Διαβάσαμε | "Η Φλόγα της Ελεγκάντι" της Χριστίνας Ψύλλα

Διαβάσαμε | "Η Φλόγα της Ελεγκάντι" της Χριστίνας Ψύλλα


Περιγραφή βιβλίου

Πέρασα μέσα από ένα βιβλίο, σε έναν κόσμο όπου τα μαγικά πλάσματα θεωρούνται φυσιολογικά. Μου λένε ότι ανήκω σε μια φυλή ανθρώπων προικισμένων να τιθασεύουν τα στοιχεία της ύλης και του νου.

Εγώ, όμως, δεν έχω καμία μαγική δύναμη· ή τουλάχιστον, έτσι πίστευα. Ανεξιχνίαστες επιθέσεις, ανεκπλήρωτοι έρωτες και μοχθηρές συνωμοσίες σκεπάζουν τη Νημφαιά Ακαδημία. Η ερώτησή μου είναι μία: Αφού δεν ήμουν μέρος της ιστορίας, γιατί πολλά από αυτά με αφορούν;

Βρέθηκα εδώ για κάποιον λόγο.

Είμαι η Ελίζ Γουάιτ. Είμαι το απαγορευμένο, ο μύθος σας, και θα διεκδικήσω τη θέση μου σε αυτόν τον κόσμο.
 


 

Το βιβλίο “Η Φλόγα της Ελεγκάντι” είναι το πρώτο μέρος της  τριλογίας που αφορά τη Νημφαιά Ακαδημία. Η Χριστίνα Ψύλλα κατάφερε με το ντεμπούτο της να πείσει τον αναγνώστη ότι διαθέτει συγγραφικές ικανότητες και ζωηρή φαντασία!

Το βιβλίο ανήκει στην κατηγορία των Young Adult και θεωρώ ότι στέκεται εκεί επάξια και μάλιστα πολύ περήφανα. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, έχουμε να κάνουμε με νεαρούς πρωταγωνιστές, που σπουδάζουν σε μια ακαδημία μαγείας, η οποία βρίσκεται μέσα σε έναν εξίσου μαγικό κόσμο. Στον ίδιο κόσμο, εκτός από τους ανθρώπους, ζούνε διάφορες φυλές (φαντάσματα, δαιμόνια, νεράιδες, νύμφες). Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, η Ελίζ Γουάιτ,  μπαίνει στον κόσμο αυτόν, καθώς διαβάζει ένα βιβλίο. Αρχικά, δεν καταλαβαίνει τι έχει συμβεί και προσπαθεί να μάθει γιατί και πώς βρέθηκε εκεί. Οι απαντήσεις που θα βρει, θα την εκπλήξουν. Σε όλη της αυτή την προσπάθεια, έχει δίπλα της νέες φίλες, που γνωρίζει στον κόσμο της Ακαδημίας, αλλά και τον Στεφάν, ένα μυστηριώδες αγόρι, που με κάποιον απροσδόκητο τρόπο βρίσκεται πάντα δίπλα της.

Το world building φαίνεται πως είναι πολύ δουλεμένο και ξεκάθαρο στο μυαλό της συγγραφέως. Διαβάζοντας, είχα την εντύπωση, πως καθώς έγραφε ήξερε πάρα πολύ καλά κάθε τόπο που περιέγραφε και κάθε φυλή, σαν να τα είχε δει με τα ίδια της τα μάτια. Σίγουρα, υπάρχουν αρκετά ακόμη πράγματα που περιμένω να δω εκτενέστερα στα επόμενα βιβλία της σειράς και σίγουρα είναι ένας κόσμος που μου προκάλεσε το ενδιαφέρον.

Οι χαρακτήρες είναι τυπικοί έφηβοι, αρκετές φορές παρορμητικοί (υπάρχει, δηλαδή, το στοιχείο του να δρουν χωρίς να σκέφτονται εις βάθος, αλλά δικαιολογείται λόγω της ηλικίας τους), που ο καθένας προσπαθεί να πετύχει τους στόχους του. Βέβαια, ο αναγνώστης εξ αρχής, αγνοεί κάποια στοιχεία της ιστορίας, που του αποκαλύπτονται αργότερα και που εξηγούν συμπεριφορές. Το μεγαλύτερο μέρος της αφήγησης γίνεται μέσα από την πρωταγωνίστρια σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Υπάρχουν και λίγα κεφάλαια που μας δίνουν την οπτική και άλλων προσώπων, σε μερικά κρίσιμα σημεία. Σε γενικές γραμμές, η Ελίζ με έκανε να ταυτιστώ μαζί της, να νιώσω αγωνία, θυμό, πόνο, έρωτα, οργή και γενικά ο αφηγηματικός τρόπος ήταν τέτοιος που με μεγάλη ευκολία μπόρεσα να μπω στο μυαλό της και να την νιώσω.

Η γραφή θεωρώ πως είναι κατάλληλη για το συγκεκριμένο είδος βιβλίου. Αν και είναι η πρώτη δουλειά της συγγραφέως, διαθέτει ωριμότητα, είναι γρήγορη, χωρίς να αναλώνεται σε λεπτομέρειες και γενικά το βιβλίο έχει την ιδιότητα να σε παρασέρνει και να σε κάνει να γυρνάς γρήγορα τις σελίδες. Αυτό βέβαια, για εμένα, είχε κάποιο μικρό κόστος, σε μερικά σημεία, όπου θα ήθελα να δω μερικά ακόμη πράγματα και να μπω λίγο πιο βαθιά στα γεγονότα, τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ηρώων.

Αξίζει να επισημάνουμε ακόμη, ότι το βιβλίο διαθέτει ενσωματωμένο καλαίσθητο χάρτη και ότι γενικά είναι μια έκδοση πολύ προσεγμένη, με όμορφο εξώφυλλο που σε προδιαθέτει θετικά για το τι πρόκειται να διαβάσεις. Ακόμη και ο τίτλος σου τραβάει την προσοχή: αναρωτιέσαι  τι να σημαίνει “Ελεγκάντι”; Και η φλόγα τι ρόλο παίζει;

Από την ιστορία δεν λείπουν οι ανατροπές και οι αποκαλύψεις, που αγαπώ πολύ ως αναγνώστρια. Το τέλος είναι αυτό που πρέπει να είναι, για να σε αφήσει να περιμένεις με αγωνία το επόμενο βιβλίο. Εν κατακλείδι, μπορώ να πω ότι πρόκειται για μια πολύ ωραία δουλειά, ένα ανάγνωσμα που διαβάζεται ευχάριστα και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι οι νέοι –ηλικιακά και συγγραφικά- Έλληνες έρχονται δυναμικά με δουλειές που ξεχωρίζουν!

 

Χριστίνα M. Ψύλλα

Η Χριστίνα Μαρία Ψύλλα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997. Έχει διακριθεί πολλάκις ως Πανελλήνια Πρωταθλήτρια στο Τάε Κβον Ντο και σπουδάζει Στατιστική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τώρα βέβαια, θα αναρωτιέστε τι σχέση έχει με τη συγγραφή ενός βιβλίου. Το ίδιο απορούσε και εκείνη, μέχρι που το έργο της ολοκληρώθηκε και ανακάλυψε ότι ήταν ο εαυτός της. Οι σκέψεις, τα λόγια της, η ιστορία που ήθελε να πει στον κόσμο.Επίσης, απολαμβάνει τα ταξίδια και το σινεμά. Κατά πάσα πιθανότητα θα τη βρείτε σε μία από τις αίθουσες να κλαίει με το τέλος της ταινίας. Αν δεν είναι εκεί, τότε θα έχει έρθει η άνοιξη, και θα είναι έξω να την εξερευνήσει.