Διαβάσαμε | Ο Θησαυρός της Δαμασκού - "Το Όνειρο της Ερήμου"

Διαβάσαμε | Ο Θησαυρός της Δαμασκού - "Το Όνειρο της Ερήμου"


Περιγραφή:
"Μια φορά κι έναν καιρό, ένας άντρας από την Κωνσταντινούπολη ήρθε στη Δαµασκό αναζητώντας χρυσάφι. Διέσχισε ερήµους, οάσεις, ατελείωτους ξηρούς λόφους, µέχρι που έφτασε σε µία πηγή. Γονάτισε µπροστά στο νερό, ζήτησε καθοδήγηση, και µπροστά του εµφανίστηκε µια νεράιδα, αγγελικά πλασµένη. Ταξίδεψαν µαζί, διέσχισαν όλη τη Συρία, µε µόνο όπλο τη συνεργασία τους. Μέχρι που κάποια στιγµή, συνέβη το ανεπανόρθωτο. Ερωτεύτηκαν".

Η περιπέτεια στη Δαµασκό δεν φαίνεται να έχει τελειώσει. Ο Αστέριος καλείται να πάρει µια σηµαντική απόφαση όσον αφορά τον πολυπόθητο θησαυρό του αυτοκράτορα. Η δαιµονική φύση αυτού του πλάσµατος, όµως, δεν είναι το µόνο του πρόβληµα. Ο Ρωµαίος στρατιώτης πρέπει να σωθεί από την κατάρα της Λίλιθ και τη µήνη του χαλίφη.

Υπάρχουν στιγμές που κανείς μπορεί να αισθανθεί δικαιωμένος για τις επιλογές του, ακόμα κι όταν αυτές δεν αφορούν περιπτώσεις που περιστρέφονται γύρω από την προσωπική του ζωή. Επιλογές όπως η ενσυνείδητη πίστη στις δυνατότητες νεαρών δημιουργών που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο του βιβλίου. Η ενασχόλησή μου με τη συγγραφή με ώθησε να αντιληφθώ πως υπάρχουν δυο δρόμοι σχετικά με το πώς μπορεί κανείς να αντιδράσει όταν έργα εκκολαπτόμενων συγγραφέων πέφτουν στην αντίληψή του: είτε να τα αποφύγει (ενίοτε και να τα απαξιώσει), εμμένοντας ευλαβικά στην ασφαλή ζώνη των γνώριμων πεδίων της λογοτεχνίας στα οποία έχει συνηθίσει να περιηγείται, είτε να δείξει εμπιστοσύνη στις διαγραφόμενες ικανότητες ενός νέου ανθρώπου που ενδεχομένως υπολείπεται σε εμπειρία μα που έρχεται με μια φρέσκια οπτική και ανανεωμένο τρόπο σκέψης, για να μας παρουσιάσει έναν κόσμο έτσι όπως εμείς δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Για μένα δεν τίθεται θέμα επιλογής. Έχουμε χρέος να σταθούμε με σεβασμό απέναντί τους. Τα νιάτα κληρονομούν την ίδια τη ζωή. Είναι το αύριο. Είναι ο αρωγός της εξέλιξης που οδηγεί τον κόσμο από την αρχή των πάντων. Η λογοτεχνία θα μείνει πίσω; Στηρίζω, λοιπόν, τους νέους δημιουργούς, διότι γνωρίζω πως οι ρίζες που μόλις ξεκίνησαν να φύονται πρέπει να πάνε βαθιά· γνωρίζω πως δεν υφίσταται δημιουργός υψηλής περιωπής δίχως τείχη ακλόνητης αυτοπεποίθησης να ορθώνονται γύρω του για να μπορεί να σταθεί αυτός πάνω τους.

Μια τέτοια περίπτωση, λοιπόν, για την οποία νιώθω δικαιωμένος είναι η συγγραφέας (και καλή μου φίλη πια) Δανάη Ιμπραχήμ, που υπογράφει τη σειρά "Ο Θησαυρός της Δαμασκού". Πριν δυο χρόνια είχα διαβάσει το πρώτο μέρος, το "Παιχνίδι των Θεών" (μπορείτε να διαβάσετε την άποψη μου εδώ), κι ένιωσα σαγηνευμένος από το ίδιο το έργο αλλά και τις δυνατότητες της δημιουργού που είδα να διαφαίνονται στον όχι και τόσο μακρινό χρονικό ορίζοντα.

Το Όνειρο της Ερήμου, το δεύτερο βιβλίο της σειράς, ήταν όλα όσα περίμενα.

Είναι η συνέχεια ενός ιστορικού μυθιστορήματος φαντασίας που γεφυρώνει δύο ξεχωριστούς κόσμους, την ανατολή και τη δύση, με κομψότητα και ενσυνείδητη πίστη στην αθωότητα. Παίρνει τον μύθο και τον ντύνει με στοιχεία οικεία, με γνώριμες πτυχές της πραγματικότητας, σε ένα ιστορικό πλαίσιο που εξάπτει τη φαντασία και κεντρίζει την περιέργεια. Μας μυεί στην κουλτούρα και τον ξεχωριστό τρόπο σκέψης των Ομεϋαδών, δίχως επιτήδευση, κι αυτό για μένα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της Δανάης Ιμπραχήμ. Γεφυρώνει την ανατολή και τη δύση καταρρίπτοντας με πυγμή και θράσος το χάσμα που οι παλαιότερες γενιές φρόντισαν να διατηρήσουν ανοιχτό. Οι θρησκείες και οι λαοί, άλλωστε, έχουν πάνω απ' όλα σαν βασικό πυρήνα τους τον άνθρωπο, επομένως, το ερώτημα για το αν τελικά μας χωρίζει κάτι ουσιωδώς χάνει την ισχύ του και συρρικνώνεται μπρος στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Πρόκειται για ένα έργο που συνδυάζει το ανατολίτικο μυθικό στοιχείο με το ιστορικό υπόβαθρο της αραβοκρατούμενης Δαμασκού, διαποτίζοντάς τα με εμβόλιμα στοιχεία ρομαντισμού και φαντασίας. Ακολουθούμε τις περιπέτειες των ρωμαίων Αστέριου και Σπανού, που έχοντας ως σύντροφο την κόρη του χαλίφη Μωαβία Α’, Ααζίν, συνθέτουν τον δικό τους παραμύθι καθώς προσπαθούν να επιστρέψουν στη Δαμασκό, έχοντας στα χέρια τους έναν θησαυρό αμύθητης αξίας. Το βιβλίο βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη των χαρακτήρων (είναι αδύνατον να μην τους συμπαθήσεις έστω) και στην ανάδειξη της κουλτούρας των Σαρακηνών, μέσω φανταστικών στοιχείων που συναντάμε σε έργα όπως οι Χίλιες και Μια Νύχτες.

Ενδεικτικό χαρακτηριστικό της δουλειάς αλλά και του επιπέδου γραφής της Δανάης είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ένας χαρακτήρας που να μη φαντάζει αληθινός μέσα στο βιβλίο. Νοιάζεσαι κυριολεκτικά για την τύχη τους. Η Ααζίν είναι απλά υπέροχη (και άκρως ερωτεύσιμη, το ομολογώ), ο Σπανός είναι ο πλέον συμπαθής χαρακτήρας, ο Αστέριος η ιδανική παγίδα για να ταυτιστεί κανείς, ο Ιμπραχήμ, ο Γιαζίντ, η Ιστάρ, η Ζαχρά, ακόμα και νέα πρόσωπα όπως η Μαϊσούν και ο Ιωάννης δεν σου αφήνουν περιθώριο παρά να δεθείς μαζί τους. Γενικά όλη η ουσία του βιβλίου, πέραν της αναζήτησης του θησαυρού, είναι στις σχέσεις των χαρακτήρων αλλά και την αλληλεπίδραση του χαλιφάτου με τον περίγυρο και τα τεκταινόμενα που αφορούν την αυλή.

Τρανταχτά αρνητικά στοιχεία στο βιβλίο δεν βρήκα, παρά δυο τρία πταίσματα που τα ξεπέρασα με συνοπτικές διαδικασίες, (για παράδειγμα η πρώτη επαφή με το υπερφυσικό έληξε κάπως απότομα -στη συνέχεια όμως η συγγραφέας μας αποζημιώνει και με το παραπάνω- και η βολική απόφαση του Σαΐντ να δεχθεί ξένους στο σπιτικό του υπερβολικά γρήγορα). Κατά τα άλλα τα πάντα κυλούν ήρεμα και στρωτά, με συνέπεια, στρωτή, άψογη ροή και δίχως βιασύνες να οδηγούν άτσαλα την πλοκή. Προσωπικά έμεινα πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και δηλώνω γοητευμένος από τη σειρά. Ανυπομονώ να δω την κατάληξη της ιστορίας αλλά και των αγαπημένων μου πια ηρώων.

Όσοι και όσες επιθυμείτε να κάνετε ένα πρώτο βήμα στον χώρου του φανταστικού ή θέλετε να μάθετε τα μυστικά της αυλής του χαλιφάτου της Συρίας και να ταξιδέψετε στην ανατολή, γνωρίζοντας παράλληλα τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες που έπλασε η Δανάη, δώστε μια ευκαιρία σ' αυτό έργο (και στη σειρά εν γένει). Θα στηρίξετε μια δημιουργό που τα κείμενά της διαψεύδουν το νεαρό της ηλικίας της και παράλληλα θα γνωρίσετε έναν κόσμο που έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά.