Watch Me | American Psycho

Watch Me | American Psycho


Τελευταίος μήνας του καλοκαιριού και ελπίζω να σας βρίσκω σε κάποια παραλία! Αν, όμως, σας έλειψε λίγο καλό σινεμά, τότε η σημερινή πρόταση του Watch me, αν και λίγο ανατρεπτική, πιστεύω θα σας καλύψει.

Το American Psycho είναι ένα “χιουμοριστικό” ψυχολογικό θρίλερ. Είναι ένα κοινωνικό σχόλιο για τη σεξουαλική ανασφάλεια κάποιων ανδρών και την εμμονή τους με τον υλισμό.

Στην ουσία, το American Psycho είναι μια καυστική σάτιρα για το κενό συναίσθημα που επιφέρει το κυνήγι των υλικών αγαθών. Είναι μια οπτική πρώτου προσώπου σε έναν πονηρό, μάταιο yuppie της Wall Street, τον Patrick Bateman, που λατρεύει την ποπ μουσική της εποχής αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας των δολοφονικών του τάσεων.

Ο Patrick Bateman πάσχει από τρεις διαφορετικές διαταραχές προσωπικότητας, Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας, Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας και Διαταραχή Οριακής Προσωπικότητας.

Η προσαρμογή της Mary Harron στο αμφιλεγόμενο μυθιστόρημα του Bret Easton Ellis του 1991, American Psycho, προσέφερε μια ματιά στον πολιτισμό των yuppies της δεκαετίας του ’80. Ο Christian Bale μας έδωσε, μέσω της ερμηνείας του, ένα εμβληματικό “τέρας” του 21ου αιώνα, ενώ σταθεροποίησε τη μετάβαση του από παιδικό αστέρι σε έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους ηθοποιούς του Χόλιγουντ.

Τόσο η Marry Harron όσο και ο Christian Bale ήταν και οι δύο εκπληκτικές επιλογές. Η σκηνοθέτης και ο ηθοποιός κατάφεραν να πάρουν προκλητικό υλικό και να του δώσουν μια ξεχωριστή φωνή που το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή στην τεράστια γκάμα ταινιών τρόμου στις αρχές του αιώνα. Ωστόσο, ο Christian Bale προειδοποιήθηκε από πολλούς ότι θα ήταν αυτοκτονία για την καριέρα του να πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία σαν αυτή. Αυτό, βέβαια, τον έκανε μόνο πιο πρόθυμο να συμμετάσχει, εμπνευσμένος από τον Nicolas Cage στο Vampire's Kiss (1989). Ευτυχώς για αυτόν, το αντίθετο συνέβη. Η ερμηνεία στον συγκεκριμένο ρόλο θεωρήθηκε πρωτοποριακή και του επέτρεψε να αλλάξει την καριέρα του από τους υποστηρικτικούς ρόλους σε πρωταγωνιστικούς στις επόμενες δεκαετίες. Αυτό τελικά οδήγησε στα franchise Batman και Terminator, καθώς και σε αρκετές υποψηφιότητες για βραβεία ταινιών – συμπεριλαμβανομένων των Όσκαρ.

Ξέρατε ότι…

Η συντριπτική πλειοψηφία των διαλόγων στην ταινία προέρχονται λέξη προς λέξη από το ομότιτλο μυθιστόρημα του Bret Easton Ellis.

Το όνομα Bateman προέρχεται από τον κύριο χαρακτήρα του franchise της ταινίας “Psycho”, Norman Bates.

Το μυθιστόρημα του Bret Easton Ellis περιέχει πολύ πιο ενοχλητικές και βίαιες σκηνές που δεν συμπεριλήφθηκαν στην ταινία. Ορισμένες σκηνές στο βιβλίο είτε έπρεπε να αφαιρεθούν εντελώς είτε να μειωθούν για την ταινία, λόγω της γραφικής και ακραίας φύσης των δολοφονιών και βασανιστηρίων.

Το βιβλίο του Bret Easton Ellis, στο οποίο βασίστηκε η ταινία American Psycho, κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οξύ με τίτλο Αμερικανική Ψύχωση