“Τα Χρονικά της Τσακισμένης Θάλασσας” του Joe Abercrombie

“Τα Χρονικά της Τσακισμένης Θάλασσας” του Joe Abercrombie

Η πρώτη μου αναγνωστική γνωριμία με τον Joe Abercrombie, ήρθε με την τριλογία First Law. Μου έκανε τρομερή εντύπωση και αμέσως μπήκε στις αγαπημένες μου σειρές βιβλίων. Ήθελα όμως να δω αν ήταν κάτι τυχαίο ή αν θα έχουμε και συνέχεια στα καλά βιβλία. Έτσι ξεκίνησα την σειρά Τα Χρονικά της Τσακισμένης Θάλασσας (Shattered Sea στα αγγλικά, δεν ξέρω που τα βρήκαν τα “χρονικά” btw!) Είναι η δεύτερη, σε σειρά, τριλογία του εν λόγω συγγραφέα μετά το First Law (Ο Πρώτος Νόμος) και μερικά stand alone βιβλία που έγραψε ενδιάμεσα.

Το πρώτο βιβλίο, ονομάζεται Μισός Βασιλιάς και έχει να κάνει με έναν πρίγκιπα του βασιλείου της Γκέτλαντ, ενός από τα πολλά βασιλεία γύρω από την Τσακισμένη Θάλασσα. Ο πρίγκιπας Γιαβρι είναι ο μισός Βασιλιάς, όπως τον χαρακτηρίζουν, εξαιτίας μιας αναπηρίας στο αριστερό του χέρι. Ο Γιαβρι είναι ίσως ο πιο άτυχος άνθρωπος στην Τσακισμένη Θάλασσα. Καθώς γυρνάς τις σελίδες νοιώθεις λες και ο καημένος τραβάει τις ατυχίες καταπάνω του. Όμως χάρη στην ευστροφία του καταφέρνει να ξεφεύγει για να πέσει με τα μούτρα στην επόμενη δυσκολία. Μετά από μια δύσκολη και επίπονη περιπέτεια στην Τσακισμένη Θάλασσα, καταφέρνει να γυρίσει στην Γκετλαντ δυνατός και έτοιμος για εκδίκηση. Το βιβλίο μας μεταφέρει σε μια εποχή που θυμίζει Μεσαίωνα και ειδικότερα την ατμόσφαιρα της βόρειας Ευρώπης. Σύστημα μαγείας δεν έχουμε αλλά έχουμε μια αναφορά για αρχαία ξωτικά που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς αφήνοντας πίσω τους μόνο ερείπια και θρύλους! Η δράση είναι περιορισμένη στο πρώτο βιβλίο αλλά έχουμε καταπληκτικούς διαλόγους ανάμεσα στους χαρακτήρες, οι οποίοι, εκτός από τον Γιαρβι που ξεχωρίζει, οι υπόλοιποι κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Ανατροπές έχουμε αρκετές μιας και ο Abercrombie αρέσκεται σε αυτές, σε όλα του τα βιβλία.

Στο δεύτερο βιβλίο, Μισός Κόσμος, το σκηνικό αλλάζει. Ο Γιαρβι παραμένει ο κύριος πρωταγωνιστής, όπως ο μαέστρος σε μια ορχήστρα που έχει το γενικό πρόσταγμα αλλα μερικές φορές μένει στο παρασκήνιο για να φανούν περισσότερο τα πρώτα του βιολιά! Τα πρώτα βιολιά είναι η Θορν και ο Μπραντ, που πρωταγωνιστούν στο δεύτερο βιβλίο ενώ βλέπουμε και χαρακτήρες από το πρώτο βιβλίου που δεν περίμενα να ξαναδώ. Ένα ταξίδι ξεκινά πέρα από την Τσακισμένη Θάλασσα, με τον Πατέρα Γιαρβι, να αναζητά συμμάχους για τον πόλεμο που έρχεται. Ένα συναρπαστικό ταξίδι με μια παρέα τόσο αταίριαστη, που όμως θα ήθελα κι εγώ ο ίδιος να ανήκω, όσο συνεχίζω να διαβαζω. Στο τέλος του βιβλίου ξεδιπλώνεται η ιδιοφυΐα του Γιαρβι όπως ακριβώς ένας ταλαντούχος μαέστρος μας εκπλήσσει με την σύνθεση του και τον τρόπο που χρησιμοποίησε όλα του τα όργανα! Στο δεύτερο βιβλίο έχουμε περισσότερες αναφορές στα ξωτικά που εξαφανίστηκαν πριν πολλά πολλά χρόνια μετά από ένα καταστροφικό γεγονός και ένα μικρό δείγμα μαγείας προερχόμενο από αυτά. Σημειώστε τα λόγια μου, κάτι παίζει με αυτά τα “ξωτικά”...

Στο τρίτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς, Μισός Πόλεμος, βρίσκουμε ολόκληρη την Τσακισμένη Θάλασσα να έχει πάρει φωτιά. Ο πολεμος βρίσκεται παντού. Νέοι ήρωες αλλά και χαρακτήρες, υπεράνω πάσης υποψίας στα προηγμένα βιβλία, θα ανέλθουν σε πρωταγωνιστές. Το κύριο χαρακτηριστικό εδώ είναι και το σήμα κατατεθέν του συγγραφέα. Οι αμφιβολίες. Δεν ξέρεις ποιος χαρακτήρας είναι καλός και ποιος κακός. Χαρακτήρες που λατρεύεις, καταλήγεις να μισείς και το αντίθετο, από τη μια σελίδα στην άλλη! Τα γεγονότα τρέχουν με ασύλληπτη ταχύτητα, εσύ τρέχεις από πίσω να δεις τι γίνεται και το μόνο που σου μένει είναι η έκπληξη που σε περιμένει σε κάθε στροφή! Ανατροπές, τρομερές μάχες, άγριες σκηνές με μπόλικο αίμα και απίστευτοι, μα απίστευτοι χαρακτήρες. Α, να μην ξεχάσω! Τα ξωτικά τελικά παίζουν ρόλο κλειδί. Αν και ίσως, λέω ίσως να μην είναι ακριβώς ξωτικά...

Words are weapons. They should be handled with proper care
Joe Abercrombie, Μισός Πόλεμος

Η τριλογία της Τσακισμένης Θάλασσας, αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη κάθε λάτρη της λογοτεχνίας του φανταστικού και ειδικά εκείνων που έχουν μια προτίμηση στην κατηγορία βιβλίων grimdark! Το πρώτο βιβλίο ίσως να σας φανεί λίγο “αργό” και λίγο “πτωχό”, ειδικά αν έχετε διαβάσει αλλά βιβλία του συγγραφέα, όμως σας υπόσχομαι πως τα επόμενα δύο θα τα λατρέψετε. Η ιστορία ξεκινά αργά και στη συνέχεια ο ρυθμος είναι καταιγιστικός. Ο Abercrombie δεν είναι κλασικό παράδειγμα slow burn συγγραφέα, αλλά εδώ ίσως ήθελε να μας δώσει ένα διαφορετικό βιβλίο από την τριλογία του First Law που μας συνεπήρε από την πρώτη σελίδα. Οι χαρακτήρες συνεχίζουν να είναι το δυνατό στοιχείο στη σειρά καθώς ο τρόπος που τους δένει όλους μαζί και οι ικανότητα που έχει ο συγγραφέας να μπερδεύει το Kαλό με το Kακό είναι μοναδική.

Για άλλη μια φορά δεν διστάζει να κυλήσει στη λάσπη έναν χαρακτήρα που τον έχει φτάσει στα ουράνια λίγες σελίδες πριν, αλλά και το αντίστροφο. Ο κόσμος που έχει στηθεί, είναι και αυτός καλοδουλεμένος, με συνοπτικές περιγραφές, χωρίς πολλές λεπτομέρειες για τις τοποθετήσεις που απλά ενώνουν τα σημεία ενδιαφέροντος, ενώ εκεί που εξελίσσεται η ιστορία μας δίνει περισσότερες πληροφορίες. Ο μύθος γύρω από την ιστορία είναι καλυμμένος με ένα πέπλο μυστηρίου το οποίο σιγά σιγά ξεσκεπάζεται και αφήνει τη φαντασία μας να οργιάζει! Σύστημα μαγείας μπορώ να πω πως έχουμε αλλά και δεν έχουμε, ταυτόχρονα, καθώς το θέμα “μαγεία” πάει πακέτο με τη μυθολογία της Τσακισμένης Θάλασσας που αποκαλύπτεται σιγά σιγα όσο προχωράει το βιβλίο.

Άλλη μια εξαιρετική τριλογία από τον Joe Abercrombie, που εξελίσσεται σε αγαπημένο πλέον συγγραφέα και με κάνει να ανυπομονώ για τα επόμενα βιβλία του. Καλή ανάγνωση σε όλους!