Προσεγγίζουμε το ξεκίνημα του μελλοντικού δεκάτομου έπους “The Stormlight Archive” του Brandon Sanderson

Προσεγγίζουμε το ξεκίνημα του μελλοντικού δεκάτομου έπους “The Stormlight Archive” του Brandon Sanderson

Πρόσφατα τελείωσα το δεύτερο βιβλίο της σειράς Stormlight Archive, το Words of Radiance, και έγραψα ένα μικρό κείμενο πάνω σε αυτό. Το ίδιο είχα κάνει και με το πρώτο, The Way Of Kings, ανεβάζοντας τα και τα δύο στην σελίδα που έχω στο Facebook, A World of Fantasy. Επειδή όμως τα γραπτά μένουν, ήθελα να υπάρχουν κάπου συγκεντρωμένα για να μπορεί εύκολα ο κάθε ενδιαφερόμενος να τα διαβάσει. Έτσι με τη βοήθεια της Λέσχης Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας, σας παρουσιάζω και τα δύο review, μαζί, σε ένα άρθρο, νοικοκυρεμένα!

Απολαύστε!

The Way of Kings (The Stormlight Archives #1)

Ολοκληρώνοντας το “οικοδομικό υλικό”, που μας πρόσφερε ο Brandon Sanderson αντί για βιβλίο, The Way of Kings (Ο Δρόμος των Βασιλέων ελληνιστί), νιώθω την ανάγκη να πω δυο λόγια για το οικοδόμημα του Stormlight Archive, που προσπαθεί να χτίσει ο συγγραφέας με ένα “τούβλο” σαν και αυτό.

Το The Way of Kings, είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς The Stormlight Archive, η οποία αναμένεται να φτάσει τα 10 βιβλία, προερχόμενη από τη ραχοκοκαλιά του Cosmere, του σύμπαντος που έχει δημιουργήσει ο Sanderson για να φιλοξενήσει τα βιβλία του. Προς το παρόν έχουν κυκλοφορήσει τα 4 από τα 10 βιβλία της σειράς. Στην Ελλάδα, αν και στην αυθεντική τους έκδοση στα αγγλικά κυκλοφορούν σε ένα τομο από την TOR αλλά και σε δύο τόμους από την Gollanz, ο εκδοτικός οίκος που έχει τα δικαιώματα, ο Φανταστικός Κόσμος, αποφάσισε να σπάσει το βιβλίο σε 4 τόμους!

Στην όψη και μόνο, το βιβλίο είναι ελαφρώς τρομακτικό! Οι τέσσερις τόμοι, αλλά και οι 1258 σελίδες της αυθεντικής έκδοσης, είναι μια πρόκληση. Η ιστορία ακολουθεί τρεις βασικούς χαρακτήρες, τον Kaladin, τον Dalinar και την Shallan. Η κάθε ιστορία θα μπορούσε να είναι από μόνη της ένα βιβλίο. Οι ήρωες ξεκινούν ανεξάρτητα ο ένας με τον άλλο και προς το τέλος κάποιοι συναντιούνται εκ του σύνεγγυς, ενώ κάποιοι άλλοι με κοινά πρόσωπα και με δευτερεύοντες χαρακτήρες. Η Roshar είναι ο πλανήτης, ναι πλανήτης για όσους δεν είναι σχετικοί με το Cosmere, στον οποίο ο Sanderson ξεδιπλώνει το ταλέντο του στο χτίσιμο του κόσμου, κάτι που δεν έχει κάνει ιδιαίτερα στα υπόλοιπα βιβλία του. Εδώ έχουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα epic fantasy κοσμου, με εντελώς δική του χλωρίδα, πανίδα και χαρακτηριστικά. Ένα απο αυτά είναι οι έντονες θύελλες που ξεσπούν βίαια και είναι άκρως επικίνδυνες για όποιον βρεθεί απροστάτευτος στο διάβα τους.

Για να καταφέρει να καλύψει το έδαφος ανάμεσα στους χαρακτήρες η πλοκή “πετάει”, τόσο στο χρόνο όσο και στο χώρο, για να αναπτύξει όσο καλύτερα μπορεί τους χαρακτήρες αλλά και για να μας δώσει την κεντρική δομή που γύρω της θα χτιστεί το οικοδόμημα όλου του έργου. Τα γεγονότα ξεκινούν με το θάνατο του Βασιλια Gavilar. Ο Gavilar είναι ο Βασιλιάς της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας στη Roshar. Αυτής των Alethi, η οποία είναι χωρισμένη σε μικρότερα βασιλεία το καθένα, με έναν Υψηλό Πρίγκιπα να τα κυβερνά. Η δολοφονία του οδηγεί σε πόλεμο με μια άλλη φυλή του Roshar, αυτή των Parshendi. Μια ανθρωπόμορφη, αλλά ταυτόχρονα και όχι τόσο, φυλή με αρκετες ικανότητες που θα συναντήσουμε στην πορεία. Αυτή είναι η βασική ιστορία στην οποία βασίζεται το βιβλίο και φυσικά όταν βλέπουμε δολοφονίες με θύματα Αυτοκράτορες καταλαβαίνουμε ότι οι πλεκτάνες και οι σκευωρίες είναι κάτι που θα μας απασχολήσει.

The purpose of a storyteller is not to tell you how to think, but to give you questions to think upon. 

Brandon Sanderson, The Way of Kings (The Stormlight Archive, #1)

Η ιστορία του βιβλίου ομως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με το παρελθόν αλλά και με την προϊστορία του πλανήτη. Ο μύθος λέει ότι πριν από πολλά χρόνια, κατακλυσμιαία γεγονότα έπαιρναν μέρος ανά περιόδους, τα οποία τα ονόμαζαν Ερημώσεις (Desolations). Σε αυτά τα γεγονότα οι Προάγγελοι του Κενού (Voidbringers), πλάσματα φτιαγμένα από πέτρα και φωτιά, έπεφταν σαν μάστιγα στους ανθρώπους και σχεδόν τους εξαφάνιζαν. Η μόνη ελπίδα των ανθρώπων ήταν τα τάγματα των Ακτινοβόλων Ιπποτών (Knights Radiant), μυθικών πολεμιστών με σχεδόν υπεράνθρωπες δυνάμεις, που ακτινοβολούσαν Θυελλοφώς (Stormlight),  οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι να υπερασπιστούν τον Roshar έως την επόμενη Ερήμωση, βοηθώντας στην ανοικοδόμηση της ανθρωπότητας. Όμως, κάποια στιγμή, οι ηγέτες των Ακτινοβολων Ιπποτών, οι Heralds, αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσουν από τον πλανήτη, αφήνοντας του Ιππότες στην τύχη τους χωρίς διοίκηση και καθοδήγηση. Κάποιοι από αυτούς εξαφανίστηκαν, ενώ κάποιοι άλλοι στράφηκαν εναντίον αυτών που τόσες φορές είχαν υπερασπιστεί. Τώρα για ακόμα μια φορά οι Ερημώσεις επιστρέφουν, όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα, και η μοιρα της ανθρωπότητας είναι σε κίνδυνο, καθώς οι Ακτινοβολοι Ιππότες δεν υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια... Ή μπορεί και όχι!


Artwork: Michael Whelan

Θα μπορούσα να γράφω και να γράφω για την πλοκή του βιβλίου αλλά θα μου έπαιρνε πολλές σελίδες. Ο Brandon Sanderson φρόντισε να πλέξει την ιστορία του πολύ όμορφα και με αρκετή υπομονή, στολίζοντας τη με μεγαλειώδεις μάχες, με άκρως εντυπωσιακες πανοπλίες (Shardplates) και ακόμα πιο εντυπωσιακα όπλα (Shardblades). Αν και η πλοκή φαίνεται να έχει “βραδυκαυστο” χαρακτήρα, στην πραγματικότητα μόνο έτσι δεν είναι. Ο συγγραφέας μας προσφέρει κάτι εντελώς καινούργιο, τόσο σε δημιουργία κόσμου, όσο και σε σύστημα μαγείας. Είναι λογικό, λοιπόν, να χρειάζεται αρκετές σελίδες για να αποδόσει καλύτερα αυτό που θέλει να μας δώσει. Έτσι, ο αργός ρυθμος, ίσως κουράσει τον αναγνώστη. Εμένα προσωπικά με ενθουσιάζει ο τρόπος γραφής του γιατί μπόρεσα να καταλάβω καλύτερα αυτό που θέλει να φτιάξει ο δημιουργός του. Με έβαλε στο κλίμα σιγά σιγά, χωρίς να μου μένουν απορίες. Επίσης, έχοντας εμπειρία και από προηγούμενα βιβλία του, ξέρω ότι μόνο γρηγορότερα μπορεί να κυλήσει η ροη, ώσπου να φτάσει σε ένα κυριολεκτικά καταιγιστικό ρυθμό προς το τέλος. Όσοι έχετε διαβάσει την πρώτη τριλογία του Mistborn, θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ! Επίσης, βρίσκουμε ένα ακόμα χαρακτηριστικό που συναντάμε στους Ομιχλογεννητους. Τα κείμενα πριν από την αρχή του κάθε κεφαλαίου. Μικρά αποσπάσματα που φαίνεται να ανήκουν σε ένα γενικότερο κείμενο, τα οποία δεν βγάζουν κανένα νόημα στη αρχή, αλλά εξηγούνται όλα στην ώρα τους!

