Watch me | Mike Flanagan: Ο σκηνοθέτης των φόβων σου!

Watch me | Mike Flanagan: Ο σκηνοθέτης των φόβων σου!

Μετά από ένα διάστημα απουσίας, επιστρέφουμε δυναμικά στη στήλη του Watch me, με προτάσεις για καινούργιες ταινίες, νέες ιδέες και αφιερώματα στους πιο διάσημους σκηνοθέτες τρόμου και φαντασίας. Ξεκινάμε, λοιπόν, με έναν από τους πλέον αγαπημένους νέους σκηνοθέτες στο χώρο.

Ο Mike Flanagan, γεννημένος στις 20 Μαΐου του 1978,  είναι Αμερικανός σκηνοθέτης και συνεργάτης της Intrepid Pictures. Είναι περισσότερο γνωστός για τις ταινίες του τρόμου, όλες τις οποίες σκηνοθέτησε, έγραψε και επιμελήθηκε, όπως Absentia (2011), Oculus (2013), Hush, Before I Wake, Ouija: Origin of Evil (όλα το 2016), Gerald's Game ( 2017) και Doctor Sleep (2019).
 


Mike Flanagan
 

Ο Flanagan δημιούργησε, παρήγαγε και υπηρέτησε ως showrunner στη σειρά ανθολογίας υπερφυσικού τρόμου The Haunting του Netflix, η οποία αποτελείται από το The Haunting of Hill House (2018), μια σεζόν που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Shirley Jackson και το The Haunting of Bly Manor (2020), μια σεζόν βασισμένη στη νουβέλα τρόμου The Turn of the Screw του Χένρι Τζέιμς, των οποίων έχει σκηνοθετήσει, γράψει και επιμεληθεί επεισόδια. Ο Flanagan δημιούργησε και σκηνοθέτησε επίσης τη μίνι σειρά τρόμου του Netflix Midnight Mass (2021), καθώς και την επερχόμενη σειρά The Midnight Club.

Το Absentia είναι τρομακτικά συναρπαστικό. Η ταινία είναι ένα σύγχρονο γοτθικό κλασικό θρίλερ τρόμου με μια σκοτεινή ιστορία που προκαλεί σκέψη και διερευνά επίσης το πώς οι άνθρωποι εκλογικεύουν το υπερφυσικό.

Αν και κάποιοι μπορεί να πουν ότι το Oculus δεν είναι μία από τις καλύτερες ταινίες του Mike Flanagan, παραμένει όμως μια από τις καλύτερες ψυχολογικές ταινίες τρόμου εκεί έξω. Η χρήση των mind games και της συναισθηματικής πολυπλοκότητας εξυπηρετούν στην αφήγηση της ιστορίας.

Ένας συνοπτικός και καλά εκτελεσμένος εφιάλτης τρόμου. Αναμειγνύοντας θρίλερ εισβολής στο σπίτι και εντυπωσιακά slashers, το Hush είναι ένα αιχμηρό και καλά ρυθμισμένο θρίλερ αγωνίας.
 


Mike Flanagan & Stephen King μιλούν για το Doctor Sleep
 

Το Before I Wake είναι μια ταινία με μια μοναδική υπόθεση - μια περίπλοκη ιστορία αγάπης, απώλειας και προηγούμενων συναισθηματικών τραυμάτων. Είναι ένα σκοτεινό φιλμ που συνδυάζει τη φαντασία, την επιστημονική φαντασία και τον τρόμο.

Το Ouija: Origin of Evil είναι μια τρομερά ικανοποιητική και εκπληκτικά τρομακτική ταινία. Σκοτεινά μυστικά, πνεύματα και στοιχειωμένα σπίτια υπό την εξαιρετική σκηνοθετική ματιά του Flanagan.  

Το Gerald’s Game είναι μια τέλεια κινηματογραφική μεταφορά ενός από τα έργα του Stephen King. Η ταινία κινείται στα πλαίσια του ψυχολογικού τρόμου μιας και παρακολουθούμε μια γυναίκα εγκλωβισμένη σε μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση.
 


 

Το The Haunting of Hill House είναι μια ιστορία φαντασμάτων που είναι συγκλονιστικά τρομακτική και απροσδόκητα συγκινητική — η εξέλιξη των χαρακτήρων και όσα διακυβεύονται είναι εξίσου ικανοποιητικά με τα ανατριχιαστικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο τέλος.

Το Doctor Sleep είναι ουσιαστικά ένα αφιέρωμα που παραμένει πιστό στα βιβλία του Stephen King και αποτελεί ένα ενδιαφέρον sequel της ταινίας του Stanley Kubrick, The Shining.

Αν και δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο ο προκάτοχός του, το The Haunting of Bly Manor είναι μια ενδιαφέρουσα και καλοσκηνοθετημένη ιστορία φαντασμάτων που διατηρεί αρκετό σασπένς μέχρι το τέλος.
 


 

Αν και αργό σε ρυθμούς, το Midnight Mass είναι μία ιδιαίτερα σκοτεινή σειρά τρόμου. Είναι μια πολυεπίπεδη ιστορία που συνδυάζει τη θλίψη και την πίστη, τροφοδοτεί τη σκληρότητα και τη βία, αφήνοντας τους θεατές να αναρωτιούνται ως που θα έφταναν για την πίστη τους.

Το έργο του Flanagan έχει προσελκύσει τον έπαινο των κριτικών για τη σκηνοθεσία του, τους χαρακτήρες και τα θέματα στα οποία εστιάζει, τα οποία σπάνια απεικονίζονται με τρόμο. Ο Stephen King, ο Quentin Tarantino και ο William Friedkin, μεταξύ άλλων, τον έχουν επαινέσει για τη δουλειά του. Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Kate Siegel, η οποία έχει πρωταγωνιστήσει στις περισσότερες ταινίες του και έγραψαν μαζί το σενάριο του Hush.

Ανακοινώθηκε ότι σύντομα ο Flanagan θα δημιουργήσει το The Fall of the House of Usher, μια μίνι σειρά οκτώ επεισοδίων, για το Netflix ξανά, που θα βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα και σε άλλα έργα του Edgar Allan Poe. Ανυπομονούμε!
 


Από το Twitter του Mike Flanagan