Watch Me | Pet Sematary

Watch Me | Pet Sematary 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η στήλη του Watch me φιλοξενεί μία από τις δημιουργίες του Stephen King. Με αφορμή το Pet Sematary Two στο Netflix, ένα αρκετά τίμιο sequel παρόλη την ηλικία του, το όποιο είδα πρόσφατα, αποφάσισα να πω λίγα πράγματα για το remake της ταινίας του 2019.

Το Pet Sematary είναι μια ταινία τρόμου σε σκηνοθεσία των Kevin Kölsch και Dennis Widmyer. Είναι η δεύτερη προσαρμογή του μυθιστορήματος του 1983, με το ίδιο όνομα από τον Stephen King, μετά την ταινία του 1989. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Jason Clarke, Amy Seimetz και John Lithgow.

Ο Louis Creed, η σύζυγός του Rachel, και τα δύο παιδιά τους, Gage και Ellie, μετακομίζουν σε ένα αγροτικό σπίτι όπου τους καλωσορίζει το απόκοσμο «Pet Sematary» που βρίσκεται κοντά. Μετά την τραγωδία του θανάτου της γάτας τους από φορτηγό, ο Louis καταφεύγει στο να τη θάψει στο μυστηριώδες νεκροταφείο κατοικίδιων ζώων, το οποίο σίγουρα δεν είναι όπως φαίνεται. Προσωπικά δεν μου άρεσε η ταινία του 1989 εξαιτίας, κυρίως, της επιλογής ηθοποιών σε αντίθεση με την ταινία του 2019 που απέδωσε μια μεγαλύτερη σοβαρότητα στο όλο project. Το remake είναι αρκετά νοσηρό και ενοχλητικό ενώ αντιμετωπίζει το concept της νεκρανάστασης με τον σεβασμό και το μυστήριο που του αξίζει.

Είναι γεγονός ότι ο King σε αυτό το μυθιστόρημα ασχολήθηκε με τον πόνο που νιώθει κάποιος όταν χάνει το αγαπημένο του κατοικίδιο, ή ακόμη χειρότερα έναν δικό του άνθρωπο, και την κρυφή ανάγκη και επιθυμία να τον φέρει πίσω. Οι έννοιες, λοιπόν, της απώλειας και της ανάστασης είναι κυρίαρχες σε όλο το βιβλίο. Ένα από τα καλύτερα στοιχεία αυτής της ταινίας για εμένα είναι ότι μεταφέρει ακριβώς αυτή την ανάγκη της επιστροφής του αγαπημένου προσώπου ή ζώου, από το θάνατο, στον θεατή. Τίποτα όμως δε γυρίζει πίσω ίδιο. Μερικές φορές dead is better…

Η ατμόσφαιρα της ταινίας είναι αρκετά σκοτεινή και το ύφος της κυρίως μελαγχολικό. Βέβαια και η επιλογή ηθοποιών είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την αρχική ταινία. Πιο συγκεκριμένα ο Jason Clarke κατορθώνει να μεταφέρει στο θεατή τον τρόμο που βιώνει, προσδίδοντας έτσι μεγαλύτερη βαρύτητα στο ρόλο του.

Ο σκηνοθέτης του Pet Sematary , Kevin Kölsch έχει κάνει σημαντικές αλλαγές και σε σχέση με το μυθιστόρημα του King.

"Όλες οι αλλαγές από το μυθιστόρημα οφείλονται στην επιθυμία να βρούμε μια νέα γωνία σε μια οικεία ιστορία. Όταν κάνεις μια προσαρμογή, θέλεις να κάνεις όσο το δυνατόν περισσότερα νέα, φρέσκα πράγματα, επειδή υπάρχει ήδη μια ταινία", δήλωσε ο Kevin Kölsch. "Αλλά ταυτόχρονα, θέλεις να βεβαιωθείς ότι παραμένεις πιστός στην ουσία του βιβλίου, ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται ακόμα ότι βλέπουν το Pet Sematary του Stephen King".

Το Pet Sematary είναι μια τέλεια ταινία τρόμου. Δεν μεταφέρεται στη νοσταλγία της δεκαετίας του '80 και οι σημαντικές αλλαγές του στο αρχικό υλικό αποδεικνύονται ως βελτιώσεις. Δείτε το!!

Ξέρατε ότι...

Αναφερόμενος στην αρχική προσαρμογή Pet Sematary (1989), ο Stephen King δήλωσε ότι από όλα τα μυθιστορήματά του, αυτό είναι το μόνο που τον τρομάζει πραγματικά.

Όταν ο Stephen King έγραψε για πρώτη φορά το χειρόγραφο για το Pet Sematary, το έβαλε στο ράφι θεωρώντας το μέτριο. Μόνο όταν η γυναίκα του Tabitha King του είπε να το δημοσιεύσει, αφού το βρήκε αργότερα και το διάβασε,  αποφάσισε να το μεταφέρει στον εκδότη του.

Το Pet Sematary είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία αν σκεφτεί κανείς ότι ο Stephen King εμπνεύστηκε από το θάνατο της γάτας της κόρης του, την οποία θάψανε σε pet cemetery, για να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο.

Το βιβλίο επανακυκλοφεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος