TV series | Από την "Φωλιά του κούκου" στο τηλεοπτικό Ratched...

TV series | Από την "Φωλιά του κούκου" στο τηλεοπτικό Ratched...

To 1947 η νοσοκόμα Mildred Ratched φτάνει στη Βόρεια Καλιφόρνια για να εργαστεί σε μια δημόσια ψυχιατρική κλινική με απώτερο σκοπό να συναντήσει τον χαμένο για χρόνια «αδερφό» της, Edmund (η λέξη σε εισαγωγικά καθώς είναι κάτι που θα απασχολήσει τον θεατή μετέπειτα). Ο νεαρός, ασταθής και επικίνδυνος, βρίσκεται στο Lucia State Hospital καθώς διέπραξε μια σειρά αποτρόπαιων φόνων ιερέων.

Η σχέση μεταξύ νοσοκόμας και τρόφιμου είναι κάτι που πρέπει να παραμείνει κρυφό.  Ωστόσο, τα πλάνα της Ratched δεν είναι τα μοναδικά που αιχμαλωτίζουν την προσοχή των θεατών. Στην ίδια κλινική ο περιβόητος γιατρός Richard Hanover, ένας φιλόδοξος άνδρας με τρομερή εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, δε διστάζει να δοκιμάσει πλήθος νέων και αμφιλεγόμενων για το αποτέλεσμά τους τεχνικών πάνω στους ασθενείς του. Κάποιες εκ των οποίων είναι η λοβοτομή και το «βράσιμο» για ώρα σε νερό το οποίο όπως διακηρύττει απαλλάσσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο από τις δόλιες επιταγές της σάρκας. Με τον καιρό, μία ατυχής στιγμή από το παρελθόν του γιατρού Hanover τον φέρνει κοντά σε μια θανάσιμη παγίδα…
 


 

Η νοσοκόμα  Ratched παλεύει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του και τον ακολουθεί σε κάθε του βήμα. Όμως πόσοι γνωρίζουν το παρελθόν της; Ποια είναι αυτά τα γεγονότα που έκαναν την καρδιά της να πετρώσει και να μοιάζει απόμακρη και μυστικοπαθής ενεργώντας με πρωτοφανή ψυχραιμία ακόμα και κάτω από τις πιο πιεστικές συνθήκες; Πώς το κομψό και αψεγάδιαστο παρουσιαστικό της καταφέρνει να κρύψει το σκοτάδι του μυαλού της το οποίο της δίνει τη δύναμη να εκπληρώσει κάθε πλάνο της;
 


 

Ξεκίνησα να βλέπω τη σειρά χωρίς να έχει τύχει να διαβάσω κάτι για αυτήν προηγουμένως. Είναι κάτι που το κάνω συχνά για να μην επηρεάζομαι και να σχηματίζω τη δική μου ξεκάθαρη άποψη. Είχα απλώς την ιδέα ότι τα επεισόδια διαδραματίζονται σε κάποια κλινική και η πρωταγωνίστρια είναι νοσηλεύτρια όπως μαρτυρούσε τη στολή της. Θεωρώ ότι κάποιοι ίσως την έχετε παρακολουθήσει καθώς είναι σειρά του 2020, οπότε η εν λόγω πρόταση αφορά εκείνους που δεν έτυχε μέχρι τώρα να πέσει στην αντίληψή τους. Αν έπρεπε να την κατηγοριοποιήσω, για να ξέρουμε εν μέρη περί τίνος μιλάμε, πρόκειται για ένα κοινωνικό/ψυχολογικό και δραματικό θρίλερ, το οποίο στα σημεία του γίνεται πιο σκοτεινό και αιματοβαμμένο. Το πόσο αποτρόπαιες θα θεωρηθούν κάποιες ιδιαίτερες σκηνές της σειράς έχει να κάνει με το κατά πόσο ο θεατής είναι εξοικειωμένος με τέτοιου είδους θεάματα. Προσωπικά δεν ένιωσα ιδιαίτερη δυσφορία ωστόσο δεν είναι η σειρά που θα πρότεινα σε ανηλίκους κάτω των δεκαπέντε ετών ή σε κάποιον που σοκάρεται εύκολα και αποστρέφεται τα θρίλερ γενικότερα.
 

We had a saying in the Corps, “Save one life, and you’re a hero. Save 100 lives… well, then you’re a nurse” -Mildred Ratchet-


Το κοινό συνάντησε πρώτη φορά τη νοσοκόμα Ratched το 1962 στο μυθιστόρημα του Ken Kesey “One flew over the cuckoo’s nest” το οποίο γνωρίζουμε ως «Στη φωλιά του κούκου». Εκεί παρουσιάζεται ως η σκληρή νοσοκόμα του ψυχιατρικού ασύλου η οποία βαδίζει με χαρακτηριστική άνεση και με κινήσεις αιφνιδιασμού προκαλεί τον φόβο γύρω της.  Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1975 από τον Milos Forman.
 


 

Η σειρά του Netflix καλείται να απαντήσει στο ερώτημα πώς η Mildred Ratched κουβαλάει τόσο σκοτάδι μέσα της κρατώντας έναν χαρακτήρα κατανοητό μόνο στα πλαίσια του ψυχιατρείου. Είναι μία σειρά που πέρα από την ενδιαφέρουσα πλοκή και τις πολλές ανατροπές της δεύτερης σεζόν που δεν μπορείς να προβλέψεις, σε αιχμαλωτίζει με τα αρώματα και τις εικόνες μιας μακρινής Αμερικής περασμένων δεκαετιών. Όλα δείχνουν απόλυτα υπολογισμένα και καλοδουλεμένα, από τις εκπληκτικές ερμηνείες των ηθοποιών, τη φωτογραφία, τον φωτισμό, τις μουσικές, τα κουστούμια, όλα! Sara Paulson, Cynthia Nixon, Finn Wittrock και Jon Jon Briones στα καλύτερά τους υπό την καθοδήγηση των Ryan Murphy και Evan Romansky.

Το Ratched το παρακολούθησα με ευχαρίστηση και αμείωτο ενδιαφέρον. Αν σας αρέσουν τα ψυχολογικά θρίλερ και δεν αποστρέφεστε το gore στοιχείο, το οποίο είναι εμφανές στα σημεία μόνο, όχι σε πρώτο πλάνο και σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι αυτή η σειρά θα σας ταιριάξει μια χαρά!