Το The Way Of Kings, λοιπόν, είναι ίσως από τα καλύτερα έργα του Brandon Sanderson, έως τώρα τουλάχιστον, μιας και ο εν λόγω συγγραφέας έχει ακόμα πολλά να μας δώσει. Συνήθως στα έργα του, κάπου υστερούσε από τα 3 βασικά χαρακτηριστικά του είδους, είτε στη κοσμοπλασία, είτε στο σύστημα μαγείας, είτε στους χαρακτήρες. Βασικά στο σύστημα μαγείας δεν υστερούσε ποτέ, αλλά στα άλλα δύο μπορούμε να κάνουμε μπόλικη κουβέντα. Εδώ τα έχουμε όλα σε αρκετα ικανοποιητικό βαθμό και έχουμε ένα σύνολο που θα κερδίσει τους περισσότερους οπαδούς του fantasy. Είτε σε 4 τόμους στα ελληνικά, είτε στο “τούβλο” της TOR, είτε σε όποια μορφή θέλετε, το The Way Of Kings είναι απαραίτητο για κάθε βιβλιοθήκη και μια πολλά υποσχόμενη αρχή τους έπους που λέγεται Stormlight Archive.
 

Words of Radiance (The Stormlight Archives #2)

Όπως το πρώτο βιβλίο, The Way Of Kings, έτσι και το δεύτερο, Words of Radiance, αποτελούν βιβλία που υπάρχουν μέσα στον κόσμο που μας περιγράφει ο συγγραφέας. Ενώ το πρώτο ήταν ένα βιβλίο με διδαχές και παραβολές του Nohadon, ενός εμβληματικου βασιλιά στην εποχή των Heralds (Ηγετών του Tάγματος των Radiant Knights), το δεύτερο βιβλίο είναι αγνώστου συγγραφέα το οποίο μας μιλά για τα τάγματα των Radiant Knights, τους διαχωρισμούς και τα χαρακτηριστικά τους. Η επιλογή φυσικά του βιβλίου σαν τίτλο μόνο τυχαία δεν είναι καθώς θα χρειαστούμε πληροφορίες για να κατατάξουμε τους Radiant Knights που θα συναντήσουμε στο δεύτερο αυτό βιβλίο. Κρατήστε τον πληθυντικό παρακαλώ και συνεχίζουμε!

Το Words of Radiance ξεκινά όπως και το πρώτο βιβλίο, το ίδιο βράδυ με την δολοφονία του βασιλιά Gavilar Kholin. Όμως αυτή τη φορά βλέπουμε τη Jasnah Kholin να βιώνει την πρώτη της εμπειρία με το Cognitive Realm. Στη συνέχεια, τα ηνία της ιστορίας κρατά η νεαρή Shalan Davar η οποία κάνει μια εντυπωσιακή μεταμόρφωση σε αυτό το δεύτερο βιβλίο και εξελίσεται σε ένα από τους πιο ενδιαφέροντες και υποσχόμενους χαρακτήρες στη σειρά, και όχι μόνο στο δεύτερο βιβλίο. Τα flashbacks της Shalan στο παρελθόν είναι ενδεικτικά για να κατανοήσουμε περαιτέρω τον χαρακτήρα και τα κίνητρα της ηρωίδας, ενώ βοηθούν και στην κατανόηση της ιστορίας με ένα δύο στοιχεία που μας δίνουν και δένουν την πλοκή.

