"Ο Ιός της Βαβέλ", Δημήτρης Δελαρούδης

"Ο Ιός της Βαβέλ", Δημήτρης Δελαρούδης

Πληροφορίες
Συγγραφέας: Δημήτρης Δελαρούδης
Τίτλος: Ο Ιός της Βαβέλ
Εκδόσεις: Λυκόφως
Ημερομηνία έκδοσης: 12/2017
Σελίδες: 234

Περίληψη
Δέκα διηγήματα για στοιχειωμένα βιβλία, με στοιχειωμένους ήρωες, σε στοιχειωμένο χρόνο περιλαμβάνει το βιβλίο του πολυβραβευμένου συγγραφέα Δημήτρη Δελαρούδη "Ο Ιός της Βαβέλ" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως. Ένας αρχέγονος ιός που ξαναπλάθει τη λογοτεχνία τρώγοντας βιβλία. Ένα αόρατο τάγμα και ένα αποκαλυπτικό κρυπτογράφημα χαμένο στις βιβλιοθήκες του κόσμου. Ένας πύργος της κόλασης που εμφανίστηκε αναπάντεχα στη μέση ενός δάσους. Ένα τυχαίο εύρημα σε εγκαταλελειμμένο σπίτι που μπορεί να σε κάνει Άρχοντα του κόσμου. Ρεβεγιόν με τον Βερν, τον Πόε, τον Λάβκραφτ και άλλους συγγραφείς στον παράδεισο των κβάντα. Κάποιοι άνθρωποι γύρω μας δεν έχουν ούτε σάρκα ούτε οστά. Τολμάς να περάσεις μέσα από την Πύλη της Αυγής; Ο Δαίδαλος χαμένος στο ίδιο του το σπίτι. Δύο μαύρες φτερούγες. Το δώρο της Νύχτας. Κατάδυση στην Χώρα της Νοσταλγίας με συντροφιά έναν μάγο του Μεσαίωνα.

Κριτική
Ανοίγω το βιβλίο, το ξεφυλλίζω, το μυρίζω, διαβάζω την πρώτη παράγραφο και αντιλαμβάνομαι ότι έχω ένα λογοτεχνικό διαμάντι στα χέρια μου, μια αναγνωστική έκπληξη και πυροτεχνήματα βιβλιοφιλικής χαράς με διαπερνούν! Συνεχίζω το διάβασμα και νιώθω ότι οι ιστορίες είναι τόσο άρτια δομημένες, που περισσότερο ενδιαφέρον δίνω στην πλοκή του βιβλίου, παρά στους ίδιους τους πρωταγωνιστές! Όλες οι ιστορίες είναι σε πρώτο πρόσωπο και αισθάνεσαι λες και έχεις τον ήρωα απέναντι σου και στις διηγείται!

Το "Ο Ιός της Βαβέλ" είναι ένα ευφυέστατο βιβλίο που αποτελείται από 10 διηγήματα. Είναι μια συλλογή όπου η ιδέα, το άγνωστο, το μυστήριο, η μαγεία, γίνεται εμμονή και σε οδηγεί σε άγνωστα μονοπάτια που ψάχνεις να βρεις τι; Την λύση του μυστηρίου μέσα σε ένα ατμοσφαιρικό κόσμο! Κυρίαρχο στοιχείο στα διηγήματα είναι το βιβλίο και η αγάπη για την λογοτεχνία. Όταν το διαβάσεις θα αισθανθείς την πνευματική επανάσταση πάνω στην πραγματικότητα! Αν με ρωτήσεις ποια διηγήματα μου άρεσαν πιο πολύ, με δυσκολία θα σου πω τα "Ο Ιός της Βαβέλ" και "Anasta[sys]", γιατί όλα είναι εξαιρετικά! Αυτά τα δυο όμως κυριάρχησαν πάνω στο μυαλό μου, παρόλο που όλες οι ιστορίες βρίθουν από πρωτοτυπία!

Η γραφή του συγγραφέα είναι άμεση, μεστή και φανερώνει ένα πολυδιαβασμένο, χαρισματικό, έξυπνο και ταλαντούχο άτομο, γιατί μόνο ένα ειλικρινές και ανήσυχο πνεύμα θα έγραφε με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι είναι πολυβραβευμένος συγγραφέας και προσωπικά θα περιμένω το επόμενο βήμα του!

Το βιβλίο είναι ευκολοδιάβαστο και μπορείς να το διαβάσεις απνευστί. Τι θα κερδίσεις από την ανάγνωση του; Σίγουρα το ένα θα είναι η απόλαυση και επίσης θα σε κάνει να σκεφτείς πολλά πράγματα, να στοχαστείς, θα έλεγα καλύτερα!!! Το "Ο Ιός της Βαβέλ", είναι ένα βιβλίο που ανήκει στην κατηγορία του speculative fiction, όπου το μυστήριο πλέκεται με το φανταστικό, το μεταφυσικό, τον τρόμο, την επιστημονική φαντασία και είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο, που προορίζεται για όλους τους βιβλιόφιλους και βιβλιολάτρες.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να τονίσω σε όλους τους αναγνώστες, ότι το συγκεκριμένο βιβλίο θα σας θυμίσει κλασική λογοτεχνία . Το "Ο Ιός της Βαβέλ" έχει την μαγεία και την δύναμη να κυριαρχήσει τον χρόνο και να κερδίσει, γι' αυτό το πιστεύω πολύ και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Ευχαριστούμε την Παρασκευή Παρίσση για την παραχώρηση της κριτικής της