Watch Me | Silent Hill

Watch Me | Silent Hill


Το Silent Hill είναι μια ταινία τρόμου του 2006 που σκηνοθετήθηκε από τον Christophe Gans και γράφτηκε από τους Roger Avary, Christophe Gans και Nicolas Boukhrief και πρωταγωνιστούν οι Radha Mitchell, Sean Bean και Laurie Holden.

Η ταινία ακολουθεί την Rose Da Silva, μια στοργική μητέρα που παίρνει την υιοθετημένη κόρη της στο Silent Hill της Δυτικής Βιρτζίνια, όπου θεωρεί ότι υπάρχει η θεραπεία για την κατάσταση υπνοβασίας της κόρης της. Κατά την άφιξή της στην πόλη, η Rose πέφτει αναίσθητη σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, από το οποίο ξυπνά για να ανακαλύψει ότι η κόρη της λείπει σε μία πόλη που κατακλύζεται από ομίχλη. Κατά την αναζήτησή της, η Rose ανακαλύπτει τη σύνδεση της κόρης της με την τρομακτική ιστορία του Silent Hill.

Η ταινία είναι μια μεταφορά του πρώτου βιντεοπαιχνιδιού Silent Hill, το οποίο δημιουργήθηκε από την Team Silent και κυκλοφόρησε από την Konami. Ωστόσο, παρόλο που υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες με τα βιντεοπαιχνίδια, υπάρχουν και πολλές βασικές διαφορές, καθώς η ταινία δεν προοριζόταν ποτέ να είναι μια πλήρως πιστή μεταφορά του βιντεοπαιχνιδιού μια και δανείζεται στοιχεία από το Silent Hill 2 και το Silent Hill 3, και περιλαμβάνει τα soundtracks των 1, 2, 3 και Silent Hill 4: The Room.

Το Silent Hill ακολουθείται από ένα sequel το Silent Hill: Revelation, το οποίο δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες ούτε της πρώτης ταινίας, αλλά ούτε και των βιντεοπαιχνιδιών. Αν και το Silent Hill δεν έλαβε ιδιαίτερη κριτική αναγνώριση, θεωρώ ότι ικανοποίησε τους φαν των παιχνιδιών μια και κατόρθωσε να διατηρήσει το πιο βασικό κομμάτι τους, την ατμόσφαιρα. Ομολογώ πως όταν άκουσα ότι η ιστορία του Silent Hill μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη, ήμουν σκεπτική. Ως λάτρης των βιντεοπαιχνιδιών, είχα τις αμφιβολίες μου όσον αφορά τη μεταφορά ενός τόσο τρομακτικού και αρκετά διεστραμμένου setting στο σινεμά. Η ταινία όμως με διέψευσε στο μεγαλύτερο μέρος της. Πιστεύω πως ο Christophe Gans σεβάστηκε απόλυτα τον «κόσμο» του Silent Hill!

Λίγα λόγια για τα video games

Το Silent Hill είναι το πρώτο από μια σειρά βιντεοπαιχνιδιών survival horror. Το Silent Hill 3 τοποθετείται δεκαεπτά χρόνια μετά το αρχικό βιντεοπαιχνίδι, το οποίο πούλησε πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα, κερδίζοντας στο Silent Hill μια θέση στα American PlayStation Greatest Hits. Το Silent Hill είχε τεράστιο αντίκτυπο και άφησε μεγάλη κληρονομιά στο είδος των survival horror παιχνιδιών από την κυκλοφορία του και μετά, δείχνοντας τις ικανότητες των βιντεοπαιχνιδιών τρόμου. Στη σειρά του, έχει δημιουργήσει επτά ακόμη βασικά sequel, κόμικς, δύο ταινίες και πολλά άλλα. Είχε επίσης σημαντική επιρροή στα βιντεοπαιχνίδια τρόμου και αφηγήσεων συνολικά, δείχνοντας σε βάθος πώς οι ιστορίες βιντεοπαιχνιδιών θα μπορούσαν να έχουν συγκίνηση, πολυπλοκότητα και νόημα. Συγκεκριμένα, το παιχνίδι αγγίζει θέματα όπως οικογένεια, θρησκεία, πνευματικότητα, θλίψη κ.λπ.

Ενώ, με βάση τα σημερινά πρότυπα, το παιχνίδι δείχνει τα χρόνια του, τα γραφικά του Silent Hill επαινέθηκαν για την εποχή του, επιδεικνύοντας τη δύναμη του Sony PlayStation. Η ομίχλη και το σκοτάδι χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό για να συγκαλύψουν τους όποιους περιορισμούς τεχνικής φύσεως. Η χρήση του φωτισμού και του ήχου του παιχνιδιού επικροτήθηκε επίσης για την ποιότητά τους. Δε θα μπορούσα, βέβαια, εδώ να μην πω λίγα λόγια για τον δημιουργό της μουσικής των βιντεοπαιχνιδιών. Ο Akira Yamaoka είναι μουσικός και συνθέτης βιντεοπαιχνιδιών, έχοντας συνθέσει δεκάδες τίτλους για την Konami. Είναι πιο γνωστός για τη δουλειά στα Silent Hill, για τα οποία συνέθεσε όλη τη μουσική και τα ηχητικά εφέ. Ξεκινώντας με το Silent Hill 3, έπαιξε σημαντικότερο ρόλο ως παραγωγός της σειράς, ενώ συνέχισε επίσης με τη μουσική του σύνθεση. Ο ήχος του Akira Yamaoka περιέχει συνήθως έντονες μελαγχολικές αποχρώσεις και γενικά ταυτίζεται με τα είδη των dark ambient, industrial, trip-hop και rock. Από το Silent Hill 3 και μετά, εργάστηκε σε συνεργασία με τη Mary Elizabeth McGlynn και τον Joe Romersa σε φωνητικές συνθέσεις και εμφανίστηκε ζωντανά σε πολλές συναυλίες. Μεγάλο μέρος της δουλειάς του από προηγούμενους τίτλους έχει συνταχθεί για την ταινία Silent Hill του 2006, σε σκηνοθεσία Christophe Gans.

Ξέρατε ότι...

Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για τον σκηνοθέτη Christophe Gans να αποκτήσει τα δικαιώματα δημιουργίας της ταινίας. Του δόθηκαν τα δικαιώματα αφού έστειλε στην Konami ένα βίντεο από μια συνέντευξη που περιγράφει πόσα σήμαινε το Silent Hill για τον ίδιο. Μαζί με τη συνέντευξη, έστειλε σκηνές που μαγνητοσκοπούσε συμπεριλαμβάνοντας μουσική από τα παιχνίδια.

Στο παιχνίδι, στο οποίο βασίζεται αυτή η ταινία, ο πρωταγωνιστής ήταν ένα άνδρας με το όνομα Harry Mason και η κόρη του ήταν η Cheryl Mason (στην εναρκτήρια σκηνή της ταινίας, το γκράφιτι σε μια υπόγεια διάβαση γράφει το όνομα Cheryl ως φόρο τιμής στο παιχνίδι). Ο Christophe Gans αντάλλαξε το φύλο του χαρακτήρα καθώς πίστευε ότι το ταξίδι για να σώσει το αγαπημένο του παιδί θα ήταν πιο πιστικό εάν ο πρωταγωνιστής ήταν μητέρα, γεγονός που οδήγησε σε ορισμένες κατηγορίες σεξισμού εναντίον του σκηνοθέτη.

Πολλά από τα πλάσματα της ταινίας ενσαρκώθηκαν από χορευτές, ώστε να μπορούν να είναι αρκετά ευέλικτοι για να δημιουργήσουν τις απαιτούμενες κινήσεις. Ο χορευτής / χορογράφος Roberto Campanella δεν έπαιξε μόνο ως Pyramid Head, ως βασανισμένος Janitor και Colin (ο καθαριστής από 30 χρόνια πριν), ήταν επίσης συντονιστής κίνησης για όλα τα πλάσματα και επέβλεψε πώς έκαναν τις κινήσεις για τους αντίστοιχους χαρακτήρες τους.

Τα παιχνίδια της σειράς του Silent Hill