Watch Me | The Silence of the lambs

Watch Me | The Silence of the lambs


Μια και το Hollywood αποφάσισε να ασχοληθεί ξανά με μία από τις πιο αγαπημένες ηρωίδες ταινιών τρόμου, την Clarice Starling, θεώρησα κατάλληλη τη στιγμή να θυμηθούμε την Σιωπή των Αμνών.

Το The Silence of the Lambs είναι μια ψυχολογική ταινία τρόμου του 1991 σε σκηνοθεσία του Jonathan Demme, προσαρμοσμένη από το μυθιστόρημα του Thomas Harris (1988). Πρωταγωνιστούν οι Jodie Foster, Anthony Hopkins και Ted Levine. Ακολούθησαν δύο ακόμη ταινίες, το sequel Hannibal που κυκλοφόρησε το 2001 και τα prequels Red Dragon (2002) και Hannibal Rising (2007). Δυστυχώς, όμως, καμία από τις επόμενες ταινίες δεν ανταποκρίθηκε στις υψηλές προσδοκίες που έθεσε το The Silence of the Lambs.

Η ταινία εστιάζει στην Clarice Starling (Jodie Foster), μία νεαρή ασκούμενη στο FBI που κυνηγά έναν serial killer, τον 'Buffalo Bill' (Ted Levine), ο οποίος γδέρνει τις γυναίκες-θύματά του. Για να τον πιάσει, αναζητά τη συμβουλή του φυλακισμένου Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), ενός λαμπρού ψυχιάτρου αλλά και επικίνδυνου κανίβαλου.

Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτή την ταινία! Αποτελεί ένα αριστούργημα ψυχολογικού τρόμου ενώ επίσης συγκλονιστικοί είναι και οι διάλογοι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές. Η Jodie Foster και ο Anthony Hopkins έδωσαν ανεξίτηλες ερμηνείες στην  Οσκαρική αυτή προσαρμογή του τρομακτικού μυθιστορήματος του Thomas Harris.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το The Silence of the Lambs έθεσε ένα νέο πρότυπο για τις horror movies πριν από 30 χρόνια - η σκοτεινή του ατμόσφαιρα, τα εφέ φωτισμού του Tak Fujimoto, το δυσοίωνο soundtrack του Howard Shore - αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο είναι το πώς εστιάζει ο Jonathan Demme στην πρωταγωνίστρια του την Clarice καθώς διεισδύει στο σκοτάδι, πρώτα κυριολεκτικά και μετά μεταφορικά. Η Clarice είναι τρομοκρατημένη με όσα συμβαίνουν, με τον ίδιο τον Dr Lecter αλλά και με το παρελθόν της, και το ίδιο βιώνουν και οι θεατές.

Η καινούρια σειρά του CBS με τον τίτλο Clarice, ρίχνει μια ματιά στην προσωπική ιστορία της πράκτορα του FBI καθώς επιστρέφει στη δράση ένα χρόνο μετά τα γεγονότα του The Silence of the Lambs.

Ξέρατε ότι...

Ο Thomas Harris εμπνεύστηκε από την πραγματική σχέση μεταξύ του καθηγητή εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και FBI Profiler Robert Keppel και του διαβόητου serial killer Ted Bundy. Ο Bundy βοήθησε τον Keppel να ερευνήσει τους Green River Serial Killings στην Ουάσιγκτον. Ο Bundy εκτελέστηκε στις 24 Ιανουαρίου 1989. Το Green River Killings επιλύθηκε τελικά το 2001 όταν συνελήφθη ο Gary Ridgway. Στις 5 Νοεμβρίου 2003, σε μια δικαστική αίθουσα του Σιάτλ, ο Ridgway κρίθηκε ένοχος για σαράντα οκτώ φόνους πρώτου βαθμού.

Όταν ο Ted Tally έγραφε το σενάριο αυτής της ταινίας, πρότεινε την Jodie Foster για το ρόλο της Clarice Starling. Η Foster πίεζε ήδη αρκετά για τον συγκεκριμένο ρόλο, αλλά όταν προσλήφθηκε ο Jonathan Demme για την σκηνοθεσία, ήθελε αντ' αυτού τη Michelle Pfeiffer. Η Pfeiffer την απέρριψε καθώς πίστευε ότι αυτή η ταινία ήταν πολύ σκοτεινή και βίαια.

Η Clarice Starling επιλέχθηκε από το Αμερικανικό Ίδρυμα Κινηματογράφου ως η έκτη δημοφιλέστερη κινηματογραφική ηρωίδα, η γυναίκα με την υψηλότερη κατάταξη στη λίστα. Ο Hannibal Lecter επιλέχθηκε ως ο νούμερο ένα μεγαλύτερος εγκληματίας-δολοφόνος σε ταινία.

Το μοτίβο κρανίου που φαίνεται πάνω στο έντομο αποτελεί μια αναφορά στο διήγημα του Edgar Allan Poe, 'The Gold Bug', που επίσης περιέχει ένα έντομο με το ίδιο μοτίβο στη ράχη του.

Παράλληλα με το It Happened One Night (1934) και το One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975) το The Silence of the Lambs είναι μία από τις τρεις ταινίες που έχουν κερδίσει Oscar και στις 5 βασικές κατηγορίες (Best Picture, Best Director, Best Actor, Best Actress and Best Screenplay).

 

Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει σε αρκετές επανεκδόσεις από τις εκδόσεις Bell