TV Series/Anime | Η πύλη για τον Ψηφιακό Κόσμο των Digimon

TV Series/Anime | Η πύλη για τον Ψηφιακό Κόσμο των Digimon

 

Τα Digimon είναι ένα από τα πιο γνωστά και πετυχημένα anime της δεκαετίας του 1990. Το animation είδε το φως της μέρας το μακρινό 1999 κι έκτοτε ακολούθησαν πολλές ταινίες και σεζόν. Μάλλον καλύτερα θα έπρεπε να αναφερθούν ως διαφορετικές σειρές, μιας και πέρα από τις σεζόν 1 και 2 (Digimon Adventure / Digimon Adventure 02), οι υπόλοιπες έχουν μεγάλες διαφορές και ελάχιστη σχέση με όσα είδαμε στις πρώτες δύο.

Ως παιδί, θυμάμαι πως είχα εντυπωσιαστεί από το θέμα, την απεικόνιση και την πλοκή της σειράς. Για την εποχή όλα ήταν συγκλονιστικά. Αρχικά, περίμενα κάτι σαν τα πολύ πιο χλιαρά Pokemon, κάτι που διαψεύστηκε από το πρώτο επεισόδιο. Ας αρχίσω με τις διαφορές των δύο animations, για να γίνουν τα πράγματα πιο ξεκάθαρα:

Digimon vs Pokemon

1. Τα Pokemon έχουν έναν πολύ πιο χαλαρό τόνο. Ταιριάζουν πολύ περισσότερο στον όρο «παιδικό». Παρά τις μάχες, τις εντυπωσιακές μορφές και τις φαινομενικά θανάσιμες επιθέσεις, πολύ σπάνια θα δούμε πραγματικό κίνδυνο, απειλή ή θανάσιμη αγωνία κάποιου πλάσματος. Αντίθετα, στα Digimon οι απειλές είναι πραγματικές και βλέπουμε συχνότατα τον θάνατο πλασμάτων, καλών και κακών.

2. Η κοσμοπλασία είναι πολύ πιο συγκροτημένη στα Digimon. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που κάνουν τον Ψηφιακό Κόσμο (Digital World–Digiworld) ρεαλιστικό. Στην πρώτη θέαση, με την παιδική μου ματιά (ήμουν 9 ετών τότε) δεν το είχα καταλάβει πλήρως, αλλά είχε δοθεί πειστικότατος λόγος ύπαρξης του κόσμου εκείνου, άμεση συνάφεια με τον δικό μας κόσμο και μάλιστα ήταν βασικό θέμα του η ένωση των δύο κόσμων. Μπορεί κανείς να εξαγάγει ακόμα και βαθιά συμβολικά νοήματα μέσα από αυτόν. Αντίθετα, ο κόσμος των Pokemon δεν είναι καθόλου πειστικός ούτε ρεαλιστικός. Όταν ήμουν μικρός αναρωτιόμουν αν τα Pokemon ήταν υποκατάστατα ζώου κι αν τα κυνηγούσαν ή τα έτρωγαν. Δε δίνονται εξηγήσεις ούτε ερμηνείες αντίστοιχες των Digimon.

3. Τα ίδια τα πλάσματα. Ενώ τα Pokemon περιγράφονται, απεικονίζονται και συμπεριφέρονται ως πλάσματα κατώτερης νοημοσύνης, σε ζωικό επίπεδο, τα Digimon δείχνουν να έχουν ανθρώπινη νοημοσύνη, αν όχι ανώτερη σε ορισμένες περιπτώσεις. Η ιεραρχία της κοινωνίας τους μοιάζει με των ανώτερων ανθρώπινων, και δε δίνει την αίσθηση του κοπαδιού ή του σμήνους, όπως των Pokemon. Οπότε, ο ανθρωπομορφισμός αυτός αφήνει χώρο για βαθύτερα νοήματα, χτίσιμο χαρακτήρων και ποιοτική αλληλεπίδραση ανάμεσά τους.

4. Συνολικά, από άποψη πλοκής, χαρακτήρων, αλλά και αισθητικών στοιχείων, όπως η μουσική και τα γραφικά, δεν τίθεται αμφιβολία πως το μόνο κοινό ανάμεσα στα δύο anime είναι η κατάληξη -mon στο όνομα και η ζωόμορφη εμφάνιση των πλασμάτων. Αν υπάρχει περαιτέρω αμφιβολία για τη διαφορά στην προσέγγιση, μπορεί ο καθένας να ακούσει το soundtrack “Ijou jitai hassei” και να αναζητήσει κάτι αντίστοιχο στο Pokemon OST.

Η κοσμοπλασία των Digimon

Έχοντας ασχοληθεί με τον ελέφαντα στο δωμάτιο, μπορούμε να ασχοληθούμε με τα περαιτέρω. Η προαναφερθείσα κοσμοπλασία των Digimon μοιάζει πειστική για τους εξής λόγους: πρώτον, οι πρωταγωνιστές ασχολούνται με πραγματικά προβλήματα, όπως η πείνα, η δίψα, το κρύο, η κούραση και η ανάγκη εύρεσης στέγασης, στοιχεία που βοηθάνε τον θεατή να ταυτιστεί μαζί τους. Δεύτερον, η δόμηση των κοινωνιών των Digimon, με τα διαφορετικά περιβάλλοντα που ευνοούν την ανάπτυξη ποικίλων ειδών. Τρίτον, η έννοια της δημιουργίας και της καταστροφής βάσει των Digieggs, που δίνει μια αίσθηση απαρχής, τέλους και συνέχειας. Χωρίς αυτά, θα υπήρχαν πολλά ερωτηματικά, ομολογουμένως. Τέταρτον, η ίδια η παραδοξότητα του Ψηφιακού Κόσμου, μέσα στον οποίον υπάρχουν εγκαταλελειμμένες ανθρώπινες τεχνολογικές συσκευές, που είτε δε δουλεύουν είτε δουλεύουν με τρόπους παράξενους, προσφέρει μια απολαυστική αίσθηση μυστηρίου, αγνώστου και ίσως ανατριχίλας.

Τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία της κοσμοπλασίας, όμως, είναι τα εξής. Από τη μία, η έννοια του χρόνου, ο οποίος κυλά πολύ διαφορετικά από αυτόν του δικού μας κόσμου, δίνοντας δύο πολύ διαφορετικές προεκτάσεις, ανάλογα με το πού εκτυλίσσεται η δράση. Από την άλλη, η έννοια του θανάτου. Όταν μαθαίνουμε πως ένας ενδεχόμενος θάνατος στον Ψηφιακό Κόσμο ισοδυναμεί με τον θάνατο στον Πραγματικό Κόσμο, το anime ανεβαίνει επίπεδα στη σοβαρότητα.

Οι χαρακτήρες

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία είναι τα ίδια τα παιδιά. Το καθένα έχει τα δικά του μοναδικά στοιχεία χαρακτήρα, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον τρόπο που αποκτά δύναμη ο σύντροφός τους. Επίσης, η αλληλεπίδραση μεταξύ τους είναι περίπλοκη και δημιουργούνται μοναδικές σχέσεις συμπάθειας, αντιζηλίας, αυτοθυσίας και συνεργασίας. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι ο κάθε χαρακτήρας παίρνει τηλεοπτικό χρόνο και την προσοχή που του αξίζει. Ας ξεκινήσουμε από τα Εκλεκτά Παιδιά:

1. Taichi "Tai" Kamiya: η αρχηγική φιγούρα της παρέας των Εκλεκτών Παιδιών. Είναι ο χαρακτήρας που ξεκινά το μοτίβο του Goggleboy-αρχηγού. Έχει γενικότερα κεντρική θέση στην ομάδα, το Digimon του εξελίσσεται πάντοτε πρώτο και η σημασία του φαίνεται κυρίως στο Etemon Arc, όπου νικά έναν εξαιρετικά σημαντικό κι επικίνδυνο εχθρό. Η μετέπειτα απουσία του οδηγεί στη διάλυση της ομάδας και η επανεμφάνισή του φέρνει πάλι την ομάδα κοντά.

2. Yamato "Matt" Ishida: ο ισάξιος του Taichi τρόπον τινά υπαρχηγός αλλά και μεγάλος αντίζηλός του. Παίρνει σημαντικό ρόλο κατά το τέλος της σεζόν, όπου αποκόπτεται από την ομάδα, ανεξαρτητοποιείται και, με μια εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης, νικάει μόνος του έναν από τους 4 Άρχοντες του Σκότους, ο οποίος κόντευε να νικήσει όλους τους υπολοίπους.

3. Sora Takenouchi: ένα από τα πιο αξιόπιστα μέλη της ομάδας. Η Sora αποδεικνύεται πολύτιμη κατά την απουσία του Taichi, σώζοντας πολλές φορές τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας όσο είναι διασκορπισμένη. Μαζί με τον Yamato, είναι οι πιο περίπλοκοι χαρακτήρες ανάμεσα στα Εκλεκτά Παιδιά, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στο τέλος της σεζόν, όταν παγιδεύονται σε μια σκοτεινή σπηλιά, η οποία συμβολίζει κατά πάσα πιθανότητα την κατάθλιψη.

4. Koushiro "Izzy" Izumi: το παιδί με τις μοναδικές γνώσεις υπολογιστών, οι οποίες στον Ψηφιακό Κόσμο είναι απαραίτητες και τον καθιστούν αναντικατάστατο μέλος της ομάδας. Είναι χαμηλών τόνων, υποχωρητικός και συναινετικός. Η σημασία του φαίνεται σε πολλά σημεία του anime, με κορυφαία στιγμιότυπα τη χαρτογράφηση ενός υπογείου δικτύου της πυραμίδαςτου Nanomon, την εύρεση του σωστού κωδικού για την επιστροφή στον Πραγματικό Κόσμοστο Κάστρο του Vamdemon και τη συλλογή πληροφοριών κατά την αναζήτηση φαρμάκου στην πόλη του Mugendramon.

5. Mimi Tachikawa: η καλομαθημένη πριγκίπισσα των Εκλεκτών Παιδιών. Σε πολλά σημεία αποτελεί τον αστείο και χαλαρό χαρακτήρα που απαιτείται, ενώ σε δύο σημεία κερδίζει αδιαμφισβήτητα την προσοχή. Στο κάστρο του Shogun Gekomon, όπου λειτουργεί ως πραγματική πριγκίπισσα και κάνει μια εντυπωσιακή σόλο εκτέλεση του ending theme “IWish”. Επίσης, στη μάχη με τους Άρχοντες του Σκότους αποκόπτεται από την ομάδα, προσπαθεί να περάσει μια αντιπολεμική νοοτροπία στον Ψηφιακό Κόσμο και καταλήγει να μαζεύει γύρω της μια τεράστια στρατιά από Digimon.

6. Joe Kido: το μεγαλύτερο σε ηλικία Εκλεκτό Παιδί. Δείχνει τα μεγαλύτερα σημάδια αξιοπιστίας και αναξιοπιστίας αντίστοιχα, όντας ο πιο ασταθής χαρακτήρας της ομάδας. Μεγάλη σημασία αποκτά στον Πραγματικό Κόσμο, όπου η διαφορά στην ηλικία τον καθιστά προσωρινά αρχηγό της ομάδας και το θαλάσσιο ταξίδι στην ιαπωνική θάλασσα οδηγεί τον ίδιο και τον Takeruστο να σώσουν τον ναυαγό Wizardmonκαι να καταφέρουν να νικήσουν τον εχθρό τους.

7. Takeru "T.K." Takaishi: το μικρότερο σε ηλικία Εκλεκτό Παιδί από τα Επτά. Συνήθως απέχει από τις μάχες και προστατεύεται από τους υπολοίπους, αλλά στις μεγαλύτερες μάχες είναι η δική του δύναμη, της Ελπίδας, που σώζει την κατάσταση, ενώ ο δικός του σύντροφος δίνει τις περισσότερες τελικές μάχες απέναντι στους δαιμονικούς εχθρούς.

8. Hikari “Kari” Kamiya: το Όγδοο Παιδί, το οποίο αποκαλύπτεται στη μέση της σεζόν, όντας το βαρόμετρο της πιο συναρπαστικής περιπέτειας της ομάδας. Φυσικά η σημασία της στη μάχη ενάντια στον εχθρό Vamdemon είναι καθοριστική.

Όσο για τους ανταγωνιστές της σειράς, στην ουσία περιγράφονται ως Ιοί, οι οποίοι καταστρέφουν ψηφιακά δεδομένα. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν επιβλητικότητα, ανάστημα και προκαλούν τον τρόμο με τη δύναμη και το παρουσιαστικό τους.

1. Devimon: η πρώτη ενσάρκωση του Κακού. Πραγματικά μοχθηρός και σκοτεινός, έχει την τάση να χρησιμοποιεί τους υπηρέτες του ως όπλα, να διαφθείρει καλούς χαρακτήρες και να αναζητά τη δύναμη χωρίς όρια. Η τελική του μάχη είναι μια χριστιανική απόδοση της μάχης του Καλού με το Κακό.

2. Etemon: παρά την πρωτόγνωρη δύναμή του, ο χαρακτήρας δεν έχει ούτε την επιβλητικότητα ούτε τη μοχθηρία του Devimon. Πεισματάρης κι αδυσώπητος, ο πιθηκόμορφος αυτός εχθρός χρησιμοποιεί δίκτυα, πειθαρχία και στρατηγική για να επιβληθεί.

3. Vamdemon: μια πραγματικά μεγαλειώδης φιγούρα του Κακού. Ο σημαντικότερος εχθρός όλων, είναι το κίνητρο για να γίνει η μεγάλη μάχη στον Πραγματικό Κόσμο, και να προκληθεί χάος.

4. Οι 4 Άρχοντες του Σκότους: μεγαλειώδεις φιγούρες, ο καθένας με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ιδιοτροπίες. Έχουν μοιράσει τον Ψηφιακό Κόσμο στα τέσσερα και τον διοικούν με βαρβαρότητα και αναλγησία.

5. Apocalymon: η πραγματική ενσάρκωση του Κακού. Χωρίς πολύ μεγάλη εμφάνιση ή πραγματική σημασία βέβαια. Η όλη εμφάνισή του μου πέρασε αδιάφορη, μιας και δεν είχε πραγματικό χτίσιμο χαρακτήρα και η μισή του παρουσία ήταν ένα πλήρως βαρετό exposition.

Συνολικά, οι ανταγωνιστές δίνουν την εικόνα της απολυταρχίας, της βαρβαρότητας και της απόλυτης φρίκης. Αδιαφορούν για τη ζωή, περιφρονούν τον αδύναμο σαν κατώτερο, βασανίζουν και διαφθείρουν. Όσοι εναντιώνονται σε αυτούς παρουσιάζονται ως φωτεινές ή και απελπισμένες φιγούρες αντίστασης στη σκοτεινή εξουσία.

Φυσικά, το πιο σημαντικό για μένα είναι η παρουσίαση των δευτερευόντων χαρακτήρων. Έχουν προσωπικότητα, οι πράξεις τους είναι γεμάτες αυταπάρνηση και ηρωισμό, ενώ πιστεύουν πραγματικά στα Εκλεκτά Παιδιά και στην αλλαγή που μπορούν να φέρουν στον κόσμο. Wizardmon, Piximon, Whamon είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα

Αυτό που κάνει τα Digimon anime και όχι παιδικό σόου είναι τα θέματα που περιγράφονται παράλληλα με τη δράση. Μόνο στις οικογένειες των Εκλεκτών Παιδιών υπάρχουν αναφορές σε χωρισμένες οικογένειες, υιοθεσία, έλλειψη μητρικής στοργής, παρεξηγήσεις ανάμεσα σε παιδιά και γονείς, χάσμα γενεών, πίεση σχετικά με τις επιδόσεις και ευθύνες στα μεγαλύτερα αδέρφια για την υγεία των μικρότερων. Αν το εξερευνήσουμε περισσότερο, μπορούμε να μάθουμε για την κατάθλιψη, για την εγκατάλειψη τέκνων και την ορφάνια.

Σύνοψη

Συνολικά, αν και το anime απευθύνεται κυρίως σε παιδικές ηλικίες, η πλοκή και οι χαρακτήρες έχουν την απαιτούμενη περιπλοκότητα, σημασία και φαντασία ώστε να δημιουργείται ένα ποιοτικό αποτέλεσμα. Κάποιες από τις σκηνές είναι εμβληματικές ακόμα και είκοσι χρόνια μετά, ενώ η μουσική γύρω από τη σειρά άνετα ακούγεται ακόμα, έχοντας κερδίσει περίοπτη θέση στην J-pop. Αν αξίζει να δει κανείς τη σειρά; Φυσικά, αρκεί να συνηθίσει ή να ξεπεράσει κάποια συγκεκριμένα παιδικά μοτίβα που εντοπίζονται εντός της.