Διαβάσαμε | Η τριλογία του Πρώτου Κανόνα, του Joe Abercrombie

Διαβάσαμε | Η τριλογία του Πρώτου Κανόνα, του Joe Abercrombie

Ο Joe Abercrombie είναι ένας Βρετανός συγγραφέας γεννημένος στις 31 Δεκεμβρίου 1974. Το πρώτο του έργο είναι η τριλογία του “Πρώτου Νόμου” (First Law) η έκδοση της οποίας ξεκίνησε το 2006 και ολοκληρώθηκε το 2008, ενώ στην Ελλάδα η έκδοση της τριλογίας ολοκληρώθηκε μέσα στο 2011. Τρία χορταστικά βιβλία, το καθένα με το δικό του ρυθμο και με τα δικά του χαρακτηριστικά που εγώ προσωπικά τα διάβασα ίσως πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη τριλογία με παρόμοιο αριθμό σελίδων. Ο κόσμος που χτίζει ο συγγραφέας είναι μικρός. Δε σε κουράζει με περιγραφές μιας χαοτικής ηπείρου με πολλούς διαφορετικούς λαούς. Όχι ότι είναι πάντα κακό, αλλά γούστα είναι αυτά! Ο κόσμος χωρίζεται στο βορρά (ο Βορράς) που αποτελείται από σκληρούς καριόλ.... εεε, εννοώ μαλλιαρούς τύπους, που θυμίζουν έντονα Σκανδιναβούς Βίκινγκς, τον Νότο (Αυτοκρατορία Γκουρκούλ) με άγριους μελαμψούς τύπους και την κεντρική περιοχή (Μίντερλαντ - Ένωση) με τους καθώς πρέπει “κυριλέ” λευκούς με κάστρα και γυαλιστερές πανοπλίες (ψιλοφλώρους). Ρατσιστικά σχόλια σε 3...2...1....
 


 

Υπάρχουν κι άλλες περιοχές οι οποίες περιγράφονται λιγότερο, γιατί απλά δε μας πολυνοιαζει να πούμε την αλήθεια. Η εποχή είναι κάτι αντίστοιχο του Μεσαίωνα με όλα τα “καλά” που γινόταν τότε σε επίπεδο πολιτικής, πολέμων και συνθηκών διαβίωσης γενικότερα. Ένας... χαμουλης δηλαδή!

Η ιστορία των τριών βιβλίων έχει να κάνει με έναν πόλεμο που ξεσπά ανάμεσα στις τρεις περιοχές, με συνεχόμενες πλεκτάνες, δολοπλοκίες καθώς και μεγάλες αιματηρές συγκρούσεις με ανοιχτές μάχες και πολιορκίες επιβλητικών κάστρων. Οκ, όλα καλά έως εδώ.

Γενικότερα μας αρέσει, ειδικά όταν πρόκειται για ιστορίες φαντασίας, να διαβάζουμε για ανοιγμένα κεφάλια και κομμένα χέρια, καθώς και plot twists με προδοσίες που φτάνουν σε υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης. Ιστορίες που είναι πραγματικά καλογραμμένες και ενδιαφέρουσες, αλλά σε πολλές των περιπτώσεων αυτών, είναι αυτό το κάτι που τους λείπει. Λίγο μαγεία βρε παιδί μου, κανένα περίεργο πλάσμα να τριγυρνάει, μια επική αναζήτηση, σκοτεινές δυνάμεις, ένας μύθος βρε αδερφέ.

Ε, λοιπόν, ακούστε! Εδώ θα τα βρείτε όλα αυτά σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό! Η μυθολογία των βιβλίων είναι απλά επική! Θα διάβαζα πολλά βιβλία για τον “παλιο” κόσμο που περιγράφεται από τον συγγραφέα, ο οποίος συνοπτικά μιλά για ένα κόσμο όπου οι δαίμονες κόβανε βόλτες στον κόσμο μας ανενόχλητοι έως ότου ο Euz, ένας ημίαιμος δαιμονας, τους έκλεισε για πάντα στον κάτω κόσμο δίνοντας στα παιδιά του ικανότητες για την ανοικοδόμηση του κόσμου καθώς και μερικούς περιορισμούς (Πρώτος και Δεύτερος Νομός), όπου απαγορεύεται η επαφή με τον κάτω κόσμο και η κατανάλωση ανθρώπινου κρέατος! Ναι καλά διαβάσατε!! Όμως οι έριδες ανάμεσα στα παιδιά του Euz δεν άργησαν να φανούν με αποτέλεσμα έναν πόλεμο με καταστρεπτικές συνέπειες. Όλα αυτά συνέβησαν πριν πολλά χρόνια από τη στιγμή που εξελίσσεται η τριλογία με αποτέλεσμα όλα αυτά να θεωρούνται απλά μύθοι και ιστορίες για παιδάκια από τους περισσότερους χαρακτήρες. Τα πάντα όμως τρέχουν στο παρασκήνιο και πολύ ζωντανά μάλιστα. Ένα από τα εξαιρετικά στοιχεία της σειράς είναι αυτό το πάντρεμα της ανθρώπινης φύσης και δύναμης με τον κόσμο της μαγείας. Όλο το κομμάτι του fantasy στη σειρά είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο που εκεί που νοιώθεις ότι άρχισε να σου λείπει, εκεί σου δίνει μια γεμάτη δόση από στοιχεία που φτάνουν το επίπεδο της φαντασίας σε άλλο level.

Οι μάγοι που έχουν απομείνει στον κόσμο, τους οποίους οι περισσότεροι θεωρούν απατεώνες, χρησιμοποιούν ικανότητες τις οποίες δεν περιμένεις και πολλές φορές σε αφήνουν άφωνο. Χαρακτήρες που περνάς για κοινούς θνητούς βγάζουν από μέσα τους ένα δαίμονα,στην κυριολεξία! Οι “κακοί” φυσικά δεν πάνε πίσω, χρησιμοποιώντας και αυτοι ικανότητες ιδιαίτερες και μάλλον πρωτότυπες. Στο κομμάτι λοιπόν που έχει να κάνει με το φανταστικό θα ικανοποιήσει και τον πιο φανατικό οπαδό της λογοτεχνίας του φανταστικού που περιμένει να δει ένα spell ένα artifact, ένα summon ρε παιδί μου!Artwork: Andrey Vasilchenko

Στο πρώτο βιβλίο περισσότερο στήνεται το σκηνικό της πλοκής και γνωρίζουμε τους χαρακτήρες που θα μας απασχολήσουν στην ιστορία. Ο συγγραφέας μας μεταφέρει σχεδόν σε όλο το πλάτος του κόσμου του για να γνωρίσουμε τους ήρωες μας, μιας και προετοιμάζει το έδαφος για αυτό που θα ακολουθήσει. Στο δεύτερο βιβλίο η δράση ξεκινά με τον πόλεμο να έρχεται με δρασκελιες, τις δολοπλοκίες να δίνουν και να περνούν και τον μύθο να ζωντανεύει καθώς έχουμε πολλές αναφορές στον παλιό κόσμο και τα γεγονότα που τον σημάδεψαν. Τέλος, στο τρίτο βιβλίο οι μάχες είναι πλέον παντού! Ένα χάος επικρατεί σε όλο τον κόσμο που έχει δημιουργήσει ο συγγραφέας και η πλοκή τρέχει απίστευτα γρήγορα, μιας και οι ανατροπές είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του τρίτου βιβλίου, μέσα στο οποίο οι χαρακτήρες μας θα βιώσουν στο “πετσί” τους όλα τα γεγονότα τα οποία συμβαίνουν!

Αρκετά όμως με το γενικό πλαίσιο της τριλογίας, πάμε τώρα στο πιο ενδιαφέρον κομμάτι της σειράς που δεν είναι άλλο από τους χαρακτήρες. Το χτίσιμο των χαρακτήρων είναι καταπληκτικό, η δουλειά που έχει κάνει ο συγγραφέας φαίνεται από το πρώτο κιόλας βιβλίο όπου σε κάποια στιγμή σταματάς να δίνεις σημασία στην πλοκή και απλά παρασύρεσαι από τους χαρακτήρες. Ο συγγραφέας προτιμά να μιλά για σκληρές και δύσκολες αλήθειες παρά για φθηνά και εύκολα ψέματα (σ.σ. αυτό κάπου αλλού το διάβασα αλλά μου άρεσε!) Υπάρχουν χαρακτήρες στο βιβλίο που αν κάποιος σου τους περιγράψει, το μόνο που θα νιώσεις είναι μίσος και απέχθεια, διαβάζοντας όμως το βιβλίο αρχίζεις και νιώθεις συμπάθεια σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να φτάσει ακόμα και σε επίπεδα λατρείας. Εκτός από τους ήδη πολύ δυνατούς χαρακτήρες, στο βιβλίο υπάρχουν και αυτοί που ξεκινάνε αργά αλλά στην πορεία τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Οι χαρακτήρες μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο πολλές φορές σε κάνουν να νιώσεις τους προβληματισμούς τους, τις εσωτερικές συγκρούσεις τους, τις ανάγκες τους και την επιθυμία για λύτρωση που πολλές φορές δεν έρχεται. Τέλος, ο συγγραφέας, δεν χρυσώνει το χάπι για κανένα χαρακτήρα οι οποίοι έχουν τα καλά τους, τα κακά τους και τα πολύ πολύ κακά τους χαρακτηριστικά, τα οποία δε διστάζει να μας τα δείξει, χωρίς να υπολογίζει το κόστος στην εικόνα ενός ήρωα! Αγαπάμε τον ήρωα μας με τα ελαττώματά του!

Κλείνοντας, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με μία τριλογία η οποία χαρακτήρίζεται από τον πολύ γρήγορο ρυθμό της, τους έντονους χαρακτήρες, τις δυνατές περιγραφές, την μπόλικη βία, αλλά και σεξ. Μια σημαντική προσθήκη για κάθε οπαδό της λογοτεχνίας του φανταστικού και ειδικά του grim fantasy!