Προτάσεις | Ανασκόπηση και αφιέρωμα στην σειρά κόμικ 'ΡΙΓΗ'

Προτάσεις | Ανασκόπηση και αφιέρωμα στην σειρά κόμικ 'ΡΙΓΗ'


Το Δεκέμβριο του 2020 αποφάσισα να κάνω μία στροφή και από ελληνική λογοτεχνία του φανταστικού το έριξα στα ελληνικά κόμικ. Συνολικά αγόρασα 42 τεύχη από διάφορες σειρές κόμικς. Για να πω την αλήθεια δεν ενθουσιάστηκα από το σύνολο αυτών που διάβασα, αλλά ξεχώρισα μερικά διαμαντάκια, με τα 'ΡΙΓΗ' να είναι από τα καλύτερα της περσινής συλλογής, με την εικονογράφηση και το σενάριο να δίνουν ρέστα. Ίσως την διαφορά στη συγκεκριμένη σειρά κόμικ να την έκανε το γεγονός ότι στις περισσότερες ιστορίες υπήρχε ξεχωριστός εικονογράφος και σεναριογράφος.

Εδώ να τονίσω πως δύσκολα θα αγόραζα κόμικ τρόμου και σκοτεινής φαντασίας αν δεν μου το πρότειναν τα υπόλοιπα μέλη της ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.Κ, κυρίως επειδή δεν μου αρέσει αυτή η σκοτεινιά και η καταχνιά, αλλά τα 'ΡΙΓΗ' ήταν από τις καλύτερες σειρές που έπεσαν στα χέρια μου τα τελευταία χρόνια και πραγματικά απόλαυσα κάθε 44σέλιδο τεύχος.

Αυτό που μου άρεσε ήταν πως όλες οι ιστορίες ήταν αυτοτελείς. Για περιοδικό που δεν έχει συγκεκριμένο εκδοτικό πρόγραμμα το θεωρώ ότι καλύτερο, μιας και δεν χρειάζεται να περιμένω την συνέχεια που θα βγει μετά από τρεις ή έξι μήνες ή ακόμα χειρότερα μετά από κανένα χρόνο.

Εδώ να τονίσω πως το συγκεκριμένο περιοδικό είναι δημιούργημα του εικονογράφου MALK, συνέντευξη του οποίου μπορείτε να βρείτε στη  στήλη Α Thousand Words! της ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.Κ από τον Μιχάλη Δαγκλή.

Συνήθως το κάθε τεύχος έχει τρεις ιστορίες, στο οποίο ο MALK έχει τουλάχιστον μία ιστορία, ενώ το υπόλοιπο πάνελ συμπληρώνεται από άλλους εικονογράφους της ελληνικής σκηνής όπως Gogtzilas, Tsaousis, Capt. Jimmy, και αρκετοί άλλοι που δεν θυμάμαι τώρα το όνομά τους και ελπίζω να με συγχωρέσουν που δεν τους συμπεριέλαβα στη συγκεκριμένη ανασκόπηση.

Οι περισσότερες ιστορίες είχαν συνοχή και μπορούσα να ακολουθήσω εύκολα το ένα πάνελ μετά το άλλο και να καταλάβω την “αφήγηση” της ιστορίας. Ελάχιστες ήταν οι ιστορίες που με μπέρδεψαν και χρειάστηκε να γυρίσω πίσω μερικά πάνελ για να καταλάβω τι γίνεται. Στην ανάπτυξη των χαρακτήρων τώρα, κάποιες είχαν επενδύσει περισσότερο, ενώ άλλες λιγότερο, προκειμένου να δοθεί έμφαση στην πλοκή και στο worldbuilding.

Από πλευράς εικονογράφησης τώρα, όλα τα τεύχη κυμαίνονται από πολύ καλό έως άριστο επίπεδο. Πραγματικά, για το συγκεκριμένο είδος η εικονογράφηση είναι ότι ακριβώς έπρεπε. Οι περισσότερες ιστορίες συνήθως γίνονται σε ντουέτα εικονογράφου - σεναριογράφου, οπότε υπάρχει μία ικανοποιητική ισορροπία όσον αφορά την ποιότητα της ιστορίας μεταξύ σεναρίου και εικαστικών. Χρωματικά οι ιστορίες είναι στην κλίμακα του μαύρου/γκρι, ώστε να φέρουν την κατάλληλη διάθεση στον αναγνώστη.

Όλα τα εξώφυλλα τράβηξαν την προσοχή μου, ανταποκρίνονται πλήρως στην γενική αισθητική της σειράς που ήθελε να παρουσιάσει, ξεχώρισα όμως το νούμερο 9 με μεγάλη διαφορά μιας και μου θυμίζει την σειρά Stranger Things.

Διαβάζοντας και τα 10 τεύχη που έχουν βγει από το 2014 μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποιο το οποίο να κάνει κοιλιά. Αν σου αρέσει το πρώτο, θα σου αρέσουν και όλα τα υπόλοιπα (και το αντίθετο ενδεχομένως). Φυσικά υπήρχαν και ιστορίες οι οποίες δεν μου άρεσαν, κάποιες οι οποίες πέρασαν απαρατήρητες, αλλά στην πλειοψηφία τους οι περισσότερες ήταν πολύ δυνατές και σχεδόν σε κάθε τεύχος τουλάχιστον μία από τις ιστορίες είχε μία δόση καφρίλας, κάτι το οποίο μου άρεσε και μου θύμισε δεκαετία του '90.

Το σκηνικό αφήγησης κάθε φορά θύμιζε τις “Ιστορίες από την Κρύπτη,” οπότε εάν είστε 30αρηδες+ πιθανότατα να έχετε καταλάβει την δομή και την λογική με την οποία αναπτύσσεται η κάθε ιστορία. Περισσότερα πάνω σε αυτό δεν θα αναφέρω για να μην κάνω spoiler.

Κλείνοντας να πω ότι όταν ήρθε το πακέτο της παραγγελίας των κόμικς και το άνοιξα, η γυναίκα μου βλέποντας τα εξώφυλλα έκανε το εξής σχόλιο: “Χριστέ μου, τι ανατριχιαστικά πράγματα είναι αυτά; Πάρτο από μπροστά μου θα βλέπω εφιάλτες το βράδυ!

Πιστεύω πως αυτή η πρόταση πιάνει ακριβώς στον παλμό στην οποία κυμαίνεται η συγκεκριμένη σειρά και παρότι δεν είμαι λάτρης των κόμικ τρόμου, με έκανε να εθιστώ περιμένοντας εναγωνίως για το επόμενο τεύχος!