Μυστήρια Πράγματα | Ο πιο αινιγματικός συγγραφέας του κόσμου

Μυστήρια Πράγματα | Ο πιο αινιγματικός συγγραφέας του κόσμου

Οι συγγραφείς είναι μυστήρια πλάσματα.

Είναι “καταραμένοι”, είναι πολύ ευαίσθητοι, είναι επίμονοι, και μερικοί από αυτούς είναι και εξαφανισμένοι από προσώπου γης (δείτε τι κασκαρίκα έκανε η Αγκάθα Κρίστι το 1926). Έχουμε ακούσει πολλές φορές για publicity stunts, με σκοπό την προώθηση του βιβλίου τους ή του ονόματος τους.  Όμως η περίπτωση του B. Traven δείχνει αυθεντική.

Είναι ο συγγραφέας του διάσημου μυθιστορήματος Ο θησαυρός της Σιέρα Μάντρε (1927) που μεταφέρθηκε με επιτυχία στον κινηματογράφο κερδίζοντας 3 βραβεία Όσκαρ. Ο Traven έγραψε δώδεκα μυθιστορήματα, πολλά από τα οποία γνώρισαν επιτυχία. Τα περισσότερα ήταν καθαρόαιμες περιπέτειες, ενώ συχνά ασκούσε κριτική στην απληστία και τον καπιταλισμό, κάτι που διακρίνεται ξεκάθαρα στο ‘“Σιέρα Μάντρε”. 

Κανείς μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει ποιος ήταν ο B. Traven ενώ και το όνομα του αποτελεί ψευδώνυμο. Το μόνο  που γνωρίζουμε είναι πως έμενε στο Μεξικό, μιας και τα έργα του στέλνονταν από ταχυδρομική θυρίδα του Μεξικού.

Ο ίδιος δεν είχε εμφανιστεί ποτέ. Δεν γνωρίζουμε ούτε πως είναι εμφανισιακά. Ακόμα και στα γυρίσματα της ταινίας που βασίστηκε στο έργο του, δεν πήγε ο ίδιος αλλά κάποιος Hal Croves, ένας ατζέντης ο οποίος είχε πληρεξούσιο από τον Craven για να συζητήσει με τον σκηνοθέτη λεπτομέρειες σχετικά με την απόδοση του βιβλίου. Πολλοί ήταν αυτοί που υποστήριξαν πως ο Croves ήταν στην πραγματικότητα ο Traven, κάτι που όμως διέψευσε ο σκηνοθέτης. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, ο Croves δεν ταίριαζε στο προφίλ του Traven που είχε “γνωρίσει” από τα έργα του, καθώς και από την αλληλογραφία του.

Ωστόσο το κοινό και τα μίντια της εποχής θεωρούσαν ότι αυτός είναι, έπειτα μάλιστα και από την εξαφάνιση του στο τέλος των γυρισμάτων. Επανήλθε στο προσκήνιο ως εκπρόσωπος του συγγραφέα και μέχρι το τέλος της ζωής του υποστήριζε πως δεν είναι αυτός ο Traven.

Μετά το θάνατο του το 1969 η γυναίκα του δήλωσε πως τελικά αυτός ήταν ο συγγραφέας. Αργότερα όμως βγήκε σε συνέντευξη τύπου και δήλωσε πως ο σύζυγος της την είχε εξουσιοδοτήσει να αποκαλύψει την αλήθεια για την ζωή του, μαζί με στοιχεία από την διαθήκη του. Οι δημοσιογράφοι είπαν τότε πως ο Traven ήταν ένας Γερμανός, ο Ret Marut, για τον οποίο υπήρχε εξαρχής θεωρία για εκείνον. Εδώ μου θυμίζει την γνωστή δήλωση στο βίντεο με τον παράγοντα Εδεσσαϊκού που έλεγε: ύστερα ήρθαν αυτοί και μας είπαν ότι θέλανε, αλλά τελικά εμείς δεν θέλαμε, αλλά μετά τους είπαμε ότι θέλαμε και αυτοί μας είπαν δεν θέλουμε..

Τα πράγματα θολώνουν σε ένα κουβάρι, από το οποίο προκύπτουν ένα σωρό θεωρίες για το ποιος τελικά ήταν ο B. Traven. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ήταν ένας αναρχικός πρώην ηθοποιός με το όνομα Otto Feige, ενώ άλλοι τον ταυτίζουν με τον Berick Traven Torsvan (φωτό), ο οποίος ζούσε στο Μεξικό και έλαβε μέρος σε αποστολές στην Τσιάπα όπου υποτίθεται συγκέντρωσε υλικό για τις ιστορίες του. Το δελτίο ταυτότητας του τον δηλώνει ως βορειοαμερικανό - και είναι γνωστό πως ο Traven ισχυριζόταν πάντα πως είναι Αμερικάνος.
 


 

Άλλες θεωρίες κάνουν λόγο για τον Αμερικανό συγγραφέας Jack London, ενώ άλλοι λένε πως ήταν ο συγγραφέας Ambrose Bierce, αν και προσωπικά μου φαίνονται λίγο τραβηγμένα αυτά. Όποιος και αν ήταν ο Traven, ένα ήταν σίγουρο. Πως κατάφερε να συνδέσει το όνομα του με μια περιπέτεια αναζήτησης, σαν αυτές που έγραφε και ο ίδιος.

Υπάρχουν και άλλοι διάσημοι συγγραφείς τους οποίους την ταυτότητα καλύπτει ένα πέπλο μυστηρίου. Μερικοί από αυτούς είναι η Elena Ferrante, ο J. D. Salinger και η Ann Radcliffe, αν και ο Traven παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Τι πιστεύετε εσείς για όλα αυτά; Μιντιακά κόλπα ή κάτι άλλο;

Κλείνω με μια δήλωση του ίδιου του B. Traven:

O δημιουργικός άνθρωπος δεν πρέπει να έχει άλλη βιογραφία από τα έργα του