"Ο Μυστικός Κόσμος και ο Γνωστικός Βάτραχος" του Παναγιώτη Κολοκοτρώνη

"Ο Μυστικός Κόσμος και ο Γνωστικός Βάτραχος" του Παναγιώτη Κολοκοτρώνη

Ένα μαγικό παραμύθι για παιδιά, που ο χρόνος δεν ενόχλησε,
έκαναν πέρα μια γενιά, να μεγαλώσουν ξέχασαν, κανείς δεν τα εμπόδισε
…“

Ο θρύλος λέει πως κάποτε υπήρξε ένα παιδί, που μόνο του κατάφερε όσα δεν μπόρεσε ποτέ κανείς. Μπήκε σε μέρη μυστικά, που ύστερα σφράγισαν ξανά. Έδωσε μάχες που γίναν έπη και έτσι σκόρπισαν σαν γνώση στις επόμενες γενιές. Ταξίδεψε απ’ τη σπορά ως την καρποφορία της ψυχής, για να βρει ένα πράγμα μόνο: Την αλήθεια.

Όλα τα ωραία όμως έχουν και ένα τέλος. Ο μυστικός κόσμος δεν είναι αυτό που όλα δείχνουν. Δεν είναι μέρος για παιδιά, είτε μεγάλα, είτε μικρά. Γιατί πολύ απλά από κει, κανείς δεν μπόρεσε να βγει και ό,τι ανοίξεις, όλο και κάτι θα σε βρει…
 


 

Ένα από τα πράγματα που με χαροποιούν περισσότερο, όταν αποφασίζω ποια καινούργια βιβλία θα αγοράσω, είναι αυτή η αίσθηση που έχω ότι ανάμεσα στις επιλογές μου βρέθηκε και κάποιο περισσότερο “ιδιαίτερο” βιβλίο. Ναι, το “Ο Μυστικός Κόσμος και ο Γνωστικός Βάτραχος” του Παναγιώτη Κολοκοτρώνη είναι ένα από αυτά και θα σας μιλήσω για αυτό σήμερα…

Το συγκεκριμένο βιβλίο, όπως αναφέρει και στο εξώφυλλο του είναι “ένα μαγικό παραμύθι, ένα αλληγορικό ταξίδι, για μικρά και μεγάλα «παιδιά» που θέλουν να βρουν τον εαυτό τους”. Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο δεν είναι εύκολο, αν και πολύ εύκολα διαβάζεται. Οι αλληγορίες με τις οποίες προσπαθεί να πειραματιστεί στο κείμενο του ο συγγραφέας, οι εικόνες, οι διάλογοι, τα σύμβολα είναι όλα μέρος ενός ευρύτερου συνόλου το οποίο προσπαθεί να σε οδηγήσει στην Αλήθεια της ιστορίας του. Αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός του βιβλίου, διαβάζοντάς το. Να κάνεις μια βουτιά στον εαυτό σου, μια ενδοσκόπηση στα σκοτεινά βάθη του υποσυνειδήτου και να προσπαθήσεις να αποκωδικοποιήσεις τα νοήματα, τις αλήθειες και την σοφία που υπάρχουν διάσπαρτα μέσα στις σελίδες του.

Δεν το κρύβω ότι με ιντριγκάρουν αυτού του είδους τα βιβλία. Κατανοώ ότι ο κάθε αναγνώστης μπορεί να τα αντιλαμβάνεται βάση των δικών του κριτηρίων και να τα “οικειοποιείται” μέσα του αναλόγως, διαμορφώνοντας έτσι την δική του Αλήθεια και κρατώντας αυτό που θεωρεί σημαντικό και χρήσιμο για τον ίδιο!

Πέρα από αυτό όμως πιστεύω πως πίσω από τις αράδες των λέξεων και τις περιγραφές κρύβεται πάντα η Μία Αλήθεια. Αυτή που ο συγγραφέας θέλει να περάσει προς τους αναγνώστες χρησιμοποιώντας αλληγορίες και κωδικοποιημένες μορφές εξιστόρησης. Αν με ρωτάτε; Σίγουρα το καταφέρνει με τον τρόπο του. Αν και πρόκειται για ένα μικρό βιβλίο, μια μαγική παραμυθένια διήγηση, είμαι σίγουρος ότι θα σε κάνει να σκεφτείς πολύ. Θα πιάσεις τον εαυτό σου να προσπαθεί να αναλύσει και βρει το κλειδί πίσω από το νόημα της ιστορίας.

Αν δεν το βρεις; Μην στεναχωριέσαι. Πάλι κερδισμένος είσαι γιατί επέλεξες να διαβάσεις και να απολαύσεις μια πανέμορφη ιστορία. Όπως και να το εκλάβεις είναι μια κατάσταση win-win με το “Ο Μυστικός Κόσμος και ο Γνωστικός Βάτραχος”.

Θα επανέλθω προς το τέλος όσον αφορά το νοηματικό κομμάτι του βιβλίου…

…αλλά τώρα θέλω να πάμε και στο ίδιο το βιβλίο, αυτό καθαυτό. Με γοήτευσε η δομή και ο τρόπος γραφής του. Τολμώ να πω ότι ο λόγος είναι αριστουργηματικά δομημένος, καταφέρνοντας να αγγίξει, στο μεγαλύτερο μέρος του μια poeme en prose αισθητική.

“Η φύση ένα ανοιχτό βιβλίο, μα ο άνθρωπος έχει ξεχάσει να διαβάζει”, συνέχισε τότε το αρνί με πιο καθαρή φωνή. “Έχει πετάξει το κλειδί, έχει φορέσει το πετσί, ποιος είναι έχει ξεχάσει. Μα θα έρθει μια στιγμή στερνή, που το όνειρο θα πιει πνοή και από την λήθη θα ξανασηκωθεί. Μπορεί να ξαναγεννηθεί, μπορεί να θυμηθεί, μπορεί να μην ξυπνήσει...”

Αξιοθαύμαστος ο χειρισμός της γλώσσας, έτσι δεν είναι; Πιστέψτε με, καθώς θα διαβάζεται θα σας αφήνει αυτή την γλυκιά λυρικότητα, αυτή την μελίρρυτη ροή στην εξιστόρηση. Σίγουρα ένα στοιχείο το οποίο δεν έπεσε τυχαία στην σκέψη του συγγραφέα, αλλά εξυπηρετεί και αυτό με τον τρόπο του την “μαγεία” μέσα στο βιβλίο.

Ένα άλλο κομμάτι που θα ήθελα να επισημάνω και αξίζει συγχαρητηρίων είναι το artwork του βιβλίου. Ότι, ο αναγνώστης, θα παρατηρήσει σε αυτό, είναι αποκλειστικά προϊόν της δουλειάς του Παναγιώτη Κολοκοτρώνη. Από το υπέροχο εξώφυλλο, το οποίο προσωπικά θεωρώ εξαιρετικά ταιριαστό, με αυτή την μυστικιστική, εσωτερική προσέγγιση του εως και τα αρχιγράμματα στην αρχή του κάθε κεφαλαίου. Όλα είναι σχεδιασμένα και τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο που μας δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει όραμα και νόημα πίσω από την δημιουργία της ιστορίας του “Ο Μυστικός Κόσμος και ο Γνωστικός Βάτραχος”.

Μπορεί να υπήρξα κάπως γενικόλογος για αυτό το βιβλίο, αλλά πιστέψτε με δυσκολεύτηκα στο τι πρέπει και τι όχι να σας πω για την ιστορία του. Οπότε αποφάσισα πως είναι καλύτερα να πάρετε μόνοι σας το μονοπάτι που οδηγεί σε αυτό το μυητικό ταξίδι μέχρι το τέλος του βιβλίου. Θα συναντήσετε μέρη, παράξενους χαρακτήρες, κρυμμένες αλήθειες. Ο καθένας εξυπηρετεί τον σκοπό του προς την ολοκλήρωση και την αποκάλυψη της Αλήθειας, μέσα από μια αλληλουχία συναντήσεων, συζητήσεων και αναζήτησης νοημάτων που συμβαίνουν σε μια λογική (ή τυχαία, άραγε; ) σειρά… Το “ταξίδι”, η Φύση, το Όνειρο, όλα γίνονται ένα μέσα στις σελίδες του. Δεν μπορώ να σας πω άλλα. Θα σας κλέψω την χαρά του να συμμετάσχετε και εσείς σε αυτή την “μαγική” περιπέτεια…

Εγώ προσωπικά, θα αποτολμήσω και μια δεύτερη περιπλάνηση στο Μαγικό κόσμο του βιβλίου. Ίσως καταφέρω να δω και άλλα πράγματα που τα “μάτια” του συμβατικού κόσμου της Πραγματικότητας δεν μου επέτρεψαν να αναγνωρίσω την πρώτη φορά...

H Αλίκη πρώτα έπεσε στην κουνελότρυπα και μετά πέρασε μέσα από τον καθρέφτη στην άλλη πλευρά για να αναζητήσει αυτό που ήταν αθέατο στην “πραγματικότητα” του κόσμου της. Ο Παναγιώτης Κολοκοτρώνης σας δίνει την ευκαιρία αυτή με το “Ο Μυστικός Κόσμος και ο Γνωστικός Βάτραχος” να ζήσετε μια ανάλογη αλληγορική και μυητική περιπλάνηση.

Εκμεταλλευτείτε το!