Ένας ακόμα χαρακτήρας που ενώ νομίζαμε ότι τον είχαμε μάθει αρκετά από το πρώτο βιβλίο, αλλά δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα είναι φυσικά ο Kaladin. Ο λοχαγός, πλέον, Kaladin μαζί με την Bridge 4 αναλαμβάνουν δράση και έχουν ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην εξέλιξη του βιβλίου. Ο Kaladin αντιμετωπίζει ακόμα μεγαλύτερες εσωτερικές συγκρούσεις και οι μεταπτώσεις από το ζενίθ στο ναδίρ και τούμπαλιν είναι συνεχείς, καθώς διαπιστώνει ότι τα πάντα έχουν συνηγορήσει για να βρεθεί ακριβώς σε αυτό το σημείο που βρίσκεται τώρα. Το παρελθόν του, οι επιλογές του, οι άνθρωποι που γνώρισε, ήταν ο δρόμος για να γίνει αυτό που έχει γίνει σήμερα. Ο ήρωας μας έχει συμμετοχή στις εντυπωσιακότερες στιγμές του βιβλίου και αυτό που περίμενα εγώ προσωπικά ήταν να δω την εξέλιξη των ικανοτήτων του και φυσικά δεν απογοητεύτηκα. Μετά από μια συνάντηση με τον δολοφόνο του βασιλιά Gavilar, που δεν εξελίχθηκε τόσο καλά, αποφασίζει να δουλέψει ακόμα περισσότερο με τις δυνάμεις του για να είναι έτοιμος όταν ξανασυναντήσει τον Assassin in White, Szeth.

Ο Szeth συνεχίζει το δολοφονικό του έργο, αφαιρώντας τη ζωή από ηγέτες χωρών του Roshar και στρέφει πλέον το ενδιαφέρον του προς τους Αλέθιους Πρίγκιπες. Στο World of Radiance έχουμε πλέον αρκετές πληροφορίες για το ποιος κινεί τα νήματα σε όλο αυτό το δολοφονικό σχέδιο. Ακόμα ένα βιβλίο, το Diagram, παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία καθώς κρύβει όλα τα μυστικά και τα κίνητρα που φέρνουν σε ανισορροπία ολόκληρο τον Roshar.

Η λοιπή οικογένεια Kholin έχει φυσικά πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, με τον Adolin να έχει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη σαν χαρακτήρας, ενώ προς το τέλος γίνεται ρυθμιστής των εξελίξεων που θα έρθουν με τις πράξεις του. Φυσικά ο Dalinar παραμένει ένας εκ των κεντρικών προσώπων, ενώ και ο Renarin “λάμπει”, έχοντας πολλά να δώσει σε αυτό το δεύτερο μέρος.


Artwork: Michael Whelan

Η ιστορία έχει να κάνει περισσότερο με τις διπλωματικές κινήσεις που γίνονται από τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί στις τάξεις των Αλέθιων. Αυτό του Dalinar και του Sandeas. Και οι δύο προσπαθούν να αποκτήσουν το πάνω χέρι και να κάνουν συμμάχους εν μέσω ενός πολέμου που φαίνεται να αλλάζει εντελώς πρόσωπο, με τους Parshenti να παίζουν το τελευταίο τους, επικίνδυνο, χαρτί. Οι απόπειρες δολοφονίας του Βασιλιά Elhokar, αποδεικνύεται ότι είναι πέρα για πέρα αληθινές και δεν είναι κάποιο παιχνίδι του μυαλό του νεαρού Βασιλιά, ενώ οι δολοπλοκίες δίνουν και παίρνουν στην Αυλή με θύτες και θύματα τους Υψηλούς Πρίγκιπες του Βασιλείου.

All stories told have been told before. We tell them to ourselves, as did all men who ever were. And all men who ever will be. The only things new are the names. 

Brandon Sanderson, Words of Radiance (The Stormlight Archive, #2)

Ένα από τα εντυπωσιακά όμως κομμάτια του βιβλίου, είναι αυτό της γνωριμίας μας με τη φυλή των Parshenti. Μέσω των interludes που υπάρχουν ανά τακτά διαστήματα, γνωρίζουμε την Eshonai. Η Eshonai είναι η μοναδική Shardbearer που έχει απομείνει στο στρατόπεδο τον Parshenti. Είναι η μουσική δηλαδή που έχει στην κατοχή της Πανοπλία (Shardplate) και Σπαθί (Shardsword) εμποτισμένα με θυελλοφώς (Stormlight). Μέσω αυτής θα γνωρίσουμε και ολόκληρη τη φυλή της. Οι Parshenti, λοιπόν, επικοινωνούν μέσω ενός Ρυθμού τον οποίο τραγουδούν κατά κάποιο τρόπο. Είναι ένα είδος μελωδίας που εκπέμπεται από κάθε μέλος της φυλής και αλλάζει ανάλογα με την ψυχική διάθεση του καθενός. Τα άτομα της φυλής χωρίζονται στα καθήκοντά τους ανάλογα με τη φόρμα που θέλουν να ακολουθήσουν. Οι Φόρμες είναι αυτές που επηρεάζουν την εξωτερική τους μορφή και τη θέση τους στην κοινωνία. Για παράδειγμα, όσοι επιλέγουν την Workform είναι μεγαλόσωμοι και υπάκουοι σε όλων των ειδών τις εργασίες ενώ η Warform είναι αυτή που κάνει τα σώματα όσων την κατέχουν να μοιάζουν με πανοπλίες, όντας η κατάλληλη φόρμα για πόλεμο. Υπάρχουν κι άλλες φόρμες ανάμεσα στα μέλη (Mateform, Dullform, Nimbleform) καθώς και μερικές που ανακαλύπτονται, ή μάλλον, ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια μετά από χρόνια που είχαν εξαφανιστεί.

Να μην ξεχνάμε πως το συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά και ολόκληρη η σειρά του Stormlight Archive, ανήκει στο σύμπαν του Cosmere, οπότε θα έχουμε και αναφορές από αλλά έργα του συγγραφέα. Εδώ έχουμε φυσικά τον αγαπημένο μας Hoid, εεε... με συγχωρείτε, Wit ήθελα να πω, να κάνει την εμφάνιση του σε αρκετές στιγμές και να βοηθά ή να περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα. Έχουμε την επίσημη εμφάνιση της οργάνωσης Ghostbloods την οποία συναντάμε και στο Lost Metal, το τελευταίο βιβλίο της δεύτερης εποχής της σειράς Mistborn! Και την εμφάνιση του ξίφους Nightblood από το Warbreaker!

Οι εναλλαγές στις ιστορίες είναι συνεχείς και το μπλέξιμο των POVs καλά κρατεί, μέχρι η γνωστή πλέον σε όλους τους αναγνώστες του Sanderson, Sanderlanche (Sanderson + Αvalanche) να χτυπήσει δυνατά!. Όλοι οι χαρακτήρες πλέον συνδέονται στενά και τα γεγονότα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Οι Voidbringers επιστρέφουν και μια μάχη επικών διαστάσεων ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας, ενώ οι Radiance Knights ξεπετάγονται από παντού. Το σπουδαιότερο όμως όλων είναι οι ανατροπές που έρχονται μετά την έκβαση της μάχης. Σε κάποιο σημείο, καμία 20αρια σελίδες πριν τελειώσει το βιβλίο αισθάνεσαι ότι θα μπορούσε να κλείσει εδώ η σειρά. Να το έσπαγε ο συγγραφέας σε τρία χορταστικά βιβλία και όλα να ήταν μια χαρά. Αυτές όμως οι τελευταίες 20 σελίδες είναι που κάνουν τον Sanderson κορυφαίο στο είδος του! Είναι τόσα πολλά τα cliffhangers που σου αφήνει, που μοιάζει ψυχικά και σωματικά αδύνατο να μη πιάσεις στα χέρια σου το επόμενο βιβλίο της σειράς, Oathbringer.

Έχουμε λοιπόν ένα εξαιρετικό βιβλίο, με τρομερό χτίσιμο χαρακτήρων, πλοκή που σε κρατάει συνεχώς σε εγρήγορση και σκηνές μάχης που ακόμα και κινηματογραφιστές υπερπαραγωγων του Hollywood θα ζήλευαν. Η ερώτηση που μου γεννάται έμενα, μετά και το διάβασμα του δεύτερου μόλις βιβλίου της σειράς, είναι τι άλλο θα δούμε στα συνολικά δέκα βιβλία που έχει σκοπό να γράψει ο συγγραφέας! Το μέλλον της σειράς αναμένεται με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον!