Watch Me | Alien

Watch Me | Alien

Καλησπέρα σε όλους! Το Watch me σήμερα είναι αφιερωμένο σε μία σειρά ταινιών που δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις και φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει από τη στήλη!!

Το Alien είναι ένα franchise επιστημονικής φαντασίας - τρόμου που επικεντρώνεται στην αξιωματικό  Ellen Ripley (Sigourney Weaver) και τις μάχες της με μια εξωγήινη μορφή ζωής, που συνήθως αναφέρεται ως "the Alien" ή  Xenomorph.

Η σειρά ξεκίνησε με το Alien (1979), σε σκηνοθεσία του Ridley Scott, και ακολούθησαν τρία sequel: Aliens (1986), σε σκηνοθεσία του James Cameron, Alien3 (1992), σε σκηνοθεσία David Fincher και Alien: Resurrection (1997), σε σκηνοθεσία Jean-Pierre Jeunet. Ο Scott σκηνοθέτησε επίσης μια σειρά prequel, που αποτελείται από το Prometheus (2012) και το Alien: Covenant (2017), το οποίο ακολουθεί το ανδροειδές David 8 και τους δημιουργούς των επώνυμων πλασμάτων που αναφέρονται ως "Engineers".

Ενώ το Alien, σε σκηνοθεσία του Ridley Scott, ήταν επιτυχές, η Fox δεν σκέφτηκε τη συνέχεια μέχρι το 1983, όταν ο James Cameron εξέφρασε το ενδιαφέρον του στον παραγωγό David Giler να συνεχίσει την ιστορία του. Μετά την επιτυχία του Cameron, "The Terminator", στο box office, δόθηκε η έγκριση στον Cameron και τη συνεργάτη του Gale Anne Hurd να σκηνοθετήσουν και να παράγουν τη συνέχεια του Alien, που είχε προγραμματιστεί για κυκλοφορία το 1986.

Μετά τη δεύτερη ταινία, η Weaver δεν ενδιαφερόταν να επιστρέψει στη σειρά, οπότε ο Giler και ο Hill ανέλαβαν τη συνέχεια χωρίς τον χαρακτήρα της Ripley. Ο πρόεδρος της Fox, Joe Roth, αντιτάχθηκε στην απομάκρυνση της Ripley και στην Weaver προσφέρθηκε μισθός 5 εκατομμυρίων δολαρίων και μια πίστωση παραγωγού για να κάνει το Alien3. Ο Giler, ο Hill και ο Larry Ferguson έγραψαν το σενάριο, βασισμένο σε μια ιστορία ενός προηγούμενου σεναρίου του Vincent Ward, με σκοπό να κλείσει το "Alien franchise" σκοτώνοντας την Ripley, τον κύριο χαρακτήρα. Το Alien3 ήταν μια εντυπωσιακή παραγωγή, με εκτεταμένες, όμως, δυσκολίες σεναρίου, δυσκολία στην εξασφάλιση σκηνοθέτη, παραγωγή που ξεκίνησε πριν από την ολοκλήρωση ενός τελικού σεναρίου, καθώς και άφθονη παρέμβαση στο στούντιο.

Ενώ οι φανς και οι κριτικοί αρχικά δεν έλαβαν το Alien3 καλά, η ταινία έγινε παγκόσμια επιτυχία και πυροδότησε το ενδιαφέρον της Fox να συνεχίσει το franchise. Το 1996, ξεκίνησε η παραγωγή για την τέταρτη ταινία της σειράς του Alien, το Alien: Resurrection. Η Ripley δεν ήταν στο πρώτο προσχέδιο του σεναρίου και η Weaver δεν ενδιαφερόταν να επανεμφανίσει τον ρόλο. Δέχθηκε τον ρόλο αφού της προσφέρθηκε μισθός 11 εκατομμυρίων δολαρίων και πιο δημιουργικός έλεγχος, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης του διευθυντή παραγωγής. Το σενάριο, που τοποθετείται 200 χρόνια μετά το Alien3, ανέστησε τον χαρακτήρα της Ripley μέσω της ανθρώπινης κλωνοποίησης. Η ταινία κυκλοφόρησε το 1997 λαμβάνοντας μικτές κριτικές και μέτριες εισπρακτικές εισφορές στο box office.

Η ανάπτυξη ενός prequel ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν τόσο ο Ridley Scott όσο και ο James Cameron άρχισαν να αναπτύσσουν ιδέες για μια ιστορία που θα εξερευνούσε την προέλευση του Alien. Το 2002, είχε προηγηθεί το Alien vs Predator και το prequel παρέμεινε αδρανές μέχρι το 2009. Ο Jon Spaihts έγραψε το πρώτο σενάριο, αλλά ο Scott επέλεξε στη συνέχεια μια διαφορετική κατεύθυνση και προσέλαβε τον Damon Lindelof το 2010, για να ξαναγράψει το σενάριο σε μια ιστορία που επικεντρώθηκε στους δημιουργούς των Alien. Η ταινία, με τίτλο Prometheus, κυκλοφόρησε το 2012 με επιτυχία στο box office και κυρίως θετικά σχόλια.

Μέχρι το 2014, το δεύτερο prequel ήταν σε εξέλιξη, με τον Scott να επιστρέφει ως σκηνοθέτης. Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε αρχικά από τον Jack Paglen το 2013, αλλά στη συνέχεια ξαναγράφηκε από τους Michael Green και Dante Harper, πριν ο συνεργάτης του Scott από το "Gladiator", John Logan, γράψει την τελική εκδοχή. Η ταινία, με τίτλο Alien: Covenant, κυκλοφόρησε στις 19 Μαΐου 2017. Το Alien: Covenant ήταν, δυστυχώς, μια απογοήτευση στο box office, ενώ έλαβε επίσης χλιαρές κριτικές.

Η σειρά έχει οδηγήσει σε πολλά μυθιστορήματα, κόμικς, βιντεοπαιχνίδια και τηλεοπτικές σειρές. Έχει εμπνεύσει μια σειρά από spin-off - κυρίως το franchise Alien vs Predator, το οποίο συνδυάζει τη συνέχεια του franchise Alien με το franchise Predator και αποτελείται από δύο ταινίες.


Σκηνή από το Alien3

Ξέρατε ότι

Ο συγγραφέας Dan O'Bannon, που ήθελε να γράψει μια ταινία δράσης- επιστημονικής φαντασίας, συνεργάστηκε με τον σεναριογράφο Ronald Shusett σε ένα σενάριο, με αρχικό τίτλο "Star Beast", αλλά τελικά άλλαξε σε Alien. Η Brandywine Productions, μια εταιρεία που είχε μια συμφωνία διανομής με το 20th Century Fox, αγόρασε το σενάριο. Οι συγγραφείς περίμεναν να είναι μια ταινία χαμηλού προϋπολογισμού, αλλά η επιτυχία του Star Wars έτεινε την Fox να επενδύσει εκατομμύρια.

Στο αρχικό σενάριο, το σκάφος είχε αποκλειστικά ανδροκρατούμενο πλήρωμα. Ο χαρακτήρας της Ripley αρχικά είχε δοθεί στον Tom Skerritt, αλλά όταν ο πρόεδρος της Fox Alan Ladd Jr. και οι παραγωγοί στο Brandywine άκουσαν φήμες ότι η Fox δουλεύει σε άλλους τίτλους με ισχυρά γυναικεία πρότυπα, αποφασίστηκε να δοθεί ο ρόλος σε μια γυναίκα ενώ ο Skerritt έγινε Captain Dallas.

Ο Ελβετός ζωγράφος και γλύπτης H. R. Giger σχεδίασε την ενήλικη μορφή του εξωγήινου πλάσματος και το εγκαταλελειμμένο σκάφος, ενώ ο Γάλλος καλλιτέχνης Mœbius δημιούργησε την εμφάνιση των διαστημικών στολών.

Ο χαρακτήρας του Bishop έχει αποτελέσει αντικείμενο λογοτεχνικής και φιλοσοφικής ανάλυσης ως υψηλού προφίλ ανδροειδούς χαρακτήρα που συμμορφώνεται με τους τρεις νόμους της ρομποτικής του συγγραφέα Isaac Asimov και ως μοντέλο μιας έξυπνης μηχανής με πλήρη αυτογνωσία.


"Necronom IV", έργο του H.R. Giger

Τι να πρωτοπεί κανείς για τη σειρά ταινιών Alien! Προσωπικά πιστεύω ότι αποτελούν σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου ενώ ταυτόχρονα δημιούργησαν έναν από τους πιο εμβληματικούς γυναικείους χαρακτήρες. Η Ellen Ripley είναι σκληρή, ικανή και αδίστακτη. Ο δυναμισμός της είναι διάχυτος σε όλες τις ταινίες.

Ένα από τα δυνατότερα σημεία του Alien, εκτός από το γεγονός ότι είναι η πρώτη μας επαφή με το πλάσμα, είναι ο ρυθμός του. Δεν αναλώνεται σε jump scares και περιττές σκηνές splatter. Παίρνει τον χρόνο που χρειάζεται για να αναπτύξει την πλοκή και τους χαρακτήρες και περιμένει... Συγκλονιστική σκηνοθεσία, αγχωτική ατμόσφαιρα και υπέροχα special effects. Το αποτέλεσμα είναι μια ταινία που μας απορροφά!

Το Aliens είναι το προσωπικό μου αγαπημένο. Είναι πιο κλειστοφοβικό, πιο ζοφερό ενώ απολαμβάνουμε την Ripley στα καλύτερά της. Έχει πλέον πλήρη επίγνωση του αντιπάλου και μεταμορφώνεται σε killing machine προσπαθώντας να προστατέψει τη μοναδική μικρή επιζήσαντα της αποικίας. Για εμένα, δεν θα μπορούσε να αναλάβει το project καταλληλότερος σκηνοθέτης από τον Cameron, μιας και έδωσε στην ταινία κορυφαίο σασπένς.

Το Alien3 θεωρώ ότι είναι το πιο ταιριαστό φινάλε σε μια σειρά ταινιών με τόσο υψηλά standards. Ο Fincher έβαλε την προσωπική του υπογραφή με τον χειρισμό της κάμερας και τα κοντινά του πλάνα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το τετ-α-τετ της Ripley με το Alien!

Το  Alien: Resurrection για εμένα ήταν μια μεγάλη απογοήτευση. Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ότι γνωρίζαμε ως τώρα, αγγίζοντας ειδικά στο τέλος τα όρια του γελοίου παρά την παρουσία της Sigourney Weaver. Όσο για το Prometheus και το Alien: Covenant, δε θυμίζουν δυστυχώς σε τίποτα Alien όσων αφορά την ατμόσφαιρα και την αίσθηση τρόμου που δημιουργούσαν τα προηγούμενα.