"Ο Κόκκινος Μαχητής της Γης", Μηνάς Τσαμπάνης

"Ο Κόκκινος Μαχητής της Γης", Μηνάς Τσαμπάνης

Πληροφορίες έκδοσης

Τίτλος: Ο Κόκκινος Μαχητής της Γης
Συγγραφέας: Μηνάς Τσαμπάνης
Εκδόσεις: Ανάτυπο
Χρονολογία Έκδοσης: 2019
Σελίδες: 470

 

Περίληψη

Η Χίλαρυ Έλενα Κέην, μια δεκαεξάχρονη ορφανή κοπέλα μετακομίζει στη Νέα Ελλάδα για να φοιτήσει στο εκπαιδευτικό ινστιτούτο της θείας της σε μια προσπάθεια να ξαναφτιάξει τη ζωή της μετά από μια εφιαλτική εμπειρία η οποία κόστισε τη ζωή των γονιών της. Εκεί γνωρίζεται με τις δίδυμες Ο’Mπράιαν, την αθυρόστομη και εκρηκτική Πατρίτσια και τη γλυκιά Ιζαμπέλ, και τον αφελή ξάδελφό τους, Χικς. Οι τέσσερίς τους γίνονται καλοί φίλοι. Την ίδια ώρα, ένα νεαρό αγόρι, ντυμένο στα χρώματα της φωτιάς, ο Σινγκ Χίκιους εμφανίζεται στους δρόμους της Νέας Αθήνας και κηρύσσει τον πόλεμο κατά του εγκλήματος. Και ενώ οι μπερδεμένοι Νέο Αθηναίοι προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις του Σινγκ Χίκιους, μια σατανική δύναμη εγείρεται και διεκδικεί την ισχύ του Παλμού Γκάια. Η Χίλαρυ βρίσκεται ξαφνικά στο κέντρο μιας απίστευτης καταιγίδας η οποία όχι μόνο απειλεί να καταστρέψει τη ζωή που προσπαθεί να ξαναχτίσει αλλά και την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Ο Σινγκ Χίκιους, τι ρόλο θα παίξει; Μια ξεχωριστή ιστορία με δόσεις φαντασίας και ιαπωνικού anime που θα μαγέψει τους πάντες. Tanoshisa o moriagemashou!

Κριτική

Η σημερινή παρουσίαση αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση στον χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας του φανταστικού. Αυτό συμβαίνει γιατί, προσωπικά τουλάχιστον, είναι η πρώτη φορά που πιάνω να διαβάσω ένα βιβλίο, στο οποίο αναβλύζει και κυριαρχεί η αισθητική της ιαπωνικής κουλτούρας των άνιμε και των μάνγκα! Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν ήμουν φίλος της συγκεκριμένης σχολής, εκτός από πολύ λίγες και μετρημένες στα δάχτυλα περιπτώσεις, οπότε για μένα είναι ένα σχεδόν "απάτητο" πεδίο για το οποίο καλούμαι να σας μιλήσω.

Ο Μηνάς Τσαμπάνης χτίζει ένα μυθοπλαστικό τοπίο, το οποίο εκτυλίσσεται στην μελλοντική Ελλάδα του 2031, δίνοντας μέσα από την αφήγηση του ένα μελλοντικό κοινωνικοπολιτικό στίγμα, με αναφορές στην περίοδο της κρίσης που τόσο πολύ ταρακούνησε την χώρα μας και τους πολίτες της από της αρχές της δεκαετίας που διανύουμε. Πλέον η Νέα Ελλάδα, όπως αποκαλείται, είναι ένας τόπος που έχει ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα του παρελθόντος και προσπαθεί να ενταχθεί σε μια πορεία ομαλοποίησης και ευημερείας (όπως αφήνει να εννοηθεί μέσα στο βιβλίο), κάνοντας χρήση του νέο-ευρώ και επενδύοντας στην εκπαίδευση, μιας και γίνεται πόλος έλξης για την εκπαίδευση πολλών νέων, από διάφορες χώρες του εξωτερικού. Κάπου εκεί εμπλέκονται και οι βασικοί χαρακτήρες του βιβλίου, οι οποίοι θα επισκεφτούν την Νέα Ελλάδα του 2031 για την εκπαίδευση τους, στο Κολλέγιο του Κήπου του Ρόδου.

Σαν ιδέα, το βιβλίο είναι ενδιαφέρον. Αναμφισβήτητα και ξεκάθαρα. Αν και το να διαβάζω μια ιστορία η οποία έχει στοιχεία επηρρεασμένα από την ιαπωνική σχολή, να διαδραματίζονται σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, στην αρχή με ξένισε. Παρ' όλα αυτά και καθώς προχωρούσα την ανάγνωση του, αυτό ήταν κάτι το οποίο γρήγορα ξεπεράστηκε, συνηθίζοντας το! Η χρήση πολλών και διαφορετικών επιρροών καταφέρνει να εμπλουτίσει την ιστορία, δίνοντας πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία στην πορεία της εξέλιξης του. Δυστυχώς, κάποια από αυτά δεν μπορώ να τα αναφέρω, μιας και θα αποτελέσει spoiler της ιστορίας της οποίας το "Ο Κόκκινος Μαχητής της Γης" πραγματεύεται. Είναι μια μίξη ιστοριών άνιμε, όχι από εκείνες τις βαριές και πολύπλοκες που έχουμε συνηθίσει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αλλά με μια πιο "ανάλαφρη" διάθεση εκείνων της δεκαετίας του '80 και του '90, που συνηθίζαμε να βλέπουμε όταν ήμασταν πιο μικροί. Όλα αυτά δεμένα με μια young adult διάθεση στην πλοκή της ιστορίας, γερές δόσεις επιστημονικής φαντασίας και φυσικά σκηνών δράσης βγαλμένες κατευθείαν μέσα τα κόμικς! Και αυτό είναι απολύτως λογικό να συμβαίνει, αν ρίξετε μια ματιά στο βιογραφικό του Μηνά Τσαμπάνη, στο οποίο αναφέρει τις επιρροές του και τα προσωπικά του γούστα. Μου άρεσε επίσης, ότι χρησιμοποίησε κάποια στοιχεία, τα οποία έγκεινται στην σφαίρα της μυθολογίας, της μυστικής παράδοσης και ακόμα ακόμα γιατί όχι σε αυτή του χώρου της αναζήτησης και του αποκρυφισμού, δοσμένα με έναν τέτοιο τρόπο και κάπως τροποποιημένα, που τα κάνει να δένουν όμορφα με την υπόλοιπη ιστορία, την πλοκή και τους πρωταγωνιστές της.

Στις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης θα διαβάσει μια ιστορία δοσμένη με απλό, ξεκάθαρο και κατανοητό τρόπο. Χωρίς βαρύγδουπες εκφράσεις και δύσκολη γλώσσα, ούτε με κάποιο ιδιαιτέρως πολύπλοκο και βαρύ σενάριο, αλλά με μια καθαρή και κατανοητή αφήγηση που κυλάει πολύ εύκολα χωρίς να κουράζει ιδιαίτερα (παρά το μεγάλο μέγεθος του!). Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα σταδιακά, δίνοντας όλο και περισσότερα στοιχεία στην πορεία και εμβαθύνοντας μέχρι το τέλος του βιβλίου στον χαρακτήρα και την ψυχοσύνθεση των ηρώων, αποκαλύπτοντας τόσο πτυχές του εαυτού τους και του παρελθόντος τους, όσο και γεγονότα τα οποία είναι σε πλήρη εξάρτηση με τον ρόλο καθενός από τους ήρωες μας σε σχέση με την ιστορία. Ήταν πολλές οι φορές κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου, στο οποίο δεν μπόρεσα να το κλείσω, λόγω του ότι ο συγγραφέας έδινε στοιχεία και πληροφορίες, βαλμένα σε σημεία τέτοια, που έκαναν την ιστορία να αναζοπυρώνει το ενδιαφέρον μου ή να με εκπλήσσει με τις ανατροπές της. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη, συγκεκριμένα σε τρεις πράξεις όπως αναφέρεται, με καθεμία από αυτές να έχει ένα χαρακτηριστικό τρόπο γραφής, τολμώντας να πω ότι η πρώτη πράξη δεν έχει καμία σχέση με την δεύτερη και την τρίτη. Σε αυτό παίζουν ρόλο και τα γεγονότα τα οποία περιγράφονται και η ροή στην εξέλιξη. Προσωπικά δεν την βρήκα κακή αυτή την διαφορετική προσέγγιση γραφής ανάμεσα στα μέρη του βιβλίου, μιας και ξεκινάει με μια χαλαρή διάθεση που εισάγει σιγά σιγά τον αναγνώστη στην ιστορία, τον συστήνει στους χαρακτήρες και σταδιακά κορυφώνει την ένταση και την δράση, καθώς προχωράμε στα επόμενα δύο μέρη.

Δυστυχώς όμως, επειδή θέλω να είμαι απόλυτα αντικειμενικός και δίκαιος με το βιβλίο και τον συγγραφέα του, τολμώ να πω ότι δεν έλειψαν και οι όποιες αδυναμίες! Καταρχάς, αν και δεν είναι ένα κουραστικό βιβλίο, θεωρώ ότι σε αρκετά σημεία ο Μηνάς έδωσε περισσότερο βάρος από ότι έπρεπε, ειδικά στα κομμάτια των διαλόγων. Σημεία τα οποία θα μπορούσαν να είναι πολύ μικρότερα ή ακόμα και να μην υπάρχουν, μιας και δεν είχαν να προσδώσουν κάποια ιδιαίτερη πληροφορία στην εξέλιξη του βιβλίου ή των χαρακτήρων που εμπλέκονταν, παρά να επιβαρύνουν το βιβλίο με αχρείαστους μακρόσυρτους διαλόγους.  Άλλο ένα σημείο το οποίο με ξένισε στο βιβλίο, είναι η γλώσσα και ο τρόπος με τα οποία κινούνται και εκφράζονται οι πρωταγωνιστες μας σε πολλές περιπτώσεις. Ενώ είναι παιδιά τα οποία επισκέφτηκαν την Νέα Ελλάδα για να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση τους, άρα μεγαλωμένα με διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία, τους βλέπουμε να χρησιμοποιούν εκφράσεις οι οποίες αποτελούνται από τυπική αργκό ορολογία και "ελληνικής" αισθητικής φρασεολογία, σαν να επρόκειτο για μόνιμους κατοίκους, παρά για επισκέπτες της Νέας Ελλάδας!  Γενικότερα, το βασικό στοιχείο στο οποίο το βιβλίο υστερεί, είναι η αδικαιολόγητη κατ' εμέ ύπαρξη των 470 σελίδων του! Πιστεύω ότι αν έλειπαν κάποιες σκηνές και κάποιοι διάλογοι, αυτό θα λειτουργούσε σαφέστατα υπέρ της ιστορίας! Μια προσωπική μου εκτίμηση είναι, ότι αν ο Μηνάς Τσαμπάνης σε συνεργασία με κάποιους σχεδιαστές το κυκλοφορούσαν ως ένα manga κόμικ, το αποτέλεσμα θα ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρον και εντυπωσιακό!

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω το σχεδιαστικό κομμάτι, με τις όμορφες εικόνες οι οποίες εμπλουτίζουν τις τελευταίες σελίδες του "Ο Κόκκινος Μαχητής της Γης" από αρκετούς δημιουργούς ή/και φίλους του συγγραφέα (δεν γνωρίζω ακριβώς, είναι η αλήθεια!), λειτουργώντας σαν μια μίνι συλλογή καλλιτεχνικών δημιουργιών επηρρεασμένες από την ιστορία και τους πρωταγωνιστές του βιβλίου. Φυσικά, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε την συμμετοχή της Μαρίας Βλαστού (Love Usagi), η οποία μέσα από τα εξαιρετικά της σχέδια, φιλοτέχνησε το εξώφυλλο και κάποιες από τις σελίδες του βιβλίου, παρουσιάζοντας μια αισθητική anime απεικόνισης, που θα ανασύρει ενδεχομένως μνήμες σε πολλούς από εσάς που διαβάζετε αυτό το άρθρο, από παλιά ιαπωνικά κινούμενα σχέδια που βλέπαμε στην ελληνική τηλεόραση!

Όπως προανέφερα, θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα πράγματα σχετικά με την ιστορία, αλλά φοβάμαι ότι ο τρόπος με τον οποίο είναι δοσμένη, θα προδώσει γεγονότα τα οποία ο αναγνώστης καλείται να ανακαλύψει στην πορεία του βιβλίου. Πάντως αποτελεί μια ενδιαφέρουσα και φιλότιμη προσπάθεια, αρκετά πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα, η οποία θα κρατήσει καλή παρέα σε όποιον αποφασίσει να το διαβάσει και πολύ περισσότερο σε αυτούς που είναι πιο μυημένοι με την σχολή των ιαπωνικών manga/anime! Arigato!