Διαβάσαμε | Dreamlands και Ζυλ Μυγέ: δύο κόμικ Ελλήνων δημιουργών

Διαβάσαμε | Dreamlands και Ζυλ Μυγέ: δύο κόμικ Ελλήνων δημιουργών

 

Τα τελευταία χρόνια, το ελληνικό κόμικ έχει ανθίσει. Είναι πολύ ευχάριστο αυτό και με το βήμα που μου δίνει η ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.Κ επιθυμώ να γνωστοποιήσω τις δουλειές των παιδιών, κάτι που, όσοι ακολουθείτε την σελίδα, θα το έχετε καταλάβει. Παρακάτω παρουσιάζω δύο δουλειές, τελείως διαφορετικές μεταξύ τους, τόσο σε ύφος όσο και σε τεχνοτροπία. Πάμε να τις δούμε...

Το DREAMLANDS: Lives and Epics είναι μια dark fantasy ιστορία, επηρεασμένη από την manga σχολή με τίτλους όπως το Berserk, ενώ σε αρκετά σημεία θυμίζει και την ζοφερή ατμόσφαιρα των βιντεοπαιχνιδιών Dark Souls. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη κοσμοπλασία που έχει τους δικούς της κανόνες, τα δικά της αλλόκοτα πλάσματα και την δική της ανορθόδοξη γεωγραφία, σε σημείο που γοητεύουν τον αναγνώστη. Οι Θάνος Κυράτζης και Στέλιος Πλιάτσικας, των LoudMouse Crew, έχτισαν ένα σύμπαν στο οποίο βασιλεύει το χάος και τα συντρίμμια ενός κατεστραμμένου κόσμου, κάτι που απευθείας βγάζει μια μελαγχολική νότα και μια θλίψη για την απληστία, την αδικία ή την κακή τύχη των κατοίκων αυτού του κόσμου.
 


 

Μέσα σε αυτό τον ερημότοπο κινείται ο Pernathoris, ένας αρχειοφύλακας που έχει σκοπό να συνθέσει το Ars Minastorum, ένα βιβλίο με τις ιστορίες των εκπεσόντων πλασμάτων, είτε είναι ξωτικά, είτε δράκοι. Σκοπός του είναι να δημιουργήσει ένα έπος από ένα κόσμο που δεν υπάρχει πια ή πλησιάζει στο τέλος του. Ένα κόσμο μαγείας, ονείρων και εξωτικών πλασμάτων που αφανίζουν το ένα το άλλο.

Με ασπρόμαυρο σκίτσο και εμμονή στην λεπτομέρεια οι δύο καλλιτέχνες έχουν βάλει όλο το μεράκι τους και έχουν δημιουργήσει μερικά πολύ εντυπωσιακά πάνελ που δείχνουν το πόση δουλειά και χρόνος έχει πέσει από πίσω.
 


 

Αφηγηματικά ομολογώ πως μπερδεύτηκα. Ένιωσα πως είχα πέσει στην μέση μιας ιστορίας χωρίς να μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς γίνεται. Από την άλλη μου έδωσε την εικόνα μιας μυθολογίας με μπόλικο lore που θα ήθελα να μάθω περισσότερα. Να πούμε πως έχει δημιουργηθεί και soundtrack, από τον Billie Prim σε συνεργασία με τον Attila Blaho το οποίο λειτουργεί ως συνοδευτικό της ανάγνωσης του κόμικ, κάτι που δείχνει το πόσα έχουν επενδύσει οι δημιουργοί στην τέχνη τους.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να τους στηρίξετε, μέσω των σελίδων τους στο Patreon, αλλά και στο Kickstarter.
 

Στο ΖΥΛ ΜΥΓΕ: Επιθεωρητής Μυγοκτονιών των εκδόσεων red n’ noir, έχουμε κάτι πολύ ιδιαίτερο και ιδιοφυές τολμώ να πω. Ένα εξανθρωπισμένο σύμπαν από έντομα (κυρίως μύγες) με αισθητική noir. Ζούνε παράλληλα με τον κόσμο των ανθρώπων, συχνάζουν σε μπαρ τα οποία βρίσκονται μέσα σε πεταμένα μπουκάλια μπίρας, έχουν πάθη, αντιζηλίες και έχουν ένα επιθεωρητή που αναλαμβάνει υποθέσεις. Στο συγκεκριμένο τεύχος προσπαθεί να διελευκάνει τον φόνο ενός ζευγαριού μυγών που βρέθηκαν στο κρεβάτι ενός διαμερίσματος.
 


 

Σε σκίτσο της Chrispy Shift και σενάριο του Τάσου Θεοφίλου, έχουμε μια ευρηματική ιδέα η οποία μπορεί να δώσει πλήθος ιστοριών. Οι δημιουργοί ξεκίνησαν τις... μυγοπεριπέτειες τους από το (πιο σοβαρό) κόμικ Bad Choices. Εδώ όμως βρίσκουν το μέτρο που αρμόζει σε μια τέτοια ιστορία δίνοντας το απαραίτητο (έως ξεκαρδιστικό) χιούμορ που χρειάζεται.
 


 

Το σκίτσο είναι έντονο και πυκνό με πολύ παχιές γραμμές. Αν και δεν είναι το αγαπημένο μου, μετά από λίγο το συνήθισα. Το σύμπαν που έχουν φτιάξει -ακριβώς λόγω της θεματολογίας -είναι άκρως γοητευτικό και με έκανε να θέλω να δω περισσότερα. Εκεί όμως βρίσκεται και το μειονέκτημα του κόμικ, κατα την γνώμη μου. Είναι πολύ μικρό. Σε μόλις δεκαέξι σελίδες δεν προλαβαίνει να αναπνεύσει η ιστορία και το κλείσιμο της υπόθεσης συμβαίνει ουρανοκατέβατο και ούτε καν από τον κεντρικό χαρακτήρα. Κάτι άλλο που εντόπισα είναι πως τα πρόσωπα των... μυγών, είναι ίδια. Καταλαβαίνω πως όλες οι μύγες είναι ίδιες, αλλά μιας και μιλάμε για χαρακτήρες θα ήταν πιο εύχρηστη μια, έστω μικρή, διαφοροποίηση στα χαρακτηριστικά τους.

Τα Dreamlands και Ζυλ Μυγέ είναι δύο κόμικς, που ενώ είναι τόσο διαφορετικά, έχουν κάτι κοινό: είναι δημιουργημένα από καλλιτέχνες με μεράκι και αγάπη για την τέχνη που εκπροσωπούν, και αυτός είναι ο πρώτος και βασικός λόγος για να τα τσεκάρετε μέχρι να κυκλοφορήσουν τα επόμενα τεύχη τους.