“The Sandman: Enter the kingdom of Dream”

“The Sandman: Enter the kingdom of Dream”

Ομολογουμένως μία από τις πιο πολυαναμενόμενες σειρές έκανε πρεμιέρα στην πλατφόρμα του Netflix τον προηγούμενο μήνα. Ο λόγος για το The Sandman του Neil Gaiman. Άξιζε τελικά η σειρά όλη αυτή την αναμονή; Let’s see!

Η νέα σειρά του Netflix βασίζεται στην πολυαγαπημένη σειρά κόμικ του Neil Gaiman για μια αθάνατη και ισχυρή ύπαρξη, γνωστή ως Master of Dreams.

Όπως το κόμικ, το The Sandman αφηγείται την ιστορία του Morpheus / Dream (Μορφέας / Όνειρο), γνωστού και ως Sandman. Στη σειρά πρωταγωνιστούν ο Tom Sturridge ως Morpheus, με τους David Thewlis, Boyd Holbrook, Vivienne Acheampong και Patton Oswalt σε δεύτερους ρόλους.
 


 

Ο Dream, η προσωποποίηση των ονείρων και ένας από τους επτά Endless (Αέναους), συλλαμβάνεται σε μια απόκρυφη τελετουργία το 1916. Αφού κρατείται αιχμάλωτος για 106 χρόνια, ο Dream δραπετεύει και ξεκινά να αποκαταστήσει την τάξη στο βασίλειό του, το The Dreaming.

Ο κόσμος του Sandman είναι ένα κουβάρι κλασικής και σύγχρονης, κυρίως Ελληνικής, μυθολογίας. Όταν ο Sandman έχει στην κατοχή του το πουγκί με την άμμο, μπορεί να κοιμίσει τους ανθρώπους ή να τους αφαιρέσει για πάντα την ικανότητα να κοιμούνται. Έχει μία μαγική μάσκα που τον βοηθά να ταξιδεύει σε όλο το Dreaming, και επίσης εμποτίζει ένα ρουμπίνι με τη δύναμη να θολώνει τα όνειρα και την πραγματικότητα. Ο θρύλος λέει ότι ο Sandman ρίχνει λεπτούς κόκκους άμμου στα μάτια των παιδιών, καθώς κοιμούνται. Η άμμος εμποδίζει τα μάτια τους να ανοίξουν μέχρι το πρωί, έτσι τα παιδιά παραμένουν στη χώρα των ονείρων.
 


 

Η σειρά του Netflix έλαβε γενικά θετικές κριτικές, με επαίνους για το casting, τον σχεδιασμό παραγωγής, τα κοστούμια, τα οπτικά εφέ, την πιστότητα στο αρχικό υλικό και τις ερμηνείες, ιδιαίτερα εκείνες των Sturridge και David Thewlis, αν και κάποιοι επέκριναν τον ρυθμό και την ιστορία του. Κρίνοντας μόνο από τη σειρά, μια και δεν έχω διαβάσει τα κόμικ, θα συμφωνήσω όσων αφορά το casting και το setting και συγκεκριμένα θεωρώ ότι η επιλογή του Sturridge ως Μορφέας ήταν εξαιρετική. Από την άλλη η σειρά υστερεί αρκετά σε storyline, ιδιαίτερα από το πέμπτο επεισόδιο και μετά, μια και ουσιαστικά χάνει το focus της και καταλήγουμε να ακολουθούμε μία πληθώρα χαρακτήρων ενώ ο ίδιος ο Μορφέας εμφανίζεται σε ελάχιστες πλέον σκηνές. Ετυμηγορία; Δείτε το, αφού θα περάσει ευχάριστα η ώρα σας, αλλά μην έχετε μεγάλες προσδοκίες!

 

Ξέρατε ότι…

Το Sandman βρισκόταν στα σχέδια μεταφοράς στη μεγάλη οθόνη από το Χόλιγουντ σχεδόν από το ντεμπούτο του, και πολλοί το είχαν αποκαλέσει “unfilmable”. Κάποια στιγμή, τα σχέδια άλλαξαν: αποφασίστηκε ότι το The Sandman έπρεπε να γίνει τηλεοπτική σειρά, όχι ταινία. Έτσι, τελικά, το ανέλαβε το Netflix.

Κάθε επεισόδιο έχει το όνομά του από ένα τεύχος από την σειρά κόμικ, με μια μικρή εξαίρεση στο “24/7”, του οποίου ο αρχικός τίτλος ήταν “24 Hours”.

Ο Dave McKean, ο οποίος δημιούργησε τα εξώφυλλα για τη σειρά κόμικ, επέστρεψε για να σχεδιάσει τις σεκάνς των τίτλων αυτής της σειράς.

Το The Sandman κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis