Μυστήρια Πράγματα | Η αλλόκοτη εξαφάνιση της Αγκάθα Κρίστι για 11 ημέρες

Μυστήρια Πράγματα | Η αλλόκοτη εξαφάνιση της Αγκάθα Κρίστι για 11 ημέρες


Την ξέρετε από τα βιβλία της ή τις ταινίες ή από κάποιο θεατρικό. Ακόμα και αν δεν γνωρίζετε το έργο της, σίγουρα την έχετε ακούσει. Τα βιβλία της εξακολουθούν να διασκευάζονται μέχρι σήμερα, ενώ το όνομα της έχει γίνει συνώνυμο της ανατροπής, του λεγόμενου who dunnit.

Το 1926 η Αγκάθα Κρίστι, τότε 36 ετών, ήταν ήδη μια αναγνωρισμένη συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων. Όταν λοιπόν εξαφανίστηκε απροσδόκητα για 11 ημέρες, μια ολόκληρη χώρα αναστατώθηκε. Τα ταμπλόιντς πήραν φωτιά και πυροδοτήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ανθρωποκυνηγητά που έχουν γίνει ποτέ, σε μια υπόθεση που ακόμα δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως.

Ήταν το απόγευμα της 03/12/1926 όταν η Αγκάθα Κρίστι, φίλησε την κοιμισμένη κόρη της, μπήκε στο αμάξι και έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. Η εξαφάνιση της προκάλεσε αίσθηση και ανησυχία. Κανένας δεν γνώριζε κάτι, ούτε την είχε δει. Χιλιάδες αστυνομικοί και πολίτες επιστρατεύτηκαν για να βρουν τα ίχνη της. Φημολογείται ότι πήραν μέρος περίπου 15.000 άνθρωποι. Ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας πίεσε την αστυνομία να το θέσει ως προτεραιότητα. Στην έρευνα βοήθησε και ο συγγραφέας του 'Σέρλοκ Χολμς', ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, αν και με κάπως ανορθόδοξο τρόπο. Βλέπετε είχε μεγάλη πίστη στο παραφυσικό και αυτό που έκανε ήταν να πάρει ένα γάντι της Αγκάθα Κρίστι και να το πάει σε μία μέντιουμ για να του υποδείξει που βρίσκεται (καλή τύχη με αυτό). Προτιμότερο θα ήταν να το έδινε σε κάποιο σκύλο. Φυσικά δεν απέδωσε τίποτα και ο Ντόιλ έκλαψε τα λεφτά του.

Οι μέρες περνούσαν και η έρευνα δεν κατέληγε πουθενά. Θεωρίες πήγαιναν και έρχονταν. Η Αγκάθα είχε αυτοκτονήσει. Την είχαν απαγάγει. Είχε κάποιο ατύχημα. Ήθελε να ξεφύγει από τον άντρα της, που ήταν γνωστό πως την απατούσε. Αναφέρθηκε μέχρι και ότι ήθελε να φύγει από το σπίτι της γιατί ήταν στοιχειωμένο. Η αλήθεια ήταν πως κοντά στο σπίτι είχε γίνει ένας φόνος και μια αυτοκτονία. "Αν δεν φύγω σύντομα από εδώ, θα είναι το τέλος μου" φέρετε να είχε πει η Κρίστι σε ένα φίλο. Όμως, καμία από τις θεωρίες δεν ήταν αρκετά δυνατή. Τι είχε συμβεί στα αλήθεια στην Αγκάθα Κρίστι; Την είχε πατήσει το Όριεντ Εξπρές; Είχε πνιγεί στον Νείλο; Ή το είχε σκάσει με δέκα μικρούς νέγρους; (συγγνώμη)

Έπειτα από 3 ημέρες ανακαλύφθηκε το αυτοκίνητο της στο Γκίλφορντ. Ήταν παρατημένο στην άκρη του δρόμου, επικίνδυνα κοντά στον γκρεμό. Νέες υποψίες έζωσαν τους ερευνητές. Κάτι της είχε συμβεί. Κάτι κακό. Οι έρευνες στην περιοχή απέβησαν για άλλη μια φορά άκαρπες. Κοντά στο αυτοκίνητο υπήρχε μια φυσική πηγή, που είχε την φήμη πως εκεί πνίγηκαν δυο παιδιά. Τα ταμπλόιντς υποστήριζαν ότι ίσως η Αγκάθα να είχε αυτοκτονήσει ή ότι όλο αυτό μπορεί να ήταν τελικά ένα διαφημιστικό κόλπο. Τα νέα είχαν κάνει τώρα τον γύρο όλου του κόσμου και είχαν γίνει πρωτοσέλιδο στους New York Times.

Οι ημέρες πέρασαν, με τις έρευνες να συνεχίζονται εντατικά και ήταν στις 14 Δεκέμβρη όταν εντοπίστηκε η χαμένη συγγραφέας. Κάποιος από τους ενοίκους του πολυτελούς ξενοδοχείου Χάροουγκέιτ την αναγνώρισε και κάλεσε την αστυνομία.

Εδώ αρχίζει το περίεργο μέρος της υπόθεσης. Η Αγκάθα δεν θυμόταν απολύτως τίποτα για το πως βρέθηκε εκεί και δεν έδωσε κανένα άλλο στοιχείο. Εμφανιζόταν κανονικά στο ξενοδοχείο και έπαιρνε μέρος στους χορούς. Επίσης δεν είχε χρησιμοποιήσει το πραγματικό της όνομα, μα το 'Τερέζα Νιλ'. Αυτό αρχικά δεν κίνησε υποψίες, μα αργότερα ανακάλυψαν πως έτσι λεγόταν η φιλενάδα του άντρα της. Η αστυνομία υποστήριξε πως η Άγκαθα είχε κάποιο ατύχημα με το αμάξι, όπου το παράτησε και πήρε το τρένο μέχρι το Χάροουγκέιτ.

Ο άντρας της (τον οποίο αργότερα χώρισε) υποστήριξε πως η Άγκάθα πρέπει να είχε υποστεί κάποιου είδους τραύματος, ίσως από το ατύχημα με το αμάξι, και πως αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει την μνήμη της, αλλά και να μην μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό της στις φωτογραφίες.

Μέχρι σήμερα οι ιστορικοί και οι βιογράφοι δεν έχουν καταλήξει στον πραγματικό λόγο για τον οποίο εξαφανίστηκε η Αγκάθα Κρίστι. Ήταν για εκδίκηση; Ήταν αυτοκτονική; Ή συνέβαινε κάτι άλλο, που δεν θα μάθουμε ποτέ; Έπειτα από αυτή την περιπέτεια, η Αγκάθα έπιασε πάλι την συγγραφή ακολουθώντας μια λαμπρή καριέρα. Δεν αναφέρθηκε ποτέ στο συμβάν της εξαφάνισης της, ούτε καν στην αυτοβιογραφία της, πέρα από μια και μοναδική αναφορά σε συνέντευξη της στο The Daily Mail. Την παραθέτω αυτούσια:

"..ήρθε στο μυαλό μου η σκέψη να οδηγήσω πάνω σε αυτό (το λατομείο). Ωστόσο, καθώς η κόρη μου ήταν μαζί μου στο αυτοκίνητο, απέρριψα την ιδέα αμέσως. Εκείνο το βράδυ ένιωσα τρομερά άθλια. Ένιωσα ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω πια. Έφυγα από το σπίτι, εκείνο το βράδυ, πολύ ταραγμένη, με την πρόθεση να κάνω κάτι απελπισμένο... Όταν έφτασα σε ένα σημείο που νόμιζα ότι ήταν κοντά στο λατομείο, οδήγησα το αυτοκίνητο εκτός δρόμου, και στο λόφο προς αυτό. Άφησα το τιμόνι και το αυτοκίνητο πήγε μόνο του. Κάπου βρήκε και σηκώθηκε απότομα. Πετάχτηκα προς το τιμόνι και το κεφάλι μου χτύπησε κάτι. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν που ήμουν η κυρία Κρίστι".