"Το Δάσος με τα Πέπλα", Ειρήνη Μαντά

"Το Δάσος με τα Πέπλα", Ειρήνη Μαντά

Πληροφορίες έκδοσης

Συγγραφέας: Ειρήνη Μαντά
Τίτλος: Το Δάσος με τα Πέπλα
Εκδόσεις: Nightread
Ημερομηνία έκδοσης: 17/10/2017
Σελίδες: 384

 

Περίληψη

"Δεν είχε κάνει παρά μονάχα λίγα βήματα μέσα στο Δάσος και όλα τα Πέπλα άρχισαν να αναδεύονται, σαν τα φίδια από μέσα τους να συστρέφονταν και να ξεκουλουριάζονταν, αποφασισμένα να τον κυνηγήσουν. Δεν πήρε πάνω από δύο στιγμές για να εννοήσει πως αυτό συνέβαινε. Πενήντα, εκατό πέτρινα φίδια, ολοζώντανα, με μαρμάρινα δόντια που έσταζαν άσπρη σκόνη, σαν το δαιμονισμένο φως του Λευκού Λαού, είχαν εγκαταλείψει τις φυλαγμένες κόρες του Δάσους και έρχονταν να τον καταδιώξουν, οδηγημένα από κάποια μαγική θέληση που τα χε προστάξει να αντιμετωπίζουν τον εισβολέα. Τον όποιον εισβολέα..."

Κριτική

Το Δάσος με τα Πέπλα είναι ένα από τα πρώτα βιβλία που διάβασα από την εγχώρια παραγωγή της λογοτεχνίας του φανταστικού. Για καιρό έψαχνα να διαβάσω ένα μυθιστόρημα που θα με συνεπάρει, ώσπου ήρθε από το πουθενά αυτό το έργο, το πόνημα μιας Ελληνίδας συγγραφέως, και μου χάρισε μια εμπειρία που μου έμεινε αξέχαστη.

Με λίγα λόγια, το βιβλίο αυτό έχει ό,τι ζητώ εγώ από ένα βιβλίο φαντασίας.

Είναι αναμφισβήτητα καλογραμμένο· στις σελίδες του ο αναγνώστης θα συναντήσει εκφραστικό πλούτο αλλά και λέξεις που αναδεικνύουν την τέχνη του λόγου, ως στοιχεία που επάξια μπορεί κανείς να πει πως το κάνουν να ξεχωρίζει. Θα συναντήσει μια ιδιαίτερα όμορφη ιστορία και αυθεντικές εικόνες. Διαθέτει έναν μαγευτικό και μυστηριώδη ξένο κόσμο, με βάθος, γεμάτο από εκπλήξεις. Είναι ένα προσεγμένο έργο, ένα βιβλίο δουλεμένο. Η ιδιαίτερα κομψή γραφή του (μια γραφή που συνδυάζει την ομορφιά του ελληνικού στοιχείου με τη λυρικότητα, μια γραφή που αποκαλύπτει το βάθος συναισθημάτων, την κοφτερή αντίληψη αλλά και τις γνώσεις της συγγραφέως) δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για το αν η κ. Μαντά έπραξε ορθώς που μοιράστηκε την ιστορία αυτή μαζί μας.

Φρέσκιες ιδέες και μεράκι, το συναίσθημα βρίσκεται στον πυρήνα των πάντων, αυτά ήταν τα στοιχεία που με έκαναν να ενθουσιαστώ με το βιβλίο. Επίσης, οι χαρακτήρες ήταν πολυδιάστατοι, η ατμόσφαιρα εξαιρετική, η πλοκή εξαιρετική. Σκοτεινή αλλά και σαγηνευτική ταυτόχρονα, σε προκαλεί να εξερευνήσεις τον κόσμο που τόσο εντέχνως σου παρουσιάζει. Το "Δασός με τα Πέπλα" είναι ένα σκοτεινό παραμύθι που προσωπικά δεν ήθελα να έχει τέλος.

Τι αγάπησα στο βιβλίο:

 • Το κάστρο του Μινώλτη. Εντυπώθηκε μέσα μου ως ένα θρυλικό, μυθικό μέρος της ερήμου που θα ήθελα με κάποιον τρόπο να εξερευνήσω.
 • Το Δάσος με τα Πέπλα. Τι καταπληκτική ιδέα. Αξιοζήλευτη, πραγματικά.
 • Όλους τους χαρακτήρες. Χαράσσονται στη μνήμη σου. Είναι πολυεπίπεδοι και ανθρώπινοι.
 • Η χρήση των ξορκιών γίνεται για κάποιον σκοπό, έχουν αντίκτυπο και ουσία· και είναι εντέχνως τοποθετημένα μέσα στη ροή της διήγησης.
 • Το ταξίδι στο Ανάστροφο και η πρωτότυπη ιδέα της Γαιομετρίας. Η κοσμοπλασία του, δηλαδή, είναι απλά υπέροχη.
 • Τη λογοτεχνική αξία του βιβλίου.
 • Το origin του Ντάρμεθ. (Το αγαπημένο μου σημείο στο βιβλίο).
 • Η πλοκή, όταν όλα ξεδιάλυναν, αποδείχθηκε πόσο έξυπνα δομημένη ήταν.
 • Την εισαγωγή.
 • Τα ξόρκια. Τα μάγια του νερού. Τους Φοίνικες.
 • Το συναίσθημα που πηγάζει μέσα από τις σελίδες του.
 • Τα τραγούδια και τα ποιήματα. Φοβερή δουλειά.
 • Την προσεγμένη δουλειά στο βιβλίο από τον εκδoτικό οίκο.

Για μένα, λοιπόν, ένα άψογο έργο. Θα ήθελα να ήταν λίγο μεγαλύτερο όμως δεν μπορώ να πω πως έμεινα ανικανοποίητος διαβάζοντας την τελευταία σελίδα. Ελπίζω να διαβάσουμε σύντομα κι άλλη ιστορία από το συγκεκριμένο σύμπαν, γιατί πραγματικά η κ. Μαντά έχει πλάσει έναν πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό κόσμο που θεωρώ πως έχει να προσφέρει πολλά στους αναγνώστες της λογοτεχνίας του φανταστικού.