Watch Me | The Lord of the Rings

Watch Me | The Lord of the Rings


 

Πρώτο Watch me του 2021 και επετειακό μια και η στήλη έκλεισε ένα χρόνο! Αρχικά να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά με υγεία και ελευθερία! Όταν ξεκίνησα να γράφω τη στήλη, είχα στο μυαλό μου κάποιες ταινίες τις οποίες λάτρεψα και ήθελα να προτείνω. Μία από αυτές είναι φυσικά το The Lord of the Rings. Γνωρίζω ότι όλοι το έχετε δει, ίσως πάνω από μία φορά, αλλά το θεωρώ απαραίτητο να κάνω ένα μικρό αφιέρωμα σε αυτό το αριστούργημα. Αυτή τη φορά, βέβαια, ζήτησα τη βοήθεια του αγαπημένου μου συζύγου και συγγραφέα Γρηγόρη Δημακόπουλου για να σας θυμίσουμε τον αντίκτυπο των υπέροχων αυτών ταινιών.

Το Lord of the Rings, λοιπόν, είναι μια σειρά τριών ταινιών επικής φαντασίας σε σκηνοθεσία του Peter Jackson, με βάση το μυθιστόρημα του J.R.R. Tolkien. Την ταινία πλαισιώνει ένα all-star καστ όπως οι Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler, Viggo Mortensen, Sean Astin, Cate Blanchett, John Rhys-Davies, Christopher Lee, Billy Boyd, Dominic Monaghan, Orlando Bloom, Hugo Weaving, Andy Serkis, and Sean Bean.

Ένα απλό Χόμπιτ από το Shire και οκτώ σύντροφοι ξεκινούν ένα ταξίδι για να καταστρέψουν το πανισχυρό Δαχτυλίδι και να σώσουν τη Μέση Γη από τον Σκοτεινό Άρχοντα Sauron.

Η τριλογία του Lord of the Rings έλαβε ευρεία αναγνώριση και κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων ταινιών που έχουν γίνει ποτέ. Οι τρεις ταινίες μαζί προτάθηκαν για συνολικά 30 Oscar Academy Awards, από τα οποία κέρδισαν 17, και τα δύο ρεκόρ για οποιαδήποτε τριλογία ταινιών. Οι κριτικοί συνέκριναν την τριλογία ταινιών του Jackson με το γραπτό έργο του Tolkien, παρατηρώντας ότι ενώ και οι δύο ήταν εξαιρετικά επιτυχημένοι εμπορικά, διαφέρουν από πολλές απόψεις μια και καμία από τις τρεις ταινίες δεν είναι εντελώς πιστή στα βιβλία. Οι κριτικοί, ωστόσο, θαύμασαν την ικανότητα του Jackson να μεταφέρει στο σινεμά μια τόσο περίπλοκη δουλειά.

Προσωπικά θεωρώ την τριλογία του The Lord of the Rings ένα οπτικό, ακουστικό και σκηνοθετικό αριστούργημα! Ο Peter Jackson κατόρθωσε να μας ταξιδέψει στη Μέση Γη και να μας μαγέψει με τα τοπία και τα σκηνικά του. Το Lord of the Rings είναι απλά ένα υπερθέαμα!

Ξέρατε ότι...

Ο Sir Christopher Lee (Saruman) διάβαζε το The Lord of the Rings μία φορά το χρόνο μέχρι το θάνατό του το 2015 και το είχε κάνει από τη χρονιά που δημοσιεύθηκε. Ήταν επίσης το μόνο μέλος του καστ και του πληρώματος που γνώρισε τον J.R.R. Tolkien.

Η γλώσσα των ξωτικών που ακούγεται στις ταινίες δεν είναι απλώς αποσπάσματα από το βιβλίο, αλλά προέρχεται από το προσωπικό λεξικό της γλώσσας που δημιούργησε ο J.R.R. Tolkien. Ο dialect coach Andrew Jack χρησιμοποίησε ηχογραφήσεις του Tolkien διαβάζοντας τα βιβλία του για να καθοδηγήσει τις προφορές των ηθοποιών. Ο Viggo Mortensen (Aragorn), ο οποίος είναι τρίγλωσσος αφού μιλάει αγγλικά, ισπανικά και δανέζικα, ζήτησε την αναθεώρηση του σεναρίου, για να αφήσει τον Aragorn να μιλήσει περισσότερο τη γλώσσα των ξωτικών.

Τα Fellowship of the Ring (2001), The Two Towers (2002) και The Return of the King (2003) γυρίστηκαν ταυτόχρονα. Τα γυρίσματα διήρκεσαν 274 ημέρες σε διάρκεια δεκαέξι μηνών.

