Watch me | The Invisible Man

Watch me | The Invisible Man

Ένα από τα διαμαντάκια του Netflix, που έτυχε να δω πρόσφατα, βασίζεται σε ένα καταπληκτικό βιβλίο και δεν είναι η πρώτη φορά που μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη. Στη στήλη του Watch me, λοιπόν, για αυτή την εβδομάδα ο “Αόρατος Άνθρωπος”!
 


 

Το The Invisible Man είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας του 2020 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Leigh Whannell. Είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του H. G. Wells και πρωταγωνιστούν η Elisabeth Moss και ο Oliver Jackson-Cohen.

Όταν ο βίαιος σύζυγος της Cecilia αυτοκτονεί και της αφήνει την περιουσία του, εκείνη υποψιάζεται ότι ο θάνατός του είναι στημένος. Καθώς μια σειρά από συμπτώσεις γίνονται θανατηφόρες, η Cecilia προσπαθεί να αποδείξει ότι την κυνηγάει κάποιος που κανείς δεν μπορεί να δει.
 


 

Το The Invisible Man είναι κατά βάση μια κοινωνική ταινία με έντονα στοιχεία τρόμου. Είναι η ιστορία μιας γυναίκας που βρίσκεται σε μία σχέση κακοποίησης και τώρα ανακαλύπτει ότι δεν μπορεί να απελευθερωθεί, επειδή η κακοποίηση παραμένει κυριολεκτικά “αόρατη”. Είναι η ιστορία κάθε γυναίκας που χρειάστηκε να παλέψει με μια “αόρατη” απειλή.

Στο The Invisible Man, o σκηνοθέτης επιλέγει να μην δείξει τη σωματική κακοποίηση στην οθόνη, εστιάζοντας αντ’ αυτού στις ψυχολογικές συνέπειες που έχει στην πρωταγωνίστριά του, Cecilia, αφού κατορθώσει να ξεφύγει.

Σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, έχουμε δει να απεικονίζεται σωματική βία πολλές φορές στο παρελθόν”, λέει ο Whannell. “Αλλά ένιωσα ότι δεν είχα δει τόσο πολύ τη συναισθηματική κακοποίηση και χειραγώγηση”.
 


 

Ωστόσο, η ταινία εστιάζει αναπόφευκτα σε μια σωματική αντιπαράθεση μεταξύ της Cecilia και του συζύγου της, όπως συμβαίνει συχνά σε ταινίες αυτού του είδους (ας θυμηθούμε το Enough της Jennifer Lopez ή το Sleeping With the Enemy της Julia Roberts).

Η δύναμη της ερμηνείας της Moss βρίσκεται στο ότι μεταφέρει στον θεατή εξίσου καλά την απόγνωση, αλλά και την οργή, μιας γυναίκας που τρομοκρατείται και, ταυτόχρονα, δεν την πιστεύουν καθόλου, ακόμη και οι πιο κοντινοί της άνθρωποι. Η αλήθεια είναι ότι η ερμηνεία της Moss είναι πολύ δυνατή και στο σύνολό της η ταινία κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Έχει ενδιαφέρουσα τροπή και καταπληκτικά effects. Αξίζει να το δείτε!
 


 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το The Invisible Man είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του H. G. Wells. Αρχικά η ιστορία τυπώθηκε ως σειρά στο Pearson's Weekly το 1897, ενώ κυκλοφόρησε υπό την μορφή μυθιστορήματος την ίδια χρονιά. Ο “αόρατος άνθρωπος” στον οποίο αναφέρεται ο τίτλος είναι ο Γκρίφιν, ένας επιστήμονας που έχει αφοσιωθεί στην έρευνα πάνω στην οπτική και που εφευρίσκει έναν τρόπο να αλλάξει τον δείκτη διάθλασης ενός σώματος σε αυτόν του αέρα, ώστε να μην απορροφά ούτε να αντανακλά το φως. Κάνει αυτή τη διαδικασία στον εαυτό του και γίνεται αόρατος, αλλά αποτυγχάνει στην προσπάθειά του να την αναστρέψει. Ένας ανεύθυνος και βίαιος χαρακτήρας, ο Γκρίφιν, θεωρείται πλέον ένας εμβληματικός χαρακτήρας στη φαντασία τρόμου.
 


 

Ενώ οι προκάτοχοί του, “The Time Machine” και “The Island of Doctor Moreau”, γράφτηκαν χρησιμοποιώντας αφηγητές πρώτου προσώπου, ο Wells υιοθετεί μια αντικειμενική άποψη τρίτου προσώπου στο ”The Invisible Man”. Το μυθιστόρημα θεωρήθηκε επιδραστικό και ανατρεπτικό για την εποχή του και βοήθησε στην καθιέρωση του Wells ως “πατέρα της επιστημονικής φαντασίας”.
 

Ξέρατε ότι

Η ταινία αρχικά επρόκειτο να είναι μέρος της Dark Universe, με τον Johnny Depp να πρωταγωνιστεί και τον Ed Solomon να γράφει το σενάριο.

Οι Armie Hammer και Alexander Skarsgård ήταν επίσης κάποιες από τις επιλογές του στούντιο για τον ομώνυμο ρόλο.