Συνέντευξη με τον Βασίλη Καννά

Συνέντευξη με τον Βασίλη Καννά

Την άνοιξη, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, είχα την χαρά να συμμετέχω σε μια ομιλία με άλλους τρεις εξαιρετικούς συναδέλφους. Εκεί γνώρισα και τον Βασίλη Καννά. Καθώς μιλούσαμε στην εκδήλωση για τα βιβλία μας, το Για Όνομα των Θεών... μου κέντρισε από την αρχή το ενδιαφέρον. Ο τρόπος με τον όποιο το παρουσίαζε ο Βασίλης εμπεριείχε τις απαραίτητες πληροφορίες, αλλά και ένα πηγαίο χιούμορ, που μου αρέσει πολύ στους ανθρώπους! Αναρωτήθηκα, αν το βιβλίο θα ήταν έτσι όπως το φαντάστηκα, εάν θα περιείχε διασκεδαστικές στιγμές, φαντασία και περιπέτεια. Η απάντηση στο ερώτημά μου ήρθε καθώς διάβαζα το βιβλίο: είχε όλα όσα μου είχε υποσχεθεί άτυπα ο συγγραφέας. Απόλαυσα την ανάγνωση, γέλασα σε πολλές στιγμές και γενικά πέρασα πολύ ωραία! Οπότε, ζήτησα από την Βασίλη να μου απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις, για να μπορέσετε και εσείς -οι αναγνώστες της ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.Κ- να γνωρίσετε τον συγγραφέα και να μάθετε για το βιβλίο του.

Βασίλη σε καλωσορίζουμε στην Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας!

1. Πες μας δύο λόγια για σένα, με τι σου αρέσει να ασχολείσαι και πως προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σου.

(Μόνο δύο λόγια; Δύσκολα ξεκινάει αυτή η συνέντευξη… Τέλος πάντων, άλλη φορά θα ζητάω τις ερωτήσεις πρώτα)

Ζω ακόμα!

(νομίζω τα κατάφερα)

Μου αρέσει να αναβάλλω σήμερα ότι μπορώ να κάνω αύριο (για αυτό καθυστέρησα και τις απαντήσεις). Θεωρείται hobby το procrastinating και αν ναι μπορώ να βγάλω λεφτά από αυτό; Η συγγραφή προέκυψε ως εσωτερική ανάγκη να έχω μια πολύ καλή δικαιολογία για να αποφεύγω τους ανθρώπους. Στη συνέχεια όμως μου άρεσε και το συνέχισα φτάνοντας σε αυτό το σημείο.

2. Τι είδους βιβλία σου αρέσει να διαβάζεις; Και πώς σε επηρέασαν στη συγγραφή του δικού σου βιβλίου;

Μου αρέσουν κυρίως αυτά με τα γράμματα. Παλιότερα ήθελα να έχουν και εικόνες αλλά τώρα μπορώ και χωρίς αυτές. Όταν ήμουν μικρός είχα μπερδευτεί και δεν ήξερα αν θα πρέπει να διαβάζω τα μαύρα ή τα άσπρα αλλά από τη στιγμή που το κατάλαβα δεν μπόρεσα να σταματήσω. Πέραν του αστείου, προφανώς μου αρέσει πολύ η κωμωδία και η επιστημονική φαντασία και νομίζω ότι είναι στοιχεία που, εκτός από τη συγγραφή, επηρεάζουν και την καθημερινότητά μου π.χ. τις συνεντεύξεις που δίνω!

