Διαβάσαμε | "Οι Νύφες του Δράκουλα"

Διαβάσαμε | "Οι Νύφες του Δράκουλα"


Μιας και το τελευταίο διάστημα το έχω ρίξει στις ιστορίες με βαμπίρ, και μετά από το βιβλίο Συνέντευξη με έναν Βρυκόλακα που διάβασα, το μάτι μου πήρε τις Νύφες του Δράκουλα, μία τριλογία κόμικ με σεναριογράφο τον Αβραάμ Κάουα, και εικονογράφο τον Γιάννη Ρουμπούλια, και πραγματικά δεν θα μπορούσα να έχω κάνει καλύτερη επιλογή. Μιας και ρούφηξα όλη την τριλογία μέσα σε μία ημέρα, είπα πως είναι ώρα και μία ανασκόπηση στην ΛΕΦΑΛΟΚ, ώστε να ανακαλύψουν και οι άλλοι αυτό το διαμαντάκι. Φέτος διάβασα περισσότερες ιστορίες με βρυκόλακες από ποτέ, τόσο από Έλληνες όσο και αγγλόφωνους συγγραφείς, και μπορώ να πω ότι η εγχώρια σκηνή έχει κάνει πολύ καλή δουλειά σε αυτό τον τομέα, όποτε μπορώ να δω και τη συγκεκριμένη τριλογία με μία πιο σφαιρική άποψη.

Λίγα είναι γνωστά για τις τρεις νύφες του Δράκουλα, τις οποίες έχουμε δει σε πάμπολλες ταινίες και έχουμε διαβάσει σε βιβλία. Ποια είναι όμως η ιστορία των τριών γυναικών πριν γίνουν βρικόλακες και πώς έλαβαν το σκοτεινό δώρο; Αυτό ακριβώς έρχεται να μας εξηγήσει η τριλογία Οι Νύφες του Δράκουλα, με ένα twist στο τέλος που δεν θα σας το κάνω spoiler. Το κάθε ένα από τα τρία κόμικ περιγράφει την ιστορία της κάθε νύφης, με πρώτη τη Νουρ, δεύτερη την Στένκα, και τρίτη την Κάριν. Εδώ πήρα την πρωτοβουλία να αξιολογήσω την κάθε ιστορία ξεχωριστά και παράλληλα να βάλω και βαθμολογία από δίπλα.

1. ΝΟΥΡΠραγματικά η πρώτη ιστορία μου τίναξε τα μυαλά, και είναι από τα καλύτερα κόμικ, μην πω το καλύτερο γύρω από τον μύθο του κόμη Δράκουλα. Η ιστορία προχώρα ομαλά, οι χαρακτήρες είναι πιστευτοί, και το τέλος σε αποζημιώνει. Ότι ακριβώς θα περίμενες από μία ιστορία με βρυκόλακες. Τόσο το σενάριο όσο και το σκίτσο, τα βάζω 5/5 αστέρια, χωρίς να το πολυσκεφτώ καν. Το σκίτσο τόσο εδώ όσο και στα υπόλοιπα είναι στο ίδιο υψηλό επίπεδο με τον Ρουμπούλια στην εικονογράφηση να δίνει ρέστα.

2. ΣΝΤΕΝΚΑ

Η δεύτερη νύφη αφορά την Σέρβα Στένκα και πως ο Κόμης Δράκουλας μετατρέπει και αυτήν σε νύφη του. Η ιστορία είναι πολύ καλή αλλά είτε επειδή η προηγούμενη μου άρεσε πολύ περισσότερο και αναγκαστικά υπάρχει σύγκριση, είτε επειδή δεν μου άρεσε τόσο ο βηματισμός, θεωρώ ότι είναι λίγο πιο κάτω σε σχέση με την πρώτη. Αντικειμενικά δεν μπορώ να πω ότι η ιστορία έχει αδυναμίες και το σκίτσο είναι και εδώ εξαιρετικό, απλά την βάζω λίγο πιο κάτω λόγω προσωπικού γούστου. Με το συγκεκριμένο εξώφυλλο, οι φιλοδοξίες μου για την Στένκα ήταν διαφορετικές, μιας και την περίμενα να είναι πιο δυναμική και ενεργή στις μάχες. Για αυτό τον λόγο της βάζω 4,5/5 αστέρια.

3. ΚΑΡΙΝ

Φτάνοντας στην τρίτη ιστορία, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο απογοητευτικά, όχι όμως ικανά να σου χαλάσουν το σύνολο της καλοφτιαγμένης ιστορίας, μιας κι αν το διαβάσεις μονοκοπανιά σου έρχονται όλα και δένουν, παρόλα αυτά θα το αξιολογήσω ως αυτοτελή ιστορία, όπως και τις προηγούμενες δύο. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι η τελευταία νύφη δεν αναπτύσσεται τόσο καλά, λόγω του ότι δεν της δίνεται αρκετός χώρος, για τον πολύ απλό λόγο ότι εδώ πρέπει να κλείσει η ιστορία και να προχωρήσει η πλοκή. Όλα τα βήματα σεναριογραφικά είναι σωστά, παρόλα αυτά περίμενα να δω την ανάπτυξη της τελευταίας νύφης, όπως έγινε με τις υπόλοιπες δύο, που τελικά δεν γίνεται. Να ξανατονίσω πως αν διαβάσεις την τριλογία μαζί, όπως και το έκανα, δεν υπάρχει κάτι το οποίο θα σε χαλάσει, αλλά η τρίτη νύφη φαίνεται περισσότερο σαν κομπάρσος και δεν είναι ολοκληρωμένη όπως οι υπόλοιπες δύο. Πιστεύω πως αν ήταν τετραλογία, με ένα ακόμη κομικ να κλείνει στο τελευταίο μέρος, ώστε να δοθεί σε όλες τις νύφες ο ίδιος χώρος να αναπτυχθούν, το αποτέλεσμα θα ήταν καταπληκτικό. Η τρίτη ιστορία παίρνει 3/5 αστέρια για τους λόγους που προανέφερα.

Κλείνοντας, να πω πώς το ντουέτο Κάουα - Ρουμπούλια έδωσε ρέστα, με τον έναν να αλληλοσυμπληρώνει τον άλλο. Πραγματικά, η εικονογράφηση ανταποκρίνεται πλήρως στο σενάριο και στο πως ήθελε να αποδώσει την ιστορία ο Κάουα, ο οποίος φαίνεται αρκετά διαβασμένος σε ότι αφορά τα τρόπαια με βαμπίρ, προσέχοντας ακόμη και λεπτομέρειες, όπως γιατί ο κόμης Δράκουλας κάθε τόσο έψαχνε από μια νέα νύφη, κάτι που το είδα και στο Συνέντευξη με ένα Βρικόλακα. Κλείνω τη συγκεκριμένη ανασκόπηση έχοντας στο μυαλό μου πως οι Νύφες του Δράκουλα είναι από τα καλύτερα κόμικ υπερφυσικού τρόμου που έχω διαβάσει.