Διήγημα | "Χαλ"

Διήγημα | "Χαλ"
Artwork by Denis Osmanbegovic

Άλλη μια μέρα στην δουλειά τέλειωσε. Ακόμα μια μέρα μονότονης, απαιτητικής εργασίας, από εκείνες που δεν σου επιτρέπουν να έχεις την παραμικρή πρωτοβουλία ή καν την σκέψη της δημιουργικότητας. Περπατούσα τα τελευταία μέτρα της απόστασης μέχρι την είσοδο της πτέρυγας του οικοδομικού συμπλέγματος που έμενα. Η κίνηση σήμερα ήταν περιέργως αυξημένη και η βλάβη στον αντιβαρυτικό πολυμεταφορέα που κινούνταν μπροστά μας έκανε την ταλαιπωρία της κίνησης να φαντάζει ακόμα πιο επώδυνη.

[Ο.Σ. 14/Δ1-150]

Είχα βαρεθεί να βλέπω κάθε μέρα τις φωτιζόμενες ψηφιακές πινακίδες, που υποδήλωναν τα τμήματα των κατοικιών του οικοδομικού συμπλέγματος.

Ο.Σ.14/Δ1-150, σκέφτηκα…Ήταν κατά κάποιο τρόπο η γειτονιά μου.

Η Εταιρεία είχε φροντίσει να μας εξασφαλίσει την διαμονή, με ένα άνετο μικρό διαμέρισμα στον καθένα μας, το οποίο ήταν συνδεδεμένο με εξελιγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Το είχα ονομάσει Χαλ, ένας μικρός φόρος τιμής στην πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας που είχα δει ποτέ στην ζωή μου.

Χεχε, επιστημονική φαντασία για την εποχή εκείνη, βέβαια. “2001: A Space Odyssey” του 1968. Πόσο μακρινό ακουγόταν το 2001 όταν γυρίστηκε η ταινία; Τι φανταζόταν ο κόσμος για το μέλλον πίσω στα 1968;

Ανεβαίνω στο τέταρτο επίπεδο του οικοδομήματός μου.

Ο.Σ.14/Δ46. Αυτό είναι το διαμέρισμά μου.

Στέκομαι στην εξώπορτα, μπροστά από το σύστημα σκαναρίσματος προσώπου, τοποθετώντας την κάρτα ασφαλείας στην υποδοχή.

>Καλωσορίσατε... Ο.Σ.14/Δ46, είπε με την κοφτή, ψηφιακή φωνή του η T.N. του διαμερίσματος.

Αν και για μένα ήταν ο Χαλ, για αυτόν ήμουν απλά ένας κωδικός διαμερίσματος. Όπως ήταν ο ένοικος πριν από μένα και ο επόμενος που θα έρθει. Ήμουν τόσο κουρασμένος, που το μόνο που ήθελα αυτή την στιγμή ήταν απλά να κάνω ένα ζεστό ντους, να φάω και να κοιμηθώ.

Χαλ, ετοίμασε το ντους, του έδωσα εντολή με το που πέρασα το κατώφλι του διαμερίσματος

>Ντους.. έτοιμο.. σε.. 15.. δευτερόλεπτα, μου απάντησε με την ψυχρή τυποποιημένη φωνή του

Χαλ, ετοίμασε το γεύμα σε 10 λεπτά, επιλογή μενού τυχαία, του ξαναέδωσα εντολή

>Γεύμα.. τυχαία.. επιλογή.. Ετοιμασία.. σε.. 9.. λεπτά.. και.. 50.. δευτερόλεπτα, αποκρίθηκε άμεσα στην εντολή μου

Θα ήθελα πολύ να γνωρίσω αυτόν τον τύπο που δάνεισε την φωνή του στο σύστημα οικιακής τεχνητής νοημοσύνης και να πιάσω κουβέντα μαζί του, σκέφτηκα.

Κατευθύνθηκα στο μπάνιο, μπήκα στο ντους και άφησα το ζεστό νερό να χαλαρώσει κάθε σημείο του κορμιού μου. Ακριβώς στους βαθμούς που είχα εισάγει στις επιλογές του Χαλ. Τελειώνοντας, βγήκα και πήρα τον δίσκο με το έτοιμο, αχνιστό γεύμα που με περίμενε στην ειδική υποδοχή. Νομίζω ότι δεν θα μπορέσω να συνηθίσω ποτέ την γεύση και την υφή του συνθετικού κρέατος.

Χαλ, απενεργοποίησε το πλέγμα προστασίας, αποκρίθηκα μόλις τελείωσα το φαγητό μου και το πλέγμα προστασίας απενεργοποιήθηκε μπροστά στην δυτική τζαμαρία, με τον κοφτό μηχανικό ήχο της φωνής του Χαλ να το επιβεβαιώνει. Τουλάχιστον αυτό το διαμέρισμα είχε υπέροχη θέα, αποκαλύπτοντας μπροστά μου την μεγαλούπολη με τα τεράστια κτίρια και τον υπερβολικό φωτισμό που έφτανε μέχρι τον ουρανό. Ήθελα να καπνίσω ένα τσιγάρο χαζεύοντας την νυχτερινή όψη του αστικού τοπίου. Πήρα το συνθετικό βιοτσιγάρο μου και πάτησα το κουμπί λειτουργίας. Αφού τράβηξα μερικές τζούρες, το τοποθέτησα δίπλα στο τραπέζι και το μάτι μου έπεσε στην ολογραμική οθόνη του πίνακα ελέγχου του Χαλ. Η ώρα ήταν 22.36 και η ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2068. Σε 12 μέρες έχουμε Χριστούγεννα…

Χαλ, ενεργοποίησε το πλέγμα προστασίας και σβήσε τα φώτα

>Πλέγμα.. προστασίας.. ενεργοποιημένο.. φώτα.. διαμερίσματος.. κλειστά

Αντε καληνύχτα, Χαλ

>Καλήνυχτα Ο.Σ.14/Δ46