Terra Nova Φανταστική Βιβλιοθήκη

Terra Nova Φανταστική Βιβλιοθήκη

Όσοι αρέσκονται στην ανάγνωση βιβλίων, είμαι σίγουρος ότι συμφωνούν με την έκφραση ότι "ένα βιβλίο σε ταξιδεύει". Όλοι έχουμε βιώσει αυτό το -σχεδόν- "μυητικό ταξίδι" μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου. 'Εχουμε περιπλανηθεί, σε αχαρτογράφητους μυθικούς, τρομακτικούς, ηρωικούς, μελλοντικούς κόσμους, με όχημα την φαντασία μας, οδηγό τον συγγραφέα του βιβλίου και συνοδοιπόρους τους ήρωες που ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες του...

Μια τέτοια περίπτωση, αποτελεί και το θέμα που θέλω να σας παρουσιάσω σήμερα. Πρόκειται για την σειρά "Φανταστική Βιβλιοθήκη", από τις εκδόσεις Terra Nova. Η συγκεκριμένη σειρά βιβλίων, αποτελείται από ανθολογίες σύντομων στην πλειοψηφία τους, αλλά και ολοκληρωμένων ιστοριών, σε κάποια από αυτά. Στα βιβλία της σειράς, έχουν φιλοξενηθεί μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της λογοτεχνίας του Φανταστικού, όπως οι Χ.Φ. Λάβκραφτ, Χ.Τζ. Γουέλς, Άρθουρ Μάχεν, Μπραμ Στόκερ, Φριτς Λάϊμπερ, Λόρδος Ντάνσανυ, Ρέϋ Μπράντμπερι, Κλαρκ Ά. Σμιθ και πολλοί ακόμη σημαντικότατοι συγγραφείς, οι οποίοι με το έργο τους, θεμελίωσαν το οικοδόμημα που σήμερα ονομάζουμε φανταστική λογοτεχνία. Η σειρά ξεκίνησε να εκδίδεται το 2000, με το βιβλίο "Οι μυστικές ιστορίες των θεών", μια συλλογή διηγημάτων του Λόρδου Ντάνσανυ, συνεχίζοντας την πορεία της μέχρι και το 2004, όταν εκδόθηκε το εικοστό τρίτο βιβλίο, το οποίο και ολοκλήρωσε την σειρά, φέροντας τον τίτλο "Οι πειρατές φαντάσματα και άλλες διηγήσεις" με διηγήματα του Γουίλιαμ Χοντζσον.

Τα βιβλία της σειράς κυκλοφορούσαν με μαλακό εξώφυλλο, εκτυπωμένα σε φθηνό χαρτί,κατά την λογική των γνωστών σε όλους μας βιβλίων τσέπης, σε σχετικά χαμηλή τιμή, αναλόγως του τόμου. Η αισθητική της συγκεκριμένης έκδοσης, κινούνταν στο χώρο του παράδοξου / παράξενου  / μεταφυσικού, με διηγήματα και ιστορίες παρμένες από το πάνθεον του παγκόσμιου συγγραφικού στερεώματος. Αυτό, πολύ εύκολα το διαπιστώνει κανείς, αρκεί να ψάξει τα βιβλία της σειράς και να παρατηρήσει τα ονόματα τα οποία επιλέχθηκαν να κοσμήσουν, με τις ιστορίες τους, τις σελίδες των βιβλίων, μερικά εκ των οποίων μόλις προαναφέραμε.
Η σειρά "Φανταστική Βιβλιοθήκη" αποτέλεσε μία εξαίρετη προσπάθεια, ώστε να συγκεντρωθούν έργα γνωστών συγγραφέων και να παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να κάνουμε μια αναφορά στην ομάδα των ανθρώπων που δούλεψαν για να πραγματοποιηθεί αυτό το εκδοτικό πόνημα. Για όσους ασχολούνται με πιο εναλλακτικά θέματα, με θέματα που αγγίζουν το μεταφυσικό, το παράξενο, το απόκρυφο, οι υπεύθυνοι είναι γνωστοί συντάκτες του περιοδικού αναζήτησης, Strange. Πρόκειται για το γνωστό σε όλους μας περιοδικό, το οποίο στις σελίδες του όλα αυτά τα χρόνια, κινείται σε μονοπάτια εναλλακτικής γνώσης και έρευνας, καλύπτοντας θεματολογικά, όλα αυτά τα πεδία που προαναφέραμε. Την επιμέλεια της σειράς, είχε αναλάβει ο γνωστός ερευνητής-συγγραφέας, Παντελής Γιαννουλάκης, στην οποία σειρά συμμετείχε και ο ίδιος με ένα δικό του βιβλίο, μια ανθολογία ιστοριών, με τίτλο "Ιστορίες που δεν διηγήθηκε ποτέ κανείς" και το οποίο αποτελούσε μια μυθιστορηματική απόδοση της προσωπικής έρευνας του όλα αυτά τα χρόνια.  

Η σειρά "Φανταστική Βιβλιοθήκη" της Terra Nova, δεν αποτελεί μία ακόμα σειρά βιβλίων, με ανθολογημένες ιστορίες φαντασίας, βάση θεματικής ενότητας. Είναι μια βαθύτερη προσέγγιση, μια αλλόκοσμη, εναλλακτική θεώρηση των πραγμάτων, της καθημερινότητας, των κοινωνιών μέσα στις οποίες ζούμε, των παραδόσεων, ακόμα, εν τέλει, των ίδιων μας των εαυτών. Η θεματική ενασχόληση και οι κατευθύνσεις των ερευνών - "περιπλανήσεων" των υπευθύνων της έκδοσης, αλλά και τα μυητικά συγγραφικά ταξίδια των δημιουργών που φιλοξενούνται στις σελίδες των βιβλίων της σειράς, κάνουν τις ιστορίες που επιλέγονται να παρουσιαστούν, να φαντάζουν ως απόπειρα περιγραφής και απόδοσης ενός αθέατου κόσμου. Του κόσμου που υπάρχει γύρω μας και μέσα μας. Μακριά από τα δύσπιστα μάτια. Ένας κρυμμένος οδηγός, ένας κωδικοποιημένος χάρτης για τον Αλλόκοσμο. Διηγήσεις, προερχόμενες από πολύ μακριά, παράδοξες και τρομακτικές. Μαγευτικές και ονειρικές. Αφηγήσεις θρύλων και παραδόσεων, που έκαναν το ταξίδι τους από στόμα σε στόμα και χάθηκαν στον άνεμο.

Σε κάθε περίπτωση, τα βιβλία της σειράς "Φανταστική Βιβλιοθήκη", θέλουν να σε κάνουν να σκεφτείς. Να σε μαγέψουν. Να ονειροπολήσεις. Να σε παρακινήσουν να ταξιδέψεις, έστω και νοερά. Να σε πάρουν από το χέρι και να σε οδηγήσουν σε μια terra nova, μια νέα γη. Από την μαγική Ιρλανδία, μέχρι την εξωτική Άπω Ανατολή, και από τους δρόμους της καθημερινότητας, μέχρι τους μαγευτικούς ονειρικούς κόσμους των ταξιδευτών-συγγραφέων, αφουγκραστείτε τους μαγικούς ψιθύρους μέσα από τις σελίδες τους, αναζητήστε τα και ταξιδέψτε μαζί τους. Κλείνω το άρθρο, παραθέτοντας ένα κομμάτι από το εισαγωγικό σημείωμα του Παντελή Γιαννουλάκη, που συνόδευε τα βιβλία της σειράς.

"…Τα βιβλία αυτά δεν είναι παρά ανταποκρίσεις από την εξερεύνηση της Terra Nova, της Νέας Γης του Φανταστικού, που εδώ και αιώνες χαρτογραφείται μυστικά από τους Συνταξιδιώτες μας, συγγραφείς, δημιουργούς, εξερευνητές, βάρδους, μελετητές, ονειροπόλους, και όλων των ειδών τους μυστηριώδεις ανθρώπους. Τα βιβλία τους είναι οι λεπτομερείς χάρτες αυτής της Terra Nova…"