Διαβάσαμε | "Inhuman" - μάλλον το καλύτερο κόμικ επιστημονικής φαντασίας που θα διαβάσετε φέτος

Διαβάσαμε | "Inhuman" - μάλλον το καλύτερο κόμικ επιστημονικής φαντασίας που θα διαβάσετε φέτος

 

Περιγραφή:

A small exploratory vessel crashes onto an unknown ocean planet after its crew is seized by a sudden madness. After escaping their sinking ship, the five survivors are helped to the surface by giant squid-like creatures who guide them to what appears to be the planet’s only island. To their surprise, they are greeted on the shore by primitive humans, who prove to be welcoming despite their cannibalistic rituals. But their fixed smiles and total docility suggest that something more sinister is going on. Are the castaways doomed to join them in submitting to the will of the mysterious Great One?

Θυμάμαι όταν είχα επισκεφτεί την Γαλλία (πρόπερσι, ωραίες εποχές) και μπήκα σε ένα βιβλιοπωλείο προς αναζήτηση κόμικ. Βρέθηκα στον παράδεισο. Μια μεγάλη βιβλιοθήκη με ράφια γεμάτα από κόμικ που δεν είχα ξαναδεί. Όλα τους σε επαγγελματικό επίπεδο και όλα δελεαστικά. Το μόνο αρνητικό ήταν πως ήταν στην γαλλική γλώσσα και μόνο παρά ελάχιστα είχαν μεταφραστεί στα αγγλικά. Από την άλλη αυτό ήταν καλό, γιατί αλλιώς θα άφηνα όλοι μου την περιουσία εκεί.

Είναι γνωστό πως η Ευρώπη έχει μεγάλη σχολή όσον αφορά τα κόμικ. Οι δουλειές που κάνουν είναι χαρακτηριστικές, με καθαρό σχέδιο και απίθανες ιστορίες. Οπότε είναι ευχάριστο που τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια πιο ευρεία διάδοση στην αγγλική γλώσσα. Μακάρι να δούμε και μεταφράσεις από ελληνικούς εκδοτικούς οίκους.

Ένα εξερευνητικό διαστημόπλοιο παθαίνει βλάβη και πέφτει σε ένα άγνωστο πλανήτη που απαρτίζεται από νερό. Ο βυθός είναι φωτεινός με ένα περίεργο πορφυρό χρώμα. Από τα βάθη βγαίνουν κάποια τρομαχτικά πλάσματα, που όμως είναι φιλικά και βοηθούν τους επιζώντες να φτάσουν στο μοναδικό νησί του πλανήτη. Εκεί τους υποδέχονται μια φυλή πρωτόγονων ανθρώπων. Δείχνουν καλοί και φιλόξενοι, παρά τα κανιβαλίστικα τελετουργικά τους. Σύντομα όμως οι ήρωες θα ανακαλύψουν πως κάτι περίεργο παίζεται πίσω από τις πλάτες τους. Κάτι μεγαλύτερο από αυτούς, που δικαιολογεί τα περίεργα πράγματα που συμβαίνουν στον πλανήτη.

Η καλή επιστημονική φαντασία δεν έχει να κάνει με λέιζερ και διαστημόπλοια, μα με μεγάλες Ιδέες και το Inhuman κάνει ακριβώς αυτό. Βάζει τον αναγνώστη να σκεφτεί, σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ιντριγκαδόρικη ιστορία. Αυτό το κόμικ ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για εμένα και θεωρώ πως αξίζει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα. Το σχέδιο είναι εκπληκτικό, με λεπτομέρεια, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που χρησιμοποιείται η χρωματική παλέτα. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο νησί, με τα διαφορετικά επίπεδα, είναι εξαιρετική και λειτουργεί απολαυστικά σε σχέση με την υπόθεση.

Η κεντρική ιστορία τρέχει συνέχεια, αποκαλύπτοντας συνεχώς κάτι καινούργιο, ωστόσο η αφήγηση είναι σφιχτοδεμένη και ξέρει ακριβώς που θέλει να πάει. Δεν μπορώ να πω περισσότερα, γιατί είναι μαγευτικό να ανακαλύπτεις μόνος σου το τι πραγματικά συμβαίνει. Υπάρχει δράση, αγωνία και μπόλικη φαντασία. Το Inhuman θα μπορούσε να ήταν κινηματογραφική ταινία ή ένα σπέσιαλ επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς. Η ιστορία του ολοκληρώνεται στον τόμο χωρίς να αφήνει τίποτα άλυτο, έτσι όταν κλείσετε το κόμικ θα νιώθετε χορτασμένοι.

Δεν είμαι ο Νο 1 φαν του sci-fi, αλλά αυτό εδώ πραγματικά μου πήρε.. τα μυαλά!