Οι δύο πιο διάσημοι καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν με τα έργα του Tolkien είναι ο Allan Lee και ο John Howe, και γι' αυτό ήταν σημαντικό για τον Πίτερ Τζάκσον να τους έχει μαζί του στα γυρίσματα.
 

 

Αρχές της χιλιετίας, στη Θεσσαλονίκη. Πρωτοετής φοιτητής στο Α.Π.Θ., με το μυαλό οπουδήποτε αλλού εκτός από τις σπουδές. Η τηλεόραση παίζει ένα αφιέρωμα για τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του Peter Jackson. Είμαι έτοιμος να την κάνω από το σπίτι για να επισκεφθώ την κυρία αρθρογράφο του παρόντος άρθρου, υπεύθυνη της στήλης Watch me, νυν σύζυγο και πολλά άλλα ακόμα που δεν είναι απαραίτητο να αναφέρω επί της παρούσης. Λίγο πριν φύγω με σταματάει ο δίδυμος αδερφός, φωνάζοντας με: «Έλα να δεις το τρέιλερ! Ρε, αυτό θα είναι φοβερό!» Εγώ ρίχνω ένα υποτιμητικό βλέμμα στην τηλεόραση, μουρμουρίζω ένα ατυχές σχόλιο το οποίο ποτέ κανείς δεν ξέχασε έκτοτε, και φεύγω τρέχοντας, έχοντας στον νου σκέψεις που σίγουρα δεν συμπεριλάμβαναν το σύμπαν που έπλασε ο Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν. Fast Forward κάμποσους μήνες ύστερα κι εγώ βρίσκομαι στην κινηματογραφική αίθουσα παρακολουθώντας μαγεμένος το υπερθέαμα που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μου, γελώντας με την τραγική ειρωνεία του θέματος. Θυμάμαι καθαρά τον εαυτό μου να παρακαλάει ενδόμυχα να μην τελειώσει η ταινία, ενόσω η συντροφιά διέσχιζε το Λοθλόριεν. Θυμάμαι τον εαυτό μου να βουρκώνει στη γέφυρα του Khazad-dûm αλλά και στο "I would have followed you, my brother, my captain, my king". Όχι, δεν έβλεπα μια ταινία. Δεν βρισκόμουν στο σινεμά. Ζούσα στη Μέση Γη. Γνώριζα τα μέρη της, τα δάση της… ακολουθούσα τον Δρόμο, όπως έκανε κι ο Μπίλμπο: "The Road goes ever on and on, Down from the door where it began".

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών δεν με συγκλόνισε απλά· με καθήλωσε. Άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου. Με μύησε σε έναν καινούριο κόσμο, αυτόν της λογοτεχνίας του φανταστικού. Με έκανε να γνωρίσω εκατοντάδες έργα, με έκανε να αγαπήσω τα μυθιστορήματα φαντασίας και αποτέλεσε το εφαλτήριο για να ασχοληθώ με τη συγγραφή. Άναψε ξανά το πάθος μου για τα βιβλία, που είχε ατονήσει. Γι’ αυτόν τον λόγο, μόλις πληροφορήθηκα πως η Κατερίνα σκόπευε να συμπεριλάβει τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών στο Watch me, ώστε να αποτίσει φόρο τιμής στο σπουδαιότερο έργο του χώρου μας, άδραξα την ευκαιρία και εισέβαλα στη στήλη της για να γράψω λίγες αράδες!

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών είναι ένα έργο που η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του φανταστικού θεωρεί αριστούργημα. Μπορεί η κινηματογραφική τριλογία να μην ακολουθεί πιστά, στο 100%, τα γεγονότα που διαδραματίζονται στα βιβλία. Μπορεί να έχει κάποιες αμφιλεγόμενες σκηνές, που θα θέλαμε να δούμε διαφορετικά, όμως δεν παύει να έχει συλλάβει στο έπακρο το πνεύμα του κόσμου που γεννήθηκε από την πένα του αγαπημένου μας καθηγητή. Είναι μια ταινία-ορόσημο που κατόρθωσε να συστήσει σε εκατομμύρια ανθρώπους ένα αριστούργημα του φανταστικού, και να επικυρώσει την ποιότητά του με την εμπορική, και καλλιτεχνική του επιτυχία. Κι αυτό, κατ' εμέ, είναι ένα μνημειώδες επίτευγμα. Κλείνοντας, θα αφήσω αυτό εδώ, για όλους εσάς που έχετε ταξιδέψει –με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο– στη Μέση Γη:

 

All that is gold does not glitter,

Not all those who wander are lost;

The old that is strong does not wither,

                                      Deep roots are not reached by the frost.                                     

From the ashes a fire shall be woken,

A light from the shadows shall spring;

Renewed shall be blade that was broken,

The crownless again shall be king.

 

Τα βιβλία της τριλογίας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών