Διαβάσαμε | Ο “κινηματογραφικός” Μίνι Καύσωνας του Μιχάλη Δαγκλή

Διαβάσαμε | Ο “κινηματογραφικός” Μίνι Καύσωνας του Μιχάλη Δαγκλή

Ένα πετράδι ανεκτίμητης αξίας

Ο διευθυντής στο καζίνο του Ελληνικού δολοφονείται με βάναυσο τρόπο. Οι κακές γλώσσες λένε πως εκτελέστηκε από τον υπόκοσμο. Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ανακαλύπτει πως από το γραφείο του άντρα έχει κλαπεί η Ομορφιά του Κόσμου, ένα πετράδι αξίας εκατομμυρίων.

Ένας ερωτευμένος με ένα κουτό σχέδιο

Ο Ντάνι ζει μια αδιάφορη, χωρίς νόημα ζωή. Κρυφά ερωτευμένος με μια συνάδελφο του από τη δουλειά, αποφασίζει να τη βρει στο νησί, όπου θα περάσει το καλοκαίρι της δουλεύοντας σαν εθελοντής στην πυροσβεστική.

Η πιο καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε ποτέ την Ελλάδα

Η σπείρα που έκλεψε το πετράδι θα βρει καταφύγιο στο ίδιο νησί, τη στιγμή που ξεσπά μια πελώρια φονική πυρκαγιά, κόβοντας κάθε διέξοδο. Η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να επιδεινώνουν το ολοκαύτωμα. Ο Ντάνι βρίσκεται παγιδευμένος μαζί με την κοπέλα των ονείρων του, καθώς ένα τσούρμο από αδίστακτους μαχαιροβγάλτες τους καταδιώκει, σε μια κούρσα ενάντια στον χρόνο.

-Ένα ρομάντζο σπαρμένο με σφαίρες, αίμα και φωτιά- 

Lights… Camera… ACTION!

Ναι, καλά διαβάσατε! Μην προβληματίζεστε όμως, για άρθρο βιβλιοπαρουσίασης πρόκειται, μιας και ειλικρινά δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω να γράφω για το τελευταίο βιβλίο του Μιχάλη Δαγκλή “Μίνι Καύσωνας” χωρίς να χρησιμοποιήσω κινηματογραφική ορολογία. Όσοι από εσάς διαβάζετε αυτή την στιγμή το παρόν άρθρο, και τυγχάνει να παρακολουθείτε την συγγραφική πορεία του Μιχάλη Δαγκλή, ξέρετε πολύ καλά ήδη τον τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας επιλέγει να δομήσει το έργο του κάθε φορά. Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα περίπτωση Έλληνα συγγραφέα, ο οποίος χωρίς να διστάζει στιγμή, μεταφέρει στο χαρτί τις ιστορίες του, δουλεύοντας αυτές και διυλίζοντας τες μέσα από το προσωπικό φίλτρο του το οποίο είναι “κατασκευασμένο” από όλη την αυτή την λογοτεχνική και κινηματογραφική κουλτούρα με την οποία μεγάλωσε και εξακολουθεί να υπηρετεί, τόσο ως αναγνώστης και θεατής όσο πλέον και ως δημιουργός.

Πάμε να δούμε όμως ένα προς ένα το τελευταίο του βιβλίο “Μίνι Καύσωνας” το οποίο κυκλοφόρησε προς τα τέλη της χρονιάς που μας πέρασε…

Μετά το πολύ επιτυχημένο εγχείρημα του “Η τελευταία νύχτα της Αδέρας” που κυκλοφόρησε το 2020, επίσης από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, ο Μιχάλης Δαγκλής επέστρεψε με ένα νέο μυθιστόρημα το οποίο χαρακτηρίζεται από έντονη -σχεδόν εξωφρενική- περιπέτεια, μυστήριο, σασπένς αλλά και έρωτα. Ναι και έρωτα, μην αμφιβάλλετε, μιας και ο τρόπος που δίνετε μέσα στο βιβλίο είναι πραγματικά καλοδουλεμένος και μπορώ να πω ότι προσδίδει στην ιστορία.

Ακολουθώντας την ζωή του πρωταγωνιστή μας, του Ντάνι, μπαίνουμε μέσα σε ένα λογοτεχνικό “υφαντό” στο οποίο μπλέκουν και δένουν αρμονικά τρεις παράλληλες ιστορίες. Μια καταστροφική πυρκαγιά, η δράση μιας εγκληματικής συμμορίας και ένα ρομάντζο σπαρμένο με… αίμα, σφαίρες και φωτιά, όπως μας ενημερώνει και ο συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Όπως ήδη καταλαβαίνετε, πρόκειται για ένα γρήγορο βιβλίο, το οποίο σε καθηλώνει με την απρόσκοπτη ροή των γεγονότων μέσα στις σελίδες του. Έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία σε κάνουν να μην μπορείς να σταματήσεις και να θέλεις να διαβάσεις όλο και λίγο παρακάτω και λίγο παρακάτω… Όπως είναι φυσικό, σε αυτό βοηθάει ο τρόπος γραφής του Μιχάλη Δαγκλή και το στήσιμο της ιστορίας, καθώς ο αναγνώστης περνάει από κεφάλαιο σε κεφάλαιο. Επίσης, και αυτή την φορά, ο συγγραφέας επιλέγει να χρησιμοποιεί εξιστόρηση μέσα από εναλλαγή πολλών και σύντομων σχετικά κεφαλαίων (37 κεφάλαια στο σύνολο τους), καταφέρνοντας να τα χτίσει με τέτοιο αριστοτεχνικό τρόπο που να μην επηρεάζεται στο ελάχιστο η αναγνωστική απόλαυση ή να δυσχαιρένει τον αναγνώστη στην προσπάθεια του να εγκλιματιστεί με το περιβάλλον του βιβλίου ή να δεθεί με τους χαρακτήρες του...

...Πράγμα το οποίο και με κέρδισε καθώς διάβαζα το βιβλίο. Το γεγονός ότι κατάφερα να δεθώ με τους πρωταγωνιστές του. Θα δείτε πως ξεκινώντας να διαβάζετε, θα χτίζεται -αρχικά- μέσα από την ζωή, την προσωπικότητα και τις επιλογές του πρωταγωνιστή μας όλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ξετυλιχτεί το κουβάρι της ιστορίας, θα προκύψει η αλληλεπίδραση με τους υπόλοιπους χαρακτήρες, θα αναδυθούν τα συναισθήματα και ο ψυχικός τους κόσμος, θα επέλθει το δέσιμο των γεγονότων, η ένταση, το σασπένς, η χαρά, η ελπίδα, η απογοήτευση, η οργή… Ένας οργασμός συναισθημάτων, τα οποία θα προκύψουν από την ανάγνωση του “Μίνι Καύσωνα” και ειλικρινά σας το λέω, είναι κάτι το οποίο δεν περίμενα ποτέ να προκύψει από αυτό το βιβλίο. Από την άλλη όμως υπάρχει και η περιπέτεια. Αγνή, ανόθευτη, old school περιπέτεια που όλοι αγαπήσαμε. Ναι, με όλες τις υπερβολές, τα κλισέ, τις ανατροπές και όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία λατρέψαμε (και εξακολουθούμε να λατρεύουμε) -κυρίως- στις ταινίες δράσης τόσο της δεκαετίας του ’80 όσο και της δεκαετίας του 90! Άλλωστε όπως είπα και προηγουμένως, όσοι παρακολουθείτε τον Μιχάλη Δαγκλή, τόσο συγγραφικά όσο και στα social media ξέρετε ήδη ότι πρόκειται για έναν βαθιά αφοσιωμένο και ενημερωμένο σινεφίλ, ο οποίος σε συνδυασμό με τα αγαπημένα του αναγνώσματα, κυρίως από τις κατηγορίες μυστηρίου και τρόμου, αλλά και την άλλη του μεγάλη αγάπη που είναι τα κόμικς, καταφέρνει αυτές του τις επιρροές να τις αναπλάσει και να τις μετουσιώσει σε κάτι πραγματικά μοναδικό και -επιτρέψτε μου να το πω- πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα.

Οπότε έχουμε ένα βιβλίο το οποίο είναι γρήγορο, είναι άμεσο, διαθέτει γερές δόσεις (μαύρου και μη) χιούμορ, έχει καταιγιστική δράση, φλερτάρει με την ψυχοσύνθεση των πρωταγωνιστών του και είναι τόσο μα τόσο κινηματογραφικό! Και μου άρεσε! Μου άρεσε πάρα πολύ από την αρχή μέχρι το τέλος του. Καθώς διάβαζα, η ιστορία δεν με άφησε να χαλαρώσω σε καμία από τις σελίδες του. Η εξιστόρηση ήταν απανωτές γροθιές στο αναγνωστικό μου “υπογάστριο”. Με μια ομαλή αλλά έντονη γραφή, ξέροντας που να χαλαρώσει (όσο αυτό είναι δυνατό) τον αναγνώστη και που να τον κάνει να κρέμεται με αγωνία πάνω από την κάθε σελίδα, ο Μιχάλης Δαγκλής μέσα από την κινηματογραφικά περιγραφική γραφή του καταφέρνει να παίξει με το μυαλό και να σου στριμώχνει εικόνες μέσα σ’ αυτό. Είναι απόλυτα σίγουρο αυτό που σας λέω, μιας και καθώς θα διαβάζετε παράλληλα θα εκτυλίσσεται και μια ταινία στο κεφάλι σας. Για μένα αυτό το πράγμα είναι επιτυχία!

Γενικότερα, το συγκεκριμένο αυτό βιβλίο μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί έναν φόρο τιμής στην δράση, την περιπέτεια και το σασπένς με τα οποία μεγαλώσαμε, παρακολουθώντας τις αγαπημένες μας ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Ο “Μίνι Καύσωνας” είναι μια νοσταλγική, μια ρομαντική αποτύπωση στο χαρτί όλων αυτών των στοιχείων από τα οποία διέπονταν ταινίες όπως τα Die Hard, Lethal Weapon και πολλές άλλες οι οποίες άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στο παγκόσμιο στερέωμα της ποπ κουλτούρας. Αν περιμένετε κάτι υψηλά λογοτεχνικό, με διάχυτο λυρισμό και ευφάνταστα πλούσιο και ευρηματικό λεξιλόγιο, χάσατε! Εδώ μιλάμε για ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ, κυρίες και κύριοι! Καλογραμμένη -πρωτίστως- περιπέτεια, με δράση και έντονο σασπένς, με εξιστόρηση που της αρμόζει και λεξιλόγιο όπως απαιτείται ανάλογα με την σκηνή, λειτουργώντας καταλυτικά στην ιστορία, αφήνοντας στο τέλος όλους τους αναγνώστες ικανοποιημένους! Εκτός αν όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία σας ανέφερα δεν σας συγκινούν, ούτε σας αγγίζουν οπότε τότε μάλλον θα υπάρξει πρόβλημα με το συγκεκριμένο βιβλίο.

Προχωρώντας θα ήθελα να αναφέρω ακόμα ένα στοιχείο το οποίο παρατήρησα και μου άρεσε και δεν είναι άλλο από την επιλογή του συγγραφέα να δημιουργήσει ένα δικό του σύμπαν μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι ιστορίες που γράφει. Έτσι, μπορώ πραγματικά να μιλήσω για ένα “Daglis-verse” μιας και στον “Μίνι Καύσωνα” θα δείτε να γίνονται αναφορές, έστω και επιδερμικά, σε γεγονότα και τοποθεσίες από προηγούμενα βιβλία του. Μην τρομάζετε, δεν χάνεται κάτι από την ιστορία σε περίπτωση που δεν έχετε διαβάσει κάποια από αυτά. Απλά, για όσους από εμάς τα έχουμε διαβάσει, αποτελεί μια όμορφη προσθήκη που λειτουργεί θετικά μιας και καταφέρνει να μας τοποθετεί μέσα στον χωρόχρονο του συγκεκριμένου “σύμπαντος”.

Φτάνοντας προς το τέλος θα ήταν παράλειψη να μην σχολιάσουμε το υπέροχο εξώφυλλο του βιβλίου το οποίο είναι φιλοτεχνημένο από έναν εξαιρετικό δημιουργό, ο οποίος έχει αρχίσει να μπαίνει δυναμικά και στον χώρο του βιβλίου, και δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Αναγνωστόπουλο! Σε συνεργασία, συγγραφέας και καλλιτέχνης, δημιούργησαν αυτό το κινηματογραφικό ( πως αλλιώς θα μπορούσε, άλλωστε; ) εξώφυλλο που μόνο σε ταινία δράσης των δεκαετιών ’80 και ’90 θα μπορούσε να παραπέμπει. Ένα εξαιρετικό εξώφυλλο, πραγματικά διαφορετικό απ’ όσα έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα στα ελληνικά εκδοτικά δρώμενα, το οποίο σε αρπάζει από τον γιακά και σε πετάει κατευθείαν μέσα στην δράση του βιβλίου. Δράττομαι της ευκαιρίας, σε αυτό το σημείο, για να πω ότι είναι επιτέλους ώρα τόσο οι συγγραφείς όσο και οι εκδοτικοί οίκοι να πειραματιστούν και να τολμήσουν με τα εξώφυλλα των βιβλίων τους, ειδικά αν κινούνται στα χωράφια του ευρύτερου φανταστικού/μυστηρίου κτλ, αφήνοντας επιτέλους πίσω ανέμπνευστές και άνευρες επιλογές που έχουμε δει στο παρελθόν, συνεχίζουμε να βλέπουμε και ειλικρινά δεν θέλουμε να ξαναδούμε στο μέλλον. Οπότε από μένα, kudos στον Μιχάλη Δαγκλή και τον Γιώργο Αναγνωστόπουλο για την ιδέα του εξωφύλλου και την πολύ επιτυχημένη υλοποίηση της.

Δεν θα ήθελα να αναφέρω κάτι άλλο όσον αφορά τον “Μίνι Καύσωνα” του Μιχάλη Δαγκλή, ούτε να αναλύσω κάτι περαιτέρω σχετικά με την ιστορία του. Είναι ένα απολαυστικό βιβλίο το οποίο κατάφερε να μου προσφέρει απόλυτη ψυχαγωγία, απολαμβάνοντας το με την χαλαρότητα που το ίδιο το βιβλίο μου επέτρεψε να το κάνω. Θα ήθελα στο μέλλον να δω και άλλες τέτοιες προσπάθειες στο ελληνικό συγγραφικό τοπίο, όπως αυτή του Μιχάλη Δαγκλή, ο οποίος δεν “μασάει” και τολμάει να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό από όσα έχουμε συνηθίσει ως τώρα. Ένας συγγραφέας με αγνό και πηγαίο ταλέντο που αρέσκεται στο να πειραματίζεται και να ενσωματώνει στα έργα του όλα αυτά τα οποία τον διαμόρφωσαν σαν άνθρωπο, fanboy, αναγνώστη, σινεφίλ…

Μέχρι το επόμενο βιβλίο του, εξερευνήστε τον συγγραφικό κόσμο του Μιχάλη Δαγκλή μέσα από την πολύπλευρη και πολυσύνθετη μυθοπλαστική του ικανότητα και είμαι σίγουρος ότι όλοι θα βρείτε κάτι μέσα από την οπτική του που θα σας γοητεύσει…