Διαβάσαμε | Η Εποχή του Κυνηγιού
Aκούγονται διάφορες φήμες για το δάσος που εκτείνεται πέρα από το βορειοδυτικά προάστια της μεγάλης πόλης του Κιάπονσκανς. Τα πελώρια δέντρα του, οι απύθμενες λίμνες του και οι απόκρημνες πλαγιές του φιλοξενούν ανεξερεύνητα μυστικά που ακόμη και η επιστημονική κοινότητα της πόλης διστάζει να προσεγγίσει. Όλα, όμως, αλλάζουν μετά την ίδρυση της Σχολής Πειραματικών Σπουδών του Κιάπονσκανς, που οικοδομείται και λειτουργεί στο εσωτερικό του δάσους.
Φιλοπερίεργοι νέοι, θαυμαστές του αγνώστου και της αδρεναλίνης, ηλικίας από δεκαεννέα έως είκοσι δύο ετών, αποφασίζουν να φοιτήσουν στη σχολή με την ελπίδα να ανακαλύψουν κάποια από τα μυστικά της περιοχής. Ανάμεσά τους οι από χρόνια φίλοι Ντάντε Ρίεσσεν και Λίλιμπεθ Έβερς. Κανένας όμως δεν έχει προβλέψει πως ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος και πιο άμεσος από τις αρχικές εκτιμήσεις της τοπικής κυβέρνησης, προχωρώντας έτσι στην πλήρη έκθεση των φοιτητών σε απειλές που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.
Η Εποχή του Κυνηγιού είναι ένα βιβλίο φαντασίας που μου τράβηξε το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή από τότε που άρχισα να αναζητώ έργα της εγχώριας σκηνής. Λίγο το ζοφερό εξώφυλλο, λίγο ο μυστηριώδης τίτλος, σύντομα βρέθηκα στο σημείο να διαβάζω κριτικές για το βιβλίο, όπου γρήγορα διαπίστωσα πως το πόνημα της Έρσης Λάβαρη χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από μεγάλη μερίδα του αναγνωστικού κοινού. Νοερά σημείωσα μέσα μου την πιθανότητα να είναι ένα έργο εφηβικής λογοτεχνίας που θα με ενδιέφερε να εντάξω στη συλλογή μου. Έτσι, ήρθε ο καιρός που βρέθηκα στην κατάλληλη όρεξη και διάθεση να το διαβάσω, και αποφάσισα να προμηθευτώ την αναθεωρημένη έκδοση του e-book ώστε να γράψω λίγα λόγια για την εμπειρία που αποκόμισα κατά την ανάγνωσή του.
Καταρχάς θα πρέπει να υπογραμμίσω πως πρόκειται, κατά βάση, για ένα ρομαντικό βιβλίο φαντασίας. Επομένως, είναι ένα έργο που απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό, σε αναγνώστες που εκτιμούν την εκβάθυνση των συναισθημάτων και απολαμβάνουν να παρακολουθούν την ανάπτυξη των χαρακτήρων, ενόσω η ιστορία εκτυλίσσεται και η πλοκή αποκαλύπτεται. Η Εποχή του Κυνηγιού γράφτηκε για ανθρώπους που αγαπούν τις ιστορίες στις οποίες οι σχέσεις παίζουν τον κύριο και πρωταρχικό ρόλο, για αναγνώστες που η αγωνία τους κορυφώνεται όταν το δράμα των πρωταγωνιστών φτάνει σε κρίσιμο σημείο.
Ξεκινώντας την ανάγνωση, εξεπλάγην από το πόσο καλογραμμένο είναι το βιβλίο. Μου φαίνεται απίστευτο πως το κείμενο το υπογράφει μια κοπέλα 18-20 χρονών. Ο τρόπος γραφής της συγγραφέως, εκτός του ότι διαθέτει ροή, ευχέρεια γραπτού λόγου και δεξιοσύνη, αποπνέει μια ωριμότητα που εκπλήσσει. Έχει πετύχει, βλέπετε, στην ουσία: η καρδιά της ιστορίας βρίσκεται στο σωστό σημείο. Οι χαρακτήρες, ο Ντάντε, ο Όσσιεν και ο Κάιν, δε σου αφήνουν περιθώρια επιλογής. Σε αναγκάζουν να νοιαστείς γι’ αυτούς. Έχουν ψυχή, έχουν αισθήματα, έχουν προσωπικότητα. Υπάρχουν, δίνουν πνοή ζωής στις σελίδες. Ταυτίζεσαι με την οπτική τους, σε παίρνουν από το χέρι και σε οδηγούν ως το τέλος του βιβλίου. Κι αυτό είναι κάτι που λίγοι συγγραφείς, δημιουργοί με τα διπλάσια χρόνια εμπειρίας από την Έρση Λάβαρη, το έχουν επιτύχει στον ίδιο βαθμό. Επομένως, δεδομένου πως το κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι ο έρωτας σε φανταστικό πλαίσιο, θεωρώ πως η ιστορία τα πήγε περίφημα στο βασικότερο σημείο, στο συναίσθημα, το στοιχείο που κατά τη γνώμη μου αποτελεί το κυρίαρχο συστατικό κατά το οποίο επιτυγχάνεται η ταύτιση με τους χαρακτήρες. Η ιστορία αγάπης που αναπτύσσεται στις σελίδες της Εποχής του Κυνηγιού αγγίζει ευαίσθητες χορδές και εν τέλει συγκινεί.
Στην αρχή περίμενα να ακολουθήσουμε τα χνάρια μιας ιστορίας που θα θύμιζε ένα εφηβικό Χάρι Πότερ (με την είσοδο των ηρώων στο πανεπιστήμιο, τα προβλήματα με τα ναρκωτικά κτλ), όμως στη συνέχεια έγινε η ανατροπή και κατάλαβα πως η συγγραφέας στόχευε σε ένα πιο ενήλικο κοινό, δίχως να φοβάται να χαρίσει στον αναγνώστη και τολμηρές σκηνές, μεταξύ άλλων, με περιστατικά αιφνιδιαστικής βίας και έντονης σεξουαλικότητας. Επίσης, εντόπισα αρκετές ωραίες ιδέες στο βιβλίο. Γενικά όλο το concept με τα πολεμοχαρή Τάγματα των Κυνηγών και την επιστροφή στα πρωτόγονα ένστικτα, τη μεταξύ τους προστριβή, τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις της ιεραρχίας που θυμίζει αγώνα κυριαρχίας μεταξύ των μελών μιας αγέλης λύκων, το βρήκα πολύ ενδιαφέρον και έξυπνο.
Τώρα, όσον αφορά τα πράγματα που δεν με ικανοποίησαν και τα οποία θα ήθελα να δω διαφορετικά. Είναι ορισμένα σημεία της πλοκής που βρήκα αταίριαστα από άποψη αληθοφάνειας. Κάποιες αποφάσεις και συμπεριφορές δεν εξηγούνται επαρκώς και δίνουν την εντύπωση πως βρίσκονται εκεί για να εξυπηρετήσουν την πλοκή. Εμφανίζονται κατά τη ροή της ανάγνωσης και ενώ δεν ξενίζουν απαραίτητα, είναι αρκετά φανερά ως στοιχεία ώστε να μην αγνοηθούν. Προσωπική μου άποψη: Δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Θα ήταν άδικο να χρεώσω την ύπαρξή τους ως σφάλμα στη δημιουργό. Ουσιαστικά αντικατοπτρίζουν το νεαρό της ηλικίας της και την έλλειψη εμπειρίας που διέθετε τη στιγμή σύλληψης του βιβλίου. Στερούν από την ιστορία πόντους συνέπειας, σίγουρα, μα δεν κατορθώνουν να καταστρέψουν την εμπειρία διότι αποτελούν ένα σύνολο επιλογών που αφορούν χαρακτηριστικά κοσμοπλασίας. Άνετα διορθώνονται σε κάποια μελλοντική επανέκδοση, με λίγα λόγια. Η ουσία είναι πως το βιβλίο διαθέτει ψυχή, διαθέτει συναίσθημα, είναι αυθεντικό, κι αυτό είναι το στοιχείο στο οποίο θέλω να επιμείνω. Αποτελεί προϊόν πνευματικού μόχθου μιας νεαρής κοπέλας που ξεχειλίζει από ταλέντο και μεράκι, μιας δημιουργού που έχει θάρρος, ικανότητα και απεριόριστες δυνατότητες. Κι αυτό το γεγονός, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι ένα από τα ουσιαστικότερα επιτεύγματα που μπορεί να επιτύχει κάποιος.
Αν σας αρέσει η σκοτεινή φαντασία, αν επιθυμείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο που υμνεί τον έρωτα και την αγάπη, δίχως να ταλανίζεται από ταμπού και στερεότυπα, που δεν διστάζει να παρουσιάσει με γλαφυρό τρόπο τη σχέση μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, αυτό το μυθιστόρημα είναι για εσάς. Το δίχως άλλο αξίζει να στηρίξετε μια νεαρή δημιουργό που τολμά να ρισκάρει και που έχει όλο το μέλλον μπροστά της, για να δουλέψει με πάθος και προσήλωση ώστε να παραδώσει στους αναγνώστες έργα υψηλής λογοτεχνικής αξίας.