Άρθρο | Τα βιβλία και τα μάτια σας!

Άρθρο | Τα βιβλία και τα μάτια σας!

Είναι αυτές οι στιγμές, που κάθεσαι και κοιτάς τα βιβλία στη βιβλιοθήκη που με τόσο κόπο κατάφερες σιγά σιγά να χτίσεις και σου έρχονται στιγμές, σαν σε ταινία, από τις ιστορίες που έχεις διαβάσει και τις περιπέτειες που έχεις ζήσει, καθώς περνάς το βλέμμα σου πάνω από τους τίτλους. Δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε σας αλλά πιστεύω όλοι μας το κάνουμε αυτό μια στο τόσο!

Όπως όμως και στα βιβλία που αγαπάμε υπάρχει το καλό και το κακό, ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στη ζωή. Έτσι όπως ταξιδεύεις με το μυαλό σου σε κόσμους που έχεις ήδη ζήσει, ξαφνικά τα πάντα μοιάζουν να έχουν βγει από εφιάλτη! Ένα από τα αγαπημένα σου βιβλία έχει ένα σχίσιμο στο εξώφυλλο..

Το έρεβος κοχλάζει μέσα σου και σου έρχονται λόγια ακατάληπτα, βγαλμένα από τα πιο σκοτεινά ξόρκια των μυημένων μάγων στη λατρεία του άρχοντα του σκότους! Οκ σε καταλαβαίνω, σε νοιωθω. Ειναι λογικό. Τι πρέπει να κάνεις όμως για να μην φτάσεις σε αυτό το σημείο;
 


 

Σου έχω μερικές οδηγίες για τη συντήρηση και τη σωστή χρήση των αγαπημένων σου βιβλίων.

Δυστυχώς, όταν δούμε το πρώτο σχίσιμο σε βιβλίο δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Οπότε ας δούμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε όσο έχουμε στα χέρια μας ένα βιβλίο!

Τα τελευταία χρόνια, κατι που θεωρητικά είναι αυτονόητο, χρειάστηκε να εκτιμηθεί από την αρχή. Μιλάω φυσικά για την καθαριότητα των χεριών μας. Έτσι, πρώτα απ’ ολα, πρέπει να έχουμε πάντα καθαρά χέρια όταν κρατάμε ένα βιβλίο. Πλένουμε τα χεράκια μας και τα στεγνώνουμε καλά καλά! Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει ίχνος υγρασίας στα χέρια μας πριν ακουμπήσουμε ένα βιβλίο!

Συνεχίζοντας, ακόμα ένας απαράβατος κανόνας! Φαγητό και ροφήματα ΜΑΚΡΙΑ από το βιβλίο! Σε άλλο έπιπλο, τουλάχιστον! Δεν περνάμε ποτέ φαγητό πάνω από το βιβλίο ειδικά αν είναι ανοιχτό!

Επίσης, προσοχή στους σελιδοδείκτες! Μη χρησιμοποιείτε ανάγλυφους ή χειροποίητους με χρώματα που πιθανόν να ξεβαψουν ή/και να προκαλέσουν οποιαδήποτε φθορά στα βιβλία. Όταν ανοίγετε ένα βιβλίο για να διαβάσετε, να έχετε στο νου σας η γωνία ανοίγματος να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη για να αποφευχθεί η πίεση στο δέσιμο του βιβλίου. Το ιδανικό άνοιγμα του βιβλίου θα πρέπει θα πρέπει να κυμαίνεται γύρω στις 90°. Οτιδήποτε παραπάνω κάνει ζημιά και φυσικά δεν αφήνουμε ποτέ ένα βιβλίο ανοιχτό ανάποδα, με τις σελίδες δηλαδή ανοιχτές να κοιτούν προς τα κάτω.

Τελευταία οδηγία αλλά πιο σημαντική. Μη τσακίζετε την γωνία από τη σελίδα που σταματάτε! Ποτέ!! ΠΟΤΕ!!! Υπάρχουν σελιδοδείκτες για αυτή τη δουλειά! Αν κάνετε κάτι τέτοιο προσοχή γιατί κινδυνεύετε να ξυπνήσετε ένα αρχέγονο κακό που θα σας κυνηγάει για μια αιωνιότητα! Αλήθεια, το έχω δει να γίνεται!
 


Υπάρχει ειδική θέση στην Κόλαση για σένα που το κάνεις!
 

Αυτά τα λίγα πραγματάκια για τη χρήση του βιβλίου. Πάμε να δούμε και τι γίνεται με την αποθήκευση του στον ιερό χώρο... της βιβλιοθήκης σας!

Τα βιβλία σας να είναι πάντα τοποθετημένα κάθετα και όχι σε πλάγια θέση! Κρίμα είναι να στραβώσουν τα καημένα! Αν το ράφι που επιλέξατε δεν τα χωράει όρθια, καλύτερα να τα βάλετε εντελώς οριζόντια, ξαπλωμένα πάνω στο ξύλο. Τοποθετήστε βιβλία με παρόμοιο μέγεθος και να είναι το ένα δίπλα στο άλλο! Όταν υπάρχει πίεση σε ένα ράφι βιβλιοθήκης, λόγω έλλειψης χώρου, καλύτερα να εφαρμοστεί η ίδια πίεση σε βιβλία με το ίδιο μέγεθος.

Προσοχή στην πολύωρη έκθεση στον ήλιο! Αφήστε την ηλιοθεραπεία για εσάς τους ίδιους και όχι για τα βιβλία σας! Αν το μέρος που τοποθετούνται και αποθηκεύονται τα βιβλία σας είναι στον ήλιο καλύτερα να αλλάξετε μέρος καθώς ο ήλιος σιγά σιγά θα κάνει ζημιά στα χρώματα του εξωφύλλου όπως επίσης και στις σελίδες του. Η βιβλιοθήκη σας θα πρέπει να είναι τόσο μακριά από οποιαδήποτε πηγή θερμότητας ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να αρπάξουν φωτιά, αλλά ταυτόχρονα τόσο κοντά ώστε να διασφαλίζεται η χαμηλή υγρασία στο χώρο μιας και η υγρασία είναι ένας μεγάλος εχθρός των βιβλίων.

Σημαντικό είναι φυσικά και το τακτικό ξεσκονισμα. Δείξτε τους λίγη φροντίδα και απαλλάξετε τα από σκόνες και ακάρεα. Το ιδανικό θα ήταν να μην στριμώχνετε τα βιβλία σας, ώστε όταν θέλετε να βγάλετε ένα από το ράφι να μπορείτε με τα δύο σας δάχτυλα αριστερά και δεξιά, να το τραβήξετε από τη μέση της ράχης του και όχι από την πάνω άκρη.
 


Κάτι ξέρει...
 

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφέρω πως τα κατοικίδια καλό θα είναι να μην έχουν εύκολη πρόσβαση στο δωμάτιο με τη βιβλιοθήκη ή στο έπιπλο που βρίσκονται τα βιβλία σας!

Αυτά είναι τα βασικά για τη φροντίδα και τη συντήρηση των αγαπημένων μας βιβλίων αλλά και της δικής μας ψυχικής υγείας!

Για το τέλος κράτησα το πιο σημαντικό! ΔΕΝ ΔΑΝΕΙΖΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΒΙΒΛΙΑ!!! Εκτός αν έχουμε δει από πριν την βιβλιοθήκη του ανθρώπου που μας το ζητάει! Όχι φυσικά για να δείτε σε τι κατάσταση είναι τα δικά του βιβλία, μην είστε αφελείς, αλλά για να ξέρετε τι θα του ζητήσετε για αντάλλαγμα σε περίπτωση που, Θεός φυλάξει, πάθει κάτι το βιβλίο σας!