρα, μπάσο).
 


 

Οι ενθουσιώδεις Βρετανοί άλλαξαν στην πορεία το όνομά τους σε Inkubus Sukkubus εξαιτίας της αριθμολογίας που μελετούσαν εκτενώς και μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τους βγήκε σε καλό καθώς το συγκρότημα αποδείχτηκε υπερδραστήριο τους επόμενους μήνες. Τα άλμπουμ τους “Wytches” και “Heartbeat of the Earth” διέψευσαν κάθε αμφιβολία, οι Inkubus Sukkubus είχαν έρθει για να μείνουν. Χρόνο με τον χρόνο η δημοτικότητά τους μεγάλωνε και η φήμη τους δεν άργησε να βγει έξω από τα σύνορα της Μεγάλης Βρετανίας. Συμμετείχαν σε περιοδείες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με άλλα σπουδαία ονόματα από τον χώρο της gothic σκηνής όπως τους Medieval Baebes, All about Eve, The Mission, Nosferatu, ενώ περιόδευσαν ακόμα με The Genitorturers, Danzig και άλλους.

Μεγάλη αίσθηση έκαναν τα άλμπουμ τους “Supernature” και “The beast with two backs” από τα οποία οι φίλοι του gothic rock ξεχώρισαν τα κομμάτια “Lucifer Rising”, “Preacher Man”, “Gypsies”, “Tramps and Thieves”, “Hecate Cerridwyn”, “Hedonistic Gene” και άλλα.
 


 

Η συνέχεια ήταν εξίσου απολαυστική καθώς η μουσική τους έγινε πιο μεστή και οι ίδιοι ακούραστοι κάθε έτος παρουσίαζαν και ένα νέο άλμπουμ. Πολύ καλά δείγματα γραφής έδωσαν και με τα τελευταία τους “Sabrina: Goddess of the Severn” και “Lilith Rising”. Από το πρώτο ξεχωρίζουν τα ταξιδιάρικα και μελαγχολικά “In the dark house”, “To the river a life” ενώ από το δεύτερο τα “Lilith Rising”, το “Back to the wild woods”, “Styx” και το “The world below the world”.
 


 

Μην παραλείψετε ακόμα να τσεκάρετε τις άκρως ενδιαφέρουσες διασκευές που έχουν πραγματοποιήσει στο “Paint It Black” των Rolling Stones, “Can’t get you out of my head” της Kylie Minogue και το “Spellbound” των Siouxsie and the Banshees. Αν σας άρεσαν οι προτάσεις μου μην παραλείψετε να ακούσετε για τη φοβερή και τρομερή μάγισσα “Lily Bolane” και φυσικά το “Fiesta De Amor”, ένα από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια των Inkubus Sukkubus που μου ανεβάζει πάντα τη διάθεση.

“You are the color of sky in the morning
You are the light of the sun as it's dawning
You are the dew on my feet
As I first step into a brand new day

Dance by my side, I will hold you gladly
Sing for me now, I will love you madly
You are my sun and my moon
And the stars are our children yet to be”

(Στίχοι του Fiesta De Amor)


Καλές ακροάσεις!