Watch Me | Shadow and Bone

Watch Me | Shadow and Bone

Το Shadow and Bone είναι μια young adult fantasy σειρά που δημιουργήθηκε από τον Eric Heisserer για το Netflix με τους Jessie Mei Li, Ben Barnes, Freddy Carter και Archie Renaux. Βασίζεται στην τριλογία των μυθιστορημάτων “Grisha”, η πρώτη από τις οποίες είναι το Shadow and Bone (2012) και τη διλογία Six of Crows (2015) της Leigh Bardugo. Ο κόσμος στον οποίο τοποθετείται το Shadow and Bone είναι γνωστός ως Grishaverse και πήρε το όνομά του από τους μάγους χρήστες του, τους Grisha.

Σε έναν κόσμο κυριευμένο από σκοτεινές δυνάμεις, μια νεαρή χαρτογράφος, η Alina Starkov, ανακαλύπτει κατά λάθος ότι έχει τη δύναμη να αλλάξει τη μοίρα του πολέμου. Είναι η μόνη που έχει τη δύναμη να καλέσει το φως και να καταστρέψει το Shadow Fold που μαστίζει τον κόσμο τους.

Η συγγραφέας Leigh Bardugo εξήγησε το Shadow Fold ως εξής: “Στο μεγαλύτερο μέρος της φαντασίας, το σκοτάδι είναι μεταφορικό· είναι απλώς ένας τρόπος να μιλάμε για το κακό. Tο σκοτάδι πέφτει πέρα από τη γη, έρχεται μια σκοτεινή εποχή κ.λπ. Ήθελα να πάρω κάτι εικονικό και να το κάνω κυριολεκτικό. Έτσι, τέθηκε η ερώτηση: τι γίνεται αν το σκοτάδι ήταν ένα μέρος; Τι θα συνέβαινε αν τα τέρατα που κρύβονταν εκεί ήταν πραγματικά πιο φρικτά από οτιδήποτε φανταζόσασταν ποτέ κάτω από το κρεβάτι σας ή πίσω από την πόρτα της ντουλάπας; Τι γίνεται αν έπρεπε να τα πολεμήσετε στο δικό τους έδαφος, τυφλοί και αβοήθητοι στο σκοτάδι; Αυτές οι ιδέες έγιναν τελικά το Shadow Fold”.

Στα υπέρ της σειράς θεωρώ ότι είναι το καστ αρχικά. Νέοι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν αξιοπρεπώς το ρόλο τους. Ξεχώρισα τον Ben Barnes γιατί κατορθώνει να υποστηρίξει το ρόλο του γοητευτικού κακού. Φανταστική είναι, επίσης, η τοπογραφία του κόσμου - από άγονα πεδία μάχης έως πολυτελείς πόλεις και φυσικά η ατμόσφαιρα και τα εφέ.

Δυστυχώς, το κυριότερο αρνητικό της σειράς είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του τι συμβαίνει στην οθόνη είναι πραγματικά άνευ σημασίας. Μεγάλος όγκος διαλόγων, ειδικά στα πρώτα επεισόδια, που καταλήγουν τελικά να κουράσουν τον θεατή ενώ παράλληλα δεν εξηγεί αρκετά για το background των γεγονότων που οδήγησαν στο Shadow Fold.

Τα θετικά όμως υπερτερούν των αρνητικών οπότε το προτείνω ανεπιφύλακτα. Αποτελείται από 8 ανάλαφρα επεισόδια με high fantasy ατμόσφαιρα. Μην ψάχνετε για βαθιά νοήματα- απλά καθίστε και απολαύστε!

Ξέρατε ότι...

Ο David J. Peterson, γνωστός για τις γλώσσες του Game of Thrones (2011) Valyrian και Dothraki, βρίσκεται πίσω από τις φανταστικές γλώσσες του Grishaverse. Βοήθησε και στο παρελθόν την Leigh Bardugo με τις γλώσσες στα βιβλία.

Η Ravka λέγεται ότι εμπνέεται από ένα μείγμα της μεσαιωνικής Ευρώπης και της τσαρικής Ρωσίας, αλλά σε ορισμένα σημεία, τα τείχη της πόλης έχουν αφίσες εμπνευσμένες από τους ρωσικούς πίνακες και τα σχέδια των μοντερνιστών που χρησιμοποιήθηκαν ως προπαγάνδα κατά τη διάρκεια της Ρωσικής Επανάστασης.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς, πάνω στην οποία βασίζεται το τηλεοπτικό Shadow and Bone, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός