"Μέσα απ' το γυαλι", Ευθυμία Δεσποτάκη

"Μέσα απ' το γυαλι", Ευθυμία Δεσποτάκη

Τίτλος: Μέσα απ' το γυαλί (και άλλες ιστορίες από ημιτελείς Στροφές)
Συγγραφέας: Ευθυμία Δεσποτάκη
Εκδόσεις: Mamaya
Χρονολογία έκδοσης: 2017
Σελίδες: 200

Είκοσι τρεις ιστορίες φαντασίας. Τρεις πρόλογοι.
Έξι εισαγωγές. Έξι χάρτες. Ένα επίμετρο.
Εφτά Στροφές.

Ψηφίδες μιας μεγάλης εικόνας, εικόνας συμπαντικής, που χτίζει μια συγγραφέας στο μυαλό της. Κάποιες φορές, καταφέρνει να παρουσιάσει ένα μέρος της εικόνας, πλήρες και κατανοητό. ʼλλες φορές, έχει μόνο μικρά κομμάτια, αποσπάσματα και σπαράγματα, λαμπρά κοσμημένα με χρυσό και λάπις λάζουλι. Στο τέλος, είτε δεις το σύνολο και το κατανοήσεις είτε μείνεις στα επιμέρους θαύματα του, ένα θα είναι το σίγουρο, το σαφές συμπέρασμα: Οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν αυτό που θα τους χαρίσει γαλήνη. Κάποιες φορές το βρίσκουν. Κάποιες άλλες όχι. Κι ούτε το ένα ούτε το άλλο τούς εμποδίζει να ζουν.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Αν και το βιβλίο της Ευθυμίας Δεσποτάκη έχει κυκλοφορήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, οφείλω να ομολογήσω ότι άργησα να το ανακαλύψω... Και λυπάμαι πάρα πολύ που το έκανα διότι στέρησα, όλο αυτό το διάστημα, από τον εαυτό μου, μια υπέροχη λογοτεχνική πρόταση. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, όπως λένε άλλωστε. Η προτροπή φίλου, σε μια συζήτηση μας ότι πρέπει να διαβάσω Δεσποτάκη, αποδείχθηκε σοφή και πέρα για πέρα αληθινή, μιας και ο χειρισμός της γλώσσας, η απόδοση στο χαρτί ενός ευρύ μυθικού κόσμου και η εκπληκτική ικανότητα της γραφής της να σε ταξιδεύει νοερά, έκαναν την ανάγνωση του "Μέσα απ' το γυαλί" μία από τις πιο απολαυστικές αναγνωστικές εμπειρίες των τελευταίων χρόνων.

Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων, τα οποία η κα Δεσποτάκη, είχε δημοσιεύσει μέσω διαφόρων εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων όλα αυτά τα χρόνια και τα οποία αποφάσισε να τα συγκεντρώσει σε μία έκδοση. Μια συρραφή ιστοριών, μια μαγευτική περιπλάνηση μέσα σε ξεχασμένους κόσμους, ένα ταξίδι στην φαντασία, δοσμένο με ένα μαγευτικό, λυρικό τρόπο που καταφέρνει να κερδίσει τον αναγνώστη-ταξιδευτή. Είκοσι τρεις ιστορίες, τρεις πρόλογοι, έξι εισαγωγές, έξι χάρτες, ένα επίμετρο, εφτά στροφές, όπως μας ενημερώνει και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της. Ένα βιβλίο "γεμάτο", πλούσιο, παρά το σχετικά μικρό μέγεθος του. Με ιστορίες που θα λατρέψεις να διαβάσεις, με χάρτες που κοσμούν και εμπλουτίζουν το αισθητικό κομμάτι του, με σκέψεις που κάνουν το "Μέσα απ' το Γυαλί" ενδιαφέρον από τις εισαγωγές του ακόμα.

"Μας έχει καταστρέψει ο Μούρκοκ, μας έχει καταστρέψει"

...είναι οι πρώτες λέξεις του προλόγου, με τις οποίες η συγγραφέας, χαριτολογώντας, αποφάσισε να ξεκινήσει. Όλα αυτά, δίνονται στον αναγνώστη, με περίσσεια χάρη και τεχνική στον λόγο και τον χειρισμό αυτού. Είναι εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο οι εικόνες γεννιούνται μέσα στο μυαλό, καθώς προχωράς τις σελίδες του βιβλίου, η μαγική αυτή δύναμη της οπτικοποίησης αυτού που διαβάζεις. Και για μένα προσωπικά, αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του καλού συγγραφέα και κατ' επέκταση του καλού βιβλίου.

Θα ήθελα να γράψω τόσα πολλά για αυτό το βιβλίο, να το αναλύσω σε βάθος, να το αναδείξω από την πρώτη μέχρι την τελευταία του σελίδα, αλλά θαρρώ πως και κουραστικός θα γίνω και ενδεχομένως να σας κάνω να χάσετε ένα μέρος της μαγείας που θα κληθείτε να ανακαλύψετε μόνοι σας, διαβάζοντας το. Είναι ένα βιβλίο σφιχτοδεμένο, μεστό, χωρίς περιττά πράγματα, χωρίς ανούσιες αναφορές και διηγήσεις που απλά θα "γεμίσουν" μερικές σελίδες παραπάνω. Ότι χρειάζεται να διαβάσεις, είναι εδώ. Ιστορίες μυθικές, ονειρικές, ρομαντικές, επικές, απόκοσμες, με την μοναδική ματιά και την ικανόητητα της προσέγγισης της Ευθυμίας Δεσποτάκη, πάνω στην αγαπημένη μας λογοτεχνία του Φανταστικού! Ιστορίες αυτόνομες, αλλά που με ένα μαγικό τρόπο συνδέονται, σαν κομμάτια ενός παζλ, δίνοντας μας το τελικό αποτέλεσμα. Ιστορίες που θα σου φέρουν στο μυαλό διηγήσεις βάρδων και ταξιδευτών για πράγματα που συνέβησαν μακριά, σε μέρη άγνωστα, πέρα από τον χρόνο. Διηγήσεις που φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά των θρύλων και των μύθων εκείνων, που διέπουν την λαογραφική παράδοση, αποτελώντας σε σημεία μια σκοτεινή φολκλόρ προσέγγιση. Μα πάνω απ' όλα, είναι εκείνο το αραχνούφαντο, ντελικάτο πέπλο του φανταστικού, μιας αιθερικής μυθοπλασίας που απλώνεται πάνω από κάθε Στροφή, πάνω από κάθε χαρακτήρα και περιοχή που αναφέρεται μέσα στις σελίδες. Είναι εκείνο το μυστηριώδες Βιβλίο των Συμβάντων που ενώνει όλο αυτό το μυθοπλαστικό πόνημα, που είναι τα πάντα, που περιλαμβάνει τα πάντα, που βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη και το οποίο σε κάνει να το χάνεις από την ματιά σου, να ξεγλιστρά από μπροστά σου, όπως αναφέρει και η συγγραφέας!

Εκείνη όμως είναι εδώ, και σου προσφέρει αυτό το βιβλίο. Θα μοιραστεί μαζί σου ιστορίες εκείνου του κόσμου. Θα σου εκμυστηρευτεί γεγονότα. Είναι εδώ για να σου δώσει το εισιτήριο για ένα αλλόκοσμο ταξίδι μαγείας, θρύλων και περιπέτειας, έτσι όπως εκείνη κατάφερε, μετά από πολλά χρόνια περιπλάνησης σε εκείνους τους κόσμους, να εξασφαλίσει για σένα, φίλε αναγνώστη! Τόλμησε αυτή την λογοτεχνική περιπλάνηση και είμαι σίγουρος ότι θα επαναπροσδιορίσεις μέσα σου γιατί αγαπάμε να είμαστε ταξιδευτές στους αχαρτογράφητους τόπους της Φαντασίας!