3. Χρονικά κινείσαι σε τρεις διαφορετικούς άξονες, Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να περιγράψεις αυτές τις τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους; Τι είδους έρευνα έκανες για να μπορέσεις να τις αποδόσεις σωστά;

Το καλό με το να είσαι συγγραφέας είναι ότι δεν χρειάζεσαι χρονομηχανή για να κάνεις κάτι τέτοιο, οπότε αυτό με διευκόλυνε κάπως καθώς οι χρονομηχανές είναι πανάκριβες. Σχετικά με την έρευνα δεν θα πω ότι προσπάθησα να αποτυπώσω με ιδιαίτερη ακρίβεια τις ιστορικές εποχές αλλά περισσότερο τις καταστάσεις που περιγράφει ο Ροΐδης στην Πάπισσα Ιωάννα και ο Όμηρος στην Οδύσσεια. Το ότι ήταν τυφλός ο Όμηρος βοήθησε αφού οτιδήποτε που περιγράφω δεν ισχύει, μπορώ απλά να πω ότι δεν το είχε δει καλά.

4. Διαβάζοντας μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ιστορία σου ξεκίνησε από ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και ότι όλο το υπόλοιπο στήθηκε γύρω από αυτό. Ισχύει ή ήταν διαφορετική η πρώτη ιδέα; Μετά πώς κτίστηκαν τα υπόλοιπα πάνω σε αυτήν;

Η αρχική ιδέα προέκυψε από την Πάπισσα Ιωάννα. Από τότε που άκουσα την ιστορία της, μου είχε δημιουργηθεί η απορία για το πως μπόρεσε να ξεγελάσει όλη την παπική αυλή. Από εκεί μου ήρθε η ιδέα για ένα μαγικό αντικείμενο, που μπορούσε να αλλάξει το φύλλο των ανθρώπων και ψάχνοντας είδα ότι σχετικές αναφορές για αντίστοιχη φυλομετάβαση υπήρχαν και στη μυθολογία. Οπότε, μπόρεσαν να συνδυαστούν η ιστορία του Αχιλλέα, του Τειρεσία, της Ιωάννας και του Φρουμέντιου και να εμφανίσω σαν κοινό στοιχείο των ιστοριών τους στο σήμερα το ερμάγειο.

5. Έχεις ένα πολύ χαρακτηριστικό και πολύ ιδιαίτερο τρόπο γραφής που προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ. Είναι όμως κάτι το οποίο επειδή ακριβώς είναι ιδιαίτερο, θεωρώ ότι πιθανώς μπορεί να υπάρξουν κάποια άτομα που να μην τους ταιριάζει. Γιατί πήρες αυτό το ρίσκο και δεν διάλεξες να βαδίσεις σε ένα ποιο ασφαλές μονοπάτι;

Νομίζω ότι κανείς μας δεν δημιουργεί κάτι για να αρέσει στους άλλους (εκτός από τον Stephen King… βιομηχανία λέμε) αλλά δημιουργούμε κάτι που αρέσει σε εμάς και το μοιραζόμαστε. Αν τύχει και έχει αντίκτυπο και αρέσει και σε άλλους, θεωρώ ότι αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανταμοιβή για τον δημιουργό. Οπότε δεν είναι ρίσκο, αλλά εσωτερική ανάγκη έκφρασης, και νομίζω ότι είναι πρώτη φορά που απαντάω κάτι χωρίς να περιλαμβάνει κάποιο χαζό αστείο. (ΜΑΜΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ!!!)

6. Ο κεντρικός σου πρωταγωνιστής είναι ένας χαρακτήρας, που θεωρώ ότι μένει αξέχαστος στον αναγνώστη. Έχει ξεκάθαρη και έντονη προσωπικότητα, χωρίς να τον χαρακτηρίζει η τελειότητα. Πιστεύεις πως του έχεις κληροδοτήσει στοιχεία από τον δικό σου χαρακτήρα; Πώς τον σκέφτηκες αρχικά; Η εξέλιξη του ήταν προδιαγεγραμμένη;

Ο ίδιος νομίζω θα προτιμούσε πάντως να ξεχαστεί καθώς η δουλειά του απαιτεί να περνάει απαρατήρητος. Δεν νομίζω να μου μοιάζει ιδιαίτερα, είναι αρκετά διαφορετικός. Ίσως κάποια στοιχεία του να είναι χαρακτηριστικά που δεν έχω και θα ήθελα, οπότε ίσως να είναι συμπληρωματικός προς εμένα. Εγώ + Κώστας = τελειότητα; Όσο για την εξέλιξή του, εγώ περισσότερο τον ακολουθούσα σαν εξωτερικός παρατηρητής και κατέγραφα την περιπέτεια παρά την είχα όλη έτοιμη, οπότε θα έλεγα την λίγο κλισέ φράση ότι είχε δική του ζωή και έκανε ότι ήθελε.

7. Το ταξίδι που μας πήγες στον κάτω κόσμο ήταν απολαυστικό. Όπως και η χρήση στοιχείων της ελληνικής μυθολογίας. Τι σε γοητεύει σε αυτή; Υπάρχουν και άλλες μορφές ή ιστορίες που θα ήθελες να χρησιμοποιήσεις αργότερα στα έργα σου;

Πάντα θεωρούσα την μυθολογία (και όχι μόνο)  αντίστοιχη των σημερινών υπερηρωικών κόμικς. Ίσως σε μερικές χιλιάδες χρόνια να θεωρούν τον Ηρακλή, τον Οδυσσέα και τον Αχιλλέα σύγχρονους των Spiderman, Batman και Hulk. Ήδη έχω ξεκινήσει κάτι με κάποιον άλλο μυθολογικό ήρωα αλλά άλλης εποχής. Hint (δηλαδή όχι hint ξεκάθαρη αναφορά στο τέλος του Για Όνομα των Θεών...)

(οκ αφού επιμένεις είναι ο Διγενής Ακρίτας, ορίστε το είπα)

8. Έστω ότι ο Βασίλης είχε το Ερμάγειο στα χέρια του τι θα έκανε; Πως θα το χρησιμοποιούσε;

Επόμενη ερώτηση παρακαλώ, μπορεί να διαβάζουν και ανήλικοι αναγνώστες.

9. Ποια είναι η γνώμη σου για την λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα; Τι πιστεύεις ότι μπορεί να βοηθήσει ώστε να εμπιστευτούν περισσότερο οι αναγνώστες τους Έλληνες συγγραφείς;

Να είμαι ειλικρινής δεν είχα άποψη μέχρι πρόσφατα, αλλά πλέον έχοντας διαβάσει αρκετά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων μπορώ να πω ότι δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν από ξένων συγγραφέων και υπάρχει δυναμική για περαιτέρω ανάπτυξή της. Ίσως χρειάζεται να γίνει  κάποιο breakthrough στο εξωτερικό για να τραβήξει την προσοχή και του εδώ κοινού. (ΜΑΜΑ ΤΑ ΞΑΝΑΚΑΤΑΦΕΡΑ!!! ΜΟΥ ΧΡΩΣΤΑΣ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ!)

10. Υπάρχει κάτι νέο, που ετοιμάζεις; Προσωπικά, πιστεύω πως άνετα θα μπορούσες να γράψεις μια συνέχεια του βιβλίου. Υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο;

Σε παραπέμπω στην απάντηση της ερώτησης 7 και ναι, είναι η συνέχεια του Για Όνομα των Θεών. Θα έχει 20% περισσότερα αστεία, 3 επιπλέον χαρακτήρες και θα διαδραματίζεται σε 6 παράλληλα σύμπαντα. Μου είπαν ότι πρέπει η κάθε συνέχεια να είναι μεγαλύτερη από την επόμενη. Ή καλύτερη; Δεν θυμάμαι αλλά το μεγαλύτερη μου φαίνεται ευκολότερο…

Βασίλη, σε ευχαριστούμε θερμά για τις απαντήσεις σου! Σου ευχόμαστε ολόψυχα καλές εμπνεύσεις και για όνομα των θεών… πολλά ακόμη έργα!