“Assassin’s Creed: Valhalla – Geirmund’s Saga” του Matthew J. Kirby

“Assassin’s Creed: Valhalla – Geirmund’s Saga” του Matthew J. Kirby

Το ντεμπούτο μου στη σελίδα αυτή έρχεται συμπτωματικά με το που τελείωσα το βιβλίο του Matthew J. Kirby, Assassin’s Creed Valhalla – Geirmund’s Saga. Είμαι μεγάλος φαν της σειράς Assassin’s Creed και, κάθε φορά που έβγαινε ένα καινούριο παιχνίδι, έτρεχα να πάρω και το αντίστοιχο βιβλίο που κυκλοφορούσε μετά από μερικούς μήνες.

Λατρεύω τη σειρά των βιβλίων διότι συνήθως δεν ακολουθούν την ιστορία του παιχνιδιού κι έτσι προσφέρουν μια ευρύτερη εικόνα του σύμπαντος του Assassin’s Creed αλλά και νέους χαρακτήρες που ανήκουν στο canon του franchise. Στο Geirmund’s Saga, ακολουθούμε την ιστορία του Geirmund Hjörrsson, γνωστού και ως Hel-hide, του δευτερότοκου γιου του βασιλιά του Rogaland, Hjörr. Ως ο δεύτερος γιος, ο Geirmund δεν δικαιούται κάτι από το βασίλειο του πατέρα του, γεγονός που τον οδηγεί στην απόφαση να φύγει από την πατρίδα του και να πλεύσει για την Αγγλία με την πρώτη ευκαιρία, με σκοπό να αποκτήσει δική του γη, κατακτώντας την από τους Σάξονες. Παρά τις αντιρρήσεις των γονέων του αλλά και του αδερφού του, ο Geirmund βρίσκει την ευκαιρία όταν ο Δανός βασιλιάς Guthrum φτάνει στο Rogaland, ζητώντας τη συμβολή του βασιλιά Hjörr σε πλοία και άντρες. Ο τελευταίος αρνείται, κι έτσι οι μόνοι που πηγαίνουν μαζί με τον Guthrum είναι ο Geirmund και οι δύο στενοί του σύντροφοι, ο βετεράνος Steinólfur κι ο νεαρός Skjalgi. Εν μέσω μιας καταιγίδας όμως ο Geirmund θα πέσει στη θάλασσα και θα απομακρυνθεί από το πλοίο. Τη ζωή του θα τη σώσει μια μυθική οντότητα, που θα του χαρίσει ένα δώρο ανυπολόγιστης αξίας.

Το Geirmund’s Saga είναι ένα πολύ ωραίο βιβλίο αν είσαι φαν των Βίκινγκ και του μύθου τους. Δεν είναι πολύ ωραίο βιβλίο αν περιμένεις να διαβάσεις για δολοφόνους, κρυφές αδελφότητες και σκοτεινούς ανθρώπους που κρύβονται πίσω από αρχαία μυστήρια.

Ουσιαστικά πρόκειται περισσότερο για ένα ιστορικό μυθιστόρημα παρά για μια ιστορία του σύμπαντος του Assassin’s Creed, χωρίς αυτό να αφαιρεί κάτι από την ιστορία αυτή καθαυτή. Είναι μια πολύ ωραία αφήγηση για έναν άνθρωπο που θέλει να κερδίσει με το σπαθί του (μεταφορικά και κυριολεκτικά) τη θέση που του αξίζει στην κοινωνική τάξη των Βίκινγκ. Η εξέλιξη του χαρακτήρα του Geirmund καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας είναι πολύ ωραία, ο τρόπος που τον βλέπουμε να ωριμάζει και να αναλαμβάνει ευθύνες τον κάνει εξαιρετικά συμπαθή στον αναγνώστη. Παράλληλα, καθώς προχωράει η ιστορία, ο Geirmund περιβάλλεται από εξίσου συμπαθητικούς και καλογραμμένους δευτερεύοντες χαρακτήρες, που ο καθένας δίνει την δική του πινελιά στην εξέλιξη της ιστορίας αλλά και του χαρακτήρα του Geirmund, καθώς ο συγγραφέας καταφέρνει να εγκαθιδρύσει μια πολύ ενδιαφέρουσα σχέση του πρωταγωνιστή με τον κάθε έναν από αυτούς.

Στα θετικά το γεγονός ότι συναντάμε και την Έιβορ από το παιχνίδι, καθώς και τον οικισμό της, το Ravensthorpe.
Εδώ θα δώσω μια μικρή συμβουλή: Αν σκοπεύετε να διαβάσετε το βιβλίο δοκιμάστε να το κάνετε με το μουσικό θέμα του Ravensthorpe να παίζει παράλληλα. Δίνει άλλη αίσθηση στην ιστορία!

Ένα ακόμη στοιχείο που μου άρεσε πολύ ήταν η χρήση λέξεων παλιάς σκανδιναβικής διαλέκτου, όπως argr (δειλός) και draugr (το πνεύμα νεκρού πολεμιστή). Πάντα μου αρέσει να διαβάζω τοπικές λέξεις και διαλέκτους σε βιβλία που διαδραματίζονται στην εκάστοτε εποχή. Μεγαλύτερη απόλαυση αν ξέρεις και πως προφέρονται οι λέξεις αυτές. Επίσης, είναι πολύ ευχάριστο και ενδιαφέρον που υπάρχει μεγάλη προσοχή στο ιστορικό πλαίσιο του βιβλίου. Διαδραματίζεται στον 9ο αιώνα και μας δίνει μια πολύ ακριβή εικόνα της Αγγλίας και των εδαφών της τότε. Από τα ονόματα των πόλεων, μέχρι και τις διάφορες φυλές που κατείχαν εδάφη της επικράτειας, ενώ αναφορές γίνονται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως ήταν γνωστή τότε. Όσοι έχουν παίξει το παιχνίδι, και θυμούνται τον χάρτη, θα βρουν πιο εύκολο το να ακολουθήσουν την πορεία που ακολουθεί ο Geirmund στην Αγγλία.

Από αρνητικά, μπορώ να σκεφτώ μόνο το γεγονός ότι το βιβλίο τελειώνει και δεν μαθαίνουμε τι απέγιναν κάποιοι χαρακτήρες που, κατά τη διάρκεια της ιστορίας, είχαν σημαντικό ρόλο. Το σημείο και ο τρόπος που τελειώνει η ιστορία αφήνει αρκετά ερωτηματικά που θα μπορούσαν ίσως να λυθούν σε ένα δεύτερο βιβλίο που θα συνεχίζει την ιστορία. Ωστόσο, τα βιβλία της σειράς Assassin’s Creed είναι συνήθως ανεξάρτητα και δεν προβλέπεται να συμβεί κάτι διαφορετικό και στην περίπτωση του Geirmund’s Saga.

Με το κατάλληλο μπάτζετ, θα μπορούσε να γίνει εξαιρετική blockbuster ταινία, αρκεί να βρισκόταν και μια λύση για το τέλος και να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα που αφήνει ο συγγραφέας...