Watch Me | 30 Days of Night

Watch Me | 30 Days of Night


Έφτασε και αυτός ο μήνας στο τέλος του και εφόσον είμαστε ακόμη σε καραντίνα σκέφτηκα να προτείνω μια ξεχασμένη μεν, αξιόλογη δε ταινία τρόμου για το Watch Me αυτής της Παρασκευής.

Το 30 Days of Night, λοιπόν, είναι μια ταινία τρόμου του 2007 που βασίζεται σε μια σειρά κόμικ με το ίδιο όνομα. Την ταινία σκηνοθέτησε ο David Slade, σε παραγωγή Sam Raimi και πρωταγωνιστούν οι Josh Hartnett και Melissa George.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Αλάσκα. Μια απομονωμένη πόλη, το Barrow, βυθίζεται στο σκοτάδι για ένα μήνα κάθε χρόνο. Ξαφνικά η πόλη δέχεται επίθεση από μια αιμοδιψή συμμορία βαμπίρ που υποβάλλεται σε ένα αδιάκοπο όργιο καταστροφής.

Το 30 Days of Night του David Slade είναι ένα εξαιρετικό δείγμα του είδους. Είναι καλοφτιαγμένο, έχει εξαιρετική φωτογραφία και αρκετή δόση βίας. Σε αντίθεση με τόσες πολλές άλλες ταινίες βαμπίρ, το 30 Days of Night είναι πραγματικά τρομακτικό. Υπάρχουν πολλές γραφικές στιγμές ωμής βίας. Θα δείτε πράγματα που δεν βλέπετε συχνά σε μια κλασική ταινία τρόμου. Εδώ τα βαμπίρ δεν έχουν τίποτα το αισθησιακό. Αντιθέτως, απεικονίζονται και συμπεριφέρονται σαν αιμοβόρα κτήνη. Ουσιαστικά πρόκειται για μια αγέλη αρπακτικών ενώ οι κάτοικοι του Barrow είναι απλά τα θηράματα. Παρόλο που το 30 Days of Night έλαβε μικτές κριτικές, τα πήγε εξαιρετικά καλά στο box office. Ακριβώς λόγω της επιτυχίας της στο box office, κυκλοφόρησε ένα sequel της ταινίας με τίτλο Dark Days στις 5 Οκτωβρίου 2010.

Προσωπικά θεωρώ το 30 Days of Night μια αρκετά αδικημένη ταινία. Όταν την είδα για πρώτη φορά είχα πραγματικά τρομάξει. Όσοι δεν την έχετε δει, τώρα είναι μια καλή ευκαιρία. Όσοι την είδατε, αξίζει μια επανάληψη!

Ξέρατε ότι…

Τα βαμπίρ μιλούν μια εντελώς πρωτότυπη γλώσσα η οποία δημιουργήθηκε για την ταινία με τη βοήθεια ενός καθηγητή γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο της Νέας Ζηλανδίας. Εκφράστηκε η ανησυχία ότι ενώ τα βαμπίρ έπρεπε να επικοινωνούν, ο οποιοσδήποτε διάλογος μπορεί να μείωνε το αποτέλεσμα. Ο ίδιος ο Slade εξήγησε ότι:

σχεδιάσαμε αυτήν την πραγματικά απλή γλώσσα που δεν ακούγεται σαν κάποια που θα γνωρίζετε, που βασίστηκε σε πραγματικά απλές δράσεις, φαγητό, κυνήγι, ναι, όχι, γιατί αυτό ουσιαστικά κάνουν τα βαμπίρ

Ο Steve Niles αρχικά συνέλαβε την ιστορία ως ταινία. Μετά από χρόνια απόρριψης από στούντιο, μετατράπηκε σε κόμικ. Τελικά, ένα στούντιο που απέρριψε το αρχικό σενάριο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την κόμικ έκδοχη.

Ο Steve Niles είναι ένας από τους συγγραφείς που είναι υπεύθυνοι για την ανάδειξη των κόμικς τρόμου και έχει συνεργαστεί με τους τέσσερις κορυφαίους αμερικανούς εκδότες κόμικς - Marvel, DC, Image και Dark Horse.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο Clive Barker θεωρεί το 30 Days of Night μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου που έχουν γυριστεί!

Το graphic novel του 30 Μέρες Νύχτα είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